Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fuga de bătrânețe sau bărbatul între 40 și 50

Bărbat 40

Foto: Guliver Getty Images

Am descoperit culmea prostiei. Everestul prostiei este ageism-ul. Adică discriminarea persoanelor în funcție de vârstă; mai ales a celor peste o anumită vârstă. Sintagma îmi sună cam ca Chomolungma, așa că voi folosi în continuare termenul anglo-saxon. N-am găsit un echivalent în română, probabil din cauză că nu realizăm dimensiunea fenomenului. Încă.

Cum am descoperit-o? În cel mai neașteptat - pentru mine - mod cu putință. Pur și simplu m-am pomenit discriminându-mă singur. E, cred, un record personal.

Am 46 de ani, iar ageism-ul zăcea în mintea mea, ca și Everestul înainte de a fi măsurat: un pisc ca oricare altul, probabil ceva mai răsărit ca cele din jur, și cam atât. Îmi închipui entuziasmul celui care a stabilit că e punctul cel mai înalt de pe glob. În perfect contrast cu propria perplexitate, fiindcă nu mă așteptam să cartografiez ditamai prostia, unde? fix în propria-mi minte.

O duc pe fii-mea la un concurs de artă. În spate am în rucsac 6 kilograme de lut, pentru proba de modelaj; trei cărămizi ce mă împung în coaste și a căror densitate le face parcă și mai grele. Ghionturile lor îmi aduc aminte de durerile de spate de astă-iarnă. Nimic grav, mi-au spus medicii, e un defect „din fabricație”. Și vârsta, bineînțeles. Doar să evit să car greutăți peste 5 kilograme.

Iar eu car 6. Și parcă simt cum începe să mă doară spatele...

Stop cadru. Nu cumva e autosugestie? Sau e iluzia focusului - în care acorzi o importanță mai mare decât merită lucrurilor asupra cărora îți îndrepți atenția? Ia hai să mă gândesc la altceva.

Disconfortul dispare.

Și totuși, am o vârstă. 46 de ani. Aproape 50... Simt ceva, ca un fel de părere de rău. Sunt încă tânăr, îmi spun. Și totuși „ceva”-ul persistă. Să fac mai multă mișcare, să mai slăbesc, să mai...

Stop cadru. De ce să mai...? Ca să arăt mai tânăr. Iar gândurile astea? Nu e prima oară când le am. Mai demult le băgam sub covor. De unde - ieșeau din nou la lumină. După ce m-am inițiat în mindfulness, mă comportam „ca oglinda unui lac, care reflectă norii în drumul lor pe cer, dar nu reține nimic”. Adică le puneam eticheta „griji nefondate” și le urmăream ducându-se pe pustii. Un triumf temporar, fiindcă norii ăștia au prostul obicei de a reveni.

Asa că de data asta evit contemplația necritică și intru în modul analitic. Ca să nu despic firul în patru, încep prin a face o comparație cu alte două forme foarte răspândite de discriminare, homofobia și misoginismul. Concluzia?

Ageism-ul e o prostie fără egal, să nu mai zic și auto-distructivă

Fiind vorba de un top, ia să începem cu coada, cu homofobul. Cel mai probabil, n-a cunoscut în viața lui o persoană cu o altă orientare decât cea heterosexuală. Ce știe a ciupit de pe ici pe colo din auzite și s-a gândit el, ar părea mai familist dacă se declară contra. În fond, nu-l costă nimic. Păcatul său e ignoranța voluntară, preferă să-și caute argumentele în izmene decât în propria minte. Nu vrea să știe, pentru că îi e mai bine așa. Scuza sa e lipsa informațiilor la îndemână, pe care i-o acord doar de dragul argumentației, pentru a arăta de ce misoginul e și mai prost decât homofobul.

Mai sus în top e misoginul. El își datorează existența unei femei. Aproape jumătate din oamenii de pe care îi cunoaște sunt tot femei. Poate că are o soție, poate că are chiar și o fiică. Trăiește înconjurat de cele pe care le disprețuiește, și totuși le desconsideră în continuare. Iată de ce merită un loc mai înalt pe podium ca homofobul.

Și acum, number one în top 3-ul prostiei, ageist-ul. El alege să ignore adevărul elementar că toți îmbătrânim din prima zi în care ne naștem. De ce l-am pus în frunte, mai sus ca misoginul? Pentru că disprețul misoginului e îndreptat doar împotriva altora, nu împotriva sinelui său, actual sau viitor, așa cum îl practică ageist-ul. Misoginul are măcar șansa de a rămâne consecvent până moare, fără să devină explicit auto-distructiv; nu i se schimbă sexul de-a lungul vieții. Pe când un ageist la fel de consecvent ar trebui să se sinucidă după ce trece pragul vârstei pe care o socotește indezirabilă. Nu o face, în schimb îmbătrânește în continuare auto-disprețuindu-se. Merită să duci așa zilele?

Acum, că i-am determinat „înălțimea” pe scara prostiei, să vedem și ce „suprafață” ocupă ageism-ul în societate. E omniprezent. Dacă ar fi să judecăm după reclame, oamenii de peste 50 de ani dispar în neant. Nu e de mirare că discriminarea celor peste o anumită vârstă se manifestă inclusiv în piața muncii. Paradoxal, într-o societate care are pretenția să trudim până la adânci bătrâneți. De ce? Fiindcă însăși societatea îmbătrânește, din motive demografice. Iată cum ageism-ul e auto-distructiv nu doar la nivel individual, ci și societal.

Din păcate, nu cred că societatea poate face mare lucru. Deocamdată.

Și nici nu mă aștept la vreo schimbare prea curând. Da, există legi împotriva discriminării pe bază de vârstă. Dar este foarte greu să o demonstrezi. Și chiar dacă ai putea, amploarea fenomenului o face practic inaplicabilă. Ar însemna să transformăm firmele în infractori nu numai pentru că evită angajarea oamenilor pe criterii de vârstă, ci și pentru că cei peste o anumită vârstă nu apar în reclamele lor.

În ceea ce mă privește, fiind bombardat pe toate canalele cu ageism, e foarte probabil să mai fiu bântuit de apăsări. Atunci am să recurg la mindfulness, doar că eticheta pe care o voi aplica nu va mai fi cea de „îngrijorare”, ci cea de „non-sens”. Sau chiar „prostie majoră”, deși nu prea e în spiritul Zen.

Pană la urmă, viața e frumoasă, nu? Să nu uităm că nimeni nu are contract cu moartea. Prin urmare, oricât ar fi de disprețuită, bătrânețea rămâne un dar. Fiindcă nu oricine are norocul să se bucure de ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mike Teo Mike Teo check icon
    Depinde cum te simti si dupa 40-50 de ani. Daca esti ocupat cu job-ul, copiii, daca faci sport, daca poti sa calatoresti in fiecare an pe alt continent n-ai cum sa te simti batran. De exemplu, de cate ori merg la tenis , vad doua cupluri de oameni trecuti de 65 de ani (spre 70 chiar) care joaca de rup. Sotiile au chiar si echipament de tenis cu fuste albe si nu le pasa ca uneori se mai ridica. Ele joaca in continuare si ma gandesc ca as vrea si eu sa joc la fel cand voi ajunge la 70 de ani. Ii admir pe oamenii aceia.
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    Sunt și homofobi care au avut experiențe neplăcute cu gayi. Unii chiar se uită la SUA, unde poți da în judecată pe cineva din motive tembele, unde oamenii pot fi dați afară pentru comentarii considerate homofobe sau chiar hărțuiți și amenințați până când comit suicid.
    Iar în sensul psihologic, aversiunea sau frica față de actul homosexual sau homosexualul însuși nu ar trebui pedepsite.
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    Am 46 de ani si sunt: homoblastic. am auzit ca si preafericitul Daniel este homoblastic si Teoctist era homoblastic.
    Traiesc intr-o tara in care modul de viata al coalitiei pentru familie este homocen.
    Desi cei mai multi dintre cei care vor merge la meetingul pentru traditia cred despre ei ca sunt homoclini. Dar in secret doctorii stiu ca ei sunt homocroni. Eu cred ca sunt homodinam. Dar asta este cand traditia spune despre romani ca sunt homofiletici homogeni. Romanii traditionalisti au numai calitati. Dar tot romanii au o mare problema incep sa fie homomeri prin europa dar dezavueaza homomeria chiar daca ei sunt homotermi> probabil ca multi au nevoie de homoplastie cerebrala.

    Ce comentarii homografe... nu va e rusine ?
    • Like 0
  • Este un articol cu dedicatie. Am sa-mi spun opinia ca tot se aproprie referendumul pentru familie si de aceea trebuie sa fim informati asupra lucrurilor familiale si familiare, ca de, cum spune cantecul "toate drumurile merg la tine" !
    Varsta nu este un obstacol si nici un impediment pentru ati face vocea sau gandurile auzite, in mare parte tine de interlocutor/oare si receptor/oare. paradoxul fiind in exclusivitatea pe care o au anumite persoane de a fi unice transmitatoare de emotii, trairi, ganduri sau fapte. Bun...cazul ideal este acela cand o persoana traieste prin intermediul tau sau mai pe romaneste, te face sa-i sustii cauza prin propriile cuvinte, atitudini, vorbe sau gesturi, asta ducand la o deculpabilizare si evitare a veridicitatii adevarului, de catre cel de la care a plecat ideea...un fel de copy paste dar mai ingenios eleborat.
    Apropo, spicuind din articol, a cuceri Everestul, nu inseamna neaparat si a fi prezent tu fizic pe munte, asta ca si fapt divers, in contra-pondere cu teoriile cum ca varsta nu are hotare.
    Oare cei din familiile traditionale sau netraditionale romanesti, cu varsta mijlocie, sa detina adevarul curat si neinterpretat ? Nu stiu, intreb si eu, ca un nevotant "familial" si credul in luciditatea romanului !
    • Like 1
  • ioana check icon
    Tuturor ne e frica de batranete si de moarte. Indiferent ca suntem barbati sau femei.
    Si da, exista o varsta, undeva cam pe la mijlocul vietii cand incepi sa te simti batran, incepe sa te sperie trecerea anilor si iminenta batranetii. Nu trebuie sa iti spuna nimeni ca esti batran, incepi sa simti tu singur asta, atunci cand te uiti in oglinda si pbservi din ce in ce mai multe semne vizibile, cand te compari cu tinerii din jurul tau si ti se par jignitor de tineri, cand incep sa te cuprinda incet-incet neputintele. Ipocrizia ca fiecare varsta are frumusetea ei nici nu cred ca merita comentata.
    Deci, ne temem de batranete, din ce in ce mai mult (la nivel de individ, fara a fi nevoie de interventia societatii) pe masura ce o simtim apropiindu-se, si, evident, de urmarea ei fireasca: Moartea: inca o mare taina despre care nu stim NIMIC. Poate de-asta o simtim infricosatoare.... Sau cum genial zicea Vlahuta: Nu de moarte ma cutremur, ci de vesnicia ei..."
    • Like 1
    • @ ioana
      D check icon
      Ce anume e ipocrit în a vedea frumusețea în fiecare vârstă?
      • Like 1
    • @ ioana
      Opaa! „Eu nu simt asta și nu gândesc asta, prin urmare toți cei care spun că simt și gândesc asta sunt doar niște ipocriți incapabili să recunoască cu glas tare ce simt ei de fapt și ce gândesc”.
      • Like 0
    • @ D
      E ipocrizie pentru că bătrânețea aduce cu sine probleme specifice vârstei pe care nu le poți ignora. Dacă ai
      o sănătate bună atunci poți privi bătrânețea cu oarecare detașare și filozofie de felul că "vârsta-i doar un număr". Dacă nu...nu!
      • Like 0
  • Diana N. check icon
    E vizibil ca exista o mare batalie pentru a ramane vesnic tineri, multe persoane fac eforturi supraomenesti sa manance sanatos, sa doarma, sa faca sport, sa-si aplice cele mai noi tratamente cosmetice, sa faca masaje, sauna, detoxifieri, sa mediteze, sa-si caute sinele... E ceva foarte primejdios aici, fiindca batranetea e un proces firesc, nu o infrangere. Dar daca nu poti accepta asta, dupa atatea renuntari, dupa atatea griji, depresia poate fi foarte adanca.
    Apoi, parintii fac copii mai tarziu, după 30 de ani, si se asteapta sa fie la fel de in forma cum erau cei care faceau la 20... Or, nici asta nu tine. E in regula sa ne "imburghezim" putin, in timp.
    Si va doresc si dvs., cum imi doresc si mie, sa ne raportam mereu si la cei mai tineri, si la cei mai varstnici decat noi, ca sa reglam la timp asteptarile: ce nu mai sunt si ce trebuie sa devin. Asta pentru ca nu intotdeauna cei de-o seama cu noi sunt bine orientati.
    • Like 2
  • Reason check icon
    Nu prea am înțeles ce dorește să comunice autorul. Este supărat pe faptul că nu ne place faptul că îmbătrânim, că am dori să avem aspectul și capacitățile fizice și intelectuale din tinerețe? Sau este supărat pe faptul că societatea preferă să angajeze un om mai tânăr? Potențialul economic superior se cheamă discriminare?
    • Like 0
    • @ Reason
      Diana N. check icon
      Cred ca, desi nu se astepta, a constatat ca el insusi e inclinat spre o forma de discriminare, pe care a regasit-o si in societate.
      Despre potentialul economic, discutia e nuantata, depinde de domeniu si de competenta profesionala (de exemplu: un spital privat prefera sa angajeze un medic renumit sau o asistenta cu mare experienta, dar e foarte probabil ca va alege tineri pentru alte activitati, de relatii cu publicul sau la marketing). Intrebarea care ramane cred ca e: cat de dispusi suntem sa eliminam cu totul criteriul de varsta din judecarea potentialului? Deocamdata, avem tendinta sa discriminam varsta inaintata.
      • Like 1
    • @ Diana N.
      Reason check icon
      @ Diana N. - eu prin discriminare înțeleg defavorizarea cuiva pe criterii care nu au nimic de a face cu competența sau profitabilitatea. În exemplele date de Dvs. este angajată persoana cea mai potrivită (medicul experimentat pentru un job care necesită experiență, tânărul pentru marketing). Vârsta este un criteriu foarte important pentru o mulțime de activități, la fel cum pentru alte activități este aspectul fizic, pentru altele forța, rezistența și așa mai departe.
      Dacă un anumit job este mai potrivit pentru persoane tinere, dinamice, sau cu un anumit aspect fizic, selectarea acestora în dauna celor în vârstă nu este discriminare. Este meritocrație, omul potrivit la locul potrivit. Autorul se plânge de faptul că oamenii peste 50 de ani sunt rari prin reclame. Mi se pare normal când e o reclamă la șampon, să zicem. Nu vei pune un bătrân chelios în reclamă. din motive lesne de înțeles. Sau o băbuță să facă reclamă la creme de piele. În schimb, când sunt reclame la produse pentru artroză vezi persoane în vârstă.
      Nici nu vreau să discut ridicolul ideii că te-ai putea tu singur ”discrimina” constatând că ai îmbătrânit.
      • Like 0
    • @
      Reason check icon
      Dacă poți angaja pe cineva care să facă exact aceeași treabă și se mulțumește cu bani mai puțini, e clar că ai profit crescut. E ceva normal, așa funcționează piața. Și pe termen lung, tânărul chiar are potențial superior. E mai maleabil, mai dispus să învețe lucruri noi.
      Și tinerii se plâng, ba chiar mai mult. Strigătul lor este de tipul ”nu mă angajează că nu am experiență, și nu am experiență pentru că nimeni nu mă angajează”.
      • Like 0
  • Homofonie? Minciuni... sa îmi arăți mie un pro gay, ca nu se delimitează, că nu ia atitudine față de un țigan sau de unul care a "mancat usturoi" e ceva normal sa ne asociem mai ușor de cei cu care avem mai multe în comun. Romanul e tolerant. Dovada? Aici e patria țiganilor... și evreilor, ungurilor, turcilor, armenilor și etc. Pro gay, este o chestie pe agenda celor care ne vor proști, de asta se pompează așa mult in promovarea lor, nu că le pasă de așa zisa discriminare.
    • Like 2
    • @ Gabriel Ionita
      D check icon
      Românul e speriat de bombe, imatur și nesigur pe sexualitatea lui. Dovada? Își inventează tot felul de gogorițe pentru a-și justifica eșecurile.
      • Like 2
    • @ Gabriel Ionita
      Romanul a fost tolerant. Incet-incet invata sa-si justifice ratarile pe seama unora si altora, Aia rai din interior si aia malefici din exterior. Pe aia cu marile imperii care ii purtau sambete a tocit-o de-atata pomenire, pe aia cu dictatura comunista e tot mai greu s-o pomenesti, ca ar fi fost normal dupa aproape trei decenii sa te distantezi de ea... asa ca iacata, au ramas tiganii, evreii, ungurii si homosexualii, de care is aduce aminte de cate ori se vorbeste de ceva care nu-i chiar place.
      • Like 0
  • dalex check icon
    Vad ca lipsesc comentariile. Batranetea si moartea par sa fie subiecte tabu in societatea moderna secularizata.
    • Like 1
    • @ dalex
      Nu bătrânețea e tabu, umblatul cu cioara vopsită! Asta ne duce cu preșul... Misogini? Când femeile se îmbracă precum curvele și sunt mandre de asta? Faci bani din sex și îți iei tzoale? Wow asta e deșteptăciune? Nu ura femeilor e o soluție, ci dimpotrivă dragostea sinceră, dezinteresată chiar.... caci dăruirea asta e dragostea adevărată!
      • Like 0
    • @ Gabriel Ionita
      dalex check icon
      Scuzati observatia, dar si comentariul dvs. aluneca usor pe langa subiectul tabu si ajunge la misoginism, subiect serios dar fara implicatii metafizice sau, Doamne fereste, religioase.
      • Like 0
    • @ dalex
      dan check icon
      Dalez,

      Mic compendiu de descoperit troli.
      1-scriu la comanda la articole despre homosexuali,religie, ,cam tot ce e legat de UE sau psd.
      2-obisnuiti ca pe vremea luo Ceausescu sa raspunda la Nume ai Prenume isi dau intotdeauna nickul format din nume ai prenume ,asta denota ca sunt batrani si in gandire si in obiceiuri
      3-raspund intotdeauna incercand sa faca propaganda
      4-daca nu mai au argumente devin agresivi in limbaj
      5 singura solutie ,sa fie ignorati.
      • Like 0
    • @ dalex
      dan check icon
      Scuze ,v-am botezar dalez ,in comentariul anterior
      • Like 0
    • @ dan
      dalex check icon
      trol = Word we use in the south to describe a Police, or the
      patrol unit (trol).
      De ce este nevoie de un "Mic compendiu de descoperit troli" ?
      Referinta la metafizica pare sa incite la violenta "trolii" care n-au aflat ca sunt "troli". La fel ca homosexualii si trolii descopera uneori cu intarziere ca au aceasta latura, de multe ori dupa ce devin ridicoli.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult