Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Shhaideh, mândruțo...

Faptul că pentru prima oară în istoria politică a României o femeie ocupă postul de prim-ministru e un lucru folositor deschiderii minților românilor. De asemenea, religia musulmană minoritară a doamnei Sevil Shhaideh poate contribui la creșterea toleranței pe meleagurile noastre majoritar ortodoxe.

Pe de altă parte, s-ar putea spune că mai avem o premieră: o purtătoare de cuvânt pe post de prim-ministru. Doamna Shhaideh pare a fi transmițătorul de cea mai mare încredere al hotărârilor domnului Dragnea.

Asta însă nu le dă dreptul liderilor opoziției și chiar dlui Dragnea să o trateze cu o lipsă de bun-simț întristătoare. Doamna Raluca Turcan, femeie, între altele, spune că aceia care au votat PSD nu au votat-o pe fina dlui Dragnea ca premier. Mai întâi, dna Turcan se acoperă de ridicol comunicându-ne că o roade grija de aspirațiile mai mult sau mai puțin împlinite ale votanților PSD, când PNL nu știe pe unde or mai fi votanții lui. Apoi, dânsa ar trebui să se gândească de două ori înainte de a deschide gura în legătură cu familia în politică. Când PDL, partidul d-sale, trăgea din greu s-o facă europarlamentar pe odrasla cea mică a președintelui Băsescu, nu-mi amintesc vreo luare de poziție a dnei Turcan. 

Dl Nicușor Dan găsește de cuviință să-i stâlcească disprețuitor numele dnei Shhaideh, exact în stilul xenofob în care liderii PSD, ALDE și PRU pronunțau „Julien”, „Klaus Werner” sau „Clotilde”.

Însuși dl Dragnea anunță că el ar fi trebuit să fie premier, dar fiindcă o condamnare și o lege nedrepte îl împiedică, n-are ce face și o pune pe dna Sevil – câtă delicatețe...

Eu, ca gazetar, ce-ar trebui să fac dacă ar fi să merg pe linia asta, să dau acestui text titlul „Cadâna lui Dragnea”?

Cât privește probabilitatea ca alegătorii PSD să fie contrariați de etnia și religia dnei Shhaideh pe fondul românolatriei ortodoxiste exhibate de PSD în campania electorală, aceasta bate spre zero. Din două cauze.

Unu: campania xenofobă a fost în mod precis occidentofobă, îndreptată împotriva magnatului american Soros, Bruselului, companiilor multinaționale vestice. Nu împotriva Orientului, a minorității tătare, căreia îi aparține doamna Shhaideh.

Doi: Hitler nu era nici înalt, nici blond, n-avea ochi albaștri și nu era nici măcar german. Era mic, negricios și austriac. Asta nu i-a împiedicat pe germani să-l idolatrizeze, înghițind tot ce spunea, fără să vadă cum arăta.

Când vrei să crezi, atunci nu mai auzi și nu mai vezi.

Asta s-a întâmplat și cu votanții PSD. Au dorit cu tot dinadinsul să creadă în ce le-a livrat PSD (consiliat electoral de niște israelieni!), așa că acum nu mai văd și nu mai aud nimic. Ca orbii cu mâna întinsă, așteaptă bănuții promiși, leafa pentru că sunt români, buni români, fredonând: „Shhaideh, mândruțo, shhaideh, mândro, shhaideh, mândruțo, mândra mea...”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult