Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Guvernul dă o lovitură IMM-urilor, schimbându-le peste noapte regimul fiscal: impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe venit pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri peste 500.000 euro

Adrian Caciu

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu // Foto: Inquam Photos / George Călin

IMM-urile cu cifră de afaceri peste 500.000 de euro vor plăti din 2022 impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe cifra de afaceri, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site de Ministerul Finanțelor, scrie G4Media.

Ministerul Finanțelor invocă drept motiv, în nota de fundamentare a OUG, prevederile Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), unde însă măsura apare cu termen de aplicare primul trimestru din anul 2023. În plus, în PNRR nu este impusă o anumită limită, ci o scădere graduală a pragului, care în prezent este de 1.000.000 de euro.

Potrivit Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România, statul ar încasa în plus de la microîntreprinderi 4,8 miliarde lei, odată cu scăderea la 500.000 de euro a pragului de încadrare la impozitul de 1% pe venit, conform Economedia.ro. Asta s-ar reflecta, în cazul IMM-urilor, în lipsă mai mare de lichidități, creditare scăzută, investiții reduse, pierderea competitivității și dispariția unor microîntreprinderi, conform CNIPMMR.

Întrebat joi de reporteri despre măsura de reducere a pragului pentru impozitarea microîntreprinderilor, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că vrea ca fondurile pentru „redresarea României” să provină din reducerea evaziunii fiscale.

„Nu a fost asta scopul, că dacă micșorăm plafonul la microîntreprinderi, de acolo o să scoatem banii necesari pentru România. Banii necesari pentru ceea ce înseamnă redresarea României sau a bugetului de stat sau acoperirea facturii sociale care este imperios necesară vor fi din combaterea evaziunii fiscale”, a afirmat ministrul Adrian Câciu, potrivit Economedia.

Citiți și:

Ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență:

ART. XXIV – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 47 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“ c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;”

2. La articolul 52, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită.”

3. La articolul 55, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

“(4) Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a reducerii plafonului privind nivelul veniturilor realizate, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.”

Citiți mai jos integral proiectul OUG:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult