Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

G4Media: Ciolacu a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui. Propunerea ar putea fi aplicată și veniturilor din sectorul privat

Marcel Ciolacu - Foto: Inquam Photos/ George Călin

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a propus în ședința coaliției ca, în cazul angajaților la stat, cumulul pensiei cu salariul, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru G4Media surse politice.

Mai exact, potrivit sursei citate, este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.

Liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura  poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat. Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării, însă o decizie nu a fost încă luată în coaliție.

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marius check icon
    Cand este sa puna mana pe ciolac, Mr. Ciolanu nu face economie de cuvinte. Ce mai asteptati? Nationalizati pilonul II de pensii (ca tot va curg balalaicele dupa el) si apoi nationalizati toate depozitele romanilor.... "mama lor de burgheji"!!!!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Acum depinde ce inseamna impozitare progresiva peste 25k brut, dar poate sa loveasca destul de dur in bugetarii de lux din sistemul public. Deasemenea o sa loveasca si cei din corporatii si din firmele romanesti care se comporta la fel ca cele straine si o parte din freelanceri. Pentru celelalate companii romanesti care sunt conduse de "consultatanti" nu imi fac probleme.
    Totusi nu inteleg mutarea lui Ciolacu, decat in contextul electoral sa ia din electoratul AUR care este impotriva sistemului, dar are si ceva pierderi colaterale. Interesanta propunerea lui. Sunt curios daca o sa iasa ceva sau este numai fum sau o abatere a atentiei publice de la altceva mai serios din spate.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult