Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Femeile! Prea înaltă pentru Iohannis! Aveți încredere în Justiția română!

 • Îndată după miezul nopții, chiar în prima oră a zilei de 8 Martie, domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, a sunat mai multe doamne și domnișoare casiere pe care firma Auchan le-a lăsat fără casă. Dl Budăi, într-o stare euforică, s-a oferit să le angajeze ca prestatoare de servicii. Aflăm că, drept răspuns, social-democratul a fost trimis în mama domniei sale, probabil în legătură cu chestiunea pensiilor speciale.

• Evgheni Prigojin, șeful armatei de ucigași cu simbrie și pușcăriași a Rusiei, pentru că grupul Wagner nu reușește să-i dea peste cap pe ucraineni, a anunțat măsuri pentru electrizarea celor care luptă fără tragere de inimă. Aceștia vor petrece o noapte cu o mare iubitoare de ruși, senatoarea Șoșoacă din România. 

• „Femeile! Lumea va fi un loc mai frumos în care să trăim dacă vom începe să respectăm aceste ființe ale societății”. Autorul cugetării, tânărul Secretar de Stat din ministerul Justiției, Bogdan Ilea, este probabil un jurist de mare competență, de vreme ce face această observație pătrunzătoare: femeile au calitatea de ființe, și nu de lucruri, cum s-a crezut până acum. Chiar dacă liberalul Ilea nu merge până la a considera femeile ființe umane, ci ființe ale societății, cam cum sunt câinii comunitari, totuși, propune începerea unei operațiuni pe care el, împreună cu alții („vom începe”) n-a întreprins-o nicidecum până acum – a respecta femeile. Dl Ilea pare a avea reale perspective să ajungă ministru plin.

• Gabriel Oprea, fostul minsitru de Interne, care se ducea și la closet și la o ciorbă de burtă cu escortă de poliție cu girofar, a fost achitat pentru moartea tânărului polițist Bogdan Gigină. Sentința Tribunalului București nu e definitivă, dar e definitorie: floare la ureche, sau, mai exact, pe piept, după 7 ani de târât dosarul prin Justiție, ca procesul să fie dus până în toamnă, când vine prescrierea.

Pe directorii Hexi Pharma, responsabili pentru 340 de infracțiuni de înșelăciune, care au dus la agravarea stării de sănătate a sute de mii de bolnavi, prescrierea i-a făcut deja scăpați. Aceiași magistrați ai Curții de Apel București care i-au găsit acum vinovați „fără putință de tăgadă” sunt cei care au tras 4 ani de proces până s-a ajuns la prescriere.

Fostul ministru de Finanțe al lui Dragnea, Vâlcov-Cavou, omul cu 100 de tablouri ascunse în pereți, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Craiova pentru acuzațiile de instigare la dare și luare de mită. Vâlcov nu e aici, ca să dea de băut, s-a speriat și a zbughit-o mai demult în Italia. Acolo unde se află și criminalul Mario Iorgulescu, suferind crunt de dor de țară. Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, nu știu dacă mai suferă de ceva în vila sa prezidențială din Grecia. Dar, dacă stătea pe aici, putea să candideze anul viitor la Primăria Capitalei.

Așa că, stimați hoți, escroci și ucigași cu ștaif, nu mai intrați în panică, nu mai dați bir cu fugiții, rămâneți în patrie și aveți încredere în Justiția română!

• Președintele Iohannis s-a dus la Tokyo pentru un schimb de experiență cu campioana mondială la prăbușire demografică, Japonia. La japonezi se nasc prea puțini copii de prea mult bine, la noi, de prea mult rău. Dl Iohannis a zburat cu un avion privat, închiriat din Luxemburg, un Boeing amenajat ca un palat, contra unui mizilic de circa 100.000 euro. Mie, unul, mi se pare chiar prea puțin pentru valoarea domnului Iohannis.

Există însă un inconvenient: aripa Boeingului e la o înălțime față de sol de 5 metri, prea sus ca domnul președinte să-și poată arunca paltonul pe ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult