Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

G4Media: Ciolacu a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui. Propunerea ar putea fi aplicată și veniturilor din sectorul privat

Marcel Ciolacu - Foto: Inquam Photos/ George Călin

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a propus în ședința coaliției ca, în cazul angajaților la stat, cumulul pensiei cu salariul, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru G4Media surse politice.

Mai exact, potrivit sursei citate, este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.

Liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura  poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat. Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării, însă o decizie nu a fost încă luată în coaliție.

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius check icon
  Cand este sa puna mana pe ciolac, Mr. Ciolanu nu face economie de cuvinte. Ce mai asteptati? Nationalizati pilonul II de pensii (ca tot va curg balalaicele dupa el) si apoi nationalizati toate depozitele romanilor.... "mama lor de burgheji"!!!!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Acum depinde ce inseamna impozitare progresiva peste 25k brut, dar poate sa loveasca destul de dur in bugetarii de lux din sistemul public. Deasemenea o sa loveasca si cei din corporatii si din firmele romanesti care se comporta la fel ca cele straine si o parte din freelanceri. Pentru celelalate companii romanesti care sunt conduse de "consultatanti" nu imi fac probleme.
  Totusi nu inteleg mutarea lui Ciolacu, decat in contextul electoral sa ia din electoratul AUR care este impotriva sistemului, dar are si ceva pierderi colaterale. Interesanta propunerea lui. Sunt curios daca o sa iasa ceva sau este numai fum sau o abatere a atentiei publice de la altceva mai serios din spate.
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult