Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Fondatorul UI Path, Daniel Dines, pe coperta Forbes. Românul este primul miliardar din roboți software din lume

Daniel Dines, Forbes

Foto: Twitter UI Path

Fondatorul unicornului românesc UI Path, Daniel Dines, apare pe coperta noului număr Forbes, care publică, sub titlul „Boss of the Bots” (n.r. „Șeful roboților software”), un amplu articol despre viața miliardarului român. „De la comunism la programare”, scrie revista americană de business, descriind evoluția lui Dines de la un tânăr care învăța C++ pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, până la miliardarul cu birouri pe Park Avenue în Manhattan.

Daniel Dines deține peste 20% din UI Path, companie evaluată astăzi la 7 miliarde de dolari, ceea ce îl transformă în primul miliardar din roboți software din lume. Conform  topului miliardarilor publicat de Forbes, Ion Țiriac, singurul român care apărea până acum într-un astfel de clasament, avea în 2018 o avere de 1,2 miliarde de dolari.

„Asemănător cu deviza Google, ”Don't be evil” („Să nu fii rău”), smerenia este una din cele patru linii călăuzitoare la UI Path și este practicată la fel de inconsistent. La masa de prânz,  Dines spune că nu se consideră un programator excelent, ci doar unul foarte bun. Până la ora cinei, el spune, însă, că este încă mai bun decât oricine de la UiPath. Indiferent pe care dintre cei doi Dines alegi îi crezi, este clar că programarea l-a propulsat dincolo de granițele României. Originar din Onești, Dines este fiul unui inginer civil șil unei profesoare care s-au întâlnit după ce amândoi au fost repartizați în orașul în care se afla o fabrică de produse chimice. Crescut în spatele Cortinei de Fier, acesta și-a dorit să devină scriitor, doar pentru a descopei că este mult mai bun la matematică. A început facultatea în 1990, la un an după căderea Zidului Berlinului și după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns în fața plutonului de execuție. Plictisit de prelegerile impersonale din facultate, Dines a lipsit de la toate cursurile de la facultate, cu excepția matematicii și a informaticii pentru a se păstra pe linia competitivă. S-a întreținut în România post-comunistă, cumpărând bunuri mai ieftine din București și trimițându-le acasă cu un adaos”, scrie Forbes despre începuturile lui Daniel Dines.

Jurnaliștii americani l-au intervievat la București le-a spus Dines, unde miliardarul își petrece o treime din timp și unde se află centrul de cercetare și dezvoltare al UI Path.

„Bill Gates vorbea la Microsoft despre un computer în fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a spus fondatorul UI Path despre ambițiile sale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    La mai mare!
    Asteptam cu interes ziua in care nu va exista un robot la fiecare persoana ci un robot in locul fiecarei persoane :D Cam ca-n Marionettes, Inc de Ray Bradbury...
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult