Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Guvernul dă o lovitură IMM-urilor, schimbându-le peste noapte regimul fiscal: impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe venit pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri peste 500.000 euro

Adrian Caciu

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu // Foto: Inquam Photos / George Călin

IMM-urile cu cifră de afaceri peste 500.000 de euro vor plăti din 2022 impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe cifra de afaceri, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site de Ministerul Finanțelor, scrie G4Media.

Ministerul Finanțelor invocă drept motiv, în nota de fundamentare a OUG, prevederile Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), unde însă măsura apare cu termen de aplicare primul trimestru din anul 2023. În plus, în PNRR nu este impusă o anumită limită, ci o scădere graduală a pragului, care în prezent este de 1.000.000 de euro.

Potrivit Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România, statul ar încasa în plus de la microîntreprinderi 4,8 miliarde lei, odată cu scăderea la 500.000 de euro a pragului de încadrare la impozitul de 1% pe venit, conform Economedia.ro. Asta s-ar reflecta, în cazul IMM-urilor, în lipsă mai mare de lichidități, creditare scăzută, investiții reduse, pierderea competitivității și dispariția unor microîntreprinderi, conform CNIPMMR.

Întrebat joi de reporteri despre măsura de reducere a pragului pentru impozitarea microîntreprinderilor, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că vrea ca fondurile pentru „redresarea României” să provină din reducerea evaziunii fiscale.

„Nu a fost asta scopul, că dacă micșorăm plafonul la microîntreprinderi, de acolo o să scoatem banii necesari pentru România. Banii necesari pentru ceea ce înseamnă redresarea României sau a bugetului de stat sau acoperirea facturii sociale care este imperios necesară vor fi din combaterea evaziunii fiscale”, a afirmat ministrul Adrian Câciu, potrivit Economedia.

Citiți și:

Ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență:

ART. XXIV – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 47 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“ c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;”

2. La articolul 52, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită.”

3. La articolul 55, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

“(4) Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a reducerii plafonului privind nivelul veniturilor realizate, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.”

Citiți mai jos integral proiectul OUG:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult