Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Gabriela Firea: Primesc lecții doar de la primarii din Paris, Londra, Praga, Viena

Gabriela Firea și caloriferul electric

Imagine: Gabriela Firea a postat pe Facebook o fotografie în care apare un calorifer electric

Aflată aproape de finalul mandatului, Gabriela Firea dă vina pe „greaua moștenire” pentru starea în care se află astăzi Capitala și spune că nu primește lecții decât de la primarii din Paris sau Londra.

„Să nu uităm, eu am preluat ștafeta de la un primar general PNL. Se creează o confuzie, și anume că aș fi preluat ștafeta de la domnul Oprescu, nu. Aproape un an de zile Bucureștiul a avut primar general PNL, Răzvan Sava (n.r. - primar interimar după arestarea lui Sorin Oprescu). (...) Dar într-un an de zile s-a blocat totul în București, toate marile investiții și din spitale, și în infrastructură, și din domeniul mobilității, și din Educație, și din protecția mediului. (...) Mi-a trebuit un an și jumătate să dezgheț toate șantierele și toate investițiile din domeniile pe care le-am menționat anterior. Asta a însemnat dreapta în București”, a susținut luni Gabriela Firea, citată de Hotnews.

Ea a mai spus căprimește lecții de la primarii marilor capitale, nu de la cei ai localităților cu cîteva zeci de mii de oameni. „Este adevărat, noi avem capitale europene după care ne ghidăm, de aceea nici nu doresc să primesc lecții de la oameni care au condus orașe de 20-30.000 sau 150.000 de oameni, pentru că noi administrăm un oraș cu 4.000.000 de locuitori. Primim exemple, sunt binevenite și chiar lecții, dar de la primarul Parisului, primarul Londrei, primarul din Praga, din Viena, nu de la primarii respectivelor localități care au 100 de străzi, noi avem peste 5000 de străzi. Ca să înțelegem dimensiunea, să înțelegem unde ne aflăm”, a declarat Firea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai precis si mai exact primesti sfaturi de la Pandelica,si eventual de la prof.Antenelor.
    • Like 0
  • check icon
    Ce vacă proastă!
    • Like 0
  • Marimea conteaza, ce sa zic, nu ideile, nu viziunea, nu know-how-ul. De ce nu-i intreaba pe primarii din Bogota si Santiago de Chile cum au rezolvat cu transportul in comun. Da' sa nu-i intrebe, ca n-ar intelege raspunsul...
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Cum o comunistoidă să primească lecții de la niște primari capitaliști?Nu se poate.
    • Like 1
  • check icon
    Dragă Gabriela,

    Tu degeaba primești lecții, că nu înțelegi nimic din ele.
    Pa, și pu—la revedere!
    • Like 2
  • Revin cu o nedumerire: de unde a scos madama 4 milioane de locuitori? Mi-a sarit in ochi de prima data, dar am crezut ca s-a produs o diviziune celulara peste noapte si nu am aflat. Dupa Eurostat ar fi aproape de 1,83 milioane de locuitori in Bucuresti - la sfarsitul anului 2018 (vezi aici: https://www.google.com/publicdata/explore?ds=mo4pjipima872_&met_y=population&idim=subregion3%3ARO321%3ARO113&hl=en&dl=en). Chiar daca ia in calcul zona metropolitana si navetistii, mi-e greu sa cred ca ajunge la 4 milioane - orice ar fi. Dar poate asa da bine - ca sa poata sa primeasca dracului sfaturile alea de la Rudy Giuliani in persoana. Ca se stie ca ala nu se incurca sub 4 milioane, nu?
    • Like 3
    • @ Iron Spike
      Intro-o estimare din 2014 cica cu navetisti si zona metropolitana se ajunge pe la 3 milioane: https://vasileloghin.files.wordpress.com/2014/11/21-evolutii-urbane-ale-bucurestiului-si-ariei-sale-metropolitane.pdf
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Nu stiu cum s-a ajuns si la cele 3 milioane, dar probabil ca informatia era corecta la momentul respectiv (2014). Conform datelor Eurostat - populatia Bucurestiului a fost in continua scadere incepand din 1995. La momentul actual, doar insumand locuitorii din Bucuresti, cu cei din Ilfov (nu stiu pana unde se intinde zona metropolitana, am considerat ca se suprapune cu Ilfov) si cu navetistii (chiar daca ultimii se suprapun partial cu locuitorii din Ilfov) - se ajunge pe la 2,635 milioane. Datele locuitorilor sunt luate din Eurostat, iar pentru navetisti am considerat numarul maxim estimat de Banca Mondiala (an 2017 - aici: https://www.zf.ro/profesii/banca-mondiala-peste-300-000-de-romani-fac-naveta-zilnic-ca-sa-ajunga-la-serviciu-in-bucuresti-16709274).
      Pe de alta parte, locuitorii din zona metropolitana tin de alte administratii, nu de cea a Bucurestiului. In plus, madama specifica destul de clar: locuitori ai orasului (nu navetisti, nu din zona metropolitana).
      Deh, nu avem decat sa mai adaugam una la nenumaratele ziceri ale fostei anteniste.
      • Like 1
  • Ionel check icon
    Sunt lucruri care depind de primar si multe altele care depind de noi, de oamenii capitalei. Oricum, a realizat foarte putine lucruri. exemplu : podul de la Ciurel care avea terme de finalizare trim 3 din 2017. Dar sunt multe altele.....Pentru o asemenea pozitie trebuie sa ai experienta in management si in administrarea de afaceri, lucruri care lipsesc d-nei Firea. Lucruri pe care nu le are nici Nicusor Dan. A te lupta in instante pentru te miri ce nu insemna ca vei fi un bun primar. Legat de podul Ciurel, dl Dan a spus ca nu vede in asta o prioritate, adica sa aduca oamenii de pe A1 in Unirii !!!! Dar uita ca poate fi pusa si invers, adica podul poate duce multi oameni spre A1 diminunad traficul pe Iuliu Maniu. Asa ca ne astepta in continuare vremuri grele ! Eu asi vota, dupa ingineri, doctori, ziaristi, un avocat/jurist recunoscut, cel putin sunt sigur ca stie lege si o va respecta.
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Sfaturi de la cei 4 milioane care își belesc mașinile pe străzi, plămânii, nervii, viata în trafic, în spitalele jegoase, de la copiii care învață in buncăre cu cacatoare în curtea scolii. Când arunci cu banii publici în biserici, în excursii ptr pensionari, în kitschuri de iluminat și te doare în cur de prioritățile firești ale oamenilor, atunci se numește ca meriți sa te duci dracului la psiholog.
    • Like 3
  • Ada check icon
    Dar de la primaria din capitala Juneau nu primiti sfaturi ? Eu zic sa ar fi mai intelept sa va spuna cum sa faceti apa calda si caldura pe timpul iernii. Dar d-l Sorin Oprescu ce a facut pt modernizarea Bucurestiului ? Stiti ca sunt capitale in Europa care pe sub asfalt au conducte cu apa calda pt trotuare si strazi curate pe timpul iernii ? Nu!!! Nu avem treaba cu caldura si apa calda .
    • Like 2
  • Parerea mea ca madamsarmafirea se subapreciaza. Ce Paris, Londra, Praga, Viena draga? Alfa Centauri, in cel mai rau caz. Dar, mnoo - ca sa fii pesedeu (respectiv pesedea), trebuie sa ai miez din asta de impertinenta, tupeu jegos si fara prea multa carte.
    Hei, dar sfaturi pentru licitatia aia de tramvaie de unde a luat? Paris, Londra, Praga, Viena? Ori nu cumva, mai degraba, Rahova?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult