Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Fostul președinte Traian Băsescu spune că propunerea Sevil Shhaideh ridică o problemă de securitate națională: „Dragnea, tu pricepi?!...”

Traian Băsescu

Președintele Klaus Iohannis va anunța săptămâna aceasta numele premierului desemnat, după ce săptămâna trecută a avut consultări cu partidele, în urma cărora i s-au propus două nume: Sevil Shhaideh (susținută de majoritatea PSD - ALDE - UDMR) și Eugen Tomac (propus de PMP). Președintele a amânat un anunț oficial până „după Crăciun”, provocând nemulțumirea lui Liviu Dragnea, care spera într-o instalare rapidă la Palatul Victoria a lui Sevil Shhaideh. 

Temporizarea impusă de președinte poate fi văzută fie ca un joc politic (în care șeful statului dorește să-și consolideze imaginea de jucător), fie ca rezultatul unor verificări amănunțite a trecutului și a anturajului premierului propus de PSD. De altfel, în două mesaje succesive adresate lui Liviu Dragnea, fostul președinte al României, Traian Băsescu, sugerează că Sevil Shhaideh nu poate fi desemnată premier de președintele Klaus Iohannis din cauza soțului acesteia.

Ce spune Băsescu

Președintele PMP, Traian Băsescu, scrie luni într-o postare pe Facebook, adresându-se președintelui PSD, Liviu Dragnea, că nu desemnarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de premier este „marea problemă”, ci soţul acesteia. 

Băsescu adaugă că dacă ar fi în locul președintelui Klaus Iohannis l-ar chema „oficial și urgent” pe Liviu Dragnea la Cotroceni pentru a-i solicita altă nominalizare pentru poziția de șef al Executivului, pentru a „îndepărta orice risc şi suspiciune”.

Postarea integrală de luni a președintelui PMP, Traian Băsescu:

„Dragnea, tu pricepi?

Nu desemnarea doamnei Sevil Shhaideh este marea problemă, ci soţul domniei sale.

În locul Preşedintelui Iohannis, te-aş chema oficial şi urgent la Cotroceni şi ţi-aş solicita ferm o altă nominalizare care să îndepărteze orice risc şi suspiciune, garantându-ţi că recunosc dreptul alianţei PSD-ALDE-UDMR de a propune candidatul la funcţia de Prim-ministru.

Iar, dacă Dragnea nu pricepe, responsabilitatea politică a Preşedintelui (şi nu a SRI) este maximă, iar respingerea propunerii este obligatorie.

Tu pricepi, Dragnea?

PS-Dacă Dragnea este sincer când susţine că vrea rapid instalarea guvernului, trebuie să colaboreze cu Preşedintele. Altfel, totul este o demagogie care vizează amânarea măsurilor propuse de PSD”.

Acesta este cel de-al doilea mesaj în ultimele zile pe care Traian Băsescu i l-a adresat lui Liviu Dragnea, pe Facebook, legat de desemnarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de premier. Sâmbătă fostul șef al statului a postat pe rețeaua de socializare „un exerciţiu de imaginaţie pentru Dragnea şi partidul lui”, care se încheia cu o întrebare: „ Ce crezi că spun aliaţii noştri din NATO şi UE despre o astfel de desemnare? Cum crezi că stăm cu încrederea?”

Postarea integrală de sâmbătă a președintelui PMP, Traian Băsescu:

„Un exerciţiu de imaginaţie pentru Dragnea şi partidul lui

1. Să presupunem că eu, Traian Băsescu, aş fi fost în situaţia de a propune un Prim-ministru.

2. Să presupunem că aş fi propus numele unei prietene apropiate, chiar al unei finuţe, cu o excelentă reputaţie profesională, dar cu zero experienţă politică, după ce toată campania aş fi atacat ideea de tehnocrat în guvern şi mi-aş fi exhibat creştinismul ortodox.

3. Să presupunem că soţul doamnei propuse de mine ar fi fost sirian, cu cetăţenia obţinută peste rând (precum Omar Haisam - vajnic PSD-ist sirian), simpatizant deschis al organizaţiei teroriste Hezbollah, dar şi al regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

Şi acum două întrebări :

1. Ce ai fi spus tu, propagandiştii PSD , „patrioţii” de serviciu, Bolcaş, Abraham, Roşca Stănescu, Pelican, Troncotă, Pricină, Hadăr, Hanibal Dumitraşcu, etc, etc.? Probabil că eticheta de „trădător de neam şi ţară” ar fi fost una dintre cele mai blânde.

2. Ce crezi că spun aliaţii noştri din NATO şi UE despre o astfel de desemnare? Cum crezi că stăm cu încrederea?

Crăciun fericit, Dragnea !”

Potrivit Riseproject.ro, Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Jurnaliștii Riseproject.ro au descoperit că pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • de multa vreme opinia romana este impartita in 2 segmente :
  - segmentul cu nume si prenume, care nu prea posteaza si care voteaza mereu optiunea "morala" a momentului, si
  - segmentul "anonim", ascuns in spatele unor nick-uri, care posteaza cele mai nazbatioase idei si care sustine optiunea "imorala -pseudocomunista". in afara inculturii afisate mai sunt si traznaile : 45% reprezinta majoritate, cresterea negativa, mii de specialisti :)
  sa fie clar, toti acei care au castigat in nume personal sunt deasupra celor care vin pe bratele gloatei de pe liste : iliescu, constantinescu, basescu, johannis, reprezinta varianta "morala" a momentului respectiv.
  restul sunt perdantii care trebuie sa ramana in mijlocul gloatelor si reprezinta solutia "imorala" a momentului.
  problema este ca acesti "anonimi" nu sunt dintre cetatenii romani, caci altfel :
  - de ce nu au nume si prenume ?
  - de ce daca sunt majoritari (asa la 45%) nu se afiseaza in clar si se ascund in anonimat ?
  vad si aici o gramada de anonimi care ne explica ce este bine, pai ce este bine are 55% dintre voturi, adica solutia morala ! si numai 51% daca erau si lucrurile ar fi fost clare, 2% reprezinta (2%x20 mil) aprx 1/2 mil cetateni romani :) si nu cetateni anonimi :)
  consider ca este momentul unui referendum de destituire a presedintelui johannis, astfel o sa se vada clar rezultatul confruntarii gloata - johannis. presedintele are un nume si oponentii ce au ?
  • Like 0
 • Foarte bine ca e sustinator al regimului OFICIAL al Siriei , al cui sustinator trebuia sa fie , al Isis sau al nenumaratelor militii de acolo ?! Niste "isteti" precum Basescu stau in cap si ne spun noua celorlalti ca toti suntem niste prosti , ca nu vedem lucrurile cum trebuie ! :)
  • Like 0
 • Lary72 check icon
  Părerea mea e ca este singurul presedinte al tuturor românilor care a avut curajul , si are si in continuare , să spună lucrurilor pe nume . Bravo lui , merită respect . Ce - ar fii fost sa avem un presedinte ca Geoană , Năstase sau Poantă ? Cât ne - am fii umplut de ridicol ?
  • Like 0
 • Cum naiba ne-am pricopsit cu Gollum ăsta? Nu putea rămâne personajul imaginar din „Stăpânul Inelelor”?
  • Like 1
  • @ Tom Dick N'Harry
   Nu prea inteleg cine e Gollum. Daca e LD sau TB. Pana una alta doar TB a avut "inelul". Intelegi ce vreau sa spun?
   • Like 0
  • @ Radu Dănuţ Munteanu
   Uită-te la Smeagol, și o să-l vezi pe Băsescu.
   • Like 0
  • @ Tom Dick N'Harry
   Eu unul chiar nu stiu , dar cred ca multi scriitori de pe aici l=au votat de 2 ori pe acest Quasimodo al politicii romanesti !
   • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   si pe LD niciodata. deci opinia cui o luam in seama ? a lui nimeni sau a lui 2xpres ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult