Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Forța Americii

Cristian Tudor Popescu

Atentatul asupra lui Trump a fost înlesnit de un șir de greșeli grosiere și nonacțiuni ale Secret Service care nu poate fi descris decât printr-un cuvânt englezesc grotesc: discombobulating – „generator de confuzie totală”. Este o „chiflă” demnă de badigarjii unui jupân din Ilfov, nu doar „Cel mai mare eșec al Serviciului Secret din ultimele decenii”, cum îl califică însăși șefa Serviciului, Kimberly Cheatle. 

Cheatle a fost chemată la audiere în Congres, pe dealul Capitoliului, ca să răspundă la întrebări la care nu avea cum să răspundă. Căci toate pot fi reduse la una singură: cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cum l-au scăpat superagenții pe puștiul de 20 de ani, deși au existat nenumărate prilejuri de a fi oprit, cu zile, ore, minute, secunde înainte de a trage? Republicanii lui Trump n-au pierdut ocazia să insinueze că a fost o „execuție” cu concursul Secret Service. Șefa agenților a fost grilled, „pusă în frigare”, nereușind să ofere decât nonrăspunsuri lemnoase și o asumare personală a catastrofei de intelligence.

Extraordinar mi s-a părut însă altceva: expunerea tirului cu întrebări asupra Directorului Serviciului Secret al SUA în fața întregii țări și a întregii lumi. Ați văzut vreodată, sau credeți că veți vedea în România o asemenea procedură aplicată unui șef SRI? Asta mi se pare forța democratică ieșită din comun a Americii: a-și supune greșelile, oricât de mari, judecății opiniei publice. Și asta va dispărea cu siguranță dacă SUA vor deveni un stat autocrat...

Până atunci, dacă n-o va demite pe Kimberly Cheatle, președintele Biden ar faulta-o dur pe urmașa sa, Kamala Harris. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult