Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Garda de Fier n-a avut internet

Cum vă numiți dumneavoastră, doamnă? Doamna răspunde: Oana Bîzgan. Ăsta e numele dumneavoastră întreg? Doamna răspunde: Mă numesc Oana Mioara Bîzgan Gayrol. Nu e destul de mioritic? Aha. Vă numiți Gayrol. Ce nume aveți, candidații ăștia din partidul dumneavoastră, Clotilde, Gayrol, Armand, Wagner... Da` niște Radu, niște Nicolae sau Ionescu n-aveți p-acolo?

N-aveți, că sunteți agenții lui Soros. Cum sunt și în guvernul lui Julien Cioloș. Și la Cotroceni, oamenii lui Klaus Werner. Nu sunteți doar inamici politici, sunteți trădători de țară, vindeți România multinaționalelor și evreului Soros. O să plătiți pentru asta.

Acest tip de discurs nu s-a mai auzit în politica românească de aproape 80 de ani: acuzarea oamenilor pentru simplul fapt că poartă un nume. Despre Cioloș se spune că nu e român, e bruxelez, deci varză, francez, euroez. Democrațiile liberale vestice sug sângele românilor adevărați prin iudeomasoneria care a împânzit țara.

Dintr-odată, președintele Iohannis bagă de seamă că ne-au cam luat străinii pământul.

Cu o viață de om în urmă, modelul era Germania lui Adolf Hitler, conducătorul care se identifica cu un întreg popor pur etnic. Acum, curentul pro Rusia lui Putin, manifest în Moldova, Bulgaria, Ungaria, Serbia, străbate și România, după decenii de rusofobie. Mâna de fier naționalistă ca alternativă a democrației liberale este ceea ce atrage la autocratul sovietic. Unde mai pui că tocmai i se găsiră niște origini românești lui Vladim Vladimîci, pe strămoșii lui cică îi chema Putină...

Partidele se întrec în românolatrie pentru cucerirea unui electorat din care 3 milioane se pronunță în favoarea consfințirii în Constituție a statutului de untermensch pentru homosexuali. 

O astfel de ideologie poate deturna fenomenul unic al luptei anticorupție dusă de organele de Justiție în ultimii ani: coruptul este de fapt străinul, este neromânul, este diferitul, este necredinciosul, iar bunii români sunt victimele lui Kovesi, alt nume care nu e daco-roman. Și asta se poate întâmpla fulgerător, de pildă, dacă un singur rând din lucrarea de doctorat a șefei DNA ar fi declarat oficial ca plagiat.

La rândul său, UDMR lansează în premieră în limba română, nu în maghiară, lozinci secesioniste: Salvăm Clujul de București! Salvăm Oradea de București! Taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala!

Bucureștiul bampir suge, carevasăzică, sângele ardelenilor, români și maghiari.

De asemenea, sunt tot mai vocali cei care salvează agresiv Biserica Ortodoxă Română, pe care n-o atacă nimeni...

Naționalism, xenofobie, antioccidentalism, segregaționism, ortodoxism intolerant, un cocteil care a mai făcut explozie în conștientul românilor.

Și Garda de Fier n-a avut internet.

Dar ce mai contează toate astea, de vreme ce românii vor avea 5 zile libere de Ziua lor Națională...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult