Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Gabriela Firea vrea să facă un incinerator de deșeuri uriaș în interiorul orașului. Vlad Voiculescu o atacă dur: „Emisiile de aer cu dioxină, una dintre cele mai toxice substanțe chimice, sunt o consecință serioasă a incineratoarelor”

Gabriela Firea - FB

Primăria Capitalei se pregătește să construiască un incinerator gigant care ar urma să ardă deșeurile depozitate acum în gropile de gunoi din jurul Bucureștiului, după ce în prealabil au fost sortate resturile care pot fi valorificate. 

Consiliul General a adoptat, în şedinţa de marţi, un proiect care prevede că se aprobă Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti. Acesta include „o instalație de valorificare energetică” a deșeurilor, în fapt un incinerator gigant, care ar urma să ardă 235.000 de tone de gunoi pe an. Potrivit G4Media, valoarea incineratorului este de 146,5 milioane de euro și ar urma să fie construit până în 2022. Amplasamentul propus de firma de consultanță Ramboll este pe locul actualei centrale CET Progresu, în Sectorul 4, pe Strada Pogoanelor 1A.

Consilier PNL: „Vom fi obligaţi să importăm deşeuri din alte ţări"

Consilierii Opoziției s-au opus proiectului. „Dacă noi vom aproba acest Master Plan, se prevede acolo că România va aduce în ţară tehnologie de incinerare de deşeuri la nişte capacităţi supradimensionate, de care nu avem nevoie, cu alte cuvinte scrie acolo că, dacă vom aduce acest incinerator, care, de fapt, reprezintă tehnologie depăşită, pentru că e poluantă, noi ne obligăm să ardem o cantitate de deşeuri pe care nu o producem (...). Vom fi obligaţi să importăm deşeuri din alte ţări", a declarat consilierul PNL Ciprian Ciucu, citat de Agerpres. 

„Ceea ce e tehnologie cumva perimată noi o luăm ca mare investiţie a oraşului nostru", a afirmat şi consilierul general al USR Alexandru Gâdiuţă.

„Emisiile de aer cu dioxină și poluarea de cenușă sunt o consecință serioasă a incineratoarelor. Dioxinele sunt clasificate de OMS drept una dintre cele mai toxice substanțe chimice de pe pământ”

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și candidat al PLUS la Primăria Capitalei, a avertizat asupra riscurilor pe care un astfel de incinerator le presupune. „Prin incinerarea deşeurilor, Gabriela Firea pune în pericol sănătatea cetăţenilor. Incineratoarele poluează. Chiar și cele mai moderne, chiar și în țări precum Suedia sau Marea Britanie. Emisiile de aer cu dioxină și poluarea de cenușă sunt o consecință serioasă a incineratoarelor, inclusiv în Europa, iar dioxinele sunt clasificate de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre cele mai toxice substanțe chimice de pe pământ”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Acesta a explicat că o astfel de abordare asupra gestionării deșeurilor este depășită. „Gabriela Firea și PSD propun măsuri care în Europa occidentală au fost luate cu decenii în urmă și nu mai sunt recomandate astăzi. Recomandările din zilele noastre ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European sunt de a NU investi în instalaţii de “valorificare energetică”, ci în soluţii mai aproape de zilele noastre, precum prevenire, sortare, colectare separată la sursă şi reciclare”, a afirmat el. 

O astfel de instalație, adaugă el, nu duce la scăderea numărului de deșeuri. „Se face o investiție într-un incinerator. Investiția se recuperează doar dacă incineratorul merge la capacitate. Pentru asta, fie generăm mai mult gunoi aici în București, fie aduce gunoi din țară… sau, cine știe, poate dorește doamna Firea chiar să importe niște gunoi. Sute de camioane cu gunoi pe săptămână în Sectorul 4 (în locul CET Progresu). Unele aducând gunoi, cum ziceam, din tot Bucureștiul și probabil și din afara lui”, scrie Vlad Voiculescu,

„În final, argumentul că o să primim niște fonduri europene pentru această investiție e la fel de prost precum argumentul unui membru al familiei cu probleme de sănătate care mănâncă junk food până i se face rău, pentru că plătește unchiul”, atrage atenția Vlad Voiculescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • https://zerowasteeurope.eu/2014/01/the-story-of-denmarks-transition-from-incineration-to-zero-waste/
  • Like 0
 • Și în acest caz se poate „fura„ de la alții ideea tehnică și problemele cele care sunt. După care se poate trece la acțiune.
  • Like 1
 • AlexisZ check icon
  Pai prompterita capitalei n'a inteles absolut nimic in toti anii in care a citit ca un papagal stiri la antena. Pentru ca acest gen de probleme este frecvent prezentat la stiri, macar tot i'ar fi ramas ceva in tartacuta...
  • Like 3
 • Un lucru foarte bun ca se vrea a se construi un icinerator industrial,dar ca trebuie construit in afara localitatii,camionele vor trebui sa aiba loc de parcare si asteptare,va trebui sa aiba minim 8 guri de deversare catre buncarul depozit ce va trebui sa fie la minim 40 de adancime .
  Acel incinerator poate livra energie termica multor cartiere bucurestene si energie electrica introdusa in sistem.
  Resturile rezultate din ardere se pot valorifica,nimic nu se pierde.
  Pentru Romania ar trebui minim 4 astfel de incineratoare industriale.
  Va spun toate astea deoarece am transportat astfel de gunoi la GMVA Oberhausen,AVR Duiven,AVR Bonn,AVR Koln.
  • Like 5
  • @ Adrian Micutzu Moraru
   AlexisZ check icon
   Efectiv, m'am uitat putin peste GMVA Oberhausen; o bijuterie tehnica, plasat pe malul canalului Rin-Herne si in plina zona rezidentiala; este posibila si o asemenea abordare, dar cu conditia sa avem tehnologia necesara, sa o stapanim si mai ales sa gestionam tot sistemul de triere/reciclare in amonte, pentru ca nu poti arde orice intr-un incinerator. Si la noi se incinereaza dar se face prinr-un sistem mafiot, in unele fabrici de ciment, din care rezulta o poluare monstruoasa a localnicilor si o spaga fabuloasa in buzunarele baronilor locali
   • Like 3
  • @ AlexisZ
   Domnule Dan Negru,va rog uitati-va cu mai mult zoom,GMVA se afla foarte aproape de iesirea de pe autostrada,se termina breteaua de iesire la semafor se face dreapta,apoi in 300m iar la semafor se vireaza dreapta,in fata cam 500 de metri si este intrarea in incinerator.Nu intalnesti nici o casa sau o persoana in acest traseu.
   Dar vreau sa va atrag atentia ca linga,inainte de a intra se face o străduță in stanga,in capătul ei este firma Remondis,acesta este un centru de reciclare si triere a gunoiului.
   La incinerator ajunge doar fractia ce nu mai contine nimic recicabil,acolo se arde si gunoiul belgienilor si olandezilor,cate 100.000 tone anual fiecare.
   Pentru toate astea cei de la GMVA iau bani din mai multe directii:
   1.Comunitatea Europeana
   2.Populatie(gunoiul menajer gata selectat fara materiale reciclabile)
   3.Energia Electrica produsa
   4.Tarile care -si ard gunoiul la ei
   5.Materialele rezultate dupa ardere,metal,moloz,cenusa.

   Gunoiul se arde in combinatie cu rumegus si cipsuri din lemnul putred care nu poate fi folosit la peletii de rumegus ce sunt in comert.

   Aceasta este cea mai tare afacere la momentul actual.
   Sunt multe de spus,dar daca doriti va stau la dispozitie oricand.
   • Like 0
  • @ Adrian Micutzu Moraru
   Am trăit în Italia într-un oraș numit Aprilia în care funcționa un astfel de „termovalorizator” cum se numește în Italia. Locuitorii erau foarte mulțumiți de existența lui pentru că nu polua fiind dotat cu filtre și mai ales pentru că beneficiau de apă caldă și electricitate la prețuri foarte mici. Nu spun că sunt neapărat și 100 % de acord cu construirea lor dar se poate argumenta dacă sunt atât de economice.
   • Like 2
  • @ AlexisZ
   Credeți că "autoritățile" române vor respectă normele tehnice de amplasare, construcție, dotare și mentenanța, cu tot ce înseamnă, un asemenea incinerator? Că vor folosi energia rezultată, la un preț mic, pentru populație? Mai ales dacă vor fi pesedisti sau pesedisti vopsiți!. Poate că, o perioada, cât vor fi ținute bandele actuale de hoți pe tușă, va fi benefic, inceniratorul, dar, dacă se întorc nemernicii la putere, nu vor mai asigura mentenanța, vor exploata, peste capacitate, din lăcomie și vor fura tot ce se va putea fura, dând vina, ca de obicei, pe predecesori. Firea nu urmărește decât să-și facă propagandă, în speranța că va pune mâna, încă odată pe București. Nu va finaliza nimic, avem multe exemple, va risipi banii pe nebuniile ei și pe burțile popilor și va "plânge" că opoziția a inpiedicat-o.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   AlexisZ check icon
   F corect si bine punctat stimate domn ! Baietii destepti din energie de'abia asteapta o noua vaca de muls iar traficul cu deseuri ilegale va fi in floare. Prompterita capitalei si clanul ei din Voluntari viseaza numai la afaceri prospere pe spezele noastre. Si ca sa'nchida gura boborului arunca cu banii publici.pe fereastra pe tot felul de gratuitati, vouchere, danii la catindrala nesimtirii neamului si alte pomeni electorale ! Ca sa nu mai spun ca nici liberalii, dac'ar avea primaria pe mana, nu sunt niste fecioare neprihanite ! Vezi Crinul Halaicul cel de trista amintire sau Piratul dàn Anvers...
   • Like 3
  • @ AlexisZ
   Sa nu uităm că "piratul dan Anvers" a avut de luptat cu pirații psd-ului. Crin Halaicu da, a fost o catastrofă și un hoț.
   • Like 1
 • Psd-ul numai rău și hoție știe să facă. Sper ca la anul să se ducă dracului și nenorocita asta. Nu o mai interesează problema radet-ului?. Mai este puțin și vine iarna!
  • Like 3
 • in tarile occidentale incineratoarele s-au construit acum 50-60 ani, acum le reduc prin reciclare atenta si compostare....
  • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   exact ! intre timp, s-au vazut si efectele negative. Va rog, votati petitia: https://campaniamea.declic.ro/petitions/gratiere-pentru-emisiile-poluante-generatoare-de-cancer
   • Like 3
 • Semnati, va rog ! Incineratorul acesta este planuit a fi construit la cativa metri de fereastra mea. Si desigur, a altor mii de oameni care locuiesc la sutele de blocuri care se afla chiar in poarta Cet-ului respectiv
  https://campaniamea.declic.ro/petitions/gratiere-pentru-emisiile-poluante-generatoare-de-cancer
  • Like 2
  • @ Laura Popescu
   Dorin check icon
   Am semnat și am trimis și altora .Țața Gabi dacă vrea incinerator să-l facă în curtea lui Pandele.
   • Like 5
  • @ Laura Popescu
   Dorin check icon
   Am semnat și am trimis și altora .Țața Gabi dacă vrea incinerator să-l facă în curtea lui Pandele.
   • Like 2
  • @ Laura Popescu
   Dorin check icon
   Am semnat și am trimis și altora .Țața Gabi dacă vrea incinerator să-l facă în curtea lui Pandele.
   • Like 2
  • @ Dorin
   Multumesc !
   • Like 2
  • @ Laura Popescu
   Dorin check icon
   Mi-a făcut plăcere .Sper să iasă ceva , pentru că prea ne i-au de proști.
   • Like 1


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult