Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fenomenul Suceava - „Lombardia României” ridică alerta de contaminare la cote maxime: spitalul închis în această dimineață, cadre medicale infectate, Gheorghe Flutur, șeful CJ, depistat pozitiv

Flutur coronavirus

Foto: Gheorghe Flutur, Klaus Iohannis și Ion Lungu la evenimentul de inaugurare a noului ambulatoriu integrat de specialitate a spitalului județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou”, în Suceava, 16 octombrie 2019. (Casian Mitu/ George Călin)

Situația explozivă de la Suceava, în plină criză de coronavirus, a determinat autoritățile să închidă spitalul județean. Cum s-a ajuns aici din pricina unei decizii admin istrative criminale și de ce Suceava riscă să devină „Lombardia României” aflați aici. Din cei 233 de medici ai unității sanitare, 34 sunt confirmați pozitiv la COVID 19. Aceștia sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu. De asemenea, 49 de asistenți medicali și infirmieri confirmați cu COVID 19 din cadrul spitalului județean se află, de asemenea, internați în Spitalul de Boli Infecțioase Suceava.

Autoritățile centrale l-au trimis pe secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru la fața locului, într-un moment în care situația pare să fie scăpată de sub control.

În urma acestei evaluări, Ministerul Sănătății a decis în această dimineață închiderea Spitalului Județean din Suceava și transferarea pacienților la alte unități medicale. În 48 de ore s-ar putea redeschide Unitatea de Primiri Urgențe, care va funcționa cu medici din iași și de la clinici private din Suceava.

Flutur pozitiv

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a fost diagnosticat cu coronavirus și a fost internat aseară la Spitalul Județean, unde cel puțin 92 de cadre medicale au fost infectate cu noul virus.

Flutur spune că s-a testat duminică, după ce în ultimele zile a participat la mai multe ședințe și acțiuni, iar marți a fost confirmat pozitiv cu COVID-19.

„Nu mă simt rău deloc, chiar nu am niciun fel de simptome. M-am testat duminică seara, pentru că noi am avut comandamente, acțiuni și am fost destul de implicați în perioada asta, sigur, respectând izolarea", a declarat Flutur, pentru Mediafax.

Șeful CJ a spus că are încredere în medicii de la Spitalul Județean.

„Am încredere în medicii și întregul personal de aici. Mă leagă de acest spital multe lucruri bune, investiții importante făcute an de an. Un gând aparte de prețuire și respect către medicii și asistentele – întregul personal de la Spitalul Judetean de Urgențe Suceava, pentru eforturile extraordinare pe care le fac în aceste zile dificile", a declarat el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult