Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fost executiv de top al Google, despre impactul Inteligenței Artificiale: Este mai mare decât schimbările climatice, credeți-mă sau nu

Fostul executiv de top Google, Mo Gawdat, care a condus în trecut o divizie de cercetări avansate, denumită Google X, a gigantului din Silicon Valley, este extrem de îngrijorat în ceea ce privește Inteligența Artificială.

„Este dincolo de o urgență", a declarat Gawdat într-un interviu recent în cadrul unui podcast numit „The Diary of a CEO", găzduit de Stephen Bartlett. „Este mai mare decât schimbările climatice, credeți-mă sau nu."

„Probabilitatea ca ceva incredibil de perturbator să se întâmple în următorii doi ani și să afecteze întreaga planetă", a adăugat el, „este cu siguranță mai mare cu IA decât cu schimbările climatice."

În ceea ce privește îngrijorările sale mai specifice - spre deosebire de anxietatea generalizată, vagă în legătură cu IA - Gawdat i-a spus lui Bartlett că printre preocupările sale imediate se numără, printre alte potențiale crize, instrumente care facilitează criminalitatea cibernetică, cum ar fi deepfake-urile și pierderea masivă de locuri de muncă determinată de automatizare.

Recent, într-un alt podcast numit „Secret Leaders", Gawdat a spus că probabilitatea ca IA să considere oamenii ca fiind „scursuri" este „foarte mare", afirmând în plus că IA ar putea să-și creeze propriile „mașini de ucis".

Gawdat este un puternic susținător al reglementării tehnologiei, în plus propune și taxarea la maxim a companiilor care dezvoltă IA. „Să taxăm afacerile bazate pe IA cu 98%, astfel încât să încetinim puțin dezvoltarea acestora”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hotàrât lucru, omenirea cauta cu orice pret diverse metode si mijloace pentru a-si gràbi sfârsitul. Putin si Kim ar trebui sà stea linistiti si sà nu-si mai cheltuie banii de pomanà cu sporirea arsenalelor.
    • Like 1
  • Ce diferență între ultimele articole induse de gravă și acesta. Unde e răspunderea celor cărora le-am încredințat propriii copii (min. 45)?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult