Foto: Andrei Cucu
„Nu sunt de acord cu vaccinul pentru că nu cred în boala asta!” îmi spune hotărâtă o femeie din Moinești, venită în pelerinaj la Iași, la Sărbătoarea Sfintei Parascheva. Este unul dintre miile de credincioși care vin de mai bine de o săptămână la Iași, speriați că s-ar putea repeta scenariul de anul trecut când doar persoanele cu buletin de Iași au avut acces în curtea Catedralei Mitropolitane. Oficialii Mitropoliei au decis ca vineri, 8 octombrie, la ora 6 dimineața, să scoată din catedrală moaștele Cuvioasei. Pelerinajul culminează cu ziua de 14 octombrie când este oficiată Sfînta Liturghie de Hramul Sfintei Parascheva.
Rândul sutelor de pelerini îmbracă Catedrala Mitropolitană ca un brâu colorat. Au venit din toate colțurile țării. Oamenii poartă măști de protecție, dar distanțarea fizică este doar în declarațiile oficiale.
Ce cred pelerinii despre pandemie? S-au vaccinat? Am cules câteva mărturisiri:
- „S-a spus clar că cei vaccinați sunt cei care, având microbul respectiv, pot să împrăștie. În Anglia, când s-a făcut vaccinul la ei prima dată, au spus să stea cei vaccinați în carantină două săptămâni pentru că sunt purtători de microb și împrăștie microbul. Așa că dreptatea unde este? La Dumnezeu. Noi trebuie să fim corecți și buni”.
- „Credința acum, în timpul pandemiei, este mai slabă, dar ar trebui să fie puternică, normală, cum a fost până acum. Nu m-am vaccinat și nici nu aș fi de acord pentru că nu cred în boala asta. Dacă Dumnezeu e sus și ne păzește, e bine”.
- „Păi dacă ne vedeți aici, asta înseamnă că ne dorim să ne păstrăm credința. Altceva nu avem, Dumnezeu știe ce ne dă, bune și rele. Sfânta ne primește, noi suntem mulțumiți. Noi suntem veniți de la Ploiești, nu are nicio treabă de unde suntem, pentru că, unde sunt sfinte moaște, sunt sfinți care ocrotesc România și ne dorim liniște, pace, sănătate și minte. Dacă ajungem până la ziduri, tot știe că am ajuns. Nu m-am vaccinat și nici nu sfătuiesc pe cineva să facă sau nu. Nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor, deoarece nu înțeleg de ce sunt campaniile așa agresive. Copiii deja au fost vaccinați în copilărie și sunt deja vizați de acelea. Din campanii nu afli decât de vaccin. Eu nu cred în îmbolnăvirile astea masive, în condițiile în care în vară nu erau așa. Cred că sunt doar din pix. Toamna vine cu răceală, că oricum este frig”.
- „Nu cred în acest vaccin pentru că eu am avut o formă de pneumonie severă și m-au tratat de COVID și am avut urmări neplăcute cinci-șase luni și am și acum. Nu am încredere în acest vaccin”.
Primăria municipiului Iași este partener instituțional al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în organizarea pelerinajului. Ce spune primarul din Iași, Mihai Chirica? L-am întrebat dacă certificatul verde sau dovada trecerii prin boală sau un test negativ ar fi fost soluții pentru creșterea siguranței în timpul pelerinajului.
Răspunsul primarului: „Nu, nu s-a pus această problemă și era inutil să o punem. S-ar fi pus această problemă din vară, de când plajele, litoralul românesc erau pline, când cluburile de toate felurile erau pline, când petreceri, nunți, spectacole s-au petrecut până la refuz. Nu poți acum să descarci toată neatenția unei veri întregi pe faptul că au început sărbătorile Iașului și pelerinajul. Ar fi de-a dreptul o abordare grotescă să zicem că infectarea din România s-a datorat acestui lucru. Nu ne putem refula toată nepăsarea unei veri întregi pe sărbătorile Iașului”.
În tot acest timp, Iașul a contabilizat joi, 7 octombrie, 856 de noi cazuri de bolnavi de Covid19. Tot joi, ambulanțele au rămas fără oxigen pentru trei ore. Spitalele din municipiu încep să se transforme în spitale Covid 19 100%. Medicii sunt obosiți. De ce avem cea mai mică rată de vaccinare? De ce oamenii nu mai cred în politicieni, în medici? De ce rata de nevaccinare în rândul personalului medical este încă de 30%? De ce nu se vaccinează profesorii? A rămas în România Dumnezeu singura instituție credibilă pentru milioane de români?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Prima solutie e lockdown-ul. L-a incercat toata lumea, nu merge pe termen lung.
A doua solutie este vaccinarea. Nu prea a mers la noi. La altii a mers.
Mai ramane varianta a treia: imunitatea de turma obtinuta prin infectare. Pentru asta trebuie sa se infecteze majoritatea populatiei. Cu victimele colaterale de rigoare.
Vaccinarea tine pandemia e ca un foc mocnit, tinut sub control pana se stinge.
Solutia ramasa pentru noi acum este o explozie mare. Face mai multe victime. Sa speram ca e mai scurta.
Restrictiile actuale sunt mai mult de forma, ca nu poate guvernul sa spuna ca nu ii pasa de victime. De fapt e liber la infectare.
Singurii care sunt afectati direct sunt medicii si personalul medical. Ei sunt armata. Dar toate autoritatile au abandonat lupta. Le-au zis sa faca si ei ce pot, nu le va imputa nimeni victimele. O sa primeasca o prima si recunostinta la final.
Primarul ăsta, un jnapan notoriu, un îmbogățit peste noapte, un traseist cunoscut, vine acum și zice în plin val că "s-ar fi pus această problemă din vară, de când plajele, litoralul românesc erau pline, când cluburile de toate felurile erau pline, când petreceri, nunți, spectacole s-au petrecut până la refuz. Nu poți acum să descarci toată neatenția unei veri întregi pe faptul că au început sărbătorile Iașului și pelerinajul".
Așa deci. Unde încape mia, merge si suta? În vară situația epidemiologică era bună, spre deosebire de acum. Și valul a început demult, de mai bine de o lună. Avea tot timpul să ia măsuri. Oamenii aceia care vin la pelerinaj se uită și ei la tv, ar fi înțeles că-i bai. Bine, unii. Așa dl primar se face vinovat de zădărnicirea luptei cu pandemia. Merită un dosar penal și sunt convinsă că îl va avea. Odată.