Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fostul vicepremier Gabriel Oprea pierde titlul de doctor

Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit, luni, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat preşedintele consiliului, Viorel Barbu, potrivit Digi24.

Consiliul General al CNADTCU a respins contestația formulată de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Ordinul de retragere a titlului de doctor fostului vicepremier urmează să ajungă pe masa ministrului Educației. 

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată „Plângerea prealabilă - perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București .

Hotnews a prezentat în iulie anul trecut dovezi referitoare la faptul că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este plagiată, și a arătat că mari fragmente de text au fost preluate din lucrările altor autori.

Din cele 250 de pagini ale tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, câteva zeci au fost copiate dintr-o lucrare a coordonatorului său, avocatul Ion Neagu, fost senator PSD.

Gabriel Oprea a anunțat la începutul acestei luni pe pagina sa de Facebook că va contesta decizia CNATDCU.

„În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice și legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea București, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect și nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum.

Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susținut teza de doctorat, CNATDCU spune că aș fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu știu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenție care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu știu dacă lucrarea a fost evaluată după normele și standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat. Știu însă că anul trecut, Consiliului Național de Etică a spus în mod oficial că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă” în cazul meu”, a scris atunci pe Facebook Gabriel Oprea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și... eminenții săi doctoranzi ? Nimic nimic?... E ok să ai un doctorat coordonat de un impostor?
    • Like 0
    • @ Iosif Kiss
      check icon
      Ei, aici e aici... Cine făcea parte din comisiile astea? Și cum a ajuns dl Oprea nu numai să aibă un doctorat, ci să fie conducător de doctorate... Tot aștept, de vreo 4 ani, de fapt fix din vara lui 2012, când a început doctoriada românească, să analizeze cineva componența acestor comisii. Tăcere... Rar de tot, pe ici, pe colo, câte o voce slabă.
      • Like 0
  • check icon
    Gabi Oprea spune aiureli cu normele din anul 2000, erau exact aceleași ca și astăzi în ceea ce privește rigurozitatea științifică. S-au modificat doar datele birocratice, acum există o etapizare mai riguroasă și un tempo mai alert.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult