Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Radu Georgescu: Salarii diminuate și PFA-uri taxate suplimentar, soluția Finanțelor pentru acoperirea golului din neîncasarea impozitelor pe venit

Angajații vor primi salarii mult diminuate, iar PFA-urile vor plăti taxe mărite, pentru că vor avea de achitat cote pentru CAS și CASS similare cu cele plătite de angajați. Sunt doar două dintre consecințele pe care le-ar putea avea proiectul anunțat de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, prin care din 2018 vor exista doar două contribuţii, respectiv CAS şi CASS, care vor fi trecute în sarcina exclusivă a angajatului.

Astfel autoritățile mizează pe această sursă de venit pentru a acoperi golul de la buget creat de lipsa veniturilor din impozitul pe salarii pe 2018 - circa 27,75 miliarde de lei - prin introducerea noului sistem de impozitare pe gospodărie. Renunțarea la aceste venituri ar fi dus deficitul la 6% din PIB, lucru imposibil atât timp cât suntem în Uniunea Europeană. 

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că potrivit noului sistem de impozitare care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venitul global va fi plătit o singură dată pe an. Din acest motiv, în perioada ianuarie 2018 - mai 2019, adică timp de 1 an și 4 luni, nu va ajunge la bugetul de stat niciun ban din impozitul pe venit.

Ministrul a precizat că de anul viitor angajaţii români vor plăti doar două contribuţii la stat din salariu - CAS și CASS -, iar contribuția pentru somaj va dispărea.

„Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% în sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective”, a precizat ministrul Viorel Ștefan la Digi24.

El a spus că angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzătoare părţii care astăzi este în sarcina angajatorului.

„De la 1 ianuarie 2018, ambele componente vor fi incluse în salariul brut al angajatului, pe net neînregistrându-se nicio modificare nici în plus, nici în minus la angajat, iar angajatorul nu va avea nicio sarcină suplimentară pe costuri”, a adăugat ministrul.

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, a explicat pentru Republica.ro care este mecanismul prin care Guvernul vrea să acopere golul creat de neîncasarea banilor din impozitul pe venit prin creșterea taxelor pentru cele 400.000 de PFA-uri și din faptul că CAS şi CASS vor fi trecute în sarcina exclusivă a angajatului.

„În momentul de față, salariatului i se reține din salariul brut CAS (10,5% din brut) și CASS (5,5% din brut). Angajatorul plătește și el suplimentar CAS angajator (15,8%) și CASS angajator (5,2%).

Ministrul spune că cele două contribuții care erau plătite până acum de angajator (CAS și CASS angajator) vor fi incluse în salariul brut. Deci companiile trebuie să mărească salariul brut al angajaților cu contravaloarea celor două cote.

Numai că aici apare o foarte mare problemă. Nu poți obliga companiile să modifice valoarea salariului brut din contractele de muncă. Statul nu poate să modifice un contract de muncă încheiat între două părți (angajator și angajat). Va fi o mare problemă, pentru că, probabil, vor fi companii care vor refuza să modifice salariul brut din contract. Dacă vor refuza să modifice salariul brut, salariatul va încasa o sumă mult diminuată”, a spus pentru Republica.ro Radu Georgescu, managing partner CFO Network.

„Abordarea de a trece toate taxele în sarcina angajatului plus faptul că PFA-urile sunt menționate în proiectul de lege privind impozitarea că vor face parte din gospodării, mă face să cred că PFA-urile vor plăti și ele cote pentru contribuții similare ca angajații. Deci practic vor plăti suplimentar CAS (15,8%) și CASS (5,2%). În acest fel se va egaliza atât impozitul pe venit, cât și contribuțiile sociale între salariat și PFA. În momentul de față, PFA-urile plătesc doar cotele 10,5% (CAS) și 5,5% (CASS).

În acest fel vor echilibra bugetul pe 2018 prin creșterea contribuțiilor sociale obținute de la PFA-uri”, a spus Radu Georgescu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt surprins de supeficialitatea celor din mass-media. Daca discutam de impozite/impozitare pe baza unor afirmatii la tv ne trezim ulterior ca lucrurile de fapt stau altfel, cele mai bune intentii se tramsforma in cenusa, ramane dezamagirea ca ai picat de fraier. Emiterea de pareri fara a avea in fata proiectul este vorba-n vant, maine vor iesi cu alte idei. De fapt este un joc pentru a ne distrage atentia. De patru luni auzim povesti de adormit copii, fabulatii, proiecte care nu au o baza de sustinere, azi sunt propuse maine sunt retrase.
    Daca accepti provocarea, cand guvernantii discuta de impozite ganditi-va la ce este mai rau, dupa toate povestile va ramane un impozit pe venitul global, cel mai sigur progresiv, care va creste semnificativ sarcina fiscala a tuturor persoanelor fizice. Cu ce scop? Sa cresca salariile bugetarilor? Trist.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult