Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Shhaideh, mândruțo...

Faptul că pentru prima oară în istoria politică a României o femeie ocupă postul de prim-ministru e un lucru folositor deschiderii minților românilor. De asemenea, religia musulmană minoritară a doamnei Sevil Shhaideh poate contribui la creșterea toleranței pe meleagurile noastre majoritar ortodoxe.

Pe de altă parte, s-ar putea spune că mai avem o premieră: o purtătoare de cuvânt pe post de prim-ministru. Doamna Shhaideh pare a fi transmițătorul de cea mai mare încredere al hotărârilor domnului Dragnea.

Asta însă nu le dă dreptul liderilor opoziției și chiar dlui Dragnea să o trateze cu o lipsă de bun-simț întristătoare. Doamna Raluca Turcan, femeie, între altele, spune că aceia care au votat PSD nu au votat-o pe fina dlui Dragnea ca premier. Mai întâi, dna Turcan se acoperă de ridicol comunicându-ne că o roade grija de aspirațiile mai mult sau mai puțin împlinite ale votanților PSD, când PNL nu știe pe unde or mai fi votanții lui. Apoi, dânsa ar trebui să se gândească de două ori înainte de a deschide gura în legătură cu familia în politică. Când PDL, partidul d-sale, trăgea din greu s-o facă europarlamentar pe odrasla cea mică a președintelui Băsescu, nu-mi amintesc vreo luare de poziție a dnei Turcan. 

Dl Nicușor Dan găsește de cuviință să-i stâlcească disprețuitor numele dnei Shhaideh, exact în stilul xenofob în care liderii PSD, ALDE și PRU pronunțau „Julien”, „Klaus Werner” sau „Clotilde”.

Însuși dl Dragnea anunță că el ar fi trebuit să fie premier, dar fiindcă o condamnare și o lege nedrepte îl împiedică, n-are ce face și o pune pe dna Sevil – câtă delicatețe...

Eu, ca gazetar, ce-ar trebui să fac dacă ar fi să merg pe linia asta, să dau acestui text titlul „Cadâna lui Dragnea”?

Cât privește probabilitatea ca alegătorii PSD să fie contrariați de etnia și religia dnei Shhaideh pe fondul românolatriei ortodoxiste exhibate de PSD în campania electorală, aceasta bate spre zero. Din două cauze.

Unu: campania xenofobă a fost în mod precis occidentofobă, îndreptată împotriva magnatului american Soros, Bruselului, companiilor multinaționale vestice. Nu împotriva Orientului, a minorității tătare, căreia îi aparține doamna Shhaideh.

Doi: Hitler nu era nici înalt, nici blond, n-avea ochi albaștri și nu era nici măcar german. Era mic, negricios și austriac. Asta nu i-a împiedicat pe germani să-l idolatrizeze, înghițind tot ce spunea, fără să vadă cum arăta.

Când vrei să crezi, atunci nu mai auzi și nu mai vezi.

Asta s-a întâmplat și cu votanții PSD. Au dorit cu tot dinadinsul să creadă în ce le-a livrat PSD (consiliat electoral de niște israelieni!), așa că acum nu mai văd și nu mai aud nimic. Ca orbii cu mâna întinsă, așteaptă bănuții promiși, leafa pentru că sunt români, buni români, fredonând: „Shhaideh, mândruțo, shhaideh, mândro, shhaideh, mândruțo, mândra mea...”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corect ce spune dl. CTP, cand vrei sa crezi, nu mai auzi si nu mai vezi nimic...tipic pentru votantii Psd.
  In acest moment, presedintele Iohannis actioneaza conform prerogativelor. ( posibil o prima actiune de matca din mandat) A refuzat numirea dnei Shhaideh. Bravo!
  • Like 0
 • N-O SĂ FIE NICIO SEVIL SHHAIDEH PRIM-MINISTRU. ESTE INCOMPATIBILĂ CU FUNCȚIA, DIN MOTIVE DE SECURITATE NAȚIONALĂ. ȘI MAI RĂU, NU ERA COMPATIBILĂ NICI CU FUNCȚIA DE MINISTRU DE ANUL TRECUT. URMEAZĂ ANUNȚUL OFICIAL.

  DRAGNEA A DAT-O DE GARD, RĂU DE TOT. VA FI TĂRĂBOI MARE.

  DE CE A PRIMIT SEVIL SHHAIDEH CERTIFICAT ORNISS ÎN 2015?
  Nivelul de acces la docuente clasificate ca Secret de Stat și Secret NATO (în baza unui certificat emis de ORNISS) depinde de nivelul în ierarhia statului a persoanei în cauză. Unul este nivelul pentru un Șef de Direcție, altul pentru Secretar de Stat în Minister și altul pentru Ministru. Cel mai înalt nivel de securitate îl au evident Președintele României și Prim-ministrul.

  Momentul-cheie pentru doamna Sevil Shhaideh este Mai 2015 (când soțul ei era doar cetățean sirian), atunci când a fost investită ca Ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta, fiindcă din acel moment a avut acces potențial la documentația Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), unde putea fi invitată să participe (n-a fost), adică la documente clasificate ca Secret de Stat și chiar ca Secret NATO.

  Cine și când îi va pune domnului MARIUS PETRESCU, Director General al ORNISS, întrebarea: ”DE CE A PRIMIT SEVIL SHHAIDEH CERTIFICAT ORNISS ÎN MAI 2015?”, având în vedere

  (1) Legăturile soțului domniei sale de cetățenie siriană, AKRAM SHHAIDEH, cu regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad, ALIAT AL RUSIEI, în al cărui guvern a lucrat ca ÎNALT FUNCȚIONAR (șef de direcție) timp de 18 ani, între Octombrie 1993 și Octombrie 2011

  (2) Atitudinea sa de susținere a Guvernului al-Assad și după sosirea în România (vezi declarația sa la un postul de televiziune din 2012 (”Nu se întâmplă nimic în Siria”), sau afirmația că ”toate informațiile pe care le auzim despre Bashar al-Assad sunt propagandă”, sau identificarea opoziției siriene a regimului al-Assad, denumiți ”trădători”, cu mișcarea extremistă ”Frăția Musulmană”

  (3) Legăturile pe care le-a menținut, după sosirea în România, cu apropiați ai regimului Bashar al-Assad (a se vedea postările sale pe contul de Facebook în perioada 2014-2015).

  Așteptăm răspunsul domnului MARIUS PETRESCU, instalat în 2002 în funcția pe care o ocupă și acum, de către Adrian Năstase. Știm că ar prefera să răspundă după ce se intaleză PSD-ul la Palatul Victoria, dar trebuie să răspundă ACUM pentru că, din păcate, este vorba despre doamna SEVIL SHHAIDEH, propusă de PSD pentru funcția de Prim-ministru al României.

  https://www.facebook.com/vointanoastra/photos/a.328767740667363.1073741828.328756864001784/548172655393536/
  • Like 0
 • AS check icon
  Dle CTP, pe vremea in care Basescu era presedinte Assad era frecventabil. A devenit repede, peste noapte, dictator. Bravo. Cat priveste asa zisa xenofobie a celor care au votat PSD este de fapt respingerea pozitiei de colonie pe care o are Romania acum. Nu cred ca Romania poate deveni colonie musulmana. Cat despre Julien si altii ca el, acestia sunt suspectati ca nu apara interesele nationale ale romanilor. Iar cat priveste mesajele sociale ale lui Ciolos si echipei acestea nu prea au fost. Ramine in amintirea mea ca aomul care a incercat sa cumpere Cumintenia Pamantulii si a esuat pentru ca romanii nu au crezut in acest proiect. Oare exista pericolul ca sirienii sa aiba interese economice si politice in Romania ? In situatia grava in care se afla ei, nu prea cred.
  • Like 0
 • Iohannis nu se gândește le stefan sau Mihai, se gândește la Merkel ,nu peste mult timp Germania va fi musulmana.Acum are posibilitate sa o ia înaintea lui Merkel.
  • Like 0
 • Ar trebui sa-i lasam in pace sa vedem ce pot face,au câștigat alegerile si e dreptul lor democratic sa faca guvernul. Chiar e nevoie ca poporul acesta sa o duca putin mai bine,nu se poate trăi cu 400 ron, părinții nostri au si ei dreptul sa simta ca traiesc,asa mi se pare corect.
  • Like 0
 • In primul rind observ ca, pe zi ce trece, nu apare nimic negativ in biografia doamnei Shhaideh, desi aceasta a semnat in trecutul nu foarte indepartat minarii pe la CJ Constanta, in calitate de Director. Acest lucru ma face sa cred fie ca e protejata, adica ciripitor, fie ca e lasata sa mai lucreze la interesul national pentru anume grupuri obscure. Va amintiti cum erau desfiintati public tehniocratii, unul cite unul? Ei bine, acum toata lumea cit de cit informata tace chitic, in timp de dl. Dragnea isi scutura scame imaginare de pe sacou, in fata camerelor de televiziune... si ne explica ce ritm infernal va avea guvernul lui. La mariri de salarii si pensii, nu la altceva, bineinteles. Opinia mea este ca doamna Shhaideh va fi numita prim-ministru, apoi Dumnezeu cu mila in 22017-2018 pina la urmatoarele miscari de strada. Un nou Colectiv sau un nou Hexifarma sunt pe vine la cum se va fura in anul viitor...
  • Like 1
 • imi place
  • Like 0
 • Adanc scris! De ce nu incercati sa scrieti piese de teatru dle. Popescu?Romania are nevoie de un Caragiale.
  • Like 0
 • Imi place articolul scris de dl C.T.P. Cred ca este bine sa avem o femeie, o doamna , prim ministru al Romaniei . Cine crede ca dl Dragnea o va manipula pe dna Sevil isi inchipuie ca aceasta doamna nu ar putea gandi si cu creierul propriu si nu ar putea actiona in consecinta . Amintiti-va de cazul premierului C.Popescu Tariceanu - in vesnica opozitie cu presedintele T. Basescu . Sper sa fie acceptata premier de catre presedinte . Sper sa avem un guvern responsabil si sa inceteze disputele sterile dar atat de daunatoare intre noi romanii , fie ca suntem pro sau contra cuiva ! Ura,- dusmania - sunt promovate de acele forte care aplica un dicton ce a dat intotdeauna rezultate : dezbina si stapaneste ! " Hai sa dam mana cu mana cei cu inima romana si ........" Va doresc tuturor LA MULTI ANI !
  • Like 0
 • O analiză foarte corectă.
  Este de mirare într-adevăr ridicola preocupare a „opoziției” pentru așa-zisa deziluzie încercată de votanții PSD!
  Care votanți sunt la rândul lor bine desenați de dl. Cristian Tudor Popescu: mândri români, în așteptare de salarii/pensii mai bune, „bașca”....
  Felicitări dlui C.T.P pentru aceste opinii inteligente!
  • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Dumneavoastră nu vreţi un salariu mai bun... Primiţi dividente? Chiar m-ar interesa un răspuns. De ce n-ar vrea un salariat bani mai mulţi?
   • Like 0
  • @ Constantin
   Sigur, toti doresc "un salariu mai bun", dar nimeni nu se intreaba: de unde, il merit, chiar se poate, ce efect are aceasta marire? Ma refer bineinteles la bugetari caci doar la ei au efect "promisiunile" fatarnicului dragnea.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Așa cum ați formulat întrebarea, restrâgând problema la chestiunea plății, v-aș întreba de ce n-a vrea un angajator să ofere un salariu bun?
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   AS check icon
   Nu numai. Profita si pensoinarii, si salariatii care au salariul minim pe economie. Acestia din urma reprezinta 80% din salariatii Romaniei. Asa ca , vezi tu, oamenii sunt pragmatici. PNL si altii nu au facut decat sa spuna ca tine. NU SUNT BANI. Dar cresterea economica unde este ? Numai la capital ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult