Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fost ministru al Muncii, despre trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului: Statul nu poate obliga firmele private să mărească salariile

Dragoș Pîslaru

(Foto: captura video)

Fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, a explicat luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că statul nu-l poate obliga pe patron să mărească salariul angajatului, situație pe care o forțează autoritățile prin preconizata trecere a contribuţiilor sociale în sarcina angajatului. 

Moderator: E posibil ca statul să oblige angajatorul din privat să îi mărească angajatului brutul, pentru a nu pierde bani?

Dragoș Pîslaru: Din perspectiva mea, acest lucru este de neîntâlnit. Nu poți, ca stat, să reglementezi salariile pe care un sector privat le oferă. Asta cu salariul minim are o justificare în spate. Problema pe care noi am avut-o e că salariul minim la noi se stabilea ridicând degetul, văzând cum bate vântul. Când nu mai ai bani trebuie să iei de undeva, te împrumuți de la un prieten. În cazul țării, îți crești datoria publică. Datoria publică, dacă va crește peste 40 la sută, devine ușor-ușor nesustenabilă de generațiile următoare.

Ministerul de Finanţe a comunicat la sfârșitul lunii iulie că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.

Consultanții fiscali de la PwC România au avertizat că România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. 

„Acest sistem nu se aplică în niciun alt stat membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției)”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

În medie, la nivel european, contribuţiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaţilor. Potrivit calculelor PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%. Iată deci că Executivul doreşte să crească nivelul contribuției angajaților în România la aproape de 3 ori media europeană şi să elimine contribuția angajatorului.

Mitroi spune că pentru ca angajații să nu fie afectați de această creștere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%.

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, semnala în Republica.ro încă din luna aprilie că statul nu poate obliga companiile să modifice valoarea salariului brut din ontractele de muncă. Precizarea venea după ce fostul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, a vorbit la Digi24 despre trecerea CAS și CASS exclusiv în sarcina angajatului. 

„Numai că aici apare o foarte mare problemă. Nu poți obliga companiile să modifice valoarea salariului brut din contractele de muncă. Statul nu poate să modifice un contract de muncă încheiat între două părți (angajator și angajat). Va fi o mare problemă, pentru că, probabil, vor fi companii care vor refuza să modifice salariul brut din contract. Dacă vor refuza să modifice salariul brut, salariatul va încasa o sumă mult diminuată”, spunea pe 22 aprilie pentru Republica.ro Radu Georgescu, managing partner CFO Network.

Reprezentanți ai marilor companii de consultanță nu vedeau însă o problemă în introducerea acestei măsuri.

„Afirmația că în momentul de față nu există o baza legală care să-i permită guvernului să impună angajatorilor din sectorul privat majorarea salariului brut negociat în cadrul raporturilor de muncă existente, afirmație pe care o regăsesc în multe articole, mi se pare contestabilă”, spunea pe 28 aprilie pentru Profit.ro Ramona Jurubiță, Partener KPMG, Head Tax and Legal.

„Faptul că în momentul de față nu există o lege al cărei efect direct sau indirect să-l constituie obligarea angajatorilor, cu prilejul modificărilor de legislație fiscală despre care se discută, să majoreze salariile brute pentru a garanta salariile nete efectiv plătite înaintea modificărilor nu înseamnă că autoritățile din România ar fi lipsite de capacitatea legală de a obține acest efect prin norme legale introduse la momentul modificărilor fiscale”, adăuga în aprilie Ramona Jurubiță pentru Profit.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Da, discutabila problema cu obligativitatea majorarii brutului cu 22,75 % contributia angajatorului acum. Dar, sa nu omitem ca oricand statul poate muta din nou sarcina acestui procent, poate chiar mai mare, la angajator ! Practic, fondul de salarii la angajator ramane acelasi. Se spune ca prin majorarea brutului cu 22,75 % creste punctul de pensie !! se uita insa ca, concomitent, creste si valoarea salariului mediu brut, ceea ce se traduce automat in valoare mai mare a punctului de pensie !!! efect de anulare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult