Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Formularul 394 a fost „simplificat” de ANAF și de la 9 pagini a ajuns la 18 pagini. Au fost introduse obligații suplimentare de declarat

Formularul 394 prin care se declară toate vânzările și cumpărările unui agent economic plătitor de TVA în varianta actuală introdus de ANAF prin Ordinul 3769/2015 a fost unul din cel mai contestat de către antreprenori, contabili, consultanți fiscali, iar propunerea de modificare și simplificare a acestuia pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro a fost a doua cea mai votată și susținută de mediul de afaceri după celebrul formular 088 de care am mai discutat și urmează și acesta la „simplificare” .

Concluzii modificări la D 394 :

Un formular mult mai stufos și mai greu de gestionat pe umerii contribuabilului!

Mai jos prezentăm modificările aduse și obligațiile suplimentare de declarat în acest formular.

Proiectul poate fi consultat aici, iar Formularul aici.

Secțiunea din formular :

C - „operaţiunile desfăşurate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România”

- Au fost introduse suplimentar :

- 1. obligația contribuabilului de a declara numărul de facturi emise cu livrările de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri ce se vor evidenția distinct în funcție de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură, respectiv dacă aceasta este mai mică de 22.500 lei . ( deci și dacă vinde un telefon cu 500 de lei exista aceasta obligație) .

- Acestea se vor declara separat ( defalcat ) în facturi grupate pe :

telefoane mobile ;

microprocesoare ;

console de jocuri, tablete PC şi laptopuri .

Obligația aceasta este atât pentru cei care aplică sistemul normal de TVA cât și pentru cei care aplică sistemul de TVA la încasare.

- 2. Obligația contribuabilului de a declara numărul facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități; ( atât pentru cei cu regim normal de TVA cât și pentru cei cu TVA la încasare )

- 3. Obligația contribuabilului de a declara valoarea totală a bazei impozabile aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii taxabile şi valoarea totală a TVA aferentă acestora, defalcate pe cote de TVA, cu excepţia celor pentru care s-au primit facturi simplificate ;achizițiile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri se vor evidenția distinct în funcție de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură, respectiv dacă aceasta este mai mică de 22.500 lei; ( deci și dacă cumpăra un telefon cu 500 de lei exista această obligație)

- Acestea se vor declara separat ( defalcat ) în facturi grupate pe :

telefoane mobile ;

microprocesoare ;

console de jocuri, tablete PC şi laptopuri.

Obligația aceasta este atât pentru cei care aplică sistemul normal de TVA, cât și pentru cei care aplică sistemul de TVA la încasare.

4. Obligația contribuabilului de a declara numărul facturilor primite și valoarea totală a bazei impozabile aferentă achizițiilor de bunuri și servicii efectuate de la persoane impozabile care aplică regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități; (atât pentru cei cu regim normal de TVA cât și pentru cei cu TVA la încasare )

D - „operaţiuni desfăşurate cu persoane neînregistrate în scopuri de TVA”

- Au fost introduse suplimentar :

- 2. Obligația contribuabilului de a declara numărul facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă care aplică sistemul normal de TVA pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități; ( atât pentru cei cu regim normal de TVA cât și pentru cei cu TVA la încasare )

IMPORTANT :

Contribuabilul va declara facturi emise către aceste persoane cu nume prenume, CNP sau CUI, țara, localitate < județ/sector, strada, nr, bloc, apartament, precum și alte detalii adresa ( eventual dacă are balcon sau garaj ) !! 

Excepții:

Pentru perioada 01.07.2016- 31.12.2016 contribuabilul, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mică sau egală cu 10.000 lei, va completa numărul total al facturilor emise, valoarea totală a bazei impozabile și TVA aferentă acestora, defalcate pe cote de TVA.

De asemenea pentru perioada 01.07.2016 – 31.12.2016 contribuabilul, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplică regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, către persoane fizice, pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mică sau egală cu 10.000 lei, va completa numărul total al facturilor emise şi valoarea acestora cu TVA inclusă.

Începând cu data de 01.01.2017, vor fi cuprinse în lista de detaliu ( adica nume prenume, CNP sau CUI, țara, localitate < judet/sector, strada, nr , bloc, apartament, precum și alte detalii de adresă toate facturile emise către persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora !

E - „operaţiunile desfăşurate cu persoane impozabile nestabilite în România care sunt stabilite în alt stat membru, neînregistrate şi care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România”

Au fost introduse suplimentar:

1. Obligația contribuabilului de a declara numărul facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități;

IMPORTANT !!

Se vor declara numai operațiunile derulate pe teritoriul național care nu se înscriu în declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (formular 390).

F - „operaţiunile desfăşurate cu persoane impozabile neînregistrate şi care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene”

Au fost introduse suplimentar

1. Obligația contribuabilului de a declara numărul facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități;

IMPORTANT !!

Nu vor fi declarate operațiunile de import de bunuri (inclusiv în cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amânare de la plata in vamă a TVA).

I- „ Alte informații”

Au fost introduse suplimentar

1. Seria și numărul facturilor emise de persoana impozabilă în calitate de beneficiar, în numele furnizorilor;

2. Număr total de facturi emise în perioada de raportare de către beneficiari, în numele persoanei impozabile, seria și numărul acestora, precum și denumire şi CUI beneficiari;

3. Număr total de facturi emise în perioada de raportare de către terți, în numele persoanei impozabile, seria și numărul acestora, precum și denumire şi CUI terți;

De asemenea se vor declara în plus următoarele :

Valoarea totală a TVA colectată aferentă marjei de profit din perioada de raportare, indiferent de data la care au fost efectuate operațiunile de către persoanele impozabile care aplică regimul special pentru agenţiile de turism/ regimul special pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, astfel :

6.1.persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agenţiile de turism va completa încasările agenției, costurile agenției și baza de impozitare a serviciului unic constituit din marja de profit, exclusiv taxa, care se determină ca diferenţă între suma totală care va fi plătită de călător, fără taxă, şi costurile agenţiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii în beneficiul direct al călătorului, în cazul în care aceste livrări şi prestări sunt realizate de alte persoane impozabileși TVA aferentă;

6.2. persoana impozabilă care aplică regimul special pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi va completa prețul de vânzare, prețul de cumpărare și marja profitului ca diferență dintre preţul de vânzare aplicat de persoana impozabilă revânzătoare şi preţul de cumpărare și TVA aferentă;

În concluzie :

Consider că Formularul 394 atât de contestat de către antreprenori, contabilli, consultanți fiscali, prin acest ordin ANAF ce modifică Ordinul inițial 3769/2015 nu numai că nu se simplifică, dar devine și mai complex, mai stufos implicând și mai multe resurse din partea contribuabililor și a programelor de contabilitate ale acestora.

Din aceste considerente posibilitatea erorilor în completarea acestuia devine și mai mare, acestea ducând la eventuale sancțiuni către contribuabil sau încadrarea sa la risc fiscal ridicat în vederea unei inspecții fiscale.

Deși propunerea de a se simplifica acest formular 394 pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro este a doua după formularul 088, autoritățile nu au ținut cont deloc de dorința mediului de afaceri, rezultând un formular aproape dublu ca număr de pagini, de la 9 cât e acum înainte de această așa-zisă „simplificare” a ajuns la 18 pagini. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    considerand ca o persoana are calitatea de "impozabil" pana la moarete, in conditia in care aceasta se produce intre datele de impozitatre se poate obtine o reducere a impizitului, sa ma explic : din formularele ANAF lipsesc elementele importante din viata unui om, acestea sunt legate de marile evenimente, evident taxabile, astfel trebuie de urgenta introduse datele de pe factura eliberata de institutiile religioase si de sanatate, la care evident se adauga acceptul celor decedati pentru a se putea folosi datele lor ... acestea fiind spuse ... consider ca toate documentele emise de ANAF sunt lovite de nulitate in lipsa acceptului mai sus mentionat si astfel incasarea impozitului de la o persoana decedata devine improprie. In principiu decesul conduce la schimbarea calitatii de impozitat al unei persoane si este necesar un formular pe care decedatul sa-l copleteze pe proprie raspundere. Desi problema pare una de domeniul umorului, fie el si negru, in fapt reprezinat o chestiune ingrijoratoare daca ne raportam la numarul deceselor dintre datele de incasare a impozitulu, dar daca avem in vedere si facilitatea returnarii ....
    • Like 0
  • Sunt tare curios... care este numele specialistilor care au elaborat "simplificarea" asta si de asemenea , care sunt functionarii manageri care au aprobat asa ceva.

    Un formular trimis spre simplificare si intors cu un numar dublu de pagini? Asta e obraznicie, impertinenta si batjocura!

    Va lau cineva o masura? vor fi trimisi la reeducare cei responsabili de mizeria asta?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult