Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gabriel Liiceanu: „Se spune că demnitatea umană nu e respectată în închisori. Dar este ea respectată în spitale, în școli, în trenuri, pe șosele?...”

Gabriel Liiceanu

Scriitorul și filozoful Gabriel Liiceanu a vorbit luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre urmările legii privind recursul compensatoriu, prin care din pușcării vor fi eliberați mai devreme peste 4.000 de deținuți. El s-a întrebat retoric dacă aceasta era urgența cea mai mare din România, în timp ce condițiile din spitale, școli sau starea infrastructurii sunt deplorabile.

„Urmările sunt trei: l-am auzit și eu pe reprezentantul sindicatului din penitenciare că 80% din deținuți se întorc. Asta e una. Nu se pune problema că ai făcut locul respirabil, treaba se reface, ca într-un proces natural. Doi. Întrebarea e dacă nu cumva mulți vor continua să facă infracțiuni. Se pune problema dacă în umbra ieșirilor nu vor ieși și cei din clientela politică. Și trei - atunci când se vorbește de un recurs compensatoriu, e imposibil să nu te întrebi dacă aceasta este urgența cea mai mare în România a celor care trebuie compensați pentru condiții mizerabile, inumane din închisori”, s-a întrebat scriitorul Gabriel Liiceanu.

„S-a vorbit într-un interviu despre demnitate. Este rănită demnitatea lor, s-a mers prea departe, demnitatea umană nu e respectată în închisori. E respectată în spitale, în școli, în clase în frig, unde copiilor poate să le cadă tavanul în cap, în trenurile din România, condițiile de călătorie inimaginabile, pe șosele unde stai cu orele ca să ajingi undeva?! Cine îi compensează pe acești oameni? Oameni care stau la 40 de grade vara 80 de inși fără aer condiționat după operație”, a subliniat Gabriel Liiceanu.

Întrebat dacă urmările acestei decizii a guvernului vor fi decontate politic, scriitorul Gabriel Liiceanu a răspuns că „la noi nu plătește nimeni”.

„La noi nu se decontează nimic. La noi nu plătește nimeni, nu există răspundere. Când a fost cazul Colectiv, a apărut ministrul Sănătății și a spus că avem condiții, avem totul, secție de arși la Floreasca. Au trecut doi ani, acum sunt dați în judecată pentru abuz în funcție cu urmări deosebit de grave”, a amintit Liiceanu.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, de la orele 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Îl doare la bască pe Dragnea & Co de condiţiile din puşcărie. A dat drumu la vană ca să iasă cine trebuie. La ce bunker are în proprietate, n-are el teamă de hoţi, spărgători, violatori etc.

    Dacă ar fi dorit cineva, cu adevărat, să rezolve problema puşcăriilor, începea renovarea de-acum 10-15 ani, iar oamenii (pentru că şi infractorii sunt oameni) aveau condiţii decente de detenţie. Până la urmă, trebuie să-şi ispăşească pedeapsa, nu să iasă de-acolo nenorociţi de boli. Dar şi în puşcărie este ca afară (afară în România, vreau să zic): unul ca Borcea sau ca Vântu stă la 5 stele şi lasă asistentele borţoase... ceilalţi, la clasa sardele.

    Iarăşi, ce n-a făcut niciun partid aflat la putere în aceşti 27 de ani, este readmisia în societate a puşcăriaşilor eliberaţi. Nu toţi sunt nărăviţi în rele. Sunt şi oameni care au făcut o prostie mare şi au plătit cu libertatea. Sunt şi aventurieri care, la un moment dat, au crezut "că merge" şi li s-a înfundat. Oamenii ăştia poate ar dori să ia viaţa de la capăt, dar uşile li se închid. Un om fără cazier abia îşi găseşete de lucru, d-apăi unul care a făcut puşcărie! Un deţinut eliberat are două şanse. Fie să se facă deputat, senator sau preşedinte de ţară, că acolo-l primesc şi cu cazier, fie să revină de unde a plecat.
    • Like 4
  • Ionel check icon
    De ce trebuie ca noi, romanii, sa contrapunem tot timpul ceva contra altceva, sigur functie de interesul de moment. Una este demnitatea umana in inchisori si alta este demnitatea umana in scoli. Una este una si alta este alta. In SUA, fostul presedinte Obama a gratiat ucigasi si traficanti de droguri. Ce treaba avea gratierea cu scolile,cu sanatatea...etc !!?? Am vazut aseara la emisiune ca invitatul s-a lansat si in evaluari economice, nu stiam ce se pricepe si la asa ceva !!! stiam ca este filozof si scriitor roman.
    • Like 3
    • @ Ionel
      Gion check icon
      Ionel baiatule, faptul ca Obama a gratiat pe nustiucine e absolut irelevant dar ce sa zici si tu acu'.... Tu si fratele tau de tastatura Constantin o tineti ca surdul la tobe. Pai ce e, mai Ionele, mai important? Scoala sau puscaria? Spitalul sau puscaria?
      Sunt scoli mai proaste calitativ decat o puscarie iar de spitale nici sa nu vorbim.
      Daca Twodose se pricepe la economie pai atunci se pricepe oricine, mai Ionele. Sau poate se pricepe Allgootza poliglota?
      Mai lasa dracu almanahele Scanteia si spalatul de pesedisti.
      • Like 1
    • @ Gion
      se numeste Ion..el
      • Like 0
    • @ Gion
      Ionel check icon
      Nu ai inteles NIMIC. De ce oare vrei ca toti sa fie de aceiasi parere cu tine ? Eu iti respect parerea.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Gion check icon
      Nu, nu imi respecti parerea ci incerci MEREU sa "speli" marsaviile pesediste. Deci am inteles!
      • Like 0
  • Demnitate umană? La noi in Romania nu există asa ceva. Demnitate umană in pușcărie este OK dar are dreptate domnia sa la noi in țară nu este niciunde demnitate umană. S-au folosit doar de această temă ca sa poată avea ei usita de scăpare. Societatea să o lasam deoparte cei dacă avem atatea lagune peste tot ne doare in cot noi sa facem ilegalități sa furam statu si cetateanul si sa fim salvați de legile noastre legi false.Nu credeam că o sa traiesc asa ceva in 2017.IUBESC ROMÂNIA ESTE ȚARA MEA DAR URĂSC GUNOAIELE CARE SUNT LA PUTERE IN MOMENTUL ACTUAL.ROMÂNI DRAGI TREBUIE SA FIM UNIȚI MAI MULT CA NICIODATĂ ALTFEL NE PIERDEM DEMNITATEA DE A FI ROMÂN! !!
    • Like 0
  • Chestia cu demnitatea umana si drepturile omului vine de afara, de la tarile dezvoltate civilizate de acolo de unde luam tot pe nemestecate. Tot de acolo vine si adoptia copiilor de catre homosexuali lucru cu care eu unul nu sunt de acord dar asta e altceva. Se pune prea mare accent pe conditiile din puscarie adica o sa se ajunga sa stea ca la hotel doar cu cateva limite. Ar trebui sa se puna accent pe preventie si pe frica nu pe imbunatatirea conditiilor pentru ca or sa ajunga homlesii sa vrea sa stea in puscarie cat mai mult ca au de toate. Sunt criminali pedofili violatori care n-or sa aiba nici o jena sa comita din nou nenorociri pentru ca stiu ca nu-i mare smecherie sa stai in puscarie. Si nici macar multa vreme. Adica, frate, ai comis o nenorocire, pai plateste, chinuieste-te, stai in mirosuri, in frig, pe un pat fara saltea, direct pe cuie ca fachirii, stai la 50 de grade fara tv fara nimic, te uiti pe pereti 20 de ani pana innebunesti si vorbesti singur. Ia sa vezi atunci cum se linistesc toti (aia care pot ca mai sunt si aia deraiati psihic care n-au nici o sansa) si incep s-o lase mai usor cu violurile si cu crimele. Ai luat viata unui om si vrei sa stai sa te uiti la A3 color si full HD? Poate chiar sa pui poze pe FB sa vada folouarsii ce bengos esti in parnaie? Adica dupa ce ca nu fac nici prea multi ani, sa aiba si conditii ca sunt cetateni europeni si au drepturi. Intre timp lumea libera merge in aceleasi conditii pana la munte si inapoi in trenurile CFR. Si pe bani.
    • Like 1
    • @ Magotu Enigmatic
      Victor66 check icon
      Aici exagerezi și tu. Condițiile neprielnice pe care le-ai enumerat te făceau și pe tine nebun și recidivist. Iar pedofilii, ai uitat ce se întâmplă cu ei în închisoare?
      • Like 0
  • Nici eu nu vad o prioritate in subventionarea de la buget de "reviste literare" care de fapt sunt reviste de opinie politica personala !
    • Like 2
  • De ce trebuie sa exista demintate umana in inchisori? Unde e demnitatea umana a victimelor?
    • Like 5
  • O idee pentru stanga decerebrata: sa ii bagam pe patroni in puscarii in loc ca nu dau salarii mai mari detinutilor de s-au facut violatori, criminali, pedofili. Pai nu? Ce sufletisti sunt scumpetii de regresisti astazi. La PSD-isti mai inteleg, au interese clepto-pragmatice in devalizarea tarii, dar stanga neomarxista e pur si simplu lupul imbracat in blana de oaie. Au facut din drama femeilor cu acea campanie #metoo motiv de propaganda ultrafeminista misandrista. Acum au trecut cu lupta de clasa la etapa martirii din ocne si bulauri. Zdrobiti catusele, tovarasi! Daca exista canalii mai mari decat dementii care blameaza victimele, aia sunt stangistii neomarxisti care vor "progresul cu orice pret" si ne ataca pe noi ca nu ii tratam ca pe niste egali pe oprimatii lor, criminialii sangerosi si pedofilii(minor-attracted in newspeak). Progresismul de factura marxista e pe moarte in Europa, astea sunt ultimele zbateri ale unor zanatici fara minte decuplati de la viata reala si incorsetati in ideologie. Bine-nteles, treptat vin alti zantatici populisti si inculti care se revendica de dreapta, dar aparitia alora e cauzata de ticalosia fara margini a celor dintai care si-au batut joc de ideea de solidaritate.
    • Like 2
  • Realitatea literară e că mişcarea civică în RO nu se poate baza decât pe idealism, ca în 1990. Când societatea civilă se compune doar din oengeuri finanţate, adesea din exterior şi dirijate fantezist, n-are cine valorifica o formidabilă explozie a masselor ca Revoluţia de Catifea din Februarie 2017. La o săptămână de la declanşarea scandalului cu Ţeapa Omnia Turism, chit că sediul e vizavi de Humanitasul de la Cişmgiu, 10 000 de păgubiţi care practicau modestul turism cultural, nu de shopping, n-au primit niciun fel de asistenţă megaintelectuală, iar puterea, care n-a adoptat legile UE, amânând până la infringement, nu e trasă la răspundere nici de opoziţie, nici de oengiştii societăţii civile: http://www.mediafax.ro/economic/romania-risca-infringement-ul-daca-nu-rezolva-problema-garantarii-pachetelor-turistice-ministrul-turismului-pretul-vacantelor-ar-trebui-sa-scada-dupa-reducerea-tva-la-9-16215461
    • Like 2
  • Domnul Liceanul are dreptate. Traim intr-o lume unde prioritatile sunt inversate. Ne preocupa conditiile din inchisoare si trecem cu vederea pe cele din spitale si suntem ingrijorati ca oamenii sa moara in demnitate, lobistii eutanaziei, dar nu ne punem intrebarea daca traiesc in demnitate.
    • Like 3
  • Moka check icon
    Asa este, nu este respectata nici in spitale, scoli, cfr, etc.
    Dar asta nu inseamna ca nu trebuie respectata în închisoare.
    Demnitatea umana trebuie respectată in toate ipostazele.
    Pedeapsa este privarea de libertate iar scopul este recuperarea individului.
    Pedeapsa nu este umilința, expunerea la intemperii, privarea de hrana, expunerea la pericole corporale, etc.
    Succesul unui stat se poate masura inclusiv prin rata de recuperare a infractorilor, cât de lichele or fi ele.
    Altfel, jos palaria pentru dl. Liiceanu, chiar daca pe acest subiect nu suntem întrutotul pe aceeasi lungime de unda.
    Dar, bineințeles, daca legea este data doar pentru a scapa clienti politici, inclusiv cu riscul de a elibera infractori de cea mai joasa speta, nerecuperati inca, atunci este o mârsăvie fara margini si doar niste lichele și mai mari puteau zamisli o asemenea lege.
    • Like 1
    • @ Moka
      Moka check icon
      Și, da, urgenta este pentru cei din inchisori.
      Daca, macar la nivel teoretic, poti sa-ti alegi scoala, mijlocul de transport, spitalul sau drumul pe care vei merge, sistemul penitenciar nu ti-l poți alege.
      Sau, ma rog, doar daca esti smeker si te muți cumva la poarta alba ca sa faci munca in folosul comunitatții, stiți voi unde.
      • Like 1
    • @ Moka
      Sa nu uitam ceva elementar: oricine poate alege SA NU AJUNGA in inchisoare (prin respectarea legilor - iar nu prin chichite parlamentare...), spre deosebire de cei ce nu pot alege daca sa se imbolnaveasca sau nu.
      Foarte de acord cu respectarea drepturilor - insa nu sunt de acord ca situatia din inchisori este prima pe lista prioritatilor. Sunt mult prea multi, indecent de multi, oameni care mor cu zile - a caror unica vina este ca s-au nascut intr-o tara patronata de borfasi. Ei de ce nu ar fi printre prioritati, de ce nu ar fi de maxima urgenta? Pentru ca au ales sa fie cinstiti?
      • Like 6
    • @ Iron Spike
      Moka check icon
      De acord ca oarecum poti alege sa NU ajungi la închisoare.
      Dar, e un fapt, asa cum pe o linie de producție ies si piese defecte, un procent din populatie este "defecta", sigur, din varii motive pentru care putem deschide un alt subiect, si, inevitabil, ajunge la "beci".
      Cred ca suntem de acord ca vrem sa recuperam cat mai mult din piesele defecte si nu sa le facem si mai defecte. De fapt, o piesa o poti arunca la gunoi, pe cand, un om defect nu poate fi aruncat la gunoi pur si simplu.
      Cheia este recuperarea, si atunci cand esti bolnav si atunci cand ai incalcat legea. Metodele aplicate pentru a recupera un om sunt cel putin discutabile in RO, atât in cazul bolnavilor cat si al infractorilor.
      • Like 1
    • @ Iron Spike
      Moka check icon
      Toti sunt prioritati si nu se exclud unii pe altii. Cu totii vom fi mai caștigați daca-i recuperam pe toti.
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Moka check icon
      Si, degeaba recuperez un bolnav grav si-mi iese din inchisoare ( chiar si la termen) un nerecuperat care-l omoara.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult