Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Apostolii Sfintei Șpăgi

La aproape 20 de ani de când un sobor de ștabi pesediști, în cap cu Adrian Năstase și Miron Mitrea, mărșăluia în jurul infractorului de partid Gabriel Bivolaru, solidarizându-se cu el în drumul spre Parchet, Tribunal și, finalmente, pușcărie, într-o încercare trufașă de a intimida Justiția, un grup de presiune format din 30 de inși în uniformă preoțească au făcut același lucru pentru urmăritul penal Teodosie, acuzat de șpagă.

Năstase și Mitrea au ajuns, ulterior, și ei la închisoare, ca mitarnici; cu acești 30 de apostoli ai Sfintei Șpăgi ce se va întâmpla?

Spun că vor să-l apere pe Teodosie și BOR. Dar i-a atacat cineva? Prelatul e supus unei proceduri judiciare în care poate fi introdus oricare cetățean, conform legilor statului. Și apărat, probabil, la banii lui, de o ciurdă de avocați. Va fi găsit vinovat de Justiție, sau nu.

Gașca în sutane care îl „protejează” ca niște bodigarzi, nu face, prin acest gest, decât să confirme că Șpagoveanu își merită numele. Când se încearcă influențarea Justiției, concluzia care se impune este vinovăția respectivului.

Patriarhia nu suflă un cuvânt despre „escortă”, aprobând-o tacit. Oamenii Domnului sunt mai presus de lege. Un preot nu ia șpagă, primește banii în numele Bunului Dumnezeu, acesta e mesajul ortodox al Bisericii.

Care se comportă ca un partid parlamentar când DNA solicită ridicarea imunității unuia de-al lor.

BOR, singurul partid din România, întotdeauna la putere, niciodată în opoziție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Biserica ortodoxa trebuia de mult adusa cu picioarele pe pământul românesc. Biserica ortodoxa foloseste pamântul românesc (bun national inalienabil conform Constitutiei) la inavutirea preotimii, la sigurarea luxului preotimii. Daca subventii pe acest pamint aflat in proprietate primesc ca orice persoana juridica si fizica subventie de la Uniunea Europeana de ce nu platesc statului roman si impozite pe terenurile detinute si pe veniturile obtinute din exploatarea acestor pamânturi. Ce veniturile UE nu sunt si din cotizatiile românilor. Un cetatean roman cu 4-5 hectare plateste impozit si ii este retinut din subventie iar biserica ortohoxa romana pune subventiile in buzunarele spagarilor de preoti. Va trebui sa existe un guvern caruia sa i se cinte ”vrednic este” dar dupa ce va pune biserica pe picior de egalitate in ce piveste impozitele pe bunurile imobiliare(pamint si cladiri).
  • Like 1
 • Nu uitati ca am fost la un pas ca natie sa legalizam spaga in sistemul sanitar.Deci preafericitii,preafrumosi sau cum se mai numesc aceste specimene umane care fura si primesc mita in numele Domnului e mai mult decat normal in micutul nostru paradis fiscal al spagii,mitei,furtului etc...Daca am face un sondaj probabil 9 din 10 romanii ar zice ca e normal..deci ???Omul este nevinovat chiar daca se dovedeste cu acte ca a facut multe si marunte...O zi buna.Ps-sunt credincios,sunt ortodox dar acestea doua nu vreau si nu doresc sa ma apere in fata legii,deci acest preainalt hot de ce trebuie protejat de religie.???
  • Like 3
 • Eu Sunt Eu Sunt check icon
  Religia a fost si este instrumentul puterii de manipulare a maselor labile si ignorante . Toate rugaciunile , batutul crucilor si pupatul de moaste alimenteaza cu energie fortele raului din univers , care influenteaza negativ accesul nostru la adevarata cunostere .Spiritualitatea este o imaginatie a mintii , mintea este un mit , cu totii suntem o singura constiinta care se experimenteaza pe sine in mod subiectiv . Cum ar fi daca te-ai duce sa dormi si nu te-ai mai trezi niciodata , sau cum ar fi sa te trezesti fara sa fi dormit vreodata .
  • Like 1
 • Dl. CTP, chiar cred ca in acest moment orice incercare de a va modifica convingerile anti religie si autodeclaratul statut de ateu sunt inutile. Sunt sigura insa ca, in timp. veti intelege ca ati gresit si poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, veti reveni pe drumul credintei si al adevarului. Ar fi mai bine sa aveti revelatia adevarului, respectiv a credintei in Sfanta Treime, cat mai repede posibil, in viata pamanteana, altfel va fi prea tarziu pentru a mai ajunge in "sanul lui Avraam " ( vezi pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar).
  • Like 0
  • @ Nica Carmen
   Anon check icon
   "Ar fi mai bine sa aveti revelatia adevarului, respectiv a credintei in Sfanta Treime" - a credintei cui in Sfanta Treime? A credintei dvs.? In acest caz cred ca putem sa ne rezumam la a va crede pe cuvant, nu e necesara vreo revelatie. "veti reveni pe drumul credintei si al adevarului" - OK, din DEX: "ADEVẮR, adevăruri, s. n. 1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă; ". Credinta de care vorbiti dvs. nu este in concordanta cu realitatea obiectiva. Fie vorbim de drumul credintei, fie de cel al adevarului.
   • Like 1
  • @ Nica Carmen
   Femeia religioasă, cea mai sfidătoare, ironică și revoltătoare întruchipare a fricii.Manipulată și învinuită de păcate închipuite, își întinde singură capcane fictive, joacă roluri slabe de ispită, de Magdalenă și de diavol, premiindu-se singură cu promisiunea paradisului pierdut.Ea se roagă pentru sănătate la dumnezeul milostiv care-i îmbolnăvește copilul, pentru viață - la dumnezeul iertător care-i va lua părinții, pentru dragoste - la dumnezeul înțelept care o consideră poartă către iad, pentru siguranță - la dumnezeul cel drept care lucrează pe căi misterioase.ubirile, greșelile și visele i le mărturisește duhovnicului, omului care vede în ea doar microclimă propice spermatozoizilor.

   Conform religiei domniei voastre astea sunt ”virtuțile” femeii , să le purtati cu plăcere!
   I
   • Like 3
  • @ Anon
   Era vorba de revelatia credintei dvs. in Sfanta Treime ( adica la un moment dat veti realiza ca aveti credinta, important este ca acest moment sa nu vina prea tarziu)
   In ceea ce priveste adevarul, eu m-am referit la adevarul absolut, al lui Dumnezeu. Mantuitorul a zis " eu sunt calea, adevarul si viata"-Evanghelia dupa Ioan, cap. 14.
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Dl. Narcis, sunteti prea inversunat si plin de ranchiuna. Femeile religioase, in general, nu corespund descrierii dvs. Eu personal nu ma regasesc in aceasta caracterizare. Sunteti ateu, sau apartineti carei religii? Va intreb deoarece religia noastra propovaduieste iubirea fata de aproapele, nu ura si dispretuirea acestuia. Ar fi bine sa va deschideti mintea si inima pentru a primi invatatura si iubirea lui Dumnezeu si va veti simti mult mai bine. Aveti speranta si pregatiti-va pentru viata vesnica, pentru ca viata pamanteana este scurta, trecatoare si de multe ori nefericita si poate fi parcursa doar cu multa credinta in Dumnezeu.
   • Like 0
  • @ Nica Carmen
   Anon check icon
   Sa am revelatia credintei mele...OK, sa o am si sa nu-mi dau seama ca o am pana la un anumit moment este exclus (cel putin cat inca sunt sanatos mintal). Ramane atunci cazul in care as decide la un moment dat sa cred si as numi acel fenomen revelatie. Eu in general nu prea cred, ci verific, caut dovezi, incerc sa demonstrez, dupa caz. Cum pentru existenta lui Dumnezeu (sau a Sfintei Treimi, daca doriti) nu exista dovezi concludente (inca pentru anumite lucruri descrise in Biblie exista chiar dovezi contrare), nu vad de ce as accepta acea existenta ca fiind adevarata.
   • Like 2
  • @ Anon
   Never say never!
   • Like 0
  • @ Nica Carmen
   Sunt ateu d-na Carmen,adica satanist dupa parerea majoritatii religitarde.Haideti sa vedem impreuna cum propovaduieste crestinismul pacea conform cartii sfinte. Omorati oamenii care nu asculta de preoti !
   Deuteronom 17:12~ Omorati ateii:
   2 Cronici 15:13~
   si oricine nu cauta pe Domnul, Dumnezeul lui Israel, trebuia omorat, fie mic fie mare, fie barbat fie femeie.
   Omorati vrajitoarele!
   Exod 22:18~
   "Pe vrajitoare sa n-o lasi sa traiasca."
   Omorati femeile care nu sunt virgine in ziua nuntii Deuteronom
   22:20-21~ Persoanele de alta religie sa fie omorate fara mila .
   Exodu 22:20~ Omorati un oras intreg daca ati auzit ca exista necredinciosi in el chiar si animalele lor si distrugeti tot ce va iese in cale
   Deuteronom 13 :13-16~ Omorati homosexualii:
   Levitic 20:13~
   "Daca un om se culca cu un om cum se culca cineva cu o femeie, amîndoi au facut un lucru scîrbos; sa fie pedepsiti cu moartea, sîngele lor sa cada asupra lor." Pedeapsa cu moarte pentru femeile care isi inseala barbatii.
   Levitic 20:10~ Preotii altor religii sunt cel mai mare dusman al lui Dumnezeu, sa fie omorati fara mila :
   Zaharia 13:3~ Asta-i religia pacii ?! Da,sunt revoltat in fata prozelitismuui infect,a restrictionarii pe care proavai de a gandi liber.Cat de ignorat trebuie sa fii ca sa crezi Geneza din biblie in aceasta era a informatiei si a tehnologiei? Treziti-va ! Iesiti din matrixul religios.
   • Like 6
  • @ Nica Carmen
   Claudiu check icon
   Dna Carmen, simtiti ca dvs v-ati "rezolvat" cu sufletul, cu spiritualitatea, cu Dzeu, etc de dati lectii altora? Nu simțiți că "păcătuți" prin mândrie și aroganta conform directivelor trasate chiar de biblie dand lectii altora si sprijinindu-va judecata pe ce ati inteles dvs dintr-o carte veche de 2000 de ani, în care au scos si bagat texte cel putin cativa zeci de indivizi care mai de care? Vă simțiți Christos să dati lectii altora de la inaltimea "adevarului" dvs personal, hmm? Ati auzit vreodata de cuvantul "smerenie"? Dar de a nu-i judeca pe altii? ... Greu la românași cu aroganța religioasă, iar la femeile bisericoase este ceva de speriat!
   • Like 2
  • @ Vaduva Narcis
   Dl. Narcis, ateu nu inseamna satanist, deci nu va mai autoflagelati. Satanistii, adica cei ce cred si se inchina Satanei, au o mare problema, pentru ca Satana, odata chemat, vine, de cele mai multe ori cu foc si fum! Mare atentie si nu luati in deradere aceste lucruri, deoarece urmarile pot fi dezastruoase! In privinta citatelor dvs. , toate sunt din vechiul testament. Crestinismul a luat nastere dupa intruparea fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos si este format din totalitatea celor ce cred in el. Legea veche din vechiul testament a fost modificata de legea noua, respectiv Noul Testament, care propovaduieste pacea , iubirea aproapelui, iertarea pacatelor, bunatatea , milostenia, faptele bune in general. Evident ca Dumnezeu propune, nu dispune, lasa libertatea oamenilor de a-si alege calea. Deci credinta in Dumnezeu iti confera adevarata libertate. In ceea ce priveste era informatiei si a tehnologiei, ce ne facem cu "punctul de plecare" si cu neputinta oamenilor in general de a explica si rezolva multe probleme fara ajutorul lui Dumnezeu?
   • Like 0
  • @ Claudiu
   Dl. Claudiu, a-l marturisi pe Dumnezeu ( asa cum fac eu) nu inseamna nici mandrie, nici aroganta, ci dorinta de a-i face si pe altii, mai ales pe cei mai inversunati atei, sa se apropie de Dumnezeu si de invataturile lui. Evident ca am si eu multe lacune si poate pacatuiesc prin faptul ca nu am suficienta smerenie, dar numai Dumnezeu este fara de pacat. In rest, raspunsul meu la aspectele semnalate de dvs. se regaseste in raspunsul de mai jos adresat d-lui Narcis.
   • Like 0
  • @ Nica Carmen
   Anon check icon
   Am si eu niste intrebari: daca Noul Testament poate fi scos din discutie, atunci de ce mai este inclus in biblie? De ce un zeu atotputernic si atotstiutor, fiinta perfecta simte nevoia sa aduca modificari legii date de el insusi? De ce nu a dat legea corecta de la bun inceput? Sa intelegem ca a gresit? Ca nu putea sa dea de la inceput o lege care sa cuprinda toate aspectele? Poate ca legea Vechiului Testament ar trebui sa se aplice si in crestinism: "Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc." Matei 5:17. Si ca tot am ajuns la Noul Testament, sunt probleme si aici: " Iar daca ochiul tau cel drept te sminteste pe tine, scoate-l si arunca-l de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul sa fie aruncat in gheena." (Matei 5:29). Versetul 5:30 spune recomanda taierea mainii, pe acelasi principiu. Parca totusi pacatele se puteau ierta? Sau iertarea vine dupa automutilare? "14. Cine nu va va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, iesind din casa sau din cetatea aceea, scuturati praful de pe picioarele voastre.
   15. Adevarat graiesc voua, mai usor va fi pamantului Sodomei si Gomorei, in ziua judecatii, decat cetatii aceleia." (Matei 10:14-15)- cata iubire si toleranta fata de cei care au opinii diferite. "11. Si le-a raspuns: Voua va e dat sa cunoasteti taina imparatiei lui Dumnezeu, dar pentru cei de afara totul se face in pilde,
   12. Ca uitandu-se, sa priveasca si sa nu vada, si, auzind, sa nu inteleaga, ca nu cumva sa se intoarca si sa fie iertati." (Marcu 4: 11-12) - scopul pildelor este deci inducerea in eroare, frumos! "10. Caci Moise a zis: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta", si "cel ce va grai de rau pe tatal sau, sau pe mama sa, cu moarte sa se sfarseasca"(Marcu 7:10) - inca o dovada ca legea vechiului testament continua sa se aplice; sa intelegem ca fiecare copil care a "grait de rau" pe parinti merita moarte, nu? Ar mai fi multe, eu le-am gasit aici: http://skepticsannotatedbible.com/cruelty/nt_list.html si m-am asigurat ca si in romana ideile raman aceleasi.
   • Like 2
  • @ Nica Carmen
   Ce este mai grav decat sa ai un prieten imaginar?Sa ai un dusman imaginar.Punctul de plecare este explicat deocamdata teoretic de teoria stringurilor.Stiti vorba aia ``prea prost sa intelegi stiinta,incearca religia``.Considerați că Noul Testament este cu totul diferit de cel vechi?Haideti sa vedem ce spune Isus in Noul Testament : ``27.Iar pe acei vrajmasi ai mei, care n-au voit sa domnesc peste ei, aduceti-i aici si taiati-i in fata mea” ,“34. Să nu credeţi că am venit s-aduc pacea pe Pământ; n-am venit să aduc pacea, ci sabia``,“30.Cine nu este cu Mine este împotriva Mea”.Iisus spune în Noul Testament că legea din Vechiul Testament trebuie urmată:Marcu 7: 9-10
   9. El le-a mai zis: “Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră.
   10. Căci Moise a zis: “Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta”; şi: “Cine va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie pedepsit cu moartea.“ Cu toate astea inca sustineti ca este o religie a pacii?Cititi-va biblia crestinilor !
   • Like 1
  • @ Nica Carmen
   Geneza e cea mai buna dovada ca Dumnezeu nu exista.Iarba, plantele de pamant si pomii, spune Biblia ca au fost create inainte de Soare,daca ar fi fost asa cum supravietuiau fara fotosinteza? A creat mai intai lumina dupa care Soarele ?! Luna cu lumina proprie?!Primele forme de viata au fost plantele de pamant. Fals. Stiinta ne invata ca Prokaryote(bacteria, archaea) au fost primele forme de viata.Pasarile au fost create inainte de animalele de pamant. Fals. Pasarile au evoluat din animale.Primii oameni au fost Adam si Eva. LOL.O alta dovada a inexistentei lui d-zeu e varsta Pamantului.Asadar Iehova zice foarte clar ca a facut lumea in 6 zile iar intr-a 7-a s-a odihnit. Daca Dumnezeu ne spune sa lucram 6 zile de 24 ore pt ca in 6 zile el a facut lumea e clar ca zilele din geneza sunt zile obisnuite de 24 ore. Daca Dzeu a facut lumea in 6 zile obisnuite reiese ca Pamantul are doar cateva mii de ani vechime, nu cateva miliarde, cum a dovedit stiinta.
   Daca Dzeu a facut lumea intr-un interval mai mare de timp inseamna ca Pamantul a stat fara lumina si caldura milioane de ani, dar viata oricum a aparut pe el asa. Ceea ce contrazice teoria abiogenezei, viata avand nevoie de un mix de compusi chimici si de radiatii pentru a aparea.Dumnezeu zice despre liliac ca ar fi pasare si despre Luna ca ar da lumina. Dar aici crestinii pot sa zica ca Dumnezeu vroia sa vorbeasca pe limba oamenilor. Pentru oameni liliacul e o pasare pentru ca zboara iar Luna pare de pe Pamant ca ar da lumina.Insectele nu au 4 picioare. Iepurii nu-si rumega mancarea. Dumnezeu daca era atotstiutor trebuia sa stie lucrurile astea.Sunt atatea dovezi ca Iehova nu exista si nicio dovada ca ar exista. Si atatia credinciosi. Cati oare vor mai fi credinciosi daca or sa citeasca cu atentie tot ce am scris? POATE DECAT CEI CARE SUNT PARALELI CU STIINTA.
   • Like 1
  • @ Nica Carmen
   Nu spun decat: HABOTNICA.
   • Like 1
  • @ Nica Carmen
   Si atunci de ce aceasta clasa parazitara incalca cuvantul domnului? Nu le pasa sau nu au credinta?
   • Like 0
  • @ Nica Carmen
   Eu stiam ca:" omul propune si dumnezeu dispune"!
   • Like 0
  • @ Anon
   Subiectul acesta comporta o discutie ampla, care nu-si are loc aici, dar raspunsul poate fi regasit in Noul Testament, in literatura de specialitate, in scrierile sfintilor parinti , precum si ale numerosilor teologhisitori clerici si laici. Rezum mai jos cateva dintre acestea:
   1. Vechiul Testament pune bazele pentru învăţătura şi evenimentele găsite în Noul Testament. Biblia este o revelaţie progresivă
   2. Fără Vechiul Testament, nu am fi înţeles de ce a venit Mesia (vezi Isaia 53) şi nu am fi avut capacitatea de a-L identifica pe Iisus din Nazaret cu Mesia, pentru că ne-ar fi lipsit numeroasele şi detaliatele profeţii făcute cu privire la El: naşterea Lui (Mica 5:2), moartea Lui (Psalmul 22, în special versetele 1, 7-8, 14-18; Psalmul 69:21), învierea Lui (Psalmul 16:10) şi multe alte detalii despre misiunea Lui (Isaia 52:19, 9:2).
   3.Evangheliile şi Faptele Apostolilor înregistrează multe împliniri ale profeţiilor care au fost scrise cu sute de ani înainte în Vechiul Testament. În descrierile din Noul Testament referitoare la naşterea, viaţa, minunile, moartea şi învierea Domnului Iisus, găsim împlinirea profeţiilor Vechiului Testament despre prima venire a lui Mesia.
   4.Vechiul Testament descrie sistemul sacrificial pe care l-a dat Dumnezeu evreilor pentru acoperirea temporară a păcatelor lor. Noul Testament clarifică faptul că acest sistem se referea la jertfa lui Hristos, singura care poate aduce mântuire (Faptele Apostolilor 4:12; Evrei 10:4-10). Vechiul Testament ne descrie raiul pierdut, pe când Noul Testament ne arată cum raiul a fost redoândit pentru oameni prin al doilea Adam (Hristos) şi cum într-o zi va fi restaurat. Vechiul Testament declară că omul a fost separat de Dumnezeu prin păcat (Geneza, capitolul 3), iar Noul Testament declară că acum omul poate fi restaurat în relaţia lui cu Dumnezeu (Romani, capitolele 3-6). Vechiul Testament prezice viaţa lui Mesia. Evangheliile relatează partea esenţială a vieţii lui Iisus, iar Epistolele interpretează viaţa Lui şi modul în care să răspundem la tot ce a facut El.
   5.În rezumat, Vechiul Testament ne oferă o bază, fiind destinat să-i pregătească pe evrei pentru venirea lui Mesia care Se va aduce pe Sine Însuşi ca jertfă pentru păcatele întregii lumi (1 Ioan 2:2). Noul Testament mărturiseşte despre viaţa lui Iisus Hristos. Apoi priveşte la ceea ce a făcut El, la modul în care să răspundem la darul Lui de viaţă veşnică şi să ne trăim viaţa în recunoştinţă pentru tot ce a făcut El pentru noi (Romani 12). Amândouă Testamentele revelează acelaşi Dumnezeu sfânt, plin de îndurare şi drept care trebuie să condamne păcatul, însă doreşte să aducă la El rasa umană căzută, prin iertarea posibilă doar prin jertfa de ispăşire a lui Hristos. În ambele Testamente, Dumnezeu ni Se descoperă pe Sine Însuşi, cât şi modul în care să venim la El prin Iisus Hristos. În amândouă Testamentele, găsim tot ce avem nevoie pentru viaţa veşnică şi trăirea unei vieţi de evlavie (2 Timotei 3:15-17).
   6.Câteva dintre legile Vechiului Testament sunt repetate şi pentru creştinii Noului Testament (de exemplu, Matei 5:20-6:18 repetă şi intensifică legea) iar altele sunt îndepărtate (a se studia cu atenţie Faptele Apostolilor 15:1-29).
   "Auzit-ati ca s-a zis: Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Iar eu zic voua: Sa nu stati impotriva celui rau, ci, de te va lovi cineva peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt." (Matei 5, 38-39). In plina epoca de razbunare a sangelui prin sange, Domnul propovaduieste nonviolenta, mai mult chiar "iubirea vrajmasilor" (Matei 5, 44).
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Iarasi amestecati vechiul cu Noul Testament. Noul testament, aparut dupa intruparea si jertfa Mantuitorului , modifica legea veche, care corespundea unei anumite etape a revelatiei divine si care printre altele avea rolul de a profeti venirea lui Mesia, adica a lui Iisus Hristos, si o completeaza. Prin jertfa Mantuitorului au fost absolvite pacatele inaintasilor ( Adam si Eva, etc.) si s-a trecut la noua lege care propovaduieste iubirea, pacea, iertarea si toate faptele bune. Mantuitorul respecta legea veche, in sensul ca respecta datinile si sarbatorile evreilor ( circumciziune, Paste, etc.) dar acestea capata o noua semnificatie in noua lege ( ex. Pastele in Noul Testament inseamna trecerea de la moarte la viata si nu trecerea prin Marea Rosie, ca in Vechiul Testament). Exemplele sunt multiple si trebuie studiata literatura de specialitate.
   In privinta marilor descoperiri stiintifice la care faceti referire, nimic nu ar fi fost posibil fara vointa si ajutorul lui Dumnezeu , iar la un moment dat , cand va decide Domnul, toate acestea vor ajuta la implinirea Apocalipsei , Sper ca , citind cele scrise de mine, sa nu ma calificati nici drept habotnica, cum a facut un alt comentator, caruia nu merita sa-i raspund, pentru ca atunci cand nu ai argumente folosesti insulte, si nici fanatica religioasa, asa cum au fost considerati foarte multi oameni care au semnat o petitie pentru o viata de familie normala !!! ???)
   • Like 0
  • @ Nica Carmen
   Anon check icon
   Bun, de aici inteleg ca Vechiul Testament are in mare un caracter "istoric", si ca legile date de Dumnezeu in Vechiul Testament raman valabile macar in parte si in Noul Testament. Caracterul violent si crud care reiese din multe versete (o parte citate de mine, altele citate de alti comentatori sau pe alte site-uri), cat si caracterul nestiintific al cartii facerii raman problematice pentru mine. Cum am vazut, Domnul propovaduieste iubirea vrajmasilor pe de o parte, si o soarta mai cruda ca a Sodomei pe de alta. Sunt niste contradictii.
   • Like 1
  • @ Nica Carmen
   Stiinta a demontat religia.Sunteti o persoana religioasa, sunteti libera sa credeti orice dar ma deranjeaza prozelitismul pe care-l faceti.Eu nu incerc sa va fac sa renuntati la credinta in zmei pt. ca stiu caracteristicile generale ale unui credincios : indoctrinare,putine cunostinte stiintifice,disonanta cognitiva si ura (nu cred ca este cazul d-voastra).Pastrati-va credinta ,renuntati la prozelitism si este posibil sa ne intalnim amandoi atat religiosul cat si ateul pe teritoriul faptelor bune.
   • Like 1
 • Hombres!... Spre deosebire de dl. CTP autodeclarat ateu si de la care te asteptai la un asemenea articol la adresa PSS Teodosie (superb articol, dealtfel si la obiect, de te unge la inima), eu sunt un crestin ortodox (simplu, cu credinta mea launtrica pe care o vede doar Bunul Dumnezeu, sper din suflet... Amin!). Iubesc Biserica, respect preotii si aplic ici, colo unele dictoane biblice, dupa puterile mele (unul se refera la incercarea proprie, din pacate nu mereu reusita, de a face ce zice preotul nu ceea ce face dansul)... Constructia mea morala insa nu ma lasa ca, pe langa aprecierea la superlativ a articolului dlui CTP, sa nu intervin, contrariat fiind de ceea ce se intampla la varful B.O.R. in chestiunea in cauza... Iata ca acest flagel, CORUPTIA, este pe cale sa fie demascata si la acest nivel... Se intregeste, astfel deplin nedorita oglindire a intregii societati romane in cumplita balta criminala, atentand la cel mai important segment al verticalitatii acestui popor amarat, Biserica... O voiam neatinsa vreodata de coruptie... Nimeni nu a pus la indoiala corectitudinea inaltilor prelati, dar iata ca se contureaza ceva... Adica deja se poate afirma ca ceva, ceva tot este si... Doamne fereste sa fie adevarat... Si daca va fi dovedit adevarat, atunci... Ce te faci biata B.O.R.? Sunt mai multe considerente care ma indeamna sa am o atitudine contrariata... Nu stiam de ce PSS Teodosie imi este antipatic inaintea experientei vreunei cunoasteri a dumnealui. Figura dansului aduce mult cu Saruman din celebra trilogie Stapanul inelelor, asa cum pe Gandalf il puteam asemui un pic cu marele Patriarh Teoctist, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Nu sunt adept al interpretarilor lombrosiene, dar figura PSS Teodosie iti da un pic de gandit... Sa gresesc eu! Dar iata ca actiunile sale si ale soborului inconjurator sunt demne de a fi cel putin criticabile, asa cum dl. CTP, un ateu convins o face in articolul sau...
  • Like 1
  • @ Corneliu Constantin Nicolae Caloian
   check icon
   Credința dv. nu ar trebui, în mod normal, să aibă vreo legătură cu acest grup de nenorocire națională numit B.O.R. Mă refer, evident, la instituție, la zidurile sale și la mult prea mulții nenorociți care o populează. Altfel, când vă declarația ortodox practicant (așa înțeleg), presupun că ați învățat deja limba bulgară, căci de acolo ne vine i ortodoxia.
   • Like 0
  • @
   poate limba latina sau greaca veche ! caci, in 381 la Primul Counciliu din Constantinople (al 2-lea conciliu ecumenic) imparatul Theodosius incearca o unificare a credintei sub miscarea ortodoxa. incercarea vine sa elimine schisma aparuta din controversa asupra Sfintei Treimi, respectiv a Sfantului Duh. astfel la 1054 biserica lui Hristos se desparte in doctrina Catolica care se manifesta prin biserica Catolica sub jurisdictia unui Papa in Roma - primul dintre egali - si doctrina Ortodoxa, care se manifesta prin biserica Ortodoxa nationala autocefala avand o conducere teoretica in Nicene prin Patriarhul din Constantinopole - primul dintre egali - http://www.articlesweb.org/blog/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/christian-denominations-4/Christian-Denominations-4.png
   • Like 0
 • De la asa zisa revolutie, popimea a devenit impertinenta. Li s-a urcat la cap ca prostimea are incredere in biserica. Se confunda credinta in Dumnezeu cu credinta in popi. Nu este acelasi lucru. Sunt niste impostori care nu au nimic in comun cu Dumnezeu. Nu sunt reprezentantii lui. Sunt niste borfasi obraznici. Exemplul cu incercarea de a intimida justitia l-au luat de la ticalosii de pds-riristi. Majoritatea popilor, nu toti, sunt niste speculanti ordinari ai "nevinovatiei" poporului, batjocorit, de secole, de autoritatile statului. Sunt niste paraziti ai societatii. Cred, din ce in ce mai mult, ca locul lor este in puscarie si nu la amvon. Se pare ca, comunistii, au procedat adeqvat cu popimea, ca si cu clasa politica. Daca era identica cu cea actuala atunci si-a meritat soarta. Pacat ca a reiviat. Nu am fost admirator al comunistilor, ba chiar i-am injurat, fara retinere, dar nu pot sa nu fiu obiectiv.
  • Like 3
 • Ionut Ch Ionut Ch check icon
  Dle CTP, poate ii puneti aceste intrebari direct colaboratorului dumneavoasta, parintele Necula (sunteti membru fondator Republica.ro, el este colaborator de aici colaboratorul dumneavoastra).
  • Like 2
  • @ Ionut Ch
   check icon
   Corb la corb nu-si coate ochii... ( ma refer la presupusl raspuns al lui Necula)
   • Like 0
 • Pe mine mă scîrbeşc toți cei ce confundă BOR cu instituțiile statului roman. Atît cei ce scriu cît şi cei ce comentează fac această geseală, unii intenționat precum acest nevrotic, bezmetic CTPopescu, cît şi cei ce comentează, asemănători păsărilor ce se hrănesc din excrementele animalelor sălbatice. Ei aşteaptă cîte o flatulație a unui zevzec pentru a face, cu entuziasm, "exerciții de respirație"!
  BOR este o instituție spirituală despărțită de stat, o instituție îndelung ostracizată de-a lungul timpului, cu atît mai dureros şi de neînțeles cu cît de constituie leagănul culturii acestui neam. O instituție pămînteană a Divinității ce are menirea de a ține trează conştiință morală a omului, conştiință despre rădăcina şi calea de.
  Zdrobitoare majoritate a oamenilor cunosc aceasta şi o respectă după puterile lor, dar există şi o minoritate de indivizi, fii ai "big-bengului" şi fini ai lui Darwin ce doresc să răstoarne toate valorile umane cunoscute pînă azi. Aceştia constituie "E-urile otrăvitoare" ale umanității.
  Realitatea este că această minoritate nu înțelege, nu doreşte să înțeleagă, că vine nu respectă legile divine nu respectă nici legile pămîntean, dar din nenorocire tot ei se consideră justițiară corect i. "Şpagoveanul" poate este sau nu vinovat (oare el nu este tot om ?), va fi anchetat şi judecat de instanța civilă, oare de ce este nevoie să călcăm în picioare "instituția lui Dumnezeu - Biserica ?
  • Like 1
  • @ Grigoras Gherase
   Anon check icon
   "BOR este o instituție spirituală despărțită de stat" - interesant, atunci de ce se duc bani din taxe catre aceaste institutie despartita de stat? De ce trebuie sa cotizeze, fara sa vrea, persoane care nu au treaba cu BOR? De ce e BOR scutita de taxe? Cate zeci de milioane de euro au intrat in mega-catedrala, si cati din acesti bani au venit de la bugetul de stat? Nu stiu, mie nu prea mi se pare atat de despartita de stat. Cat despre "big beng", acela macar e sustinut de argumente stiintifice si date, spre deosebire de cartea facerii. Banuiesc ca ce tocmai am spus ma face unul din "E-urile otrăvitoare" ale umanitatii. Si totusi nu cer decat corectitudine si egalitate in fata legii, cum fac de altfel si alte " "E-uri otravitoare" ale umanitatii". Asta inseamna ca rasturnam toate valorile umane, nu? "Realitatea este ...că vine nu respectă legile divine nu respectă nici legile pămîntean, dar din nenorocire tot ei se consideră justițiară corect"- cam multe greseli, puteti reformula, va rog?
   • Like 6
  • @ Grigoras Gherase
   Tibi_R check icon
   De ce 'calcam in picioare instutia lui Dumnezeu' ? Pentru ca e putreda, corupta si e gresita. Biserica e formata din prefacuti care deturneaza bani ca sa-si satisfaca lacomia.
   • Like 3
  • @ Anon
   Biserica Ortodoxă Română, fiule, este a romanilor. Priceputa-i ? Ea a fost, este şi va fi liantul neamului ! Fie că vrei tu fie că nu vrei.
   90% dintre români vor crea ce tu nu vrei : şi să nu cred eu că eşti nebun de legat ?
   • Like 0
  • @ Grigoras Gherase
   Anon check icon
   Nu inteleg ce vreti sa spuneti, cred ca vorbim in paralel. "90% dintre români vor crea ce tu nu vrei : şi să nu cred eu că eşti nebun de legat ?" - nu vad logica. In primul rand, ce vor crea mai exact? In al doilea rand, nu inteleg, sunt nebun de legat pentru ca altii vor crea ceva ce (se presupune) ca eu nu doresc sa fie creat?
   • Like 3
  • @ Grigoras Gherase
   Biserica nu a fost si nu este " institutia lui Dumnezeu ". Este si a fost o institutie creata de niste oameni care, profitand de buna credinta a unora, a parazitat societatea umana si a avut pretentia sa o domine si sa o conduca. Biserica catolica in mod fatis si violent, biserica ortodoxa mai voalat. Amandoua au urmarit puterea si imbogatirea.
   • Like 2
  • @ Anon
   ...vor crede.
   Telef are o setare proastă.
   • Like 0
  • @ Grigoras Gherase
   Anon check icon
   OK, multumesc de lamurire. Sa reluam atunci: "90% dintre români vor crede ce tu nu vrei : şi să nu cred eu că eşti nebun de legat ?" Sa inteleg ca sunt nebun de legat daca nu cred in ce crede 90% dintre romani? Si daca 90% credeau intr-un inorog invizibil, sau, eu stiu, in Vishnu, tot nebun eram, dupa parerea dvs.? Daca dvs. mergeti in India, sunteti automat nebun acolo? Sper ca nu sunteti psihiatru...
   • Like 1
  • @ Tibi_R
   Dar de unde stii tu ca e "putreda, corupta si gresita"? Ce te califica pe tine sa judeci? Numai Dumnezeu poate judeca cine-i respecta poruncile, si cine a cazut in greseala. Fiecare raspunde pentru faptele sale in fata Dreptului Judecator. inclusiv tu, prin acuzatiile tale!
   • Like 0
  • @
   Stimate domn, nicio clipa nu am pus problema desfiintarii justitiei. Nu are nicio legatura una cu alta. In schimb dvs. va substituiti justitiei, acuzand biserica, emitand judecati, dand verdicte, etc., inainte ca justitia sa se pronunte. Pierdeti insa din vedere un lucru si anume ca toti oamenii, inclusiv reprezentantii justitiei, se vor supune la un moment dat judecatii lui Dumnezeu.
   • Like 0
  • @
   Nu trebuie sa va citez eu, pentru ca dovada celor afirmate de mine o reprezinta chiar spusele dvs. Va referiti la preotii care iau spaga. Exista deja o sentinta a justitiei in acest sens, sau este doar a dvs.?
   In ceea ce priveste judecata lui Dumnezeu, nu aveti a va teme daca ati respectat cuvantul lui. El este dreptul judecator si, desi va iubeste, rasplata este dupa fapte. Parintii, care ne iubesc, nu ne pedepsesc cand gresim?
   • Like 1
  • @
   Eu nu sunt judecator, nu ma substitui nici justitiei pamantene, nici celei divine, deci nu pot analiza si nici da verdicte. Ceea ce am spus este ca fiecare raspunde pentru faptele sale si chiar daca scapa judecatii oamenilor, nu va scapa de judecata lui Dumnezeu!
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Părerea mea e că justiţia este cea care decide, ca în orice stat în care primează legea.
  • Like 3
  • @ Valentin
   Da, justitia decide, numai ca pentru asta trebuie lasata sa-si faca treaba, nu amenintata de grupuri de presiune. Psd, alde,bor-ul se pare ca nu tin cont de asta, ei se cred singurii neintinati. In realitate sunt cei mai pacatosi,mai tratori si mai lacomi hoti.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Ce şă spun, asamblează preoții justiția. Ce caraghioslîc !
   • Like 0
  • @ Grigoras Gherase
   La f3l ca si psd&clica.
   • Like 0
 • Adică s-au strâns popii în jurul preașpăgarului din proprie inițiativă ?! Mă îndoiesc. Șpagoveanu s-a spurcat de timpuriu la cele mai lumești ispite și a deprins de tânăr obiceiurile feudale, nelipsite din sânul bisericii și le-a adaptat perfect ierarhiei parohiale. În așa fel încât n-a fost nevoie decât de un semnal discret întru organizarea pelerinajului în deplină armonie.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult