Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Foaie verde și-o Șoptică, Doamne, fă-mi factura mică!

contoar de gaze

Foto: Facebook Costel Șoptică

Faptul că un sobor de preoți sfințește un contor de gaze, după ce în prealabil autoritățile l-au înfășurat în tricolor, iar deputatul PNL Costel Șoptică a tăiat solemn panglica are ceva duios, de țară fantastică. Căci suntem în Republica Fantastică România, țara unde încă întâlnim o formă specială de creștinism superstițios și păgân, materializat fie în coada cuvioșilor șoferi la poarta mănăstirii întru sfințirea carburatoarelor, bujiilor și jiglerelor, fie în iconițele taximetriștilor de la oglinda retrovizoare, fie în crucile largi ale pasagerilor STB când autobuzul trece pe lângă un lăcaș de cult.

- Unii spun că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea lui. Alții spun că, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu ca să-și aline frica de moarte. În orice parte v-ați afla, înțelegeți, prin urmare, că relația omului cu Dumnezeu este una sacră, care vine din setea omului de înalt. Faptul că niște reprezentanți ai Bisericii desacralizează și trivializează această nevoie a omului de sacru nu poate decât să ne întristeze.

- Dar - hei! - decât să ne întristăm, mai bine un cântec vesel să cântăm. Până la urmă, omul care a înțeles cel mai bine sufletul românesc nu este nici Eminescu, nici Blaga, ci prietenul meu care a înființat Muzeul Kitsch-ului.

- Ce credeți că ar mai merita să se sfințească în România?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Astept cu nerabdare sfintirea unui WC public. Sau, eventual, a unei bude la vreo scoala de tara.
  • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Tot ar fi bine dacă buda ar fi una civilizată, în interior, cum ar fi normal în secolul ăsta !
   • Like 0
 • Nume check icon
  Tot trebuie sfiintit in Romania. Daca noi nu suntem in stare sa facem lucruri sa mearga decat cu ajutorul divinitatii, atunci tot trebuie sa sfiintim. Si cum pestele de la cap se impute, dar se curata de la coada, as face totusi o exceptie si as sfiinti incepand cu dl. Presedinte. Iar la cei din institutiile de stat ca oricum au salarii mai mari decat in privat sa le dea cu apa sfiintita de doua ori ca acolo performanta este invers proportionala cu salariul. Si i-as mai sfiinti de doua ori si pe preoti, mai ales pe cei fosti securisti, sa fim siguri ca nu le-a ramas in sange satanismul bolsevic.
  • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult