Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Gabriel Biriș, consultant fiscal: Acum când nu ne e bine, pentru că am cheltuit prea mult, ne gândim să strângem cureaua. Păi am uitat 2010?! În momente grele, taxele trebuie scăzute nu crescute

Gabrie Biris, In fata ta

În timp ce la nivelul partidelor politice se discută despre majorarea TVA ca soluție pentru echilibrarea bugetară, fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, critică această abordare. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, consultantul fiscal a transmis un mesaj ferm: în vremuri de criză, statul trebuie să reducă taxele, nu să le crească.

„Ba da, asta trebuie să facem, pentru că asta ar însemna o măsură anticiclică. În momentul în care economia are probleme, îi dai oxigen. În momentul în care motoarele duduie, mai tai din gaz”, a spus Gabriel Biriș.

Consultantul fiscal a reamintit greșelile trecutului și a criticat lipsa de coerență fiscală. „În momentul în care ne-a fost bine, am aruncat cu banii pe fereastră. Adică am pus gaz pe foc. Că asta s-a făcut. Acum când nu ne e bine — și nu ne e bine că e vreo mare criză, nu ne e bine că am cheltuit prea mult — ne gândim să strângem cureaua. Păi am uitat 2010. În momente grele, taxele trebuie scăzute.”

„Solidaritate cu hoții, cu sinecuriștii, cu pensionarii speciali”

Tot mai vehiculată în discursul politic, așa-zisa taxă de solidaritate este văzută de Gabriel Biriș ca un artificiu ipocrit. „Solidaritatea noastră, a celor care — și a dumneavoastră, a celor care muncim, ne facem treaba, suntem apreciați și suntem bine plătiți — solidaritate cu hoții, cu sinecuriștii, cu pensionarii speciali, care la 45 de ani au pensii mai mari decât salariile pe care le putem visa? Cu ăștia trebuie să fim solidari?” a întrebat el retoric.

„Legea averilor nejustificate a fost scrisă ca să nu poată fi aplicată”

Întrebat de Florin Negruțiu de ce nu produce efecte legea ilicitului, fostul secretar de stat a explicat că este o problemă „în designul legislativ”, ceea ce face ca legea să fie ineficientă.

„Avem din 2011 o lege privind impozitarea sumelor ce nu pot fi justificate. Legea aceea a fost scrisă ca să nu poată fi aplicată.”

„Verificarea sumelor ce nu pot fi justificate este o comparație între ce aveai la începutul perioadei, acum 5 ani, cu ce ai acum, ce a intrat și ce a ieșit. Să vadă dacă apar diferențe. Ca să poți să faci orice comparație, trebuie să dai un sistem de referință. (…) Sistemul de referință era o declarație inițială de patrimoniu. Ca să știi cât are omul când ai băgat legea. Iarăși, nu poți să vii să spui........ numai că n-au scris în lege că hoțul neprins e negustor cinstit și hoțul prins plătește ca cel cinstit. Din cum e construită legea asta rezultă.

Pentru că dacă ești corect, cetățean responsabil, îți declari și achiți impozitul de 16%, plătești 16%. Dacă nu declari și nu plătești, în cazul în care te prinde, plătești cât? Tot 16%. Acum 10%. Că aia de 70% nu se aplică”, a explicat Biriș.

Despre pensiile speciale: „Trimitem oamenii la pensie la vârful capacității profesionale”

În privința pensiilor speciale, Gabriel Biriș pledează pentru eliminarea completă a acestui regim.

„Trebuie să eliminăm acest regim. Complet. Oamenii care beneficiază astăzi de pensii speciale în primul rând nu trebuie să iasă la pensie înainte de vârsta legală de pensionare. Să mă ierte Dumnezeu, nu vorbim de... adică un judecător sau un procuror sau un ofițer de informații nu e ca minerul în șut, să se consume fizic. Lucrează cel mai mult de la birou. În vârful capacității profesionale noi trimitem oamenii la pensie. Ca după aia să îi angajăm în sistem. Pe alte salarii.”

„Să se ia o medie, pe ultimii 5 ani de carieră, să se aplice un procent rezonabil, în niciun caz supraunitar. Și aia să fie. Dar noi ne furăm căciula”, a adăugat consultantul fiscal.

„De ce să nu iei un leu de pe jos?”

Biriș a fost întrebat și dacă s-ar apleca să ridice un leu de pe jos. „Un leu pe jos? Da. De ce să nu-l iei de pe jos? Îl iei și te uiți în jurul tău să vezi cui i-a căzut.”

„Eu nu arunc. Păi uite, ne uităm acum în mașină, am niște pet-uri, că am băut apă... Nu le arunc. Le duc acasă să le duc la (reciclat - n.n.)... De ce să risipești? E cincizeci de bani un pet, by the way.”

„Greva fiscală nu va putea să existe niciodată în România”

Întrebat despre ideea unei posibile greve fiscale ca formă de protest din partea mediului de afaceri, în contextul intenției liderilor politici de a majora taxele, Gabriel Biriș a spus că nu consideră această opțiune una viabilă. El a amintit că ceea ce mediul de business reproșează cel mai mult autorităților e faptul că deciziile se iau fără niciun fel de consultări și, în general, „peste noapte.”

„Însă să nu ne îmbătăm cu apă rece. Greva fiscală nu va putea să existe niciodată în România. Și să vă spun de ce. Multinaționalele pe care mulți le înjură, ele nu își vor asuma niciodată să nu-și plătească ce au de plătit, atunci când au de plătit. Firmele foarte mari sunt foarte risc adverse. (...) Ca să poată să aibă efect o astfel de grevă, trebuie ca primele 100 de mari companii din România să intre în grevă fiscală. (Deci cu multinaționalele nu faci revoluții.) Nu, nu”, vede Biriș.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând cu ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..teorii am mai auzit. Ciclice, anticiclice, bugetul actual nu acoperă cheltuiala cu salariile bugetarilor și cu pensiile.

    Dacă reducerea cheltuielilor nu rezolvă situația, e nevoie de sporirea veniturilor. Acum, nu peste 10 ani de politici anticiclice..
    Altfel, rostogolim datoriile până nu ne mai împrumută nimeni, ca grecii în 2010.
    Trebuie să dovedim creditorilor că putem redeveni solvabili, prin măsuri coerente de micșorarea a gradului de îndatorare.

    Cum ar putea crește totuși veniturile la bugetul statului ?
    Printr-o colectare mult mai bună de către ANAF. E nevoie de o reformă, dar durează. E nevoie de voință politică, dar lipsește..
    Eliminarea scutirilor și taxărilor speciale. Adică 16% pentru toată lumea.
    Și mă refer la principalele surse de venit :
    - impozit pe venit
    - impozit pe profit
    - TVA
    - accize
    - taxe vamale

    Peste toate, rămâne obligația statului de a plăti la scadență salariile și pensiile. Orice filosofie, inclusiv fiscală, este valoroasă în măsura în care oferă o cale credibilă de urmat.
    • Like 1
    • @ mg
      Francisc check icon
      Știi cum e cu „teoriile” astea, Mircea? Punem carul înaintea boilor și ne așteptăm ca boii să scoată carul din mocirlă...

      Zici bine că statul e obligat să plătească la scadență salariile și pensiile. Întrebarea fără răspuns este de ce ar plăti „statul” salariile și pensiile unora care nu le merită?
      • Like 2
    • @ mg
      Mihai check icon
      Obligația de a plăti salariile și pensiile există, dar nu în cuantumul de acum. Să nu uităm că salariile în domeniul bugetar au crescut doar anul trecut cu 24% iar pensiile cu 40%. Unde s-a mai văzut așa ceva în lumea civilizată? E foarte clar de unde trebuie tăiat și anume din start ar trebui tăiate salariile bugetarilor cu 25% iar pe pensii ar trebui intervenit pe moment cu 10% urmând ca procentul să scadă în viitor.
      Impozit de 16% pe salariu înseamnă ca statul ia peste 48% din ce plătește angajatorul după care mai urmează 19% TVA. În ritmul ăsta lucrăm doar pentru stat dar prin intermediul patronului care își vrea și el partea. Normal că toate loazele și profitorii se înghesuie la stat după care ne mirăm ca nu mai vrea nimeni sa ia a treaba cu țara asta.
      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..dar eu de ce-aș răspune unuia care n-a catadicsit să-mi răspundă..?
      Așa că am putea continua (sau nu) dialogul doar după ce voi primi răspunsul la care cred că aș avea dreptul. "Silentio stampa".
      • Like 0
    • @ Mihai
      mg check icon
      ..da, ca-n afișele electorale ale USL-ului, alea cu foarfeca..
      CCR a blocat atunci tăierea pensiilor, salariile bugetarilor însă..
      De-atunci Băsescu a devenit calul de bătaie pentru toți populiștii.
      Petrov și chiorul sunt doar două din numele de alint care au devenit notorii.

      Ce să facă Nicușor, când fiecare încearcă să arunce pisica moartă în ograda celuilalt ?
      • Like 1
    • @ mg
      Mihai check icon
      Nicușor să facă ce a promis și dacă nu se poate ajunge acolo, atunci trebuie alegeri anticipate, să știm măcar ceva clar, ori la bal ori la spital.
      Așa o scaldă, intră în jocul sistemului pe care nu cred că este în stare să îl încalece și să îl folosească cum a făcut Băsescu, probabil singurul deși într-un târziu a fost și el executat de acesta.
      Ăștia acum cresc taxele că asta ține la Bruxelles și pe piețele financiare iar apoi când vine vorba de reforma statului, începe iarăși șantajul deci nu se face nimic iar dacă vor fi anticipate atunci, urmează o demobilizare a electoratului lui Dan. Practic e un mat în devenire dat de PSD lui Dan.
      Legat de CCR, ei au fost de acord cu tăierile de pensii cu excepția magistraților, motivând că, ei fiind o putere în stat, pot fi subordonați prin asta de puterea executivă și își pierd independența. Foarte convenabil, nu?
      • Like 0
    • @ Mihai
      mg check icon
      https://www.avocatnet.ro/articol_20156/De-ce-taierea-pensiilor-este-neconstitutionala-Vezi-motivarea-CCR.html#:~:text=In%20sedinta%20din%2025%20iunie%202010%2C%20Curtea%20Constitutionala,necesare%20in%20vederea%20restabilirii%20echilibrului%20bugetar%20sunt%20neconstitutionale.
      • Like 0
    • @ mg
      Mihai check icon
      E vorba de tăierea punctului de pensie acolo dar de fapt dacă impozitezi e același lucru, ceea ce se face oricând.
      • Like 1
    • @ mg
      Francisc check icon
      Habar n-am ce răspuns aștepți de la mine, Mircea. Am ratat întrebarea, e clar...

      Nu stau toată ziua pe republica.ro ca să „dialoghez” cu cei care „comentează” pe-aici. Am și alte treburi de făcut, mult mai importante decât datul cu părerea și tocmai de aia nu înțeleg de ce te-ai supărat pe mine.

      Dumneata ai o „voce” credibilă, de ce să alegi „silentio stampa” în dialogul cu mine? Ce rău ți-am făcut?

      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..domnu' Francisc, las-o jos că măcăne.. :))
      Video-ul pe care am pus niscai versuri de-ale dumitale :

      https://www.youtube.com/watch?v=pW-iis1o6oI

      a strâns deja peste 20 de vizualizări pe contul meu de Youtube. Și am cerut un punct de vedere, nimic mai mult.
      Prima dată la articolul dlui.Pândaru, alături de un banc cu Bulă..

      Am reluat link-ul și pe alt articol unde deasemnea ai avut comentariu la spusele mele. Iarăși niciun răspuns.. E drept că și tăcerea.., deși nu e tocmai politicos. Vreau o părere despre acel video, bună sau rea. Atâta tot.

      Dacă driblezi iarăși răspunsul chiar că nu mai discutăm. Și poate c-ar fi chiar mai bine, având în vedere că nu prea ai timp.. Mă abțin de la bancul cu timpul..
      • Like 0
    • @ mg
      Francisc check icon
      O las să măcăne, dom' Mircea...

      (țin minte un comentariu în care mi-ai spus că am voie să-ți spun Mircea!)

      Asta e cauza supărării tale? Că nu mi-am exprimat „un punct de vedere”? Am văzut clipul (mai bine mai târziu decât niciodată!) și tot ce pot să spun acum e un simplu mulțumesc. Nu mă așteptam să faci „reclamă” (gratuită) unor „versuri” potrivite la beție...

      Dacă ții neapărat la o părere despre acel video, iat-o; e fain! Cum aș putea spune că e nasol când e vorba de propriile-mi rime?

      Nu-mi stă în fire să „driblez” răspunsuri, din contră. Îmi place dialogul, mai ales atunci când e „acompaniat” de clinchetul halbelor. Din păcate, în mediul virtual ciocnitul halbelor e doar imaginar...

      Nu te abține de la bancul cu timpul (chiar nu mi-l aduc aminte!). Azi am timp...


      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..mai exact am spus dacă-ți face plăcere, deși memoria îmi mai joacă feste.
      Din partea mea e ok să ne tutuim.

      Nu despre calitatea versurilor era vorba, că nu mă oboseam dacă nu era cazul, ci de alăturarea cu muzica/interpreta respectivă..
      Și având în vedere că visaseși (sanchi..) blonde cu țâțe mari..

      Nici acum nu te cred că abia azi l-ai văzut.. Dar am simțit c-ai avut o reticență și voiam să știu de ce. A fost doar o încercare de promovare.
      Pentru că, am mai zis, versurile cu muzica merg bine împreună, se ajută reciproc.
      E adevărat că de regulă e invers, muzica e compusă ca să se potrivească cu versurile.
      Eu am încercat invers și eram curios dacă simți că se potrivesc (ca nuca în perete..). Dar m-am gândit că piesa fiind în finlandeză.. O lăsăm așa..

      Bancul cu timpul e prea porcos pentru site-ul ăsta și oricum ți l-aș spune doar dacă m-ai supăra tare, ceea ce nu e cazul.. :))
      • Like 0
    • @ mg
      Francisc check icon
      Nu e bai de nu mă crezi, Mircea! Minciuna e la modă...

      Blondele cu țâțe mari rămân doar un regret al tinereții. La bătrânețe nu îți mai pasă de țâțe...
      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..păi da, una-alta.. vremea aia.. trece..
      Noi să fim sănătoși.
      • Like 0
  • Halul in care se comporta pesedistii la aceste negocieri arata nu doar ca votul romanilor nu conteaza, dar , mai mult, isi bat joc de el cu un dispret aruncat ca o flegma in obrazul tuturor celor 11 milioane care si-au exprimat dorinta de a-i vedea plecati de la putere. Pentru ca inclusiv cei care l-au votat pe Simion au vrut schimbarea cu orice pret si cu oricine numai sa nu-i mai vada pe cei care de 35 de ani s-au agatat de guvernare cu o disperare atat de mare incat sunt in stare sa isi scarifice propriul partid , prabusindu-l in sondaje si la voturi. Chiar daca sunt unele voci, prea firave(dupa parerea mea) , care incearca sa se mai salveze cat de cat din situatia de catastrofa in care sunt, presiunea de la varful partidului este prea mare ca sa-i faca fata. O presiune alimentata de spaima pierderii controlului a tot ce au facut din 1989 incoace si a raspunderii pentru consecintele deciziilor proaste pentru tara si noi toti.
    • Like 2
    • @ Cristiana Terenche
      Mihai check icon
      Au vrut schimbarea și au votat PSD2 sau PSDhAUR cum ar fi denumirea corectă. La ce bun dacă vrei schimbarea dar votezi o tot o Mărie cu altă pălărie? Pe deasupra au mai băgat în parlament și PSDPolPot și PSDSOS.
      Oricum am întoarce-o. PSD-ul face parte din majoritatea parlamentară iar soluția morală ar fi alegeri anticipate doar că electoratul ar da iarăși cu bățul în baltă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult