Foto: LinkedIn
Compania românească UI Path - „primul unicorn românesc” - a anunțat că donează un milion de euro pentru reconstrucția catedralei Notre Dame. „UI Path datorează mult Franței și culturii franceze. Este momentul să dăm ceva înapoi Franței. În numele UI Path, vreau să anunț că vom dona un milion de euro pentru reconstrucția catedralei Notre Dame”, a spus Daniel Dines, co-fondatorul companiei, în timpul unui eveniment care a avut loc la Paris. Compania pornită din România UI Path, care a fost evaluată în toamna anului trecut la 3 miliarde de dolari, ar putea ajunge în viitorul apropiat la o evaluare de 7 miliarde de dolari.
Incendiul de la Notre Dame a născut un val impresionant de solidaritate, până în prezent fiind anunțate donații de peste 750 de milioane de euro.
Familia Bettencourt-Meyers, acţionar principal al companiei L'Oréal, a anunțat marți că va dona în total 200 de milioane de euro pentru refacerea edificiului. Tot 200 de milioane de euro va dona familia miliardarului francez Bernard Arnault și grupul specializat în bunuri de lux pe care pe care îl patronează, LVMH. Familia Pinault, aflată în spatele grupului de lux Kering, va dona 100 de milioane de euro, precum compania Total.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că Notre Dame va fi reconstruită încinci ani. „Vom reclădi catedrala încă şi mai frumoasă şi vreau ca aceasta să se încheie peste cinci ani”, a declarat Macron.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar, câți lei sau euro ar dona o multinațională pentru refacerea patrimoniului cultural din Transilvania, de exemplu. Provincia este plină de castele bombardate de cei ce nu mai aveau spațiu vital în Europa, sau lăsate să se degradeze de boala aceea cumplită numită uitare, ignoranță și incultură pentru care, cu câteva excepții notabile nimeni nu alocă nimic. În schimb, donăm, inclusiv, instituții publice de pe la noi pentru catedrala, care numai din biletele vândute pentru intrare câștigă sute milioane, pe lângă faptul că există un guvern care știe să-și promoveze istoria, cultura și, de ce nu, credința.
Neamul acela căruia i s-a creat o imagine de cerșetori, care trăiesc în cea mai coruptă țară din Europa, știu să dea un ban pentru civilizația europeană. Dar castelele lor, care erau odată o fală la răsăritului european, pot să rămână adăpostul unor cerșetori în carne și oase. Poate și o zecime, o zeciuială din aceste donații să ajungă și patrimoniului românesc.
Europa va descoperi o altă lume pentru care va merita să fie mai unită și mai tolerantă.
Dom'le, da' poza găurii negre e pe gratis sau costă şi ea ceva bănuţi? Dar acceleratoarele de particule, că am auzit nişte cifre de te ia cu leşin? Bun, ştiinţa e bună, dar de câtă ştiinţă avem nevoie? Şi în plus unde e nevoie? Noi ne înnecăm în tehnologie şi în alte locuri se moare de foame.
Cât de mult vrem să ne tehnologizăm? Până devenim roboţei? Există cumva un calcul care să arate cam de câtă ştiinţă avem nevoie sau e fără număr? Trebuie să aflăm dacă Universul e ordonat sau neordonat. Da, curiozitatea costă. Costă basculante de bani.
Na, şi pe urmă punem noi ştiinţa la treabă, cum a fost la Cernobâl. Când se doreşte reconstrucţia unei bijuterii a artei se strâmbă din nas, dar când e să descoperim găuri negre tăcem cu o religiozitate suspectă, că doar ştiinţa e noul Dumnezeu.
Cât la sută din ce se cercetează acum e şi util? Dar poate că nu avem nevoie de atâta tehnologie, că de când cu tehnologia parcă ne simţim mai singuri. Nu aţi observat treaba asta?
Ia să alocăm şi nişte bănuţi de la acceleratoarele alea către punctele nevralgice ale plantei, că există şi şcoli mai sărace decât avem noi. Din alea cu acoperiş de stuf.
Dacă cineva vrea să doneze pentru artă nu e ok, dar dacă trebuie satisfăcută curiozitatea Zeiţei Ştiinţă e foarte ok. N-ar trebui să existe un balans între cele două, între UMAN şi TEHNIC, între UTIL şi ESTETIC? Că o avea şi esteticul rolul lui.
În primul rand tarile civilizate sunt civilizate fix datorita științei, și încă plus investesc in știința destul de puțin (iar in Romania as zice chiar deloc, sau oricum mult mai puțin decât în biserici). Tocmai de aia avem internet și acces instantaneu la toată cunoașterea omenirii și nu acoperiș cu stuf, pentru ca am luat știința in serios in loc sa dansam la soare și sa construim totemuri. Iar știința moderna practic s-a născut alaltăieri.
Catedrala aia când a fost construita a însemnat un efort mult mai mare decât orice accelerator de particule din ziua de azi. (lhc costa mai puțin decât s-a furat doar în România si doar din fondurile pentru autostrăzi). Iar zeu invizibil care ar fi trebuit sa locuiască în ea n-a fost văzut niciodată.
Sa construiești catedrale im secolul 13 era o treaba, după ce timp de 1000 ani nu se construise nimic mai înalt de doua etaje în Europa. S-o faci insa in secolul 21 denota o lipsă crunta de imaginație.
Mi se pare destul de scârboasă ipocrizia asta a companiilor, dar nu mă miră că salivează toți după bani și un punctuleț în plus la imagine.