Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fondatorul UI Path, Daniel Dines, pe coperta Forbes. Românul este primul miliardar din roboți software din lume

Daniel Dines, Forbes

Foto: Twitter UI Path

Fondatorul unicornului românesc UI Path, Daniel Dines, apare pe coperta noului număr Forbes, care publică, sub titlul „Boss of the Bots” (n.r. „Șeful roboților software”), un amplu articol despre viața miliardarului român. „De la comunism la programare”, scrie revista americană de business, descriind evoluția lui Dines de la un tânăr care învăța C++ pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, până la miliardarul cu birouri pe Park Avenue în Manhattan.

Daniel Dines deține peste 20% din UI Path, companie evaluată astăzi la 7 miliarde de dolari, ceea ce îl transformă în primul miliardar din roboți software din lume. Conform  topului miliardarilor publicat de Forbes, Ion Țiriac, singurul român care apărea până acum într-un astfel de clasament, avea în 2018 o avere de 1,2 miliarde de dolari.

„Asemănător cu deviza Google, ”Don't be evil” („Să nu fii rău”), smerenia este una din cele patru linii călăuzitoare la UI Path și este practicată la fel de inconsistent. La masa de prânz,  Dines spune că nu se consideră un programator excelent, ci doar unul foarte bun. Până la ora cinei, el spune, însă, că este încă mai bun decât oricine de la UiPath. Indiferent pe care dintre cei doi Dines alegi îi crezi, este clar că programarea l-a propulsat dincolo de granițele României. Originar din Onești, Dines este fiul unui inginer civil șil unei profesoare care s-au întâlnit după ce amândoi au fost repartizați în orașul în care se afla o fabrică de produse chimice. Crescut în spatele Cortinei de Fier, acesta și-a dorit să devină scriitor, doar pentru a descopei că este mult mai bun la matematică. A început facultatea în 1990, la un an după căderea Zidului Berlinului și după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns în fața plutonului de execuție. Plictisit de prelegerile impersonale din facultate, Dines a lipsit de la toate cursurile de la facultate, cu excepția matematicii și a informaticii pentru a se păstra pe linia competitivă. S-a întreținut în România post-comunistă, cumpărând bunuri mai ieftine din București și trimițându-le acasă cu un adaos”, scrie Forbes despre începuturile lui Daniel Dines.

Jurnaliștii americani l-au intervievat la București le-a spus Dines, unde miliardarul își petrece o treime din timp și unde se află centrul de cercetare și dezvoltare al UI Path.

„Bill Gates vorbea la Microsoft despre un computer în fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a spus fondatorul UI Path despre ambițiile sale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    La mai mare!
    Asteptam cu interes ziua in care nu va exista un robot la fiecare persoana ci un robot in locul fiecarei persoane :D Cam ca-n Marionettes, Inc de Ray Bradbury...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult