Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

G4Media: Ciolacu a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui. Propunerea ar putea fi aplicată și veniturilor din sectorul privat

Marcel Ciolacu - Foto: Inquam Photos/ George Călin

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a propus în ședința coaliției ca, în cazul angajaților la stat, cumulul pensiei cu salariul, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru G4Media surse politice.

Mai exact, potrivit sursei citate, este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.

Liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura  poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat. Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării, însă o decizie nu a fost încă luată în coaliție.

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius check icon
  Cand este sa puna mana pe ciolac, Mr. Ciolanu nu face economie de cuvinte. Ce mai asteptati? Nationalizati pilonul II de pensii (ca tot va curg balalaicele dupa el) si apoi nationalizati toate depozitele romanilor.... "mama lor de burgheji"!!!!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Acum depinde ce inseamna impozitare progresiva peste 25k brut, dar poate sa loveasca destul de dur in bugetarii de lux din sistemul public. Deasemenea o sa loveasca si cei din corporatii si din firmele romanesti care se comporta la fel ca cele straine si o parte din freelanceri. Pentru celelalate companii romanesti care sunt conduse de "consultatanti" nu imi fac probleme.
  Totusi nu inteleg mutarea lui Ciolacu, decat in contextul electoral sa ia din electoratul AUR care este impotriva sistemului, dar are si ceva pierderi colaterale. Interesanta propunerea lui. Sunt curios daca o sa iasa ceva sau este numai fum sau o abatere a atentiei publice de la altceva mai serios din spate.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult