Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Replica unui CEO pentru premierul Ciucă, după acesta a dat vina pentru marii contribuabili pentru deficitul în colectare: „Îl rog să-mi dea și mie numele unui mare contribuabil care nu-și plătește taxele, ca să îl întreb cum face”

Nicolae Ciuca Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a susținut că de vină pentru gaura din buget sunt marii contribuabili, care nu-și plătesc taxele la stat. „Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri”, a spus Ciucă.

Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, îi cere premierului să îi dea numele unui contribuabil care nu își plătește taxele. „Eu sunt mare contribuabil. Îl rog pe premier să îmi dea și mie numele unui mare contribuabil care nu își plătește taxele, ca să îl întreb cum face. Dacă un mare contribuabil nu plătește ceva, orice, atunci se blochează conturile, ai cazier fiscal, imediat apare ANAF în control”, a declarat el pentru Republica. 


„Probabil că s-au proiectat în buget venituri exagerate în baza veniturilor de anul trecut, însă anul ăsta companiile au avut performanțe mai slabe sau cel mult egale și atunci au plătit mai puțin fata de proiecțiile bugetare. Dar asta nu înseamnă că nu ai plătit. Dacă bugetul de stat 2023 este construit pe aceleași proiecții de 25% - pentru a suporta cheltuielile bugetare uriașe și a arată un deficit sub cel excesiv - dar contribuabilul din exemplul de mai sus crește doar 10%, statul încasează mai puțin, dar nu din cauza contribuabilului. Asta explica și deficitul de încasare la buget despre care se spune că vă ajunge la 28 miliarde, dacă calculele lor sunt corecte. Este o vorba în execuția bugetara la corporații - fii atent, veniturile sunt nesigure în schimb cheltuielile sunt sigure”, a continuat Dragoș Damian, adăugând că marii contribuabili fac în general ceea ce se cheamă conformare voluntară, adică plătesc dările în avans pentru a avea diverse reduceri de taxe.

El a povestit că, atunci când compania pe care o conduce a fost victima unui atac informatic, teama angajaților a fost că nu mai pot depune declarațiile la ANAF. 

„În martie am avut un atac ransomware și am oprit serverele vreo 10 zile. Teama echipei nu era producția sau vânzările, ci că se apropie sfârșitul lunii și nu putem accesa platformele IT ca să depunem declarațiile financiare, riscând astfel sancțiuni severe”, a spus Dragoș Damian.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul spune lucrurilor pe nume. Întrebarea pe care mi-am pus-o mereu a fost de ce statul român își proiectează din start bugetul cu un deficit diferit de zero? E ca și cum eu aș avea o sută de lei și m-aș duce la cumpărături chitit să cumpăr cam de 105 lei... și mă trezesc că nici pe ăia 100 de lei nu îi am... Cum vine asta? Nu ar fi mai simplu ca aleșii să nu mai circule în limuzine și SUV-uri de nababi sau cu avioane de lux? Sau să risipească banii contribuabililor pe te miri ce? Pentru că exemplul lor e urmat de toți bugetarii, mai mici sau mai mari.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Chiar asa, de ce dl. Ciuca nu publica lista rusinii sa vedem care dintre marii contribuabili nu isi platesc taxele catre stat? Hai sa vada si dacii liberi care sunt marii contribuabili - cu siguranta companii straine care fura bogatia romanilor sa o transfere imbuibatilor din vest - care nu isi platesc datoriile catre tarisoara noastra sfanta? Sau sunt cumva companii conduse de performantul stat roman?
    • Like 0
    • @ Nume
      Nume check icon
      Deasemenea, destul de interesant, nu am vazut nici o reactie a organizatiilor patronale din Romania? Oare de ce?
      • Like 0
    • @ Nume
      Explicația din articol este limpede.
      La fel și devoalarea adevăratului motiv al încasărilor în minus ale statului.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult