Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Forța Americii

Cristian Tudor Popescu

Atentatul asupra lui Trump a fost înlesnit de un șir de greșeli grosiere și nonacțiuni ale Secret Service care nu poate fi descris decât printr-un cuvânt englezesc grotesc: discombobulating – „generator de confuzie totală”. Este o „chiflă” demnă de badigarjii unui jupân din Ilfov, nu doar „Cel mai mare eșec al Serviciului Secret din ultimele decenii”, cum îl califică însăși șefa Serviciului, Kimberly Cheatle. 

Cheatle a fost chemată la audiere în Congres, pe dealul Capitoliului, ca să răspundă la întrebări la care nu avea cum să răspundă. Căci toate pot fi reduse la una singură: cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cum l-au scăpat superagenții pe puștiul de 20 de ani, deși au existat nenumărate prilejuri de a fi oprit, cu zile, ore, minute, secunde înainte de a trage? Republicanii lui Trump n-au pierdut ocazia să insinueze că a fost o „execuție” cu concursul Secret Service. Șefa agenților a fost grilled, „pusă în frigare”, nereușind să ofere decât nonrăspunsuri lemnoase și o asumare personală a catastrofei de intelligence.

Extraordinar mi s-a părut însă altceva: expunerea tirului cu întrebări asupra Directorului Serviciului Secret al SUA în fața întregii țări și a întregii lumi. Ați văzut vreodată, sau credeți că veți vedea în România o asemenea procedură aplicată unui șef SRI? Asta mi se pare forța democratică ieșită din comun a Americii: a-și supune greșelile, oricât de mari, judecății opiniei publice. Și asta va dispărea cu siguranță dacă SUA vor deveni un stat autocrat...

Până atunci, dacă n-o va demite pe Kimberly Cheatle, președintele Biden ar faulta-o dur pe urmașa sa, Kamala Harris. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult