Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Forțele armate ucrainene au cucerit din nou orașul Kupyansk, un important nod logistic pentru forțele ruse din estul Ucrainei

Kupyansk

Foto: Russian Defence Ministry Press / EPA / Profimedia

În ziua cu numărul 199 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina a fost confirmat faptul că forțele armate ucrainene au cucerit din nou orașul Kupyansk, un important nod logistic pentru forțele ruse din estul Ucrainei.

Totodată, armata ucraineană a cucerit alte două orașe importante din Harkov, aflate mai la sud, Izium și Liman. Acestea au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Concret, pe mai multe canale de Telegram pro-ruse a circulat informația că forțele ucrainene controlează acum jumătate din orașul Kupiansk, în timp ce surse ucrainene au declarat pentru presa rusă că orașul Kupiansk a fost „complet eliberat”.

- BBC Russia a raportat, de asemenea, că mai multe canale pro-ruse de pe Telegram au spus că trupele ruse au părăsit orașul Izium. Pe alte canale a apărut informația că trupele ucrainene se aflau deja în centrul orașului.

- Izium este al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkov. Prin el trece șoseaua Harkov-Donețk, și găzduiește și un important nod feroviar. Din aprilie, orașul se află sub controlul trupelor rusești.

-Totul vine după ce în analiza de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmitea că „este posibil ca trupele ucrainene să elibereze Kupiansk în următoarele 72 de ore”.

- În evaluarea de sâmbătă dimineață a Ministerului britanic al Apărării se preciza că forțele ruse din jurul Izium erau „din ce în ce mai izolate” și că unitățile ucrainene „amenințau” Kupiansk.

- De ce este important Kupiansk? Orașul Kupiansk se află lângă ceea ce era anterior linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene din regiunea Harkov, iar recucerirea este considerată o victorie semnificativă pentru Ucraina.

- ISW a descris orașul drept „nodul logistic cheie” al Rusiei în regiunea Harkov, adăugând că recucerirea sa ar „degrada grav” liniile de comunicație terestre rusești. În harta de mai jos distribuită pe twitter de Veli-Pekka Kivimäki, analist în cadrul serviciului finlandez de securitate și informații, se poate observa că orașul Kupiansk este punctul în care converg principalele linii feroviare din nord-estul Ucrainei, ceea ce înseamnă că pierderea acesteia ar putea împiedica în mod semnificativ liniile de aprovizionare rusești.

- Reporterul de război al publicației The Kyiv Independent, Ilya Ponomarenko, a scris pe Twitter că Izium a fost recucerit, Liman a fost recucerit și probabil o să fie recucerit și orașul Svyatohirsk. Ponomarenko adăugă faptul că sectorul de front rusesc din nord-est se prăbușește cu fiecare oră care trece. 

 La rândul său, parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko a scris și el pe twitter că actuala contraofensivă ucraineană a ajuns până la Izium, adăugând și că, în primăvară, rușii au petrecut o lună pentru a-l cuceri, iar acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera.

Kievul a anunțat oficial că a recucerit Kupiansk, după ce serviciul de securitate al Ucrainei a publicat o fotografie a personalului forțelor speciale făcută în orașul Kupyansk.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cantitatea și calitatea echipamentelor militare primite de Ukraina încep să - și arate valoarea.
  În acest război modern între o super putere, Rusia, care a început atacarea Ukrainei vecine cu o armată cam lipsită de dorința de a învinge și Ukraina care s-a echipat cu arme eficiente, dronele produse în Turcia, care au distrus numeroase tancuri, transportoare și autocamioane.
  Printre altele dronele din Turcia au stabilit că cine le are și știe să le utilizeze, poate face mari pagube inamicilor.
  Lupta antitanc, cu tunuri și rachete AT, dirijate, ori nu, a devenit perimată.
  Un mijloc, oarecum anonim în acest război modern, este telefonul mobil, dacă are instalat Watts up, informația este automat codificată. Nu mai este nevoie de rețete de spionaj. Localnicii pot comunica nestingherit cu cine cred că e bine.
  Oare militarii din România înțeleg ce se intimplă?
  Că și România se află pe lista scurtă a unor posibile operațiuni speciale ale Rusiei.
  Să avem pace.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult