Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Diminuarea pragului pentru IMM-uri pentru plata impozitului pe cifră de afaceri - o idee bună sau o idee proastă?

business - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

În primul rând, ar trebui punctată importanța sectorului IMM pentru creșterea și dezvoltarea economică. Antreprenoriatul, mai ales cel aflat în faze inițiale de dezvoltare a unei afaceri (start-up-uri, IMM-uri în fază de creștere etc.). IMM-urile au probleme specifice, cum ar fi accesul foarte limitat la finanțare, dificultăți semnificative în accesul la inovare și transfer de tehnologie, probleme de competitivitate, capacitate limitată de export, bariere de intrare pe piață etc. IMM-urile reprezintă astăzi un sector sensibil, care face obiectul politicilor publice în tot mai mare măsură. În consecință, taxarea (excesivă) acestui sector este un lucru foarte sensibil și trebuie tratată cu maximă seriozitate și responsabilitate.

În al doilea rând, trebuie spus că impozitarea cifrei de afaceri are problemele sale, mai ales pentru un sector cum este cel al IMM-urilor. A taxa vânzările și nu profitul unei companii este un lucru oarecum incorect din punct de vedere fiscal și economic, indiferent de afacere sau de sector. IMM-urile sunt afaceri mici care generează venituri cu foarte mare dificultate. În plus, când ești la început și ești mic nu generezi un profit prea substanțial care să poată fi taxat cu consistență de către stat. Taxarea cifrei de afaceri și nu a profitului elimină posibilitatea de evitare a taxelor prin diluarea acestuia prin plimbarea activității și resurselor prin mai multe companii mici (cu răspundere limitată). În consecință, atunci când s-a introdus taxarea pe cifra de afaceri a IMM-urilor s-a dat o lovitură dură IMM-urilor, mai ales a celor mici și foarte mici. A fost o idee păguboasă care a avut în prim plan doar echilibrul bugetar și gradul de colectare de taxe la buget de pe activitatea unui sector foarte vulnerabil și sensibil. Acest tip de taxare pe cifra de afaceri ar trebui eliminat urgent pentru toate IMM-urile, indiferent de dimensiunea acestora.

IMM-urile sunt „condamnate” prin natura lor să facă profit și să îl declare, pentru că au acces redus la finanțare. Profitul și investirea lui sunt esențiale în finanțarea și creșterea lor în piață. Multe IMM-uri au la început probleme de rentabilitate a capitalului investit (ROIC) și au nevoie de investiții și de capital pe care îl obțin semnificativ din profitul pe care îl generează afacerea lor. Taxarea cifrei de afaceri nu ajută, dimpotrivă, încurcă și mai mult situația financiară a IMM-urilor. Faptul că astăzi avem atât de multe IMM-uri capitalizate insuficient sau chiar cu capital negativ a fost cauzat și de această măsură complet lipsită de logică economică ce pune carul înaintea boilor. IMM-urile au nevoie de un cadru fiscal prietenos, care să pună accent pe nevoile și pe specificitatea acestui sector, repet, extrem de important pentru dezvoltarea oricărei națiuni. Antreprenoriatul este recunoscut astăzi ca fiind o resursă cel puțin la fel de importantă precum capitalul sau tehnologia.

Nu în ultimul rând, aș adăuga faptul că deja cifra de afaceri a tuturor companiilor (IMM-uri sau nu) este taxată excesiv. Avem TVA aplicat facturilor emise de companii, avem accize și supraacciza aplicate inclusiv la acest TVA. Colectarea acestor taxe indirecte este făcută prin efortul exclusiv al antreprenorilor, mai mici sau mai mari. Introducerea unei taxe pe vânzările (cifra de afaceri) dublează aceste taxe care există deja în vânzări, cu singura diferență că această taxă nu poate intra în procedură de regularizare cu TVA-ul de plată.

Deci, da, impozitarea cifrei de afaceri e o idee proastă mai ales pentru IMM-uri și microîntreprinderi. O soluție pentru a spolia prematur un sector care are nevoie mai degrabă de a dispune de cât mai multe resurse pentru a crește suficient și sustenabil. Nu există niciun argument economic ca acest sector să fie taxat altfel decât orice alt sector de activitate. Viziunea statului ar trebui să fie complet diferită, dacă se dorește cu adevărat prosperitatea și dezvoltarea acestei națiuni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca sunt atat de multe IMM uri care sa fie afectate de impozitarea pe cifră de afaceri. Nu acelaşi lucru se poate spune despre pragul de la card se obligă aplicarea de TVA, adica ~ 87000 de euro pe an care atenție sunt echivalați in lei la cursul euro/leu din 2007 !!!!! Pe bune? Pragul inseamnă de fapt 60 000 de euro. O firmă care nu işi deduce atat de mult Tva are practic un impozit in plus de 19%
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult