Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Gari Kasparov indică data la care Putin va anunța victoria: „Sunt aproape sigur de asta”

Kasparov G

Foto Getty Images

Autoritățile ruse au înțeles deja că războiul cu Ucraina nu poate fi câștigat așa cum a fost planificat inițial. „Dar dictatorii sunt fascinați de aniversări, motiv pentru care scopul propagandistic al lui Putin este să anunțe victoria pe 7 octombrie. Adică la împlinirea vârstei de 70 de ani”, a declarat vineri disidentul rus Gari Kasparov.

„Sunt aproape sigur de asta, pentru că dictatorii iubesc (diferite) aniversări. Cred că în cele din urmă s-a impus un oarecare bun simț la Kremlin și acolo s-a observat că nu este posibil să învingi Ucraina la scara care inițial s-a dorit a fi realizată. Aceasta înseamnă că, în opinia autorităților ruse, este acum necesar să se asigure câștiguri teritoriale, să se dezvolte și să se negocieze dintr-o poziție de forță. Putin crede că da, victoria va fi declarată pe 7 octombrie”, a spus Kasparov într-un interviu acordat portalului ucrainean obozrevatel.com.

Trebuie remarcat faptul că așteptări similare au apărut și înainte

Vladimir Putin urma să anunțe victoria pe 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei. 9 mai este o dată cu însemnătate deosebită pentru ruși. Cu toate acestea, nimic de acest fel nu s-a întâmplat. Iar Rusia continuă războiul în Ucraina.

Potrivit lui Gari Kasparov, evenimentele recente de pe front, și anume atacurile de succes ale ucrainenilor cu ajutorul lansatoarelor de rachete americane HIMARS, au provocat panică în rândul rușilor și le-au oprit ofensiva.

„Totul merge prost conform planului”, a subliniat fostul mare maestru de șah

„Săptămânile următoare vor aduce soluții decisive. Eliberarea Hersonului de către trupele ucrainene poate deveni un punct de cotitură în acest conflict”, a adăugat Gari Kasparov.

Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie, campion mondial și un lider de multă vreme al clasamentului mondial de șah. După ce și-a încheiat cariera sportivă, s-a implicat în activități politice. Kasparov este unul dintre liderii opoziției ruse anti-Kremlin. Locuiește permanent în străinătate.

Articol publicat ințial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Acest razboi este prezentat in media la fel ca tabloidele din revistele de sport - bineinteles ca nu lipsesc amantele, vilele, iahturile, etc - si umplem si site-urile cat de cat respectabile ca republica.ro cu astfel de articolase mai mult decat slabe.
    • Like 1
  • Povesti cu ,pesti .
    • Like 1
  • O altă predicţie precisă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult