Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Suceava, „Lombardia României”: 3 morți în această seară; 92 de cadre medicale din spital infectate cu coronavirus, în urma unei decizii administrative criminale

Spital Suceava - Covid

Bilanțul deceselor provocate de COVID-19 în România a ajuns în această seară la 11. Autoritățile au anunțat că încă trei pacienți au murit la Spitalul Județean din Suceava, unde 92 de cadre medicale au fost infectate.

Este vorba de un bărbat de 59 de ani, de o femeie de 80 de ani și un bărbat de 71 de ani, în cazul cărora a fost confirmată infectarea cu coronavirus. Cei 3 au murit pe 22 și pe 23 martie, însă decesele au fost anunțate marți seară.

Cadrele medicale de la Spitalul Județean din Suceava au acuzat nereguli criminale. 

Un alt medic citat de HotNews acuză că tot personalul medical din instituția devenită focar de infecție a fost chemat la lucru luni dimineața, când se cunoștea deja riscul infectării, de către directorul medical al instituției. 

„Toți medicii au fost chemați, tot personalul medical. Asistentele, infirmierii - nu conta dacă erau pozitivi sau în izolare sau dacă așteptau rezultatul testelor”, a povestit pentru HotNews.ro sub protecția anonimatului un medic din Suceava.

„Toată lumea a venit luni dimineață, au fost amenințați cu un ordin de ministru care nu există și că li se desface contractul de muncă altfel. Fiecare s-a întâlnit pe secție, apoi unii au plecat. Alți medici au fost apoi internați după ce le-a venit rezultatul pozitiv la teste”, a mai spus medicul.

Acesta a mai precizat că directorul medical, cel care a trimis ordinul șefilor de secție ca toată lumea să se prezinte luni dimineața la spital, a aflat de duminică seara în jurul orei 22 că și el este pozitiv la COVID-19.

„Dr. Macovei trebuia să fie în izolare. Acum e internat în spital”, a mai precizat medicul din Suceava. Contactat de HotNews.ro, dr. Alexandru Macovei a confirmat că este în prezent internat în spital, dar nu a dorit să comenteze situația și nici să răspundă la întrebări.

Un medic din spitalul contaminat de coronavirus a vorbit pentru Libertatea despre haosul din unitatea medicală și despre riscul ca Suceava să se transforme în Lombardia României. Medicul, care a dorit să își păstreze anonimatul, a avertizat că sunt externați, fără testare, pacienți care au venit în contact cu doctorii și cu asistentele infectate. Acest lucru riscă să răspândească epidemia și să blocheze alte spitale din Moldova.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Eu nu mai înțeleg anonimatul și nici supunerea oarbă în această fază. Oricum va fi nevoie de toate cadrele medicale în următoarea perioadă. Nu i-ar fi dat nimeni afară că n-avea nici un temei. Iar dacă da, i-ar fi rechemat repede. Indiferent ce țipă acel director iresponsabil ( care va fi tras la raspundere ulterior) fiecare ar fi trebuit să facă după cum le-ar fi dictat bunul simț. Acum se vede cât de mare este frica ( irațională dealtfel) de șef, cu mentalitatea aferentă, capul plecat sabia nu-l taie. Oameni buni, chiar așa ni s-a atrofiat rațiunea? Aceia n-au comunicat deloc între ei? Uite ce zice șefu, să venim maine, să căutăm în net, unde-i ordinul ăla, cum sună? Chiar așa, ca oile? Dacă șeful zice să mă arunc în fântână dacă nu mă dă afară eu chiar fac?
  • Like 3
 • Din fericire, inca nu se compara tragedia din Suceava cu tragedia din Lombardia si sa speram ca nici nu se va ajunge acolo.
  Din respect pentru cei cativa mii ce au murit in Lombardia, era preferabil daca nu se folosea expresia "Lombardia Romaniei".
  • Like 1
 • De fapt N-AU MURIT în această seară, ci poate AU FOST RAPORTAȚI în această seară. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/trei-persoane-infectate-cu-coronavirus-la-spitalul-din-suceava-au-murit-marti-seara-bilantul-deceselor-ajunge-la-11-1280634
  • Like 0
 • Cand un politician sau un neica oarecare de pe strada isi da cu presupusul, macar are scuza ca nu se pricepe - dar isi da cu parerea ca tot romanul.
  Dar cum sa califici cand niste specialisti (cum este acel doctor medical - daca intr-adevar decizia i-a apartinut) fac astfel de tampenii?
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult