Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Forța Americii

Cristian Tudor Popescu

Atentatul asupra lui Trump a fost înlesnit de un șir de greșeli grosiere și nonacțiuni ale Secret Service care nu poate fi descris decât printr-un cuvânt englezesc grotesc: discombobulating – „generator de confuzie totală”. Este o „chiflă” demnă de badigarjii unui jupân din Ilfov, nu doar „Cel mai mare eșec al Serviciului Secret din ultimele decenii”, cum îl califică însăși șefa Serviciului, Kimberly Cheatle. 

Cheatle a fost chemată la audiere în Congres, pe dealul Capitoliului, ca să răspundă la întrebări la care nu avea cum să răspundă. Căci toate pot fi reduse la una singură: cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cum l-au scăpat superagenții pe puștiul de 20 de ani, deși au existat nenumărate prilejuri de a fi oprit, cu zile, ore, minute, secunde înainte de a trage? Republicanii lui Trump n-au pierdut ocazia să insinueze că a fost o „execuție” cu concursul Secret Service. Șefa agenților a fost grilled, „pusă în frigare”, nereușind să ofere decât nonrăspunsuri lemnoase și o asumare personală a catastrofei de intelligence.

Extraordinar mi s-a părut însă altceva: expunerea tirului cu întrebări asupra Directorului Serviciului Secret al SUA în fața întregii țări și a întregii lumi. Ați văzut vreodată, sau credeți că veți vedea în România o asemenea procedură aplicată unui șef SRI? Asta mi se pare forța democratică ieșită din comun a Americii: a-și supune greșelile, oricât de mari, judecății opiniei publice. Și asta va dispărea cu siguranță dacă SUA vor deveni un stat autocrat...

Până atunci, dacă n-o va demite pe Kimberly Cheatle, președintele Biden ar faulta-o dur pe urmașa sa, Kamala Harris. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult