Un sobor de oficialități, inclusiv ministrul Transporturilor și șeful Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a „inaugurat" o linie feroviară în stare profundă de degradare, pe care 21 de kilometri se parcurg ca acum o sută de ani, în 49 de minute, anunță Asociația Pro Infrastructură (API), organizație care monitorizează obiectivele majore de infrastructură de transport din România.
Este vorba de linia cale ferată Ilva Mică - Rodna Veche din județul Bistrița-Năsăud, despre care asociația scrie că este „nereparată substanțial din epoca locomotivelor cu aburi” și „pe care se circulă cu 30-35 km/h”.
„Poate îi spune domnului ministru cineva, spre edificare, că nu este acceptabil ca terasamentul unei căi ferate să fie năpădit de buruieni, că în secolul 21 semafoarele cu palete își au locul la muzeu și, eventual, că în 1939 trenurile făceau pe linia aceasta (pe care dumnealui tocmai a „inaugurat-o") 37 de minute. Și poate îi mai spune cineva domnului ministru că operatorul anterior, Via Terra, a abandonat linia din lipsă de profitabilitate, probabil tocmai din cauza stării infernale a liniei”, se arată într-o postare pe Facebook a Asociației Pro Infrastructura.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se mândrește cu redeschiderea tronsonului.
„Acum două luni, când am fost la Bistrița, am promis redeschiderea tronsonului de cale ferată Ilva Mică - Rodna Veche. Astăzi, 1 august 2017, am avut onoarea de a călători cu Săgeata Albastră, alături de Radu Moldovan - președintele CJ Bistrita, Ștefan Ioniță - șeful CNAIR și mai mulți parlamentari pentru a redeschide traficul feroviar în această zonă extraordinar de frumoasă.
De asemenea, și legătura feroviară Cluj-Napoca - Ilva Mică – Rodna Veche și retur a fost, de astăzi, repornită.
Oamenii de aici aveau nevoie de această cale ferată funcționala și mă bucur ca i-am putut ajuta. Proiectele în infrastructura de transport în Bistrita Năsăud nu se vor opri aici!”, scrie ministrul Cuc pe Facebook.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar cine a luat banii pentru reparația executată nu pricep: nu credeți că a fost reparată, reabilitată?
Sunt dispus să fac pariu că pe undeva există niște acte care atestă că s-au efectuat lucrări: și nu pe vremea lui Carol!