
Foto: Profimedia
Până acum câțiva ani, când a ieșit la pensie, mama mea a fost bugetar. Se ocupa cu asistența socială și îmi amintesc că nu era zi să nu ajungă în contact cu suferința oamenilor, cu copii tratați rău sau abandonați, cu oameni bolnavi, cu oameni singuri și lăsați de izbeliște. Mereu mă uimea prin felul în care trăia acele experiențe și prin felul în care făcea mereu tot posibilul să ajute. Deși nu avea un salariu foarte bun și n-avea niciun motiv să se agite așa. Munca a epuizat-o. Când a ieșit la pensie, cu o pensie de toată jena, nu știa ce să facă cu atâta timp. N-a fost niciodată membră a vreunui partid politic. Cred că, în detaliu, nici nu prea le știe pe cele apărute în ultimii ani, ca ciupercile după pandemie.
Cea mai bună prietenă a mea e bugetar. Recuperează pentru stat banii pe care îi fură hoții. Sigur, o face prin instanță și în măsura în care instanțele aprobă aceste recuperări. În anii de când lucrează la stat, prietena mea s-a îmbolnăvit. De supărare și de neputință. Că luptele ei de a sprijini statul român sunt adesea zădărnicite. Și sigur e dureros să fii neputincios, la fel cum dureros e să fii pe baricade de dimineață de la 6 până seara la 17 în fiecare zi. Și acasă să te gândești tot cum rezolvi treburile de serviciu.
Toți oamenii dragi din jurul meu, cu câteva excepții, sunt bugetari. Polițiști, medici, pompieri, jandarmi, funcționari publici, juriști. Niciunii nu sunt apropiați de partide. Majoritatea le detestă. Ei bine, eu am aflat acum câteva zile de la candidatul de extremă dreaptă, George Simion, că toți oamenii dragi mie sunt niște paraziți.
După ce și-a prezentat planul cincinal de a disponibiliza în următorii 5 ani nu mai puțin de jumătate de milion de bugetari, Simion a și explicat: „Problema pe care o avem în România este cu paraziţii politici, cu membrii de partid care au înţesat România atât în administraţia locală, cât şi în administraţia centrală. Dau un exemplu foarte prost pentru celelalte domenii de activitate şi laudă statul la stat degeaba”.
Și da, asta sună foarte populist, deci ne gâdilă urechile într-un mod plăcut, Numai că jumătate de milion de bugetari nu pot fi pile ale partidelor și confruntat de Nicușor Dan în prima dezbatere cu privire la asta, Simion n-a știut să explice de unde va da afară cei 500.000 de ”paraziți”, în condițiile în care țara are deficit de funcționari publici în domenii esențiale.
Și mă întrebam de unde știe Simion cine e parazit și cine nu? În afară de soția lui, care a fost angajată ca pilă de partid la Ministerul Educației. Cât timp a muncit George Simion ca să poată evalua oboseala la locul de muncă. Că relaxarea știm că o înțelege. El e relaxat prin natura lui, că așa e când ai un înger păzitor care îți plătește toate nevoile. Nu vă gândiți la prostii! Îngerul ăla păzitor e “poporul”. Din banii căruia candidatul de extremă dreaptă George Simion își plătește deplasările cu avionul, costumele scumpe și nivelul de trai demn de un mare boier.
Foarte interesant că George Simion, care n-a muncit pe bune o zi din toată viața lui știe că paraziții sunt bugetarii. Cine i-a zis asta? De unde a aflat? Ce bugetar in firea lui vorbește cu un băiat de la galerie, ca să îi spună în ce constă munca lui?
Știu, știu! Melodia preferată a lui Simion e: “Dacă aș fi pentru o zi președinte” de la Paraziții. Poate la genul ăla de paraziți se gândea domnul candidat George Simion când ne-a insultat părinții, surorile, frații, prietenii. Și nu vă lăsați mințiți! Jumătate de milion de bugetari, câți intenționează să concedieze domnul candidat, nu sunt amante și lipitori de afișe! Jumătate de milion de bugetari înseamnă suficient cât să paralizezi statul român, cu toată digitalizarea din lume. Că AI-ul nu se duce să alerge după hoți, nici să facă anchete sociale în care invadate de păduchi, nici să ridice copiii abandonați de pe străzi, nici să construiască argumente pentru instanțe de a da statului înapoi ce e al lui, pentru ca statul să poată funcționa în condiții bune, pe baza principiilor dreptului.
Am mai spus-o și o repet. Oamenii, atunci când insultă alți oameni, folosesc cuvinte pe care și le-ar adresa, de fapt, lor înșiși, dacă ar fi cu adevărat sinceri. Durerile noastre interioare se manifestă prin injurii atunci când nu le conștientizăm și proiectăm în exterior exact ceea ce avem în noi.
Când candidatul George Simion iese public și spune că bugetarii sunt paraziți, el se gândește, de fapt, la el însuși. Și, în realitate, singurul parazit real, care, din păcate, zilele astea contează pentru noi toți e exact George Simion. Căruia i s-au permis deja cam multe. Poate totuși nu-i permitem să ne insulte prietenii, părinții, frații, surorile. Poate totuși încercăm să spunem STOP la vreme unui om care își strigă de atâta vreme propriile dureri și ni le atribuie nouă. Poate…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Eu îmi doream ca „țața” Elena să fie pe buletinul de vot și a doua oară. M-am răzgândit în ultima clipă. Acum sper că Nicușor va avea câștig de cauză.
Greu, dar nu imposibil! Încă mai cred în mintea de pe urmă a românilor „vrăjiți” de propaganda gălăgioasă făcută de tovarăși...
Ce ziceți, ne mai „auzim” în comentarii și după alegeri, indiferent de rezultat?
Sunteti foarte, foarte buna, d-na Dumitrescu.
Model exemplar de manipulare.
Doar ca, este simplu ( chiar si pentru tantalaii dvs de cititori ) :
- sora, matusa, nora, amanta, amanta fratelui din consiliile de administratie si din diversele posturi caldute in care stau de ani de zile, tragand sute de mii de ron la sfarsitul anului.....
PLUS
- consilierul adjunct de la primarie, consilierul soferului si al mecanicului de la primarie, etc...
PLUS
- consililerul adjunct al subsecretarului de stat din institutiile de studii de fezabilitate pentru autostrazi, aeropoarte si cosmodroame ( apropos, nu avem niciunele.... )
EGAL FIX 500.000.
Capisci ?
P.S. „Aeropoarte” ce-or fi? Că dacă tai prefixul, rusul „Margot Fenring” are impresia că România are „poarte”. Despre „cosmodroame” nu mă pronunț, or fi existând „droame” la ruși și nu știm noi ce-s alea.