Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Foaie verde și-o Șoptică, Doamne, fă-mi factura mică!

contoar de gaze

Foto: Facebook Costel Șoptică

Faptul că un sobor de preoți sfințește un contor de gaze, după ce în prealabil autoritățile l-au înfășurat în tricolor, iar deputatul PNL Costel Șoptică a tăiat solemn panglica are ceva duios, de țară fantastică. Căci suntem în Republica Fantastică România, țara unde încă întâlnim o formă specială de creștinism superstițios și păgân, materializat fie în coada cuvioșilor șoferi la poarta mănăstirii întru sfințirea carburatoarelor, bujiilor și jiglerelor, fie în iconițele taximetriștilor de la oglinda retrovizoare, fie în crucile largi ale pasagerilor STB când autobuzul trece pe lângă un lăcaș de cult.

- Unii spun că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea lui. Alții spun că, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu ca să-și aline frica de moarte. În orice parte v-ați afla, înțelegeți, prin urmare, că relația omului cu Dumnezeu este una sacră, care vine din setea omului de înalt. Faptul că niște reprezentanți ai Bisericii desacralizează și trivializează această nevoie a omului de sacru nu poate decât să ne întristeze.

- Dar - hei! - decât să ne întristăm, mai bine un cântec vesel să cântăm. Până la urmă, omul care a înțeles cel mai bine sufletul românesc nu este nici Eminescu, nici Blaga, ci prietenul meu care a înființat Muzeul Kitsch-ului.

- Ce credeți că ar mai merita să se sfințească în România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astept cu nerabdare sfintirea unui WC public. Sau, eventual, a unei bude la vreo scoala de tara.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Tot ar fi bine dacă buda ar fi una civilizată, în interior, cum ar fi normal în secolul ăsta !
      • Like 0
  • Nume check icon
    Tot trebuie sfiintit in Romania. Daca noi nu suntem in stare sa facem lucruri sa mearga decat cu ajutorul divinitatii, atunci tot trebuie sa sfiintim. Si cum pestele de la cap se impute, dar se curata de la coada, as face totusi o exceptie si as sfiinti incepand cu dl. Presedinte. Iar la cei din institutiile de stat ca oricum au salarii mai mari decat in privat sa le dea cu apa sfiintita de doua ori ca acolo performanta este invers proportionala cu salariul. Si i-as mai sfiinti de doua ori si pe preoti, mai ales pe cei fosti securisti, sa fim siguri ca nu le-a ramas in sange satanismul bolsevic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult