Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Asociația Pro Infrastructură: Un sobor de oficialități a „inaugurat” o linie feroviară în stare profundă de degradare

CFR

Un sobor de oficialități, inclusiv ministrul Transporturilor și șeful Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a „inaugurat" o linie feroviară în stare profundă de degradare, pe care 21 de kilometri se parcurg ca acum o sută de ani, în 49 de minute, anunță Asociația Pro Infrastructură (API), organizație care monitorizează obiectivele majore de infrastructură de transport din România.

Este vorba de linia cale ferată Ilva Mică - Rodna Veche din județul Bistrița-Năsăud, despre care asociația scrie că este „nereparată substanțial din epoca locomotivelor cu aburi” și „pe care se circulă cu 30-35 km/h”.

„Poate îi spune domnului ministru cineva, spre edificare, că nu este acceptabil ca terasamentul unei căi ferate să fie năpădit de buruieni, că în secolul 21 semafoarele cu palete își au locul la muzeu și, eventual, că în 1939 trenurile făceau pe linia aceasta (pe care dumnealui tocmai a „inaugurat-o") 37 de minute. Și poate îi mai spune cineva domnului ministru că operatorul anterior, Via Terra, a abandonat linia din lipsă de profitabilitate, probabil tocmai din cauza stării infernale a liniei”, se arată într-o postare pe Facebook a Asociației Pro Infrastructura. 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se mândrește cu redeschiderea tronsonului.

„Acum două luni, când am fost la Bistrița, am promis redeschiderea tronsonului de cale ferată Ilva Mică - Rodna Veche. Astăzi, 1 august 2017, am avut onoarea de a călători cu Săgeata Albastră, alături de Radu Moldovan - președintele CJ Bistrita, Ștefan Ioniță - șeful CNAIR și mai mulți parlamentari pentru a redeschide traficul feroviar în această zonă extraordinar de frumoasă. 

De asemenea, și legătura feroviară Cluj-Napoca - Ilva Mică – Rodna Veche și retur a fost, de astăzi, repornită.

Oamenii de aici aveau nevoie de această cale ferată funcționala și mă bucur ca i-am putut ajuta. Proiectele în infrastructura de transport în Bistrita Năsăud nu se vor opri aici!”, scrie ministrul Cuc pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    S-a deschis sau redeschis, asta pricep!
    Dar cine a luat banii pentru reparația executată nu pricep: nu credeți că a fost reparată, reabilitată?
    Sunt dispus să fac pariu că pe undeva există niște acte care atestă că s-au efectuat lucrări: și nu pe vremea lui Carol!
    • Like 0
  • probabil ca la antena și Ghiță tv au zis aia ca Bulibașa Cuc a inaugurat un hyperloop .
    • Like 1
  • Anon check icon
    Hai ma ca sunteti rai. Pai se circula incet ca sa se bucure calatorii de peisaj! Da' niste gropi nu inauguram si noi? Sau niste drumuri neasfaltate, eventual dupa ploaie sa fie noroiu' proassspat. Ce ziceti? Sau un santier pe care nu se mai lucreaza de luni bune. Pai avem metri intregi de panglica si foarfeci bune, nu-i pacat?
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult