Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Fostul vicepremier Gabriel Oprea pierde titlul de doctor

Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit, luni, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat preşedintele consiliului, Viorel Barbu, potrivit Digi24.

Consiliul General al CNADTCU a respins contestația formulată de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Ordinul de retragere a titlului de doctor fostului vicepremier urmează să ajungă pe masa ministrului Educației. 

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată „Plângerea prealabilă - perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București .

Hotnews a prezentat în iulie anul trecut dovezi referitoare la faptul că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este plagiată, și a arătat că mari fragmente de text au fost preluate din lucrările altor autori.

Din cele 250 de pagini ale tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, câteva zeci au fost copiate dintr-o lucrare a coordonatorului său, avocatul Ion Neagu, fost senator PSD.

Gabriel Oprea a anunțat la începutul acestei luni pe pagina sa de Facebook că va contesta decizia CNATDCU.

„În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice și legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea București, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect și nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum.

Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susținut teza de doctorat, CNATDCU spune că aș fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu știu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenție care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu știu dacă lucrarea a fost evaluată după normele și standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat. Știu însă că anul trecut, Consiliului Național de Etică a spus în mod oficial că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă” în cazul meu”, a scris atunci pe Facebook Gabriel Oprea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și... eminenții săi doctoranzi ? Nimic nimic?... E ok să ai un doctorat coordonat de un impostor?
  • Like 0
  • @ Iosif Kiss
   check icon
   Ei, aici e aici... Cine făcea parte din comisiile astea? Și cum a ajuns dl Oprea nu numai să aibă un doctorat, ci să fie conducător de doctorate... Tot aștept, de vreo 4 ani, de fapt fix din vara lui 2012, când a început doctoriada românească, să analizeze cineva componența acestor comisii. Tăcere... Rar de tot, pe ici, pe colo, câte o voce slabă.
   • Like 0
 • check icon
  Gabi Oprea spune aiureli cu normele din anul 2000, erau exact aceleași ca și astăzi în ceea ce privește rigurozitatea științifică. S-au modificat doar datele birocratice, acum există o etapizare mai riguroasă și un tempo mai alert.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult