Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Forțele armate ucrainene au cucerit din nou orașul Kupyansk, un important nod logistic pentru forțele ruse din estul Ucrainei

Kupyansk

Foto: Russian Defence Ministry Press / EPA / Profimedia

În ziua cu numărul 199 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina a fost confirmat faptul că forțele armate ucrainene au cucerit din nou orașul Kupyansk, un important nod logistic pentru forțele ruse din estul Ucrainei.

Totodată, armata ucraineană a cucerit alte două orașe importante din Harkov, aflate mai la sud, Izium și Liman. Acestea au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Concret, pe mai multe canale de Telegram pro-ruse a circulat informația că forțele ucrainene controlează acum jumătate din orașul Kupiansk, în timp ce surse ucrainene au declarat pentru presa rusă că orașul Kupiansk a fost „complet eliberat”.

- BBC Russia a raportat, de asemenea, că mai multe canale pro-ruse de pe Telegram au spus că trupele ruse au părăsit orașul Izium. Pe alte canale a apărut informația că trupele ucrainene se aflau deja în centrul orașului.

- Izium este al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkov. Prin el trece șoseaua Harkov-Donețk, și găzduiește și un important nod feroviar. Din aprilie, orașul se află sub controlul trupelor rusești.

-Totul vine după ce în analiza de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmitea că „este posibil ca trupele ucrainene să elibereze Kupiansk în următoarele 72 de ore”.

- În evaluarea de sâmbătă dimineață a Ministerului britanic al Apărării se preciza că forțele ruse din jurul Izium erau „din ce în ce mai izolate” și că unitățile ucrainene „amenințau” Kupiansk.

- De ce este important Kupiansk? Orașul Kupiansk se află lângă ceea ce era anterior linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene din regiunea Harkov, iar recucerirea este considerată o victorie semnificativă pentru Ucraina.

- ISW a descris orașul drept „nodul logistic cheie” al Rusiei în regiunea Harkov, adăugând că recucerirea sa ar „degrada grav” liniile de comunicație terestre rusești. În harta de mai jos distribuită pe twitter de Veli-Pekka Kivimäki, analist în cadrul serviciului finlandez de securitate și informații, se poate observa că orașul Kupiansk este punctul în care converg principalele linii feroviare din nord-estul Ucrainei, ceea ce înseamnă că pierderea acesteia ar putea împiedica în mod semnificativ liniile de aprovizionare rusești.

- Reporterul de război al publicației The Kyiv Independent, Ilya Ponomarenko, a scris pe Twitter că Izium a fost recucerit, Liman a fost recucerit și probabil o să fie recucerit și orașul Svyatohirsk. Ponomarenko adăugă faptul că sectorul de front rusesc din nord-est se prăbușește cu fiecare oră care trece. 

 La rândul său, parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko a scris și el pe twitter că actuala contraofensivă ucraineană a ajuns până la Izium, adăugând și că, în primăvară, rușii au petrecut o lună pentru a-l cuceri, iar acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera.

Kievul a anunțat oficial că a recucerit Kupiansk, după ce serviciul de securitate al Ucrainei a publicat o fotografie a personalului forțelor speciale făcută în orașul Kupyansk.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cantitatea și calitatea echipamentelor militare primite de Ukraina încep să - și arate valoarea.
    În acest război modern între o super putere, Rusia, care a început atacarea Ukrainei vecine cu o armată cam lipsită de dorința de a învinge și Ukraina care s-a echipat cu arme eficiente, dronele produse în Turcia, care au distrus numeroase tancuri, transportoare și autocamioane.
    Printre altele dronele din Turcia au stabilit că cine le are și știe să le utilizeze, poate face mari pagube inamicilor.
    Lupta antitanc, cu tunuri și rachete AT, dirijate, ori nu, a devenit perimată.
    Un mijloc, oarecum anonim în acest război modern, este telefonul mobil, dacă are instalat Watts up, informația este automat codificată. Nu mai este nevoie de rețete de spionaj. Localnicii pot comunica nestingherit cu cine cred că e bine.
    Oare militarii din România înțeleg ce se intimplă?
    Că și România se află pe lista scurtă a unor posibile operațiuni speciale ale Rusiei.
    Să avem pace.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult