Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Foaie verde și-o Șoptică, Doamne, fă-mi factura mică!

contoar de gaze

Foto: Facebook Costel Șoptică

Faptul că un sobor de preoți sfințește un contor de gaze, după ce în prealabil autoritățile l-au înfășurat în tricolor, iar deputatul PNL Costel Șoptică a tăiat solemn panglica are ceva duios, de țară fantastică. Căci suntem în Republica Fantastică România, țara unde încă întâlnim o formă specială de creștinism superstițios și păgân, materializat fie în coada cuvioșilor șoferi la poarta mănăstirii întru sfințirea carburatoarelor, bujiilor și jiglerelor, fie în iconițele taximetriștilor de la oglinda retrovizoare, fie în crucile largi ale pasagerilor STB când autobuzul trece pe lângă un lăcaș de cult.

- Unii spun că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea lui. Alții spun că, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu ca să-și aline frica de moarte. În orice parte v-ați afla, înțelegeți, prin urmare, că relația omului cu Dumnezeu este una sacră, care vine din setea omului de înalt. Faptul că niște reprezentanți ai Bisericii desacralizează și trivializează această nevoie a omului de sacru nu poate decât să ne întristeze.

- Dar - hei! - decât să ne întristăm, mai bine un cântec vesel să cântăm. Până la urmă, omul care a înțeles cel mai bine sufletul românesc nu este nici Eminescu, nici Blaga, ci prietenul meu care a înființat Muzeul Kitsch-ului.

- Ce credeți că ar mai merita să se sfințească în România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astept cu nerabdare sfintirea unui WC public. Sau, eventual, a unei bude la vreo scoala de tara.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Tot ar fi bine dacă buda ar fi una civilizată, în interior, cum ar fi normal în secolul ăsta !
      • Like 0
  • Nume check icon
    Tot trebuie sfiintit in Romania. Daca noi nu suntem in stare sa facem lucruri sa mearga decat cu ajutorul divinitatii, atunci tot trebuie sa sfiintim. Si cum pestele de la cap se impute, dar se curata de la coada, as face totusi o exceptie si as sfiinti incepand cu dl. Presedinte. Iar la cei din institutiile de stat ca oricum au salarii mai mari decat in privat sa le dea cu apa sfiintita de doua ori ca acolo performanta este invers proportionala cu salariul. Si i-as mai sfiinti de doua ori si pe preoti, mai ales pe cei fosti securisti, sa fim siguri ca nu le-a ramas in sange satanismul bolsevic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult