Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Gari Kasparov indică data la care Putin va anunța victoria: „Sunt aproape sigur de asta”

Kasparov G

Foto Getty Images

Autoritățile ruse au înțeles deja că războiul cu Ucraina nu poate fi câștigat așa cum a fost planificat inițial. „Dar dictatorii sunt fascinați de aniversări, motiv pentru care scopul propagandistic al lui Putin este să anunțe victoria pe 7 octombrie. Adică la împlinirea vârstei de 70 de ani”, a declarat vineri disidentul rus Gari Kasparov.

„Sunt aproape sigur de asta, pentru că dictatorii iubesc (diferite) aniversări. Cred că în cele din urmă s-a impus un oarecare bun simț la Kremlin și acolo s-a observat că nu este posibil să învingi Ucraina la scara care inițial s-a dorit a fi realizată. Aceasta înseamnă că, în opinia autorităților ruse, este acum necesar să se asigure câștiguri teritoriale, să se dezvolte și să se negocieze dintr-o poziție de forță. Putin crede că da, victoria va fi declarată pe 7 octombrie”, a spus Kasparov într-un interviu acordat portalului ucrainean obozrevatel.com.

Trebuie remarcat faptul că așteptări similare au apărut și înainte

Vladimir Putin urma să anunțe victoria pe 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei. 9 mai este o dată cu însemnătate deosebită pentru ruși. Cu toate acestea, nimic de acest fel nu s-a întâmplat. Iar Rusia continuă războiul în Ucraina.

Potrivit lui Gari Kasparov, evenimentele recente de pe front, și anume atacurile de succes ale ucrainenilor cu ajutorul lansatoarelor de rachete americane HIMARS, au provocat panică în rândul rușilor și le-au oprit ofensiva.

„Totul merge prost conform planului”, a subliniat fostul mare maestru de șah

„Săptămânile următoare vor aduce soluții decisive. Eliberarea Hersonului de către trupele ucrainene poate deveni un punct de cotitură în acest conflict”, a adăugat Gari Kasparov.

Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie, campion mondial și un lider de multă vreme al clasamentului mondial de șah. După ce și-a încheiat cariera sportivă, s-a implicat în activități politice. Kasparov este unul dintre liderii opoziției ruse anti-Kremlin. Locuiește permanent în străinătate.

Articol publicat ințial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Acest razboi este prezentat in media la fel ca tabloidele din revistele de sport - bineinteles ca nu lipsesc amantele, vilele, iahturile, etc - si umplem si site-urile cat de cat respectabile ca republica.ro cu astfel de articolase mai mult decat slabe.
  • Like 1
 • Dan check icon
  Povesti cu ,pesti .
  • Like 1
 • O altă predicţie precisă.
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult