Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fondatorul UI Path, Daniel Dines, pe coperta Forbes. Românul este primul miliardar din roboți software din lume

Daniel Dines, Forbes

Foto: Twitter UI Path

Fondatorul unicornului românesc UI Path, Daniel Dines, apare pe coperta noului număr Forbes, care publică, sub titlul „Boss of the Bots” (n.r. „Șeful roboților software”), un amplu articol despre viața miliardarului român. „De la comunism la programare”, scrie revista americană de business, descriind evoluția lui Dines de la un tânăr care învăța C++ pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, până la miliardarul cu birouri pe Park Avenue în Manhattan.

Daniel Dines deține peste 20% din UI Path, companie evaluată astăzi la 7 miliarde de dolari, ceea ce îl transformă în primul miliardar din roboți software din lume. Conform  topului miliardarilor publicat de Forbes, Ion Țiriac, singurul român care apărea până acum într-un astfel de clasament, avea în 2018 o avere de 1,2 miliarde de dolari.

„Asemănător cu deviza Google, ”Don't be evil” („Să nu fii rău”), smerenia este una din cele patru linii călăuzitoare la UI Path și este practicată la fel de inconsistent. La masa de prânz,  Dines spune că nu se consideră un programator excelent, ci doar unul foarte bun. Până la ora cinei, el spune, însă, că este încă mai bun decât oricine de la UiPath. Indiferent pe care dintre cei doi Dines alegi îi crezi, este clar că programarea l-a propulsat dincolo de granițele României. Originar din Onești, Dines este fiul unui inginer civil șil unei profesoare care s-au întâlnit după ce amândoi au fost repartizați în orașul în care se afla o fabrică de produse chimice. Crescut în spatele Cortinei de Fier, acesta și-a dorit să devină scriitor, doar pentru a descopei că este mult mai bun la matematică. A început facultatea în 1990, la un an după căderea Zidului Berlinului și după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns în fața plutonului de execuție. Plictisit de prelegerile impersonale din facultate, Dines a lipsit de la toate cursurile de la facultate, cu excepția matematicii și a informaticii pentru a se păstra pe linia competitivă. S-a întreținut în România post-comunistă, cumpărând bunuri mai ieftine din București și trimițându-le acasă cu un adaos”, scrie Forbes despre începuturile lui Daniel Dines.

Jurnaliștii americani l-au intervievat la București le-a spus Dines, unde miliardarul își petrece o treime din timp și unde se află centrul de cercetare și dezvoltare al UI Path.

„Bill Gates vorbea la Microsoft despre un computer în fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a spus fondatorul UI Path despre ambițiile sale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    La mai mare!
    Asteptam cu interes ziua in care nu va exista un robot la fiecare persoana ci un robot in locul fiecarei persoane :D Cam ca-n Marionettes, Inc de Ray Bradbury...
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult