
Foto: Inquam Photos / Karina Knapek
Gabriel Biriș, avocat și fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a fost invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, acolo unde a vorbit despre „paradisul fiscal” din România și care e domeniul din care se câștigă cei mai mulți bani în țara noastră.
În opinia lui Gabriel Biriș, România este pentru unii un paradis fiscal, dar nu este și pentru alții.
„Pentru companiile plătitoare de impozit pe profit, în niciun caz nu e paradis fiscal. Pentru angajați, în niciun caz nu e paradis fiscal, pentru că sarcina fiscală, incluzând contribuțiile sociale, este printre cele mai mari, iar la salariile mici, cea mai mare. Dar pentru alții e un paradis, pentru că e atât de ușor să nu plătești și sunt atâția bani care se fură din evaziune”, indică expertul în fiscalitate.
Întrebat în ce domeniu se fac cei mai mulți bani în România, Gabriel Biriș a spus că, astăzi, cele mai mari marje de profit din țara noastră sunt făcute de emitenții de tichete. „Și vorbim de marje de profit care sunt de peste 60% din cifra de afaceri”, a adăugat acesta.

Expertul fiscal spune că emitenții de tichete din România trăiesc dintr-o sinecură dată de stat (tichete de masă, tichete de vacanță, tichete de cadou), și care, datorită unei sinecuri, au capacitatea să comisioneze mai puțin angajatorii și foarte mult comercianții.
„Ăsta e, din punctul meu de vedere, cel mai profitabil sector economic”, spune Gabriel Biriș. De asemenea, acesta mai subliniază că în continuare se mai fac bani din speculațiile privind criptomonedele, dar spune că acesta „e un domeniu cu mare risc și cu fluctuații mari”.
„Și din jocul la bursă se fac mulți bani. Din muncă nu prea se fac”, a mai spus expertul în fiscalitate.
Cine a fost cel mai bun ministru al finanțelor din ultimii 30 de ani?
Pus să răspundă la aceată întrebare, Gabriel Biriș a spus fără ezitare: Mihai Tănăsescu, fostul ministru PSD al finanțelor publice în guvernul condus de Adrian Năstase.

„El a fost un ministru vizionar din mai multe punct de vedere:
În primul rând, a luat decizia să codifice legislația. Primul Cod Fiscal l-am avut în timpul mandatului domnului ministru Tănăsescu.
În al doilea rând, a deschis ușa ministerului de finanțe pentru consultări cu profesioniștii. Practic, a accesat know-how gratuit pentru a avea un Cod Fiscal și, mai apoi, un Cod de Procedură Fiscală foarte bune, care după aia au evoluat.
În al treilea rând, este și primul om politic care a vrut să implementeze cota unică, de 22%, în 2003. Dacă atunci l-ar fi lăsat domnul Florin Georgescu și nu-l reclama la domnul Iliescu și nu punea sindicatele pe el, istoria ulterioară ar fi fost altfel. Să nu uităm că în 2004, în campania electorală, cota unică a fost diferențiatorul între PSD și alianța DA formată la acea vreme din PNL și PD”, a precizat Gabriel Biriș.
În cadrul rubricii „chestionar” din cadrul emisiunii, avocatul Gabriel Biriș a fost întrebat și ce face dacă primește oferta de a se i se da o masă gratuită din partea unui reprezentant al guvernului.
„Refuzi”, a indicat acesta, subliniind apoi că nu există conceptul de „masă gratuită” în astfel de cazuri.
Emisiunea „În fața ta, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.