Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

În acest moment, singura frică a Gabrielei Firea este legată de o prezență mare la vot: cifra la care se vor uita toată duminica cele 2 staff-uri de campanie

Gabriela Firea îngrijorată

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

La 30 la sută, câștigă sigur Gabriela Firea. La 50 la sută, câștigă sigur Nicușor Dan. Așadar, 40 la sută e „la bătaie”. Procentele reprezintă prezența la vot, iar în jurul acestei constatări consultanții politici sunt unanimi. Să rafinăm puțin cifrele, ca să înțelegem strategiile.

În București sunt disponibile 1.800.000 de voturi.

În 2016, Gabriela Firea a câștigat 246.000 dintre ele. Prezența la vot a fost de doar 33 la sută, grație strategiei lui Liviu Dragnea de a adormi electoratul cu o campanie strict pozitivă, fără dezbateri și cu o Gabriela Firea băgată „în dulap”. A contribuit mult la starea de lehamite a bucureștenului și strategia dezastruoasă a PNL care a schimbat candidații ca pe șosete. Desigur, s-a votat tot într-un tur, ca și acum, iar „dreapta” n-a avut candidat unic.

Rezultatul din 2016, exprimat în număr de voturi:

  • Gabriela Firea: 246.000
  • Nicușor Dan: 175.000
  • Cătălin Predoiu: 64.000
  • Robert Turcescu: 37.000

Prezență la vot în 2016: 33.23% (595.822 de voturi)

Observați că, în 2016, pe doamna Firea a făcut-o primar partidul. Votanții PSD din Capitală, bine struniți de Liviu Dragnea, și-au făcut datoria și au pus ștampila pe candidata partidului. Gabriela Firea nu era cunoscută ca politician, ci ca vedetă TV. Pesediștii n-au votat neapărat cu Firea, ci cu „candidatul nostru”.

Prin urmare, putem spune că 246.000 reprezenta nucleul dur al PSD în București. Ca o observație, cu 4 ani înainte, pentru Sorin Oprescu, pesedistul „independent”, votaseră aproape de 2 ori mai mulți oameni. (430.000 de voturi).

La alegerile europarlamentare de anul trecut, bazinul electoral al PSD în București aproape s-a înjumătățit.

Rezultatul din București la europarlamentarele din 2019, în număr de voturi:

  • USR-PLUS - 372.000 
  • PSD - 153.000 
  • PNL - 145.000 
  • ProRO - 63.000
  • PMP - 75.000 
  • ALDE - 38.000 

Prezență la vot la alegerile europarlamentare 2019: 49 la sută.

Față de rezultatul din 2016 obținut pentru doamna Firea, PSD a pierdut în 3 ani circa 93.000 de voturi.

Prin urmare, doamna Firea a înțeles că PSD nu mai este un vehicul electoral și a luat atât campania, cât și lista de consilieri, „pe persoană fizică”. „Firea oamenilor” (deci nu a partidului) a însemnat un truc folosit și de „independentul” Oprescu, pentru a extinde baza de votanți tradiționali PSD (aflată în continuă scădere, după cum ușor se observă).

Desigur, a compara alegerile locale cu cele europarlamentare e ca și când ai compara mere cu pere. Mizele sunt altele, emoția este alta. Însă comparația ne este utilă pentru a vedea cât de importantă este prezența la vot în desemnarea câștigătorului de duminică. Deși publicul anti-PSD este majoritar în București (așa cum se vede din ultimul scor politic din 2019), doamna Firea are șanse mari să câștige pe fondul demotivării acestui segment de electorat.

Care sunt avantajele doamnei Firea:

1. Activul PSD este disciplinat și merge la vot așa cum îi cere partidul. În ultimele săptămâni s-a derulat o campanie insistentă de scoatere a pensionarilor la vot: susținătorii doamnei Firea au făcut emisiuni în care le-au explicat bătrânilor că nu este niciun pericol de infectare cu covid dacă merg duminică la urne. Partidul a plusat cu 5 zile înainte de alegeri și a mărit în Parlament pensiile cu 40 la sută, cu același scop de a-i scoate pe pensionari la vot.

2. Armata de angajați la primărie. Unele cifre arată că doamna Firea angajează direct sau indirect, prin companiile municipale, 45.000 de oameni. Înmulțiți cu 2 și aveți cifra oamenilor care depind într-un fel sau altul de banii de la primărie. Mulți dintre ei au venituri consistente, au un loc de muncă stabil, au avantaje materiale, voucere și tichete de vacanță pe care le datorează direct doamnei primar. Ei vor fi primii care vor sări să-și apere matca. „Nu vota cu creierul, votează cu burta!” - mesajul mobilizator al sindicatului STB - este ilustrativ pentru această relație de dependență oarbă dintre politician și angajații pe bani publici.

3. Absența din peisaj a lui Liviu Dragnea. Adică Pericolul. Mobilizarea masivă a românilor la alegerile europarlamentare nu a avut legătură cu revenirea bruscă a sentimentului proeuropean la români, ci cu sentimentul că Dragnea ne confiscă țara. Pericolul Dragnea a dus la o prezență la vot de aproape 50 la sută. Enorm pentru niște alegeri europarlamentare! Acum, fără Dragnea, adică fără iminența unei catastrofe, mulți bucureșteni ar putea sta acasă.

4. Imposibilitatea de a vota pe liste suplimentare. Uitați-vă la scorul USR-PLUS din 2019 în București: 372.000 de voturi. Ați spune că sunt suficiente ca să-l scoată primar pe Nicușor Dan. Greșit! Acum scădeți 136.000 de voturi câți votanți au fost pe listele suplimentare și care nu pot vota la locale decât în localitatea de domiciliu (desigur, nu toți au votat cu USR-PLUS, dar marea majoritate a așa zișilor corporatiști fără viză de flotant în București sunt anti-PSD).

Care sunt dezavantajele doamnei Firea:

1. Un prim mandat dezastruos. Oricine trăiește, respiră, circulă sau se spală în București știe că realitatea din teren este total diferită de cea pictată de Gabriela Firea la televizor.

2. Ea însăși. Campania negativă pe care a declanșat-o împotriva lui Nicușor Dan s-ar putea să-i mobilizeze pe oameni la vot și să crească prezența. Unii au început să conștientizeze că Pericolul Dragnea e înlocuit cu Pericolul Firea. PSD a câștigat întotdeauna atunci când a adormit electoratul, când a promis „mai mulți bani în buzunarele românilor” și când a dus campanii pozitive. Când a enervat electoratul cu aparatul său infernal de propagandă, campania a avut efect de bumerang. Când a declanșat jihadul la tv, când a băgat tone de bani în publicitate agresivă, când și-a dus adversarii în fața plutonului de execuție media, PSD a pierdut - și cu Adrian Năstase, și cu Mircea Geoană, și cu Victor Ponta.

3. Clonele doamnei Firea. O armată de ființe bizare, agresive și vulgare, prezente seară de seară la televizor ca s-o susțină pe Gabriela Firea și să-l linșeze pe Nicușor Dan le arată bucureștenilor pe mâinile cui se află taxele și impozitele lor.

Așadar, între 30 la sută (prezență la care câștigă Gabriela Firea, cu votul electoratului PSD și al angajaților dependenți de Primărie) și 50 la sută (prezență la care câștigă Nicușor Dan, cu votul publicului anti-PSD) sunt 360.000 de voturi (20 la sută din totalul alegătorilor).

Până duminică la ora 21, când se anunță primele exit-poll-uri, cele două staff-uri de campanie se vor bate în mobilizarea propriului public și își vor fixa ochii pe pragul de prezență de 40 la sută. Unii optimiști din tabăra PNL-USR-PLUS spun chiar că le este suficientă o prezență de 37 la sută ca să învingă. Cu cât acul acestui barometru electoral se va duce spre 30, cu atât șansele doamnei Firea cresc, cu cât se duce spre 50, cu atât cresc șansele lui Nicușor Dan.

50 la sută prezență la vot în București înseamnă 900.000 de oameni. Pare enorm! E pandemie, prezența scade în toate țările care organizează alegeri. Sunt alegeri locale, într-un singur tur, oamenii sunt blazați, nu mai e Dragnea să-i scoată din case, nu există emoția unor prezidențiale.

Cu toate astea, sunt 2 motive pentru care oamenii ar putea ieși, totuși, la vot:

1. Să termine ce au început. Pentru că anii de protestat în stradă contra regimului Dragnea și votul din 2019 se vor anula dacă vor lipsi la locale și la parlamentare. Dacă doamna Firea câștigă Bucureștiul, PSD învie la parlamentare într-o nouă epocă Dragnea. A explicat CTP aici de ce.

2. Pentru că trăiesc în București și nu au apă caldă în anul 2020. În schimb, au Telejurnal cu realizările Tovarășei, exact ca-n 1988.

Prin urmare, e nevoie de „doar” 900.000 de oameni care să considere că aerul în București este irespirabil. Din 1.800.000 de votanți cu buletin de București. Din 4 milioane de oameni care trăiesc, muncesc și tranzitează zilnic Capitala.

Vă dau mai jos prezența la vot la ultimele alegeri din Capitală, cu mențiunea că până în 2012 s-a votat în 2 tururi (cifrele sunt pentru turul 2) și că, între timp, numărul bucureștenilor cu buletin a mai crescut:

Prezența la vot în București la alegeri locale:

  • 1996: 51.48%  (883.136 de voturi)
  • 2000: 41.47% (730.361 de voturi)
  • 2004: 43.97% (778.285 de voturi)
  • 2008: 31.49% (566.472 de voturi)
  • 2012: 45.06% (812.264 de voturi)
  • 2016: 33.23% (595.822 de voturi)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Somnul natiunii naste monstri.
    • Like 0
  • Prezenta la vot va fi in jur de 40% si scorul va fi foarte strans, dar "problema" la aceste alegeri in Bucuresti este candidatura lui Basescu! Fata de alegerile precedente, in care PMP lua intre 6-8%, acum Traian va lua peste scorul partidului si cu aceste 3-4 procente "deturnate" de el se va decide soarta Bucurestiului. E pacat ca din cauza lui "Traian Ratacitorul" se va perpetua dezastrul din Bucuresti, dar asta ne arata faptul ca politicienii din vechea garda (fie ei psd-isti, basisti sau pnl-isti) nu au viziune politica si isi urmaresc doar propriul interes. Ce-i mai trebuia lui Traian sa candideze? Nu ii ajunge indemnizatia de fost presedinte si de actual europarlamentar? Politicienii astia ca Basescu, Tariceanu, Ciolacu, Dragnea si toti din garda veche nu inteleg ca si-au trait traiul si si-au mancat malaiul? Prin tot ce fac ei inca blocheaza progresul Romaniei si nu lasa generatia mai tanara sa faca un altfel de politica, mult mai buna decat "mocirla" aia a lor! O sa vedeti luni cate ziceri "de bine" o sa-si ia! :)
    • Like 0
    • @ Vasile Cucu
      Nu sunt de acord.
      Poate că nimeni nu l-a urât pe Băsescu așa cum l-am urât eu, cu patimă, încă din 1997, când a provocat căderea primului guvern CDR, dar acum nu pot decât să-i dau dreptate. Și să fiu de acord cu candidatura lui (și poate îl și votez, prima oară în viața mea, cu condiția să am chef să ies la vot...).
      Ăștia „micii”, USR-ul, trebuie să înțeleagă o dată pentru totdeauna că politica într-o democrație înseamnă să stai la masă cu celălalt și să găsești soluții comune, nu să-l ameninți și să-l alergi cu cuțitul scos. Vremea mâncatului din coșul de gunoi, a agitațiilor pe holuri a cam trecut. E cazul să aleagă: circ, sau politică?
      Poate veți spune: cum domn'e să stai la discuții cu Iordache sau ăla cu mitraliera? Cum, necum, oamenii ăștia au fost votați de unii, și or să fie și acum, că PSD-ul tot va lua vreo 20%. Scoți cuțitul la ei? Păi e ca și cum scoți cuțitul la milioane de români.
      Or, prin candidatura sa, Băsescu le predă o lecție.
      Dacă ND nu va ieși primar din cauza voturilor deturnate de el, primii vinovați vor fi useriștii, care au refuzat niște minime concesii acordate PMP-ului. Ce aveau de pierdut dacă băgau în seamă și PMP-ul? Mai nimic. Ce aveau de câștigat? Cam totul.
      Acum tremură. Mai știți cum era reclama aia de la referendumul din 2007, cu Băsescu diriginte? Cam așa e și acum. I-a scos la tablă și fraierii tremură, fiindcă nu și-au învățat lecția.
      Poate vor înțelege, în fine, că politica e arta compromisului, nu a datului cu fundul de pământ.
      • Like 0
    • @ Lucian Sarbu
      Cu hoții nu se fac compromisuri, așa cum cu teroriștii nu se negociază.
      • Like 0
  • Alegerile astea vor fi un pic atipice, fiindcă în 2021 se așteaptă o criză majoră, căderea cursului valutar și creșterea șomajului. Primăria Generală a dat papică la mulți oameni. Unii dintre ei, fel de fel de „hartiști” și „hartiste”, stau și acum cu burta goală, din cauză de pandemie, și vor sta și mai mult dacă se duce treaba cu parangheliile primăriei. Principalii votanți ai lui Firea nu vor fi pensionarii și cei care disprețuiesc PNL-ul, ci fix lucrătorii ăștia, direct sau indirect angajați de primărie. Vă reamintesc că pe ștatul de plată ai PMB s-au regăsit până și niște micuți „influensări” de pe Youtube, când cu tâmpenia aia de campanie de promovare a mersului cu autobuzul! Hm... oare cum vor vota, oare cum vor vota toți cei dependenți vital, direct sau indirect, de banii primăriei?... 45.000 * 2 angajați direct și încă pe atâția sugative în privat... O să vedeți că voturile pentru Firea au fost subevaluate (mulți nu au spus adevărul în sondaje sau nu își asumă public votul cu Firea, din cauză de public shaming). Dacă nu scoate 350.000 de voturi, minim, Nicușor mai poate să adauge o campanie pierdută.
    • Like 0
  • Ați plecat din start de la o premisa greșita, ca in Bucurest sunt 1.800.000 de voturi. Populația Bucureștiului a fost in 2019 de 1.830.000 de locuitori. Așa ca de unde 1.800.000 de voturi ?
    • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      Restul de 30.000 sunt copii si elevi cu varsta de maxim 17 ani (care nu au drept de vot).
      • Like 0
  • check icon
    #psdinafaralegii #outlawsdp
    • Like 1
    • @
      OK, PSD-ul e nasol, deși cineva în toate mințile nu poate crede că - dimpotrivă - PNL-ul e Zâna Zorilor. Dar de aici până a milita pentru scoaterea PSD ÎN AFARA LEGII e... DEMENȚĂ. În afara legii sunt partidele antidemocratice, gen naziste sau comuniste, dar și altele. Să consideri PSD a fi comunist doar fiindcă te enervează la maxim sau are un stil învechit de a fi, sau să crezi că ar fi singura sursă de penali din România, ăsta e un infantilism duios. Eu lansez urarea sinceră ca Dreapta (PNL, USR, PMP, UDMR etc... toți ăștia) să câștige tot ce se poate câștiga acum la locale și apoi la parlamentare. Vom vedea apoi în 2021 că viața e mult mai nasoală, dar bineînțeles va fi din vina moștenirii grele a PSD, apoi în 2022 în fața vieții de rahat de atunci fanii dreptei să fie în fibrilații și confuzie maximă, iar în 2023 (al treilea an de guvernare nestingherită a dreptei) să mă amuz când văd toată furia și frustrarea foștilor susținători ai dreptei care înțeleg (ca tot românul cu mintea de pe urmă) că nu tot ce zboară se mănâncă și că au fost de un infantilism ridicol în anul de grație 2020.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Pai daca tot esti sincer si nu esti un manipulator mincinos, mergi maine la vot si voteaza Nicusor Dan . Macar da-ne o sansa astora fraieri , sa vedem daca suntem prosti sau nu. Sunt de acord ca si PNL-ul are borfasii lui ,dar sunt primari PNL care au demonstrat ca se poate ... Cluj , Arad , Alba Iulia , Oradea , Timisoara , Sibiu ne-au aratat ca poate fi mai bine. Bucurestiul are posibilitati mai mari decat oricare din orasele enumerate mai sus. Ai si matale un exemplu de primar PSD care a facut treaba buna ? A fost ala de la Ciugud si l-au dat afara din partid...
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      N-am afirmat niciodată că susținătorii dreptei sunt mai mult sau mai puțin capabili intelectual decât cei ai stângii. Dimpotrivă, pot fi mulți oameni inteligenți, dar care sunt uneori orbiți de subiectivism sau chiar de ură. În plus, stânga în acest moment nu înseamnă numai PSD. Am spus doar - direct sau indirect - că PSD nu deține monopolul răului și nici PNL / USR / PMP / UDMR monopolul binelui și niciun om cu scaun la cap nu poate fi atât de naiv să creadă că o tabără reprezintă izbăvirea neamului de monștrii din partea cealaltă. Că lucrurile pot fi altfel decât par la prima vedere și în niciun caz nu sunt doar albe sau doar negre. Cine vede așa lucrurile o să fie dezamăgit mai devreme sau mai târziu. În rest, ce să zic? Fiecare crede ce vrea și votează în consecință. În legătură cu îndemnul tău de a vota cu Nicușor Dan, n-o voi face din 2 motive:
      1) Fiecare suportă consecințele faptelor sale (votului său - dacă iese cum a vrut) iar eu nu aș putea să votez cu cineva în care nu cred și să mă privez de a spune cu malițiozitate mai târziu: ”V-am spus eu”. Deși există șansa ca tocmai eu să fi greșit - vom vedea.
      2) Chiar să vreau nu pot vota cu Nicușor fiindcă...... nu sunt bucureștean. (deși nu mi-ar displace deloc) :) :) :)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      PSD chiar este un partid comunist. Este singurul partid de dupa '89 care si-a batut si ucis cetatenii care au indraznit sa-l conteste fatis. Singurul partid care a pus parole pentru intrarea in orase. Cand ai o asemenea carte de vizita, nici nu mai conteaza "ce vor face ceilalti", este suficient ca nu au indraznit niciodata sa faca ce au facut astia. Asa ca du-te si canta la alta masa, iesim la vot si dam cu ei de pamant. Asta cu "nu avem optiuni" este cea mai perfida capcana in care au cazut intotdeauna oamenii de bine din aceasta tara. Partidul asta a supravietuit atat doar pentru ca oamenii cu mintea la ei si onesti i-au lasat intotdeauna pe idioti si ticalosi sa hotarasca alegerile.
      • Like 2
    • @ Cezar Paiangan
      ......”iesim la vot si dam cu ei de pamant”. Așa să faceți, băieți. Să nu crezi că mă doare de ce se va întâmpla cu PSD-ul. Orice ar fi, și-o merită. Eu am făcut doar ”greșeala” să mă întind la o dezbatere de idei când nimeni n-are chef de asta, fiindcă e un fel de iureș ”revoluționar”. Am fost și sunt om de stânga deși PSD-ul m-a dezamăgit și pe mine, deși din alte motive decât tine / voi. Nu cred că voi mai vota vreodată PSD, cel puțin în forma lui actuală. Mă electrizează și pe mine valul schimbării și o să văd cum se mai așează lucrurile pe viitor, ca să-mi cristalizez o opțiune politică stabilă și nu de conjunctură. Până atunci admir doar cum oamenii care se cred ”cu mintea la ei” confundă mintea cu entuziasmul revoluționar: ”Partidul asta a supravietuit atat doar pentru ca oamenii cu mintea la ei si onesti i-au lasat intotdeauna pe idioti si ticalosi sa hotarasca alegerile.” Fraza asta e doar parțial corectă. În primul rând cea mai corectă parte e cea cu onestitatea voastră. De asta nu se poate îndoi nimeni și e un lucru foarte frumos și benefic în sine. Apoi încep inexactitățile, ca de exemplu confuzia dintre minte (luciditate și analiză) și entuziasmul tineresc al schimbării revoluționare, fără a sta sta pe gânduri prea mult și a cântări bine tot adevărul. Apoi credința (insuflată de manipularea securistă) că tot răul vine numai de la PSD. Hai să presupunem că PSD se va subția și va dispărea rapid de pe scena politică. OK, sunt fan și eu. Dar poate cineva să creadă că vor dispărea și oportuniștii ticăloși din acest partid? Nu cumva îi vom regăsi pe la PNL, PMP, poate chiar USR? Și nu vom vedea în plus că se vor dovedi lichele și mulți care păreau onești din zona PNL...etc (dreapta)? Buboiul se va sparge, dar infecția nu va dispărea din corpul social cu una cu două. În orice societate, fie ea comunistă, democratică sau cum o fi, lichelele au abilitatea de a se cocoța în vârful puterii. Cu răul și lichelismul trebuie luptat, indiferent din care partid sunt și asta se face, într-adevăr, cum spuneai prin implicarea hotărâtă a oamenilor de bine, curați și bine intenționați. Dar a crede că doar un partid reprezintă sursa răului, asta provine (sunteți de acord sau nu) din manipularea securistă profesionistă, la care atâția ”au pus botul” într-o veselie. Ce vreau să spun? Ar trebui ca pentru primari să se voteze după felul oamenilor, nu după ”m__e PSD”. Dacă la București Nicușor e mai onest și mai profesionist decât Firea, atunci să fie el primar. În alte localități, dacă e un PSD-ist OK sau ProRo sau USR-ist, atunci să fie ei primari. La votul politic (la locale - consilii județene / București sau la viitoarele alegeri parlamentare) e cu totul altceva, PSD are dreptul să-și ia câtă m__e există de dat în Romania.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Iarta-mi si indispozitia de a dezbate si tonul agresiv. Problema omului inteligent este ca gandeste prea mult si actioneaza prea putin. Prostul nu-si bate capul, merge "sa puna stampila" pe ala "care ii da", fara sa inteleaga sau sa-i pese de ce. Pana se hotaraste desteptul daca are cu cine sa voteze si ce se va intampla dupa, se inchid urnele. Si decide ala care nu sta sa dezbata. Ce spui tu acolo sunt truisme, ce sa dezbatem despre asta?! Bineinteles ca nu o sa curga lapte si miere indiferent cine castiga alegerile, suntem mult prea in urma, si in plus niciunul nu e perfect. Pentru mine si alte sute de familii care au pierdut oameni dragi la revolutie si/sau mineriade, PSD-ul este sursa raului. Dar na, eu am sange de revolutionar in mine, cei care au stat ascunsi sub pat si apoi au dat fuga, eventual, sa-si scoata certificate de eroi, nu au probleme cu impostura. Acesti oameni au facut si ca tu sa poti folosi peiorativ termenul "revolutionar".
      • Like 0
    • @ Cezar Paiangan
      OK, acum mai răspund și nu te mai țin la taclale seci și ineficiente.
      Îmi pare rău că ai crezut că am folosit termenul ”revoluționar” în sens peiorativ. Dimpotrivă, am toată admirația și respectul pentru revoluționari (și toată compasiunea pentru familiile celor răniți sau dispăruți dintre noi, inclusiv în cazul tău). Și eu am fost ”electrizat” sufletește de mai multe ori în trecut de momentul istoric care era propice schimbării revoluționare (prin vot sau prin acele manifestații masive cu care am rezonat chiar când nu am putut participa). În general mă bucură mai mult schimbarea decât stagnarea, chiar dacă uneori ce va fi este sub semnul întrebării. Nuanța era alta: acum, în acest moment istoric, deși cred și eu că PSD trebuie să piardă și să se întâmple ceva drastic cu el (ori se schimbă pe bune ori dispare) totuși alternativa celor care vor câștiga nu mă încântă deloc. Nu mai intru în amănunte, deși le am clare în față, fiindcă nu e momentul acum. Dar am mai zis-o și cu altă ocazie, mă simt de parcă aș fi într-o închisoare și vine la mine colegul de celulă lat în ceafă și tatuat și îmi spune: prietene, în seara asta vom face sex. Tu alegi de care: oral sau anal, să nu-mi spui că n-ai avut opțiuni. La fel m-am simțit la turul 2 al prezidențialelor trecute, după ce în primul tur am votat cu Mircea Diaconu. În turul 2 pur și simplu nu am putut să mă prezint. Ce să fi ales dintre proasta satului și robotul gol pe dinăuntru și arogant, cu o singură idee, dar fixă: m__e PSD. De fapt cred că e singurul motiv pentru care a fost ales. Incredibil! Ce se va face el după ce va dispărea PSD? Va rămâne gol în toată ”splendoarea” lui și pe dinafară, ca și pe dinăuntru.
      Dar iar m-am întins la vorbărie. Pe scurt: cele de mai sus sunt ideile mele pur personale, în acest moment nu mai am (deocamdată) o opțiune politică fermă, dar presimt că se va întâmpla în curând (până la parlamentare). Până atunci se pare că astăzi la vot va fi iar un moment revoluționar al schimbării, fiindcă prezența este destul de mare, ceea ce avantajează dreapta. Deseară mă voi bucura și eu de schimbare, dar într-un fel ciudat, doar de dragul schimbării, nu fiindcă aș avea motive reale, ci fiindcă orice e mai bun decât stagnarea păguboasă.
      Multă sănătate.
      • Like 0
  • Zic și eu, poinie de alegător bucureștean : să merg sau nu la vot, eu bucureștean get beget, trăitor prin Sectorul 3, acolo unde vodă Negoiță PSD a furat doar cît a vrut, nu cît ar fi putut și nu mai mult, Care vodă între timp a dezertat din PSD. A dezertat la ,,aripa Ponta" a fostului partid al lui daddy Dragnea. Ei și cînd parcurile erau închise pentru cetățeni, pe motiv de CoVid-19, Negoiță se plimba print-un parc, cu o necunoscută, normal că polițiștii locali nu au intervenit,doar e plin parcul cu camere video, cine să se uite la monitoare, sînt și ei ca toți bugetarii orientați ce să facă și cînd...Pro sau contra...
    Deci la S3 nu voi vota pe actualul fost PSD-ist, neștiutor și dezertor...
    Dar la primăria București cum voi proceda ? Actuala și asta este o dezertoare, nu îi place viața în București și s-a relocat, în orașul Voluntari, din județul Ilfov...Ieri am făcut 2 drumuri, cu STB, din Baba Novac spre centru și retur, interviu pentru un loc de muncă, prima etapă desfășurată pozitiv, reprezentanta angajatorului, m-a anunțat că după ce trec de vizita medicală, pe 05.10.2020 voi începe munca...După și doar dacă voi trece de controlul medical, abia atunci, voi spune : O ce veste minunată!!!...Așaaaa,prima călătorie cu STB, transportul în comun din București, patronat și subvenționat cu 60% de Primăria București, deci prima călătorie și a-2-a, cu troleibuze de pe linia 70, cît jeg era pe scaune, probabil că de la darea în folosință a troleibuzului nu au fost spălate scaunele, vreodată!!! Cu vreo 1-2 ani în urmă am văzut ceva identic în tramvaie de pe linia 32....Primul drum, 20-30 de minute șoferul era în vervă a discutat cu cineva la telefon, eu pe la mijlocul troleibuzului, puțini călători, liniște, eu singurul care am apropiat cardul de aparatul care valida călătoria! Nu este prima dată cînd se întîmplă asta. Să o votez pe actuiala ? Nuuuu. Dar dacă va ieși cel pe care îl voi vota și prin mijloacele de transport în comun va fi la fel de gros jegul pe scaune, pe plăcile de pe pereții interiori din autobuze, tramvaie, troleibuze, pe cine să înjur ? Pe noul primar ori pe mine care l-am votat ?! Nu îmi închipui că noul primar va circula cu transportul în comun, la fel cum nu circulă nici, încă actuala...
    Îmi amintesc, pe vremuri, cînd bucureștenii sastisiți de prestația țărănistului Lis, l-au înscăunat la primăria Bucureștiului pe tatăl lui EBA, la cel oficial mă refer, la don Băse, un fost ministru la Transporturi.
    Ei, și ajunge, don Băse, la primărie, ia în primire postul, probabil fusese așteptat de șoferul primăriei cu Ford-ul Mondeo culoare lila, cumpărat pe vremea fostului, a lui Lis, și ce face don Băse ? Începe schimbările printr-o decizie surpriză, șoc, în favoarea lui, nu a bucureștenilor : decide că Fordul Mondeo nu este demn să care tîrtița Sa delicată și aranjează ca un Merțan de la Ministerul Transporturilor să fie luat în locație de gestiune de către primăria București, iar șoferul Merțanului să fie transferat la primăria București...Ce s-o fi întîmplat cu celălalt șofer al primăriei ? Nu mă întrebați.
    Una peste alta, merg la vot, am spus că nu voi vota actualii, dar nu mă îmbăt cu apă rece, Bucureștiul este localitatea cu cea mai mare densitate de bugetari și pensionari, și aceștia în mod tradițional votează cu PSD, eu din economia reală...
    • Like 5
    • @ Sorin Constantin
      Like . Mergem impreuna la vot !
      • Like 2
    • @ Luigi Cosma
      În S3 pe strada Gh. Pătrașcu eu..
      • Like 0
  • Pai stai sa vezi ca in weekend ploua. Deci nu mai pleaca lumea in spatzier. Asa ca ne vom putea varsa tot naduful prin stampila aia. Totul e sa ii depasim ca numar pe cei care savureaza personaje tip sparanghel.
    • Like 2
    • @ Calin Ungureanu
      Personajele de tip ,,sparanghel ,,Nu s-au dus de trai foarte bun facut de psd-isti stimabile ,Au luat ,,lumea-n cap si au plecat ,unde este democratie -civilizatie , si muncesc onest ptr un salar foarte bun, Ce mai puteau face aici , cu un salar minim + rate la banci + copii la soala etc,, Sa gandim cu Cap Limpede sa votam PNL , poate nu este cea mai buna optiune dar nici cu psd NU se mai poate ,, Sa presupunem prin absurd ca vor castiga , as vrea sa-i vad cum vor mai suporta cei 40 % ptr pensii !!!!
      • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      Personajele de tip ,,sparanghel ,,Nu s-au dus de trai foarte bun facut de psd-isti stimabile ,Au luat ,,lumea-n cap si au plecat ,unde este democratie -civilizatie , si muncesc onest ptr un salar foarte bun, Ce mai puteau face aici , cu un salar minim + rate la banci + copii la soala etc,, Sa gandim cu Cap Limpede sa votam PNL , poate nu este cea mai buna optiune dar nici cu psd NU se mai poate ,, Sa presupunem prin absurd ca vor castiga , as vrea sa-i vad cum vor mai suporta cei 40 % ptr pensii !!!!
      • Like 0
  • cu toata tristetea va zic ca are sanse mari de reusita. E votata de batrani, si multi tineri din Bucuresti nu au buletin de bucuresti deci nu drept de vot pt locul de primar. Cunosc multi bucuresteni plecati (din cei tineri) si nicio sansa sa voteze.
    In plus e doar o singura runda de vot...
    • Like 4
  • Delia MC Delia MC check icon
    Nimic nou sub soare.
    În 2016 a fost tot așa, a câștigat psd pe seama nu a procentului constant de 20% de votanți ci pe seama celor care nu au votat. Că cică n-au cu cine și oricum iese " cine trebuie ". Dacă asta le trebuie...
    Și acum, propaganda psd se îndreaptă în 2 direcții distincte: menținerea votanților tradiționali și descurajarea celorlalți. Repetă figura în speranța că le iese. Foarte șmecher, 2 în 1, prin aruncarea cu noroi pe "ceilalți" că merite psd e greu să scornești. Rezultatul? Cei tradiționali se mobilizează și votează în bloc iar ceilalți, dezamăgiți, nu votează că "n-au cu cine".
    Cine îi crede și de data asta, le face jocul murdar. Fool me once... Dar dacă și de data asta se lasă păcăliți își merită soarta. Lighene să fie...
    • Like 7
  • Parerist check icon
    Cifra de la punctul 2 cred ca e subevaluata. Nu doar angajații primăriei s-ar putea sa voteze "cu burta" , ci și cei din multe alte agenții și regii guvernamentale și poate chiar și o parte din așa-zisele firme private care trăiesc din bani publici (borduri dezapezit etc).
    Și in orașele de provincie mai mici e la fel de rău, acolo unde populația de corporatiști e redusa fata de buc.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult