Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Filmare cu o dronă: cum arată de sus autostrada A3 care intră în București. Lucrările între Șoseaua Petricani și centura Capitalei „au înregistrat progrese semnificative”

Ciot autostrada

(Foto: captura video)

Circulația pe cei 6,5 km ai autostrăzii A3, între Șoseaua Petricani și centura Capitalei ar putea fi deschisă în mai-iunie 2018, însă lucrările sunt blocate din cauza lipsei unui aviz de la compania de infrastructură CFR SA.

„Pe segmentul de aproximativ 3 km dintre Șos. Petricani și Str. Popasului, parte din Autostrada A3 București-Ploiești, constructorul (Aktor) a înregistrat un progres semnificativ de la ultima noastră vizită de acum două săptămâni.

În ciuda mobilizării bune a constructorului, avem în continuare un blocaj important la pasajul peste calea ferată din capătul Str. Gherghiței. Nu s-a început practic lucrul la cele două rânduri de pile (de-o parte și de alta a căii ferate). Avem aici o clădire care trebuie demolată și, se pare, încă nu avem un aviz de la CFR Infrastructură de care constructorul are nevoie pentru a lucra în zona de protecție a căii ferate”, se arată pe pagina de Facebook a Asociației Pro Infrastructură (API). 

API solicită autorităților implicate să facă toate demersurile necesare pentru deblocarea și acestor ultime detalii.

„Dacă și aceste hopuri birocratice vor fi trecute cu bine în curând, și dacă mobilizarea constructorului va rămâne ridicată, avem șanse bune să circulăm pe cei 6,5 km din A3 între Șos. Petricani și DNCB (Centura București) undeva în lunile mai-iunie 2018”, mai adaugă API.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trăiască prea fericitul și prea bogatul Daniel de la BOR.
    Sa dat 200 de milioane pentru nasu' mare, deținătorul și fermecătorul a câteva milioane de babe.
    Daniel care a speriat Viena cu cel mai mare clopot.
    I'auzi mah....ahh lele le....ahh lele le.
    O autostradă va garantez că ar salva mai multe vieti decât orice catedrală.
    O autostradă ar reduce din accidentele mortale de pe naționalele DN sufocante și aglomerate.
    Ar salva vieți chiar prin infrastructura propriu zisă.
    Ar creste economia oricărui oraș pe care l-ar traversa plus a României.

    Ahh lele le să trăiască prea fericitul și arhimandritul Daniel !
    Întrebare :)
    Ce diferență este intre Daniel și Bivolaru?
    Încercă tu să îți dai seama că eu nu am reușit!
    La baza strategiei sta aceași lege și anume a manipulări.
    Ăștia doi dețin aceași armă cu care reușesc să pune in patru labe milioane de oameni cu niste oase bine impachetate ori cu câteva poziții interesante.
    Depinde de interes și de forma fizica.
    Unii prefera 4 labe altii prefera mai multe labe.
    Că așaen' tenis!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Poate stie cineva..........CAT MAI DUREAZA LUCRARILE LA CEI 50 DE METRI la care se lucreaza din vara (ca 5 ani nu s-a lucrat deloc) intre sensul giratoriu de la Dragomiresti si sensul giratoriu dupa cele 2 benzinarii de pe centura A1- Chitila !!??? Sunt cozi kilometrice zilnic acolo......
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult