Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Găinăria domnului Vosganian: ce n-a priceput politicianul din povestea „Punguța cu doi bani”

Varujan Vosganian-

(Foto: Facebook/Varujan Vosganian)

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani! ne spune Varujan Vosganian într-o postare pe Facebook. Ca orice liberal care se respectă și, mai ales, ca orice guvernant însetat de bani, preocuparea lui firească e pentru încasările la buget și impozite, nu pentru fondul problemei.

Iar fondul problemei nu e autoconsumul, ci sărăcia și salariile mici.

Ceea ce nu menționează dl. Vosganian este că românii alocă cei mai mulți bani pe mâncare – peste 30 % din veniturile bănești ale unei gospodării merg pe produse alimentare și băuturi nealcoolice, mai mult decât în orice altă țară UE. Media UE e pe la 18%, iar în statele bogate, ca Austria, Germania sau Marea Britanie procentul coboară sub 15%. Cu cât mai bogată e o țară, cu atât e mai mic procentul din venituri pe care o familie îl alocă consumului alimentar. E foarte adevărat că în mediul rural, jumătate din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii. 

Cum ar putea fi altfel când câștigurile bănești sunt derizorii? Când ai o convergență a salariilor cu media UE de 20% și o convergență a prețurilor de 51%, nu ai cum să faci față altfel decât recurgând la autoconsum. Tot uitându-ne pe cifre observăm, de exemplu, că la o gospodărie cu doi adulți care câștigă salariul minim pe economie și au doi copii, banii din salariu acoperă doar în proporție de 76% coșul minim decent de trai (2015). În România, un angajat cu salariu minim trebuie să muncească o oră pentru a putea cumpăra un litru de lapte, în Marea Britanie – 4 minute și în Germania – 6 minute. Dacă nu bei laptele de la vaca proprie, nu bei lapte defel.

Pe lângă salariile mici, mizerabile, avem gospodăriile în care nu există nici un fel de salariu – peste 2 milioane de persoane active sunt lucrători pe cont propriu, majoritatea în agricultură sau muncitori familiali neremunerați. Domnul Vosganian recunoaște că asta e o problemă, că o parte importantă a economiei e în afara relațiilor de piață și ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută. Constatarea e corectă, dar tare mă tem că având în vedere formațiunea politică din care face parte și care propunea eliminarea ajutorului social, concluziile pe care le trage domnul Vosganian făcând această constatare sunt greșite și merg în direcția binecunoscută, care ne spune că românii sunt leneși și trebuie să îi scoatem cu japca la muncă. Ca să câștige salarii minime care nu le asigură nici minimul decent de trai! Păi, pentru mulți, e mai rentabil să lucreze în propria gospodărie și să trăiască din autoconsum. Decât să muncești o oră pentru un litru de lapte, mai bine îți crești propria vacă.

Autoconsumul este, așadar, colacul de salvare, și nu doar în mediul rural – câți nu ați văzut tineri mutați la București sau Cluj care primesc genți cu mâncare de la mama de acasă, mâncare în general produsă, în mare parte, în curte? 

Atâta timp cât salariile vor fi cele care sunt, găina din curte și ouăle ei vor văduvi bugetul țării, dar vor salva de la subnutriție milioane de români. În calitatea sa de guvernant, domnul Vosganian și colegii săi au la îndemână instrumentele necesare – politici publice, instrumente legislative - pentru a fi ei salvatorii nației. Din păcate, au o concurență puternică – găina! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Felicitări Doamnă Stoiciu, din nou sunt plăcut impresionat de acuratețea și percutanța analizei.
    Ca să no o mai lungim cu diverse supoziții referitoare la Dl. Vosganian, vă propun o constatare explicativă pentru aparent surprinzătoarele sale derapaje: Dl. Vosganian este cel mai bun poet dintre economiști și cel mai bun economist dintre poeți.
    • Like 0
  • Domnul Vosganian pleacă de la constatarea unui fapt real, persistenţa în economia României a unui important sector de economie naturală alături de sectorul dominant al economiei de piaţă, ceea ce arată un anumit grad de înapoiere şi subdezvoltare economică. Plecând de la ceastă constatare, domnia sa ar fi putut elabora un studiu comparativ cu economia altor state sau cu economia românească din perioade diferite, putând furniza idei privind cauzele acestui retard economic precum şi idei privind depăşirea acestui stadiu, dar, analiza domniei sale eşuează lamentabil în simpla anecdotă pe care am putea s-o denumim ,,Oul dogmatic în economia de piaţă".
    • Like 1
  • La fel ca și prietenii săi (Dragnea, Tariceanu, Tudose) de drum politic V. Vosganian este rupt de realitatea social-econnomică din România. Că V.V. este "aerian" in economia reală practică din România se vede din faptul că nu știe că prețul oului "mediu statistic" vândut în sute de milioane de bucăți în România nu depășește 50 bani (cutva și toate taxele și profiturile incluse). Să nu-l supărăm totuși prea tare pe poetul-economist cu adevăruri simple, ca să nu înceapă iar să plângă... bărbàtește.
    • Like 1
  • Sif Sif Sif Sif check icon
    Domnul Vosganian, ar putea incerca lichidarea tuturor romanilor. Astfel ei nu vor mai consuma nimic din bugetul statului. Nici invatamant nici pt.sanatate ,nimic, nimic. Nu vor aduce nici venituri, e drept, dar dl.Vosganian va obtine credite din care sa isi satisfaca nevoile personale (salar, asistenta de sanatate, etc) ,sau chiat va mai vinde din ce a mai ramas in tara asta (niste aur, niste gaz....) Dupa dansul....nu-l intereseaza deloc ce va fi
    • Like 0
  • Îi propunem domnului Vosganian să mediteze asupra următoarei probleme de relevanţă majoră pentru bugetul ţării:

    O găină şi-o pătrime, în cinci zile şi-o cincime, fac trei ouă şi-o pătrime. a) Câte ouă fac cinci găini, în 26 de zile lucrătoare? b) De câte găini cu productivitate identică este nevoie pentru a asigura numărul mediu de ouă ce se pot cumpăra, la preţul mediu, cu salariile (medii?) plătite parlamentarilor (cu productivitate...identică) pentru zilele chiulite (într-un an care nu e bisect) de la şedinţele Parlamentului? c) Care este masa totală a monezilor de 50 de bani cu care este văduvit bugetul ţării? d) Este aceasta mai mare decât masa parlamentarilor chiulangii?

    La urmă, o întrebare: Sunt parlamentarii de acord cu zicerea "If I have to lay an egg for the country budget, I'll do it."?
    • Like 3
  • ....as zice ca varujan vosganian nu este armean ci....taiat împrejur....
    • Like 0
  • Cred ca din ce in ce mai multi din tara o sa incerce sa mai cultive/creasca ceva avand in vedere si calitatea alimentelor din comert.
    • Like 0
  • Regăsim în opinia domnului Vosganian despre oul care păgubește statul o mulțime dintre politicile liberale adoptate de UE care au obligat crescătorii de fructe și legume să-și arunce produsele pe motiv de diametru sau curbură, i-au obligat pe proprietarii de pensiuni să-și pună inox în bucătărie, au interzis sacrificarea tradițională a mieilor și a porcilor și, bineînțele, au interzis creșterea animalelor în gospodărie. Nici pe cei de la UE și nici pe domnul Vosganian nu îl îngrijorează lipsa veniturilor la buget ci concurența pe care gospodăriile, fermele și micii producători o fac marilor companii. Dacă l-ar fi îngrijorat cu adevărat bugetul statului, i-am fi spus că oul din gospodărie aduce economii la bugetul asigurărilor sociale, pentru că România este în topul sărăciei în Europa, precum și la bugetul sănătății, pentru că în micile gospodării nu apar ouă contaminate cu insecticide sau cu salmonella; oul de țară aduce bani la buget din turismul rural și ecologic, face din salariul minim un salariu minim de trai (sau living minimum wage) și reprezintă venit pentru lucrătorii români neremunerați din agricultură. Dar cum, de fapt, nu îl interesează statul, îi dorim să mănânce cu încredere ouă din Olanda, cumpărate de la un supermarket german, care îl îmbolnăvesc cu insecticid belgian, de care se tratează cu medicamente franțuzești în spitalele din Austria. Cu considerație, Rodica Novac
    • Like 1
  • Daca dati importanta tampeniilor unui economist,matematician si scriitor ,inseamna ca omul si-a atins scopul.Raspunsul la tampeniile luu Varuljan vine tot de la tara;"unde-i carte este si multa prostie(hotie)".
    • Like 0
  • check icon
    Pai ce oda putea sterilul vosganian sa inchine "aparatorilor" sai in fata justitiei ?Putea EL sa uite SISTEMUL ce i-a interzis justitiei "strambe" sa-l verifice ?Si uite cum oul,si nu gaina care ar cotcodaci oripilata ,devine simbolul fraudei in tara premierului gainar(sau cum altfel poti incita la folosirea "metodelor alternative" de plata)?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult