Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fiul meu este singurul vaccinat din clasă

Clasă, școală online

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Decizia unui părinte da a-și vaccina copilul de 12 ani, imediat ce reglementările au permis acest lucru, este una, aparent, ușoară. Însă consecințele și blamările unei societăți nepregătite să pună umărul și să se îndrepte spre normalitate sunt dureroase! 

Fiul meu este singurul vaccinat din clasă, clasa a 8-a, nu oricare! Examen final, repartizare la un liceu bun, așa cum își dorește etc. 

Totul a început la ședința cu părinții, când domnul diriginte ne-a transmis care sunt regulile noului an școlar: un caz de covid, clasa intră în online, revenirea se va face peste 8 zile, cu teste, pentru cei care vor, fără testare, după 14 zile! Singurul care face excepție de la aceste reguli, desigur, este fiul meu, vaccinat, imunizat, ca și noi, părinții lui! 

Pare simplu, nu? Însă nu este deloc așa! 

În clasă, ținta ironiilor este mai mereu: o să îți crească un cap, o să ai trei mâini, „băi, te-ai vaccinat, dar vaccinul provoacă sterilitate pentru trei generații”, „șoșocisme” transmise, bănuiesc, de părinții care nu au înțeles că revenirea la normalitate se face prin asumarea unor responsabilități colective! 

Inevitabilul s-a produs duminică. Pe grupul elevilor clasei au fost anunțați că au un caz covid, și că de luni intră în online! Desigur, fiul meu a început să-și pună un milion de întrebări și să aibă emoții, pentru că, probabil, deja în clasa discutaseră despre asta, iar amenințările de tip: „te vor asculta profesorii!”, „Vei avea teste fizic, noi vom putea copia, tu nu!", au fost vehiculate permanent! Eu și soțul meu l-am încurajat, i-am vorbit despre asumare, despre normalitate, despre dorința de a merge la școală, despre conexiunea care se poate crea între el și profesorii care au un singur elev în clasă! În cele din urmă, a acceptat să meargă fizic la școală, mulțumindu-ne că i-am dat aceste sfaturi!

Desigur, pe grupul părinților, a venit sec anunțul „copiii intră în online de mâine”, deși știau că fiul meu este vaccinat și că el va merge fizic la școală! Bănuiesc, în sinea mea, că nu le-a convenit deloc situația hibrid, normalitatea pe care și-au proiectat-o în minte era bulversată de un vaccinat! Eu am răspuns, la fel de sec: „Fiul meu va merge fizic la școală!" Niciun răspuns, niciun comentariu! Nimic!

A doua zi am avut emoții ca în prima lui zi de școală! Mă gândeam să merg în spatele lui, să îl urmăresc, să văd dacă ajunge! Dar nu m-am lăsat copleșită, m-am gândit, din nou, la normalitate! Profesorii au fost uimiți de faptul că a ales să vină singur, a fost felicitat chiar de doamna directoare, care a spus: „Da, are dreptul să vină, și a venit!”Domnul diriginte l-a întrebat de câteva ori dacă totul este ok, iar între el și profesori a fost totul minunat, încurajant! 

A venit fericit pentru că a putut merge fizic la școală! Probabil că a conștientizat că normalitatea ne face să fim mulțumiți, împliniți și că, în ciuda aparențelor, există oameni dedicați, care nu îl judecă pentru deciziile luate! Și a exclamat: „Și mâine voi merge fizic la școală!” 

Dar întrebarea mea este aceea: cât trebuie să ne mai temem că noi, cei vaccinați, vom fi ținta ironiilor unor oameni care au o altfel de percepție a realității? Căci uneori mi-e teamă să spun deschis că sunt vaccinată, reacțiile agresive ale celor din tabăra opusă sunt dezarmante! Dacă eu, ca adult, simt asta, oare ce simte fiul meu, de 13 ani?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mircea Zugravu, ești de o mare ticăloșie cu insinuările tale pline de vitriol! Ce ai vrea, sa-mi public certificatul de vaccinare? Ți-l pot trimite în privat, dacă ești atât de suspicios, veninosule! Și dacă esti așa viteaz în comentariile tale otrăvite, de ce te ascunzi după un nume fals, de ce ne nu îți arăți chipul? Profilul meu e public, oricine mă poate contacta. Al tău e doar o mască hîdă ca postările tale!
  • Like 1
  • @ Marcel Marginean
   Te inseli in privinta identitatii mele. Nici eu nu ma ascund "dupa un nume fals". Postarile mele poate nu-ti convin, nu sunt in sceeasi directie cu ale tale, dar, asa cum tu ai dreptul sa-ti postezi parerile la fel am si eu. "Veninoase" zici? Ale tale cum sunt? Voi cauta sa le recitesc. Daca am gresit in apreciere imi asum vina. Voi vedea si apoi, daca este cazul, imi voi prezenta scuzele.
   • Like 2
 • Maron_S check icon
  message deleted
  • Like 1
 • "fiul meu, vaccinat, imunizat..." Nu, stimataă doamnă, nu mai rostogoliți și d-vs propaganda asta, realmente mincinoasă, a autorităților. Vaccinat înseamnă vaccinat, Punct. Nu imunizat, câtă vreme o mulțime de vaccinați se re-îmbolnăvesc. Imunizați sunt cei care sunt... imuni la o boală, or vaccinații anti-covid nu sunt imuni la... covid. E demonstrat empiric. Aaaa, ca fac forme ușoare, ca se diminuează riscul de deces, asta se dovedește a fi adevărat. Dar dacă d-vs și autoritățile veniți în continuare cu făcătura cum că vaccinat=imunizat nu faceți decât să iscați si mai multă reticență, Pentru că nu sunteți fair, pentru ca vă autoincludeți în rândurile propagandiștilor mincinoși/interesați. Rezultatul demersului d-vs e tocmai pe dos câtă vreme propagați nu adevăruri ci minciuni. P.S. Eu, personal, sunt vaccinat, Dar nu sunt imunizat. Din păcate!
  • Like 3
  • @ Marcel Marginean
   esti nervos dar nu e clar de ce... nici un vaccin nu imunizeaza. e adevarat si nu zice nimeni altceva. oamenii folosesc un limbaj fortat.
   • Like 7
  • @ Alex Mancu
   Limbaj forțat de cine / ce anume? Nu e mai simplu ca, neforțat, să nu folosești cuvântul?
   • Like 0
  • @ Marcel Marginean
   Nu e regula, sunt multi vaccinati si cu teste anticorpi post vaccin care arata ca s-a activat, si altii mai responsabili ce au facut si doza 3 -4 pana cand raspunsul de anticorpi este suficient de bun.
   • Like 3
  • @ Crator Tan
   nu chiar. treaba cu imunizarea e ca vaccinul produce un raspuns al organismului pentru a putea lupta cu boala. e un englezism preluat: "imune response". nu implica imunizarea in sensul ca nu se mai leaga de tine boala.

   de asta zic ca e un limbaj fortat. sunt multe astfel de ambiguitati care au iesit la iveala de cand cu pandemia asta.
   • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   S-a făcut și doza 4? Pe când a cincea?
   • Like 0
  • @ Alex Mancu
   Bun, iar ce zic eu e să folosim limba română "plain", fără barbarisme, care induc în eroare. OK? ;)
   • Like 0
  • @ Alex Mancu
   Delia MC Delia MC check icon
   În realitate cam toate vaccinurile dau rateuri, lucru cunoscut de specialiști. Cam nici unul nu realizează o protecție de 100% deși multe se apropie de. Vaccinul anti-covid Comirnaty (Pfizer) are o eficiență de 95% potrivit primelor studii dar atenție, împotriva variantei inițiale Wuhan. Acum însă avem de-a face cu delta la care vaccinul protejează de infectare în proporție de 80%. Aceste infecții la vaccinați, așa zisele breakthrough infections sunt cunoscute. Totuși protecția contra evoluțiilor nefavorabile rămâne ridicată.
   Intenția inițială este totuși de imunizare chiar dacă reușește în 80% din cazuri. Așa că dna autoare nu are de unde să știe dacă al ei copil e imunizat sau nu.
   Cam asta e explicația conflictului de termeni mult exploatat si mult exagerat de antivaxxeri.
   PS: există și în română expresia tradusă mot à mot: răspuns imun.
   PPS: scuze pentru englezisme. Accesul la informații e mult mai facil în alte limbi decât româna.
   • Like 2
  • @ Marcel Marginean
   Pe vremuri, elevii citeau Ştiinţă şi Tehnică, aveau o excelentă revistă de modelism, Tehnium, se abonau la Gazeta Matematică sau Revista de Fizică şi Chimie. Acum se descurcă, sau mai ales nu, pe net. La tv, îndeamnă la vaccinări... politicienii! Ar trebui să vorbească numai medicii şi pedagogii. N-am văzut un documentar măcar despre Pasteur sau despre Victor Babeş! Se donează milioane de măşti dar e o adevărată penurie de broşuri care să explice pe înţelesul adultului cum te ajută un vaccin. Contra bolilor sociale (TBC, lues...), chiar în sărăcia din anii 50-60, comuniştii comunicau cu populaţia infinit mai bine decât şmecherii noştri de azi. De necrezut!
   • Like 4
  • @ Marcel Marginean
   Bai, dar cata precizie, ce nevoie de a lamuri," fara echivoc", cum sta treaba! Uimitor. Multi "specialisti" de pe f.b. si alte surse si mentori "competenti"de tipul sosoacai, monicai pop, celor doua accidente genetice: videochatista si violenta isterica ce o secondeaza, etc. Ma intreb: oare chiar esti vaccinat? Dupa atitudine se pare ca minti. De ce? Chiar crezi ca vei fi luat mai in serios asa?
   In societatea romaneasca, de mult timp, de peste 30 de ani, s-a produs o anormalitate, ca un virus de molipsitoare si anume ticaloasa inversare a valorilor. La acest "fenomen" a pus umarul, cu sarg si cu nenumarati bani aruncati, mass media incepand cu pro tv care a facut pionerat in domeniu si a "creat" prozeliti "cata frunza si iarba", mai ales in mediul rural, dar nu numai. Multi ratati, cabotini, mascarici de balci au incasat bani cu nemiluita, a fost salvarea si propasirea ( a se citi parvenirea ) lor. Au facut asta in solda unor dusmani ai societatii.
   au urmat "exemplul" antenele, prima tv, mai de curand realitate de cand a intrat pe mana infractoruluipacuraru, a aprut si suprodusul de import al prostului gust canal tv. Apoi au aparut canaliile de tipul a3, rtv, mai noul aliat realitatea tv si usor, usor se apropie b1 tv al "admiratorului din umbra" al adunaturii infecte aur numtul, mare regizor, moderator, etc bobi paunescu progenitura unuia dintre fratii paunescu securisti, fosti sefi de sala, ajunsi mari "oameni de afacere" care pe ce au pus gheara au distrus. Astea sunt tv-le care gazduiesc seara de seara tradatorii de nem, vanzatorii de tara, fosti puscariasi "politici" de lux care, toti, vin si-si deverseaza, seara de seara, otrava si rautatea in fata unui public, din pacate numeros, dar fara discernamant.
   Si iata ca si pe aceasta platforma pune stapanire aceiasi teapa de indivizi verosi, unii platiti, alti din rautate si prostie care isi arunca laturile si fac pe specialistii intr-un domeniu de care habar nu au. Doar ca sa inmulteasca numarul contestatarilor a orice si oricand si deruta in randul celor slabi de inger. Sa va fie rusine!
   • Like 2
  • @ Crator Tan
   Nu s-a facut doza 4. Peste 6 luni vom mai vedea.
   • Like 3
  • @ Marcel Marginean
   Filbert check icon
   Medicul-sef al Canadei tocmai spune acum ca riscul de imbolnavire e de 10 ori mai mic la vaccinati iar riscul de spitalizare e de 36 de ori mai mic. Sa o cred pe doamna aceea sau sa te cred pe tine?!
   In Ontario, unde peste 80% din cei eligibili sint vaccinati, ieri au fost putin peste 500 de cazuri si citeva decese, 6 parca, la 15 milioane de locuitori. Ieri, in Iasi au fost peste 800 de cazuri. In tara, 20 de milioane, aproape 400 de decese, tot ieri. Ai ceva de comentat la cifrele astea? Daca incepi cu elucubratiile de felul 'cifrele sint inventate ca sa ne vaccineze oculta', scuteste-ma.
   • Like 4
  • @ Marcel Marginean
   Nimeni nu a afirmat ca este imunizare. Ma refer la autoritatile demne de luat in considerare. Posibil ca unii sa faca o confuzie intre vaccinat preventiv si imunizat.
   Indoiala mea cu privire la vaccinarea ta rezulta nu "dintr-o mare ticalosie" cum zici ci din faptul ca te alaturi celor ce contesta vaccinarea
   Cosidera asta drept o scuza. Eu nu urmaresc sa jignesc pe nimeni dar nu voi ezita sa le vorbesc fiecaruia pe "limba" lui. De cele mai multe ori diferenta de pareri este jignitoare pentru unii.
   • Like 2
  • @ Marcel Marginean
   Definiti ce inseamna imunizat. Sa vorbim aceeasi limba.
   Este cineva imunizat? Cum s-a imunizat?
   • Like 0
 • Dan check icon
  Felicitari doamna! Sa stiti ca nu sunteti singura, multa lume va sustine. Iar needucatii care sunt in cealalta tabara, cel mai bine este sa nu ii bagati in seama. Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia.
  • Like 7
  • @ Dan
   Din pacate exista si cealalta tabara, mult mai violenta, pe fondul prostiei. Ar trebui ca situatia sa fie exact invers: nevaccinatii sa fie ostracizati, izolati, criticati, sa li se arate ca expunerea la imbolnavire a altor semeni nu este "un drept" ci o crima.
   Da, aveti dreptate cei ce o afirmati, "vaccinarea" nu-ti aduce imunizarea ci o rezistenta mult superioara in fata bolii, coroborata cu purtarea mastii de protectie, distantarea, evitarea aglomeratiilor. Dar antvaccinistii sunt si impotriva acestor lucruri. Ba din contra,se afiseaza ostentativ fara masca, convoaca si participa, tot ostentativ, la meeting-uri de protest impotriva masurilor de securitate. Pentru aceste fapte trebuie blamati si pedepsiti. Dar la noi anormalitatea este dominanta si ce este mai grav, nepedepsita de autoritati. Si asta se intampla numai din lasitatea lor. Rezultatele se vad in ultimile zile.
   • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   Dle, eu citesc presă și informări din diverse surse. Au fost postate filmulețe, informări în net curg gârlă pentru cine le caută. Sunt grămadă, super bune și în română.
   Toată lumea știe la ce e bun un vaccin. Toată lumea vede ce se întâmplă dacă nu se vaccinează. Dar nu toată lumea are cunoștințe de specialitate. Totuși pentru omul obișnuit ajung cultura generală și datele empirice.
   S-a explicat cu subiect și predicat cum stă treaba cu mARN. E evident că dacă vrem să scăpăm ne vaccinăm.. Dacă ai și internet poți să aprofundezi treaba.

   Avem însă 2 lucruri care ne-au tras serios înapoi și care vin din 2 surse:
   -Internetul ăla negaționist ori conspiraționist. Asta au și cei din alte țări. Dar și ăla a fost mult mai agresiv decât în alte părți din cauza auriților. Ca să-și facă ei partid au momit și mințit lumea.
   Ce nu au ei, și e absolut particular pentru România, sunt
   -vuvuzelele alea nenorocite tv. Omul se uita acolo că-s mereu știri bombă, breaking news, etc. Satisfac nevoia de circ. Și exact acolo s-au găsit niște să bage strâmbe. Atenție, vuvuzelele sunt pur anti-guvernamentale. Dacă psd ar avea conducerea totală, vuvuzelele ar putea fi și închise ori ținute la ralenti fiindcă ȘI-AR FI ATINS SCOPUL. Toată gargara lor e un fel de bate șaua să priceapă iapa că TOT dar TOT ce face o conducere ne-psd e greșit. Inclusiv vaccinarea.
   Așa o nemernicie și lipsă de scrupule e unică în lume. Pe scurt, îi doare îi pix de oameni. Și mai pe scurt, sunt niște CRIMINALI.
   Ni se trage deci din 2 părți iar rezultatele se văd.

   Atitudinea asta duplicitară o am și în familie: mama s-a vaccinat la insistențele mele și după exemplul meu dar vine și acum cu prostii pe care le aude la tv.
   Atâta rău ne-au făcut posturile alea tv încât ar trebui judecați și condamnați după ce se termină toată tărășenia. Bineînțeles dacă nu vine iar psd.
   • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult