Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Replica unui CEO pentru premierul Ciucă, după acesta a dat vina pentru marii contribuabili pentru deficitul în colectare: „Îl rog să-mi dea și mie numele unui mare contribuabil care nu-și plătește taxele, ca să îl întreb cum face”

Nicolae Ciuca Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a susținut că de vină pentru gaura din buget sunt marii contribuabili, care nu-și plătesc taxele la stat. „Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri”, a spus Ciucă.

Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, îi cere premierului să îi dea numele unui contribuabil care nu își plătește taxele. „Eu sunt mare contribuabil. Îl rog pe premier să îmi dea și mie numele unui mare contribuabil care nu își plătește taxele, ca să îl întreb cum face. Dacă un mare contribuabil nu plătește ceva, orice, atunci se blochează conturile, ai cazier fiscal, imediat apare ANAF în control”, a declarat el pentru Republica. 


„Probabil că s-au proiectat în buget venituri exagerate în baza veniturilor de anul trecut, însă anul ăsta companiile au avut performanțe mai slabe sau cel mult egale și atunci au plătit mai puțin fata de proiecțiile bugetare. Dar asta nu înseamnă că nu ai plătit. Dacă bugetul de stat 2023 este construit pe aceleași proiecții de 25% - pentru a suporta cheltuielile bugetare uriașe și a arată un deficit sub cel excesiv - dar contribuabilul din exemplul de mai sus crește doar 10%, statul încasează mai puțin, dar nu din cauza contribuabilului. Asta explica și deficitul de încasare la buget despre care se spune că vă ajunge la 28 miliarde, dacă calculele lor sunt corecte. Este o vorba în execuția bugetara la corporații - fii atent, veniturile sunt nesigure în schimb cheltuielile sunt sigure”, a continuat Dragoș Damian, adăugând că marii contribuabili fac în general ceea ce se cheamă conformare voluntară, adică plătesc dările în avans pentru a avea diverse reduceri de taxe.

El a povestit că, atunci când compania pe care o conduce a fost victima unui atac informatic, teama angajaților a fost că nu mai pot depune declarațiile la ANAF. 

„În martie am avut un atac ransomware și am oprit serverele vreo 10 zile. Teama echipei nu era producția sau vânzările, ci că se apropie sfârșitul lunii și nu putem accesa platformele IT ca să depunem declarațiile financiare, riscând astfel sancțiuni severe”, a spus Dragoș Damian.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul spune lucrurilor pe nume. Întrebarea pe care mi-am pus-o mereu a fost de ce statul român își proiectează din start bugetul cu un deficit diferit de zero? E ca și cum eu aș avea o sută de lei și m-aș duce la cumpărături chitit să cumpăr cam de 105 lei... și mă trezesc că nici pe ăia 100 de lei nu îi am... Cum vine asta? Nu ar fi mai simplu ca aleșii să nu mai circule în limuzine și SUV-uri de nababi sau cu avioane de lux? Sau să risipească banii contribuabililor pe te miri ce? Pentru că exemplul lor e urmat de toți bugetarii, mai mici sau mai mari.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Chiar asa, de ce dl. Ciuca nu publica lista rusinii sa vedem care dintre marii contribuabili nu isi platesc taxele catre stat? Hai sa vada si dacii liberi care sunt marii contribuabili - cu siguranta companii straine care fura bogatia romanilor sa o transfere imbuibatilor din vest - care nu isi platesc datoriile catre tarisoara noastra sfanta? Sau sunt cumva companii conduse de performantul stat roman?
    • Like 0
    • @ Nume
      Nume check icon
      Deasemenea, destul de interesant, nu am vazut nici o reactie a organizatiilor patronale din Romania? Oare de ce?
      • Like 0
    • @ Nume
      Explicația din articol este limpede.
      La fel și devoalarea adevăratului motiv al încasărilor în minus ale statului.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult