Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„S-a spus clar că cei vaccinați împrăștie microbul/ Toamna vine cu răceală, că oricum este frig/ Nu cred în îmbolnăvirile astea masive, sunt puse din pix”. Pelerinii antivacciniști de la Sfânta Parascheva și cuviosul primar Chirica

Pelerini la Sfânta Parascheva

Foto: Andrei Cucu

„Nu sunt de acord cu vaccinul pentru că nu cred în boala asta!” îmi spune hotărâtă o femeie din Moinești, venită în pelerinaj la Iași, la Sărbătoarea Sfintei Parascheva. Este unul dintre miile de credincioși care vin de mai bine de o săptămână la Iași, speriați că s-ar putea repeta scenariul de anul trecut când doar persoanele cu buletin de Iași au avut acces în curtea Catedralei Mitropolitane. Oficialii Mitropoliei au decis ca vineri, 8 octombrie, la ora 6 dimineața, să scoată din catedrală moaștele Cuvioasei. Pelerinajul culminează cu ziua de 14 octombrie când este oficiată Sfînta Liturghie de Hramul Sfintei Parascheva.


Rândul sutelor de pelerini îmbracă Catedrala Mitropolitană ca un brâu colorat. Au venit din toate colțurile țării. Oamenii poartă măști de protecție, dar distanțarea fizică este doar în declarațiile oficiale.

Ce cred pelerinii despre pandemie? S-au vaccinat? Am cules câteva mărturisiri:

  • „S-a spus clar că cei vaccinați sunt cei care, având microbul respectiv, pot să împrăștie. În Anglia, când s-a făcut vaccinul la ei prima dată, au spus să stea cei vaccinați în carantină două săptămâni pentru că sunt purtători de microb și împrăștie microbul. Așa că dreptatea unde este? La Dumnezeu. Noi trebuie să fim corecți și buni”.
  • „Credința acum, în timpul pandemiei, este mai slabă, dar ar trebui să fie puternică, normală, cum a fost până acum. Nu m-am vaccinat și nici nu aș fi de acord pentru că nu cred în boala asta. Dacă Dumnezeu e sus și ne păzește, e bine”.
  • „Păi dacă ne vedeți aici, asta înseamnă că ne dorim să ne păstrăm credința. Altceva nu avem, Dumnezeu știe ce ne dă, bune și rele. Sfânta ne primește, noi suntem mulțumiți. Noi suntem veniți de la Ploiești, nu are nicio treabă de unde suntem, pentru că, unde sunt sfinte moaște, sunt sfinți care ocrotesc România și ne dorim liniște, pace, sănătate și minte. Dacă ajungem până la ziduri, tot știe că am ajuns. Nu m-am vaccinat și nici nu sfătuiesc pe cineva să facă sau nu. Nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor, deoarece nu înțeleg de ce sunt campaniile așa agresive. Copiii deja au fost vaccinați în copilărie și sunt deja vizați de acelea. Din campanii nu afli decât de vaccin. Eu nu cred în îmbolnăvirile astea masive, în condițiile în care în vară nu erau așa. Cred că sunt doar din pix. Toamna vine cu răceală, că oricum este frig”.
  • „Nu cred în acest vaccin pentru că eu am avut o formă de pneumonie severă și m-au tratat de COVID și am avut urmări neplăcute cinci-șase luni și am și acum. Nu am încredere în acest vaccin”.

Primăria municipiului Iași este partener instituțional al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în organizarea pelerinajului. Ce spune primarul din Iași, Mihai Chirica? L-am întrebat dacă certificatul verde sau dovada trecerii prin boală sau un test negativ ar fi fost soluții pentru creșterea siguranței în timpul pelerinajului.

Răspunsul primarului: „Nu, nu s-a pus această problemă și era inutil să o punem. S-ar fi pus această problemă din vară, de când plajele, litoralul românesc erau pline, când cluburile de toate felurile erau pline, când petreceri, nunți, spectacole s-au petrecut până la refuz. Nu poți acum să descarci toată neatenția unei veri întregi pe faptul că au început sărbătorile Iașului și pelerinajul. Ar fi de-a dreptul o abordare grotescă să zicem că infectarea din România s-a datorat acestui lucru. Nu ne putem refula toată nepăsarea unei veri întregi pe sărbătorile Iașului”.

În tot acest timp, Iașul a contabilizat joi, 7 octombrie, 856 de noi cazuri de bolnavi de Covid19. Tot joi, ambulanțele au rămas fără oxigen pentru trei ore. Spitalele din municipiu încep să se transforme în spitale Covid 19 100%. Medicii sunt obosiți. De ce avem cea mai mică rată de vaccinare? De ce oamenii nu mai cred în politicieni, în medici? De ce rata de nevaccinare în rândul personalului medical este încă de 30%? De ce nu se vaccinează profesorii? A rămas în România Dumnezeu singura instituție credibilă pentru milioane de români?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma intreb daca monitorizeaza cineva aceste persoane pentru a putea vedea daca in aceste circumstante chiar se raspandeste virusul, si daca da, care sunt consecintele, mai exact care este rata mortalitatii in randul pelerinilor. E pacat ca desi astfel de evenimente sunt date mereu ca exemplu negativ, nu avem niste date concrete care sa ne arate exact impactul acestora.
    • Like 0
  • Corina check icon
    Dacă vă uitați zilele astea la restricții și reguli, detaliat pe împrejurări și locații, nu găsiți bisericile nicăieri, indiferent de rata de infectare. S-o fi convenit tacit (oare la nivel internațional?) să nu se mai pună cu libertatea religioasă, indiferent de riscurile medicale.
    • Like 1
    • @ Corina
      Nu cred ca este la nivel international Este la nivel nationl Asta vadeste ipocrizia,falsa credinta a autoritatilor, care nu mai contenesc cu "batutul crucilor" in diverse ocazii, intens mediatizate si a popilor care exercita presiune si santaj asupra politiienilor, guvernelor, autoritatilor. De ce, cum de este posibil insec. XXI, intr-un stat declarat laic? Ce cauta nemeritat de fericitul, securistul ordinar in perlamentul tarii? Asta nu-i decat o mituire a acestor ipocriti ticalosi. religia nu trebuie amestecata in politc si guvernare. Este o meteahna care vine din negura istoriei cand papa/patriarul si slujitorii fanatici ai religiei, odioasa inchizitie se impuneau deasupra conducatorilor statelor si asupra maselor. Si totul cu scopul de a acumula averi nemasurate, sclavi pentru biserici si manastiri si ranguri inalte. Religia este o minciuna promovata de oameni ipocriti si rau intentionati. Credinta este in suflet, daca este. Se vede din atitudinea individului nu in mersul la biserica. Aceasta minciuna neaga stiinta. Nu o mai pot impiedica, dar, cu ajutorul habotniilor fanatici, limitati in cunoastere si educatie, inca reusesc sa profite josnic de oameni, sa denigreze adevarul si sa saboteze binele.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Corina check icon
      Nu e rău că se merge la biserică, atâta timp cât se respectă niște reguli.
      • Like 0
  • Deja s-a plictisit toata lumea de pandemia asta. Dureaza de prea mult timp. Trebuie sa se termine mai repede. Pentru asta sunt trei solutii.
    Prima solutie e lockdown-ul. L-a incercat toata lumea, nu merge pe termen lung.
    A doua solutie este vaccinarea. Nu prea a mers la noi. La altii a mers.
    Mai ramane varianta a treia: imunitatea de turma obtinuta prin infectare. Pentru asta trebuie sa se infecteze majoritatea populatiei. Cu victimele colaterale de rigoare.

    Vaccinarea tine pandemia e ca un foc mocnit, tinut sub control pana se stinge.
    Solutia ramasa pentru noi acum este o explozie mare. Face mai multe victime. Sa speram ca e mai scurta.

    Restrictiile actuale sunt mai mult de forma, ca nu poate guvernul sa spuna ca nu ii pasa de victime. De fapt e liber la infectare.

    Singurii care sunt afectati direct sunt medicii si personalul medical. Ei sunt armata. Dar toate autoritatile au abandonat lupta. Le-au zis sa faca si ei ce pot, nu le va imputa nimeni victimele. O sa primeasca o prima si recunostinta la final.

    • Like 6
  • Delia MC Delia MC check icon
    Realitatea este că primăria câștigă bani frumoși din zilele Iașilor. Anul trecut a cam sfeclit-o, n-au câștigat decât pe ... Șoșoacă. Se amenajează tonete din închirierea cărora primăria încasează sume importante. Pe de o parte pelerinajul, pe de alta o sumedenie de activități paralele cu el.

    Primarul ăsta, un jnapan notoriu, un îmbogățit peste noapte, un traseist cunoscut, vine acum și zice în plin val că "s-ar fi pus această problemă din vară, de când plajele, litoralul românesc erau pline, când cluburile de toate felurile erau pline, când petreceri, nunți, spectacole s-au petrecut până la refuz. Nu poți acum să descarci toată neatenția unei veri întregi pe faptul că au început sărbătorile Iașului și pelerinajul".
    Așa deci. Unde încape mia, merge si suta? În vară situația epidemiologică era bună, spre deosebire de acum. Și valul a început demult, de mai bine de o lună. Avea tot timpul să ia măsuri. Oamenii aceia care vin la pelerinaj se uită și ei la tv, ar fi înțeles că-i bai. Bine, unii. Așa dl primar se face vinovat de zădărnicirea luptei cu pandemia. Merită un dosar penal și sunt convinsă că îl va avea. Odată.
    • Like 6
  • „Închide ochii...Nu spui nimic... și lasă-i să moară proști!” (Lucian Pintilie, finalul filmului De ce trag clopotele, Mitică?)
    • Like 9
  • Acolo selectia naturala va actiona in cateva zile. Sper sa nu vina vreunul la spital...
    • Like 7
  • Este de condamnat atitudinea primarului chirica si a autoritatilor locale. De sarlatanii de popi nu ma mir, dar ar trebui si astia tinuti in frau. Li se permite exagerat de multe abateri.
    • Like 5
  • check icon
    Astia care "nu cred in..." nu prea au dat pe la scoala,sarmanii de ei.De parca daca nu crezi in ceva ,respectivul eveniment nu exista...o fi crezand in pureci,banuiesc ca de aia se fereste?Dar despre folosirea sapunului in combinatia cu apa ce-o fi crezand?Daca actioneaza precum strutul de ce beneficiaza de mai multe drepturi decat acesta?
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Imbecili fuduli cu acces la internet sint peste tot insa la noi sint multi si vocali. Oficinele de propaganda varantena3/r(idicol)tv desavirsesc crima iar nici o institutie nu vede asta.
    • Like 9
  • Nu ar trebui să ne mire prea mult acest tablou viu al pelerinajului, atâta timp cât majoritatea celor care vin, aparțin unui mod de viață arhaic, cu acea închidere față de tot ce e nou, modern, ieșit din tiparele acelui mod tradițional defect in multe privințe. Nu poți să vezi fețele celor adunați acolo fără să realizezi că sunt două lumi paralele in interpretarea realității punctuale, care nu e deloc plăcută..Dar asta e valabil nu doar la noi ,ci în multe alte locuri din lume.. frica de necunoscut, de nou, scoate la iveală partea spirituală, ca singura ce poate vindeca vizibil sau nu...
    • Like 9
    • @ Alex Ciornei
      Vinovat e statul ca nu e in stare sa alcatuiasca un mesaj ferm prin care sa convinga de la vladica la opinca, populatia CA TREBUIE SA SE VACCINEZE. Libertatea inteleasa gresit e mai degraba o batjocura. Adica ii lasi pe toti sa-si dea cu parerea si nu condamni minciunile bombastice care se raspandesc ca fulgerul prin mintile inchipuite si confuze ale unui numar covarsitor de oameni needuca ti si RECALCITRANTI LA EDUCATIE???? Aceasta toleranta a mlatinirii nestiintei e un act de genocid!!!! Parca ar fi o intelegere tacita de a mai reduce din prosti....Dar cu ce cost? Pare ca traim un alt tip de holocaust!!!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult