Atentatul asupra lui Trump a fost înlesnit de un șir de greșeli grosiere și nonacțiuni ale Secret Service care nu poate fi descris decât printr-un cuvânt englezesc grotesc: discombobulating – „generator de confuzie totală”. Este o „chiflă” demnă de badigarjii unui jupân din Ilfov, nu doar „Cel mai mare eșec al Serviciului Secret din ultimele decenii”, cum îl califică însăși șefa Serviciului, Kimberly Cheatle.
Cheatle a fost chemată la audiere în Congres, pe dealul Capitoliului, ca să răspundă la întrebări la care nu avea cum să răspundă. Căci toate pot fi reduse la una singură: cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cum l-au scăpat superagenții pe puștiul de 20 de ani, deși au existat nenumărate prilejuri de a fi oprit, cu zile, ore, minute, secunde înainte de a trage? Republicanii lui Trump n-au pierdut ocazia să insinueze că a fost o „execuție” cu concursul Secret Service. Șefa agenților a fost grilled, „pusă în frigare”, nereușind să ofere decât nonrăspunsuri lemnoase și o asumare personală a catastrofei de intelligence.
Extraordinar mi s-a părut însă altceva: expunerea tirului cu întrebări asupra Directorului Serviciului Secret al SUA în fața întregii țări și a întregii lumi. Ați văzut vreodată, sau credeți că veți vedea în România o asemenea procedură aplicată unui șef SRI? Asta mi se pare forța democratică ieșită din comun a Americii: a-și supune greșelile, oricât de mari, judecății opiniei publice. Și asta va dispărea cu siguranță dacă SUA vor deveni un stat autocrat...
Până atunci, dacă n-o va demite pe Kimberly Cheatle, președintele Biden ar faulta-o dur pe urmașa sa, Kamala Harris.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp