Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul dă o lovitură IMM-urilor, schimbându-le peste noapte regimul fiscal: impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe venit pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri peste 500.000 euro

Adrian Caciu

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu // Foto: Inquam Photos / George Călin

IMM-urile cu cifră de afaceri peste 500.000 de euro vor plăti din 2022 impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe cifra de afaceri, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site de Ministerul Finanțelor, scrie G4Media.

Ministerul Finanțelor invocă drept motiv, în nota de fundamentare a OUG, prevederile Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), unde însă măsura apare cu termen de aplicare primul trimestru din anul 2023. În plus, în PNRR nu este impusă o anumită limită, ci o scădere graduală a pragului, care în prezent este de 1.000.000 de euro.

Potrivit Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România, statul ar încasa în plus de la microîntreprinderi 4,8 miliarde lei, odată cu scăderea la 500.000 de euro a pragului de încadrare la impozitul de 1% pe venit, conform Economedia.ro. Asta s-ar reflecta, în cazul IMM-urilor, în lipsă mai mare de lichidități, creditare scăzută, investiții reduse, pierderea competitivității și dispariția unor microîntreprinderi, conform CNIPMMR.

Întrebat joi de reporteri despre măsura de reducere a pragului pentru impozitarea microîntreprinderilor, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că vrea ca fondurile pentru „redresarea României” să provină din reducerea evaziunii fiscale.

„Nu a fost asta scopul, că dacă micșorăm plafonul la microîntreprinderi, de acolo o să scoatem banii necesari pentru România. Banii necesari pentru ceea ce înseamnă redresarea României sau a bugetului de stat sau acoperirea facturii sociale care este imperios necesară vor fi din combaterea evaziunii fiscale”, a afirmat ministrul Adrian Câciu, potrivit Economedia.

Citiți și:

Ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență:

ART. XXIV – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 47 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“ c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;”

2. La articolul 52, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită.”

3. La articolul 55, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

“(4) Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a reducerii plafonului privind nivelul veniturilor realizate, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.”

Citiți mai jos integral proiectul OUG:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult