Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Financial Times: „UE ar trebui să aleagă persoana cea mai potrivită pentru postul de procuror șef. Aceasta este Laura Codruța Kovesi, un procuror curajos din România”

Laura Codruta Kovesi - FT

(Foto: captura FT)

Financial Times a publicat în ediția online un editorial în care o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef european.

„Uniunea Europeană se află în proces de numire a procurorului sef european. Ar trebui să aleagă persoana cea mai calificată pentru această funcție. Aceasta este Laura Codruta Kovesi, un procuror curajos din România”, se arată în articolul semnat de boardul editorial al prestigioasei publicații. 

Jurnaliștii adaugă că există câteva „argumente excelente” în favoarea numirii lui Kovesi la Parchetul European, între care menționează faptul că „Guvernul României se opune cu fermitate numirii sale".

Publicația scrie că și ceilalți doi concurenți – Bohnert (Franța) și Ritter (Germania – ar face față cerințelor, dar adaugă că niciunul nu are experiența Laurei Codruța Kovesi, care a dus „o luptă dură, deseori singură” împotriva corupției din rândurile clasei politice din România.

Eforturile în lupta anticorupție ale Laurei Codruța Kovesi „au inspirat milioane de compatrioti", dar în schimb ea a fost „recompensată cu adversitatea Guvernului condus de PSD si Liviu Dragnea".

Financial Times menționează că Guvernul român a îndepărtat-o din funcție pe Kovesi, caracterizând acest lucru drept „o sfidare de neiertat și inexplicabilă a normelor UE privind libertatea Justiției".

„Forțele antireformiste din Guvernul României si din Justitie sunt atât de disperate să o împiedice pe Kovesi să devină procuror șef al Parchetului European, astfel încât a fost pusă sub acuzare pentru suspiciuni firave de abuz în serviciu", scriu jurnaliștii străini.

FT vede încurajator faptul că cele două comisii din Parlamentul European au recomandat-o săptămâna aceasta pe Kovesi pentru a fi numită procuror șef european, dar decizia nu este încă luată. „Ultimul cuvânt îl au reprezentanții Consiliului UE, care grupează guvernele naționale, și Parlamentul European. Guvernul României face presiuni asupra Consiliului pentru a îngropa șansele Laurei Codruța Kovesi”, se mai arată în editorialul din FT.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Unde scrie ! In editia online, nu tiparita, a Financial Times !? Costul era mai mare daca aparea in editia tiparita. Din cate stiu este o publicatie cu profil economic, probabil influenteaza bursa de la New York cu privire la numirea procurorului general european !! Cel mai mult mi-a placut fraza ".....care a dus „o luptă dură, deseori singură” împotriva corupției din rândurile clasei politice din România" !!! Mai ce lupta ducea ea in decembrie 2009, in turul 2 pentru alegerea lui base, in sufrageria lui Oprea !!?? si ,apoi, la Ghita in vie !!! si prin alte locatii unde un procuror de rand, nu unul general, nu ar avea ce sa caute !!
  • Like 1
  • @ Ionel
   John check icon
   Subscribe to the FT to read: Financial TimesThe right woman to be Europe’s chief prosecutor

   Ai inteles, desteptule ?
   • Like 1
  • @ John
   Ionel check icon
   Nu stiu ce vrei sa spui.....ce sa inteleg eu ? Inteleg ca esti cam limitat. Am spus ceva ce nu este asa ? Sau daca nu sunt de acord cu ceva inseamna ca sunt eu limitat !? Fiecare gandeste si vede lucrurile cu mintea lui. Bine, poate sunt eu mai limitat !
   • Like 1
  • @ Ionel
   Mâi, e ceva de mirare, cât credit acorzi tu "dovezilor" prezentate de un condamnat care se sustrage executării pedepsei, fiind un transfug ce nu vrea să revină acasă nici măcar acum când sunt la putere cei pe cafe îi "alimentează" permanent cu dovezi împotriva cui? tocmai a procurorului general dna, "debarcat" cu samavo!nicie de odioasa coaliție, prin slugoiul ordinar, nulitatea, cel puțin, umană, numitul t.t. Nu te îndoiești nicio clipă de tot ce se vehiculează pe seama lck? Nici după ce ai perceput cum acționează clica borfașilor, care tremură de frică la apropierea "ștreangului"? Nici după ce ai văzut cum " i-a demascat" cretina de grapini, facandu-i și facandu-ne de râs prin felul cum și-a "slujit tara"?
   • Like 0
  • @ Ionel
   Am dat like din greșeală. Dacă ne luăm după "mintea" fiecăruia e vai de noi. Și așa, am lăsat niște "fiecare" să voteze și am ajuns unde suntem.
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Ionel check icon
   "Stiu ca sunt un prost, dar cand ma uit in jur prind curaj "
   • Like 0
  • @ Ionel
   Subtil, foarte subtil!
   • Like 0
 • Ce vreti mai mult decat atat? Semnalul trasmis de FT, pe care o lume intreaga ( de la Wall Street pana la Singapore si inapoi) il citeste la cafeaua de dimineata, arata clar decizia Bruxelles-ului si ca Dragnea&Co nici nu exista pentru ei.
  • Like 0
 • Pentru Dragnea nu contează ce scrie Financial Times, el dont spic ingliș.
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult