Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Fotograful celor mai frumoase răsărituri de la Marea Neagră: „După prima relaxare a restricțiilor, am regăsit marea în cel mai frumos stadiu pe care l-am putut vedea vara. Apoi plajele au fost sufocate”

Rasărit la Marea Neagră

Foto: Dan Cristian Mihăilescu

Dan Cristian Mihăilescu lucrează de 20 de ani în industria IT, dar recunoaște că acest domeniu nu îl mai reprezintă sau poate doar l-a obosit. Dacă îl întrebi de viitor îți va spune că următorii ani vor fi diferiți și speră că va ajunge să facă ceva mai aproape de cine este el și de ceea ce își dorește. Poate că numele lui nu-ți spune prea multe lucruri, dar sunt sigur că cel puțin o data ai rămas fără cuvinte atunci când i-ai admirat fotografiile în care vânează răsăritul.

“Marea mi-a intrat în suflet de la o vârstă fragedă, iar apoi spre adolescență a ajuns să-mi fie tot mai prezentă și cred că am dezvoltat o dependență față de ea.”

“Marea mi-a intrat în suflet de la o vârstă fragedă, iar apoi spre adolescență a ajuns să-mi fie tot mai prezentă și cred că am dezvoltat o dependență față de ea.”

Rar mi-a dat să văd un om care aproape în fiecare dimineață caută cele mai bune cadre cu răsăritul.De unde această pasiune?

Nu chiar în fiecare dimineață, dar, daca aș putea, cu siguranță aș sta o viață la răsărit. Marea mi-a intrat în suflet de la o vârstă fragedă, iar apoi spre adolescență a ajuns să-mi fie tot mai prezentă și cred că am dezvoltat o dependență față de ea. Pasiunea a apărut natural și încerc pe cât posibil să o păstrez cât mai naturală. Fiind un autodidact, am înțeles tehnica fotografică cu timpul, cu multă practică și trecând de la era analogica la digital. Nu e nimic mai plăcut decât să descoperi singur secretele unei pasiuni și să încerci să dai ce e mai bun din tine, pentru a te îmbogăți sufletește și a face fericiți și pe multi dintre cei care iți admira Natura din fotografii. Există o energie frumoasă pe care o primesc de la oameni prin ceea ce fac, iar pentru mine aceasta este recompensa supremă.Nu chiar în fiecare dimineață, dar, daca aș putea, cu siguranță aș sta o viață la răsărit. Marea mi-a intrat în suflet de la o vârstă fragedă, iar apoi spre adolescență a ajuns să-mi fie tot mai prezentă și cred că am dezvoltat o dependență față de ea. Pasiunea a apărut natural și încerc pe cât posibil să o păstrez cât mai naturală. Fiind un autodidact, am înțeles tehnica fotografică cu timpul, cu multă practică și trecând de la era analogica la digital. Nu e nimic mai plăcut decât să descoperi singur secretele unei pasiuni și să încerci să dai ce e mai bun din tine, pentru a te îmbogăți sufletește și a face fericiți și pe multi dintre cei care iți admira Natura din fotografii. Există o energie frumoasă pe care o primesc de la oameni prin ceea ce fac, iar pentru mine aceasta este recompensa supremă. 

Care este cel mai frumos loc de pe litoral din punctul tău de vedere și de ce ?

Dacă îmi puneai întrebarea aceasta în urmă cu 10 ani, cu siguranță aș fi ales ca și element principal, ca plaja să fie cât mai salbatică, un loc în care să simți liberatea și să respiri Natura, însă în ultimii ani aceste locuri aproape că au dispărut și devin tot mai populate. Așa că am să mă refer strict din punct de vedere peisagist și de interes fotografic . Plaja Tuzla cu siguranță va rămâne în sufletul meu pentru totdeauna, indiferent de transformările negative din ultimili ani. De asemena, plaja Vadu este un loc unde Natura iși arată toata splendoarea, în special în lunile de primăvară și toamnă.


Fotografiile tale ajung pe rețelele de socializare și de aici pe tot globul. Ai avut cumva parte de întrebări din partea străinilor referitoare la locul unde sunt realizate fotografiile, ți-au cerut indicații de călătorie ?

Oo, da. Și am fost tare mirat dar și bucuros. Marea Neagră nu avea un renume prea sonor pentru mulți romăni, însă eram sigur că marea majoritate care imi apreciază lucrarile, vor fi cei plecați din țară pentru că vor știi că pentru ei Marea Neagră înseamnă Acasă. Am fost însă foarte plăcut surprins să văd cât de mult au interacționat persoanele aflate la mii de kilometri distanță, care abia auziseră de Romania. Mulți au rămas fascinați de marea noastră și au promis că ne vor vizita cu siguranță țara într-o viitoare vacanță.

Imaginile suprinse de tine pot fi adevărate campanii de promovare pentru litoralul românesc. Te consideri un ambasador al țării noastre ?

Mulți mi-au spus fotograful Mării Negre, iar ambasador poate fi puțin cam exagerat, dar nu e ca și cum nu mi-as dori. Aș prefera să mi se spună Omul Mării, pentru că mă simt devotat ei și aș fi onorat de o asemenea titulatură, oarecum modestă și care pentru unii ar fi sinonimă cu singurătatea și tristețea, însă pentru mine înseamnă bucuria sufletului și ceea ce sunt eu ca om, adică totul .


“Când ajungi să-ți câștigi traiul exclusiv din pasiune, aceasta nu mai este o pasiune adevarată, ci un job”

Să trecem la datele financiare. Știu că vinzi o parte din fotografii și vreau să te întreb dacă te și susții financiar din această pasiune ?

Am realizat că da, aș putea să mă susțin financiar doar din fotografie, însă am optat să mă sacrific pe alta parte și să nu depind de aceste venituri și să-mi generez propriile venituri din cele două job-uri în IT. De ce ? Când ajungi să-ți câștigi traiul exclusiv din pasiune, aceasta nu mai este o pasiune adevarată ci un job …un job care transformă în monotonie ceea ce faci, totul devine subiectiv, iți pierzi cu totul simțul artistic și devii axat pe partea financiară.Eu încerc să evit această latură pe cât posibil și să rămân strict la vânzarea de tablouri de artă, fiind singura latură comercială a fotografiei mele. În decursul anilor, am observat că am cel mai mare succes dacă mă promovez singur prin ceea ce fac, iar lumea interactionează foarte bine cu arta mea. Consider că partea de print, este o încununare de succes și maturitate a unui fotograf și de asemenea o confirmare pentru arta pe care o creează.

Există un loc pe care l-ai fotografiat, dar ai vrut să rămână secret, fără să dai detalii spre zonă ? Dacă da, de ce ?

Mm, si câte locuri au fost. Din păcate, lumea nu prea mai pare să aprecieze frumusetea simplă a unei imagini dacă nu află și locația exactă în care a fost facută fotografia, dar și ziua, până și condițiile meteo din acel moment. De fiecare dată am fost dezamăgit când am fost întrebat unde am făcut acea fotografie, și chiar dacă de multe ori am făcut tot posibilul să nu desconspir acea plaja, cineva tot apare și dezvăluie misterul …bineințeles în defavoarea acelei locații.

O opinie sinceră despre litoralul românesc din punctul de vedere al unui specialist în imagine. Ce este bine și ce trebuie îndreptat ?

Avem cel mai mare și frumos litoral, poate din Europa, și aici mă refer strict la plaje cu nisip. Însă, Natura nu poate întotdeauna compensa ceea ce distruge omul. Și fac această comparație pentru că de multe ori lăsăm în grija Naturii să îndrepte ceea ce noi am distrus. Imediat după prima relaxare a măsurilor instituite din cauza pandemiei, am regăsit marea în cel mai frumos stadiu pe care l-am putut vedea pe timp de vară. Doar așa poți realiza cât de frumos este ceea ce avem…însă imediat dupa aceea, plajele au fost sufocate de umbrele și șezlonguri, de construcții fără autorizații sau de gunoaie. Suntem un popor prea ignorant și fără respect pentru Natură și asta este povara pe care o să o ducem în spate toată existența noastră, pentru că ne-am convins cu toții că multi dintre semenii noștri nu vor aprecia niciodată un loc frumos atâta timp cât iși vor lăsa gunoaiele în urma lor.

Apreciez însă bunul gust, acolo unde de prea puține ori există, dar trebuie făcut mult mai mult. Poate că noi suntem cei vinovați, când susținem orice afacere aparută din senin pe o plajă unde nu are ce căuta, doar pentru că vrem să fim comozi și să nu ne mai cărăm proviziile cu noi. Este plăcut însă când vezi că au început să se reabiliteze hotelurile vechi și litoralul va renaște iar, în anumite stațiuni date uitării.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pe langa frumusetea locurilor cred ca si mai important este ochiul fotografului care poarte surprinde ceva extraordinar de frumos intr-un loc banal si in final sa creeze o compozitie asemanatoare picturilor celebre. De aceea unii sunt fotografi, ca dl. Mihailescu, si altii sunt pozari, chiar daca folosim aceleasi aparate de fotografiat.
    P.S. Dupa chemarile sa mergem la mare pe care le-am avut pe acest site, ca neaparat sa mergem, sa nu anulam rezervarile, ca totul este in regula, distantarea sociala este prioritatea numarul unu al tuturor incat nu inteleg de ce ne plangem acum sa plajele sunt sufocate.
    P.S.1. Si cum spunea domnul mai sus: Suntem un popor ignorant si fara respect pentru nimic. Atunci cand vezi ca localnicii nu isi respecti locul in care traiesc, de ce sa ai pretentii de la altii?! Iar tu ca localnic cand vezi ca turistul nu te respecta incepi si tu sa nu il respecti. Prin urmare toata lumea contribuie la ce se intampla pe litoral, singurul lucru comun pe care il avem este lipsa de respect, pentru orice...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult