Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gărzile Roșii atacă Statele Unite

statuie vandalizata - KEVIN DIETSCH / UPI / Profimedia

Foto: Kevin Dietsch/ UPI / Profimedia

Vom schimba numele capitalei? Al statului Washington?

Vom dinamita muntele Rushmore pentru a anihila efigiile lui George Washington, Thomas Jefferson și Theodore Roosevelt?

Vom trece la devastarea bisericilor creștine?

Când, în anul 1966, Mao Zedung a dezlănțuit Gărzile Roșii, pentru a șterge ultimele rămășițe și semne ale burgheziei, nimeni nu a anticipat consecințele.

1966: Mao Tse-Tung (Mao Zedong) (1893 - 1976) la un o adunare a Gărzilor Roșii în Peking. Oamenii flutură „micile cărți roșii” în timpul trecerii coloanei oficiale (Foto Keystone/Guliver Getty Images)

Dar, pe lângă mormanele de cărți arse, miile de monumente distruse, mulțimea de oameni încarcerați și uciși și de sutele de mii (după unii 20 de milioane) de victime, națiunea chineză a supraviețuit și țara - în loc să ajungă un stat comunist pur - a devenit o supraputere care se sprijină pe structura „un stat, două sisteme".

Spiritul burghez nu a dispărut. Revoluția culturală a rămas un capitol de istorie. Victimele ei nici atât.

Gărzile Roșii chineze nu mai există de aproape cincizeci de ani.

Multe dintre acțiunile punitive ale gardienilor roșii chinezi nu pot fi explicate nici astăzi și rămân exemple de ce pot face hoardele umane dezlănțuite și iraționale.

Statele Unite trec printr-o criză națională de mari proporții, declanșată de uciderea lui George Floyd de către un polițist dement, eveniment care a fost folosit de forțe politice organizate și amplu finanțate pentru a declanșa și menține haosul social.

Scopul final este blocarea economiei, anihilarea refacerii postpandemie, blocarea instituțiilor statului și instalarea fricii, confuziei și dezinformării în gândirea majorității alegătorilor.

Prin aceasta, componenta radical liberală americană, de fapt socialist-neomarxistă, speră să câștige alegerile.

După mai multe zile de distrugeri, jafuri și provocări, masa de manifestanți a trecut la distrugerea unor monumente istorice, pe criteriul că ei ar fi îndreptățiți să judece trecutul și să-i pedepsească pe cei care - în înțelegerea lor - au greșit.

Statuia lui Cristofor Columb din San Francisco, vandalizată cu vopsea roșie/sursa foto captura video AP

Primul criteriu folosit a fost alegerea acelor personalități care au fost proprietari de sclavi sau au susținut sclavia.

Curând, principiul a fost abandonat și președintele Abraham Lincoln, filozoful Immanuel Kant, scriitorul Miguel de Cervantes, exploratorul Cristofor Columb, monumentele dedicate celor care au luptat în al doilea război mondial, sau fostul președinte Theodor Roosevelt au avut statuile mânjte, decapitate sau demolate.

Numai dificultatea de a distruge masiva statuie ecvestră a președintelui Andrew Jackson din Washington D.C., erou național și fondatorul partidului democrat, a întârziat înlăturarea ei.

Logica acestor selecții lipsește sau este de o iresponsabilă mutilare a judecății cu care generația prezentă ar avea dreptul să se apropie de trecut.

Manifestanți din Washington D.C. care încearcă să distrugă statuia lui Andrew Jackson. Foto Eric Baradat / AFP / Profimedia

Dar azi un mesaj lansat pe twitter de Jeffery Shaun King, scriitor, jurnalist și pastor, activist pentru justiție socială și membru de bază al mișcării Blacklivesmatter, a formulat chemarea autorului pentru distrugerea tuturor reprezentărilor lui Iisus Cristos, care trebuie văzut - după părerea pastorului (creștin?) - ca un exemplu suprem al perversei supremații albe.

King înfige un jalon pe parcursul maselor de protestatari dezlănțuiți în barbarie, care arată că cei care îi ațâță sunt nu numai profund responsabili de instigări criminale, dar sunt și puternic afectați de patologii mentale.

Și lor li se datorează îndoctrinarea dementă a maselor care disprețuiesc și atacă fundamentul țării, fapte care îi plasează clar în categoria anarhiștilor iresponsabili de tipul gărzilor roșii.

Articol apărut și pe Marginalia

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E ca si cum as citi Breitbart, editia in limba romana, cu singura diferenta ca dl doctor l-a omis pe Soros, voit sau nu.
  • Like 0
 • Dear writer, you are missing the point somehow. La fel cum un organism cu un sistem imunitar sanatos nu contracteaza boala, asa si ......îndoctrinarea dementă a maselor care disprețuiesc și atacă fundamentul țării, nu prinde, if not..se datoreaza acumularilor cantitative de minciuna, dispret, viata grea, experimentate de o majoritate ignorata mult timp de unii dintre cei bogati si puternici. Vorbim de America unde existau sclavi, unde a aparut Ku Klux Klan, unde indienii au fost exterminati si trimisi in rezervatii de America unde a trait Margaret Sanger de o America care pare sa-si fi uitat propria jertfa in vieti omenesti in lupta contra fascismului si fara a trage invatamintele de rigoare, o America condusa de iluzia visului american in care prea multi au ramas doar cu visul si poate cu calcaiul pe grumaz. Asa ca,hai sa fim seriosi premizele unei noi grefe sociale au fost creeate cu prisosinta. Spre identificarea problemelor Americii este bine de aplicat principiul follow the money, both ways, oligarhia prezenta versus cei care vor sa-i ia locul De fapt totul se reduce la manipularea maselor de un grup sau alt grup de papusari. O cadere a U.S.A in dictatura de orice tip ar fi ea ar fi o catastrofa pentru omenire. Asa ca ar fi bine pentru americanii responabili sa vada din ce cauza sa ajuns aici incat prinde atacul garzilor rosii
  • Like 0
 • Sunt curioasa, cine ii finanteaza? Oricum, acesti "commies" nu reprezinta USA si nici guvernul. Nebunia lor se va stinge, asa cum s-au stins si altele.

  In China, miscarea "culturala" a fost pornita de sus, a fost controlata de stat si a cuprins toata populatia (ca n-a avut probabil incotro, ori victima, ori revolutionar).
  • Like 0
  • @ Emilia Dragne
   Soros, desigur...:)
   • Like 0
 • Poate ca o tara cladita pe sclavie si oprimare sistematica pe criterii de culoare a pielii merita ce i se intampla acum. Chiar si in 2020 A.D., aceste probleme sunt departe de a fi rezolvate. Atata timp cat raspunsul la intrebarea "e mai bine sa fii alb?" este da cred ca cei asupriti pot sa recurga la actiune. Negrii sunt marginalizati, dreptul lor la viata le este incalcat iar dreptul la justitie le este respins. Contractul social e putred si nu ei sunt cei ce l-au subrezit,

  Problema pentru "dezideratul uman" e ca mereu ne cramponam in criterii de nationalitate, de rasa, etc. Orice ne face diferit fata de aproapele nostru e transformat intr-o arma. Si sincer cu ce ne ajuta faptul ca avem statui cu orice figura istorica? E chiar atat de necesar sa ne ancoram in trecut? Marea majoritate a "eroilor nationali" au primit acest statut de pe varful unor mormane de cadavre ale celor ce au stat impotriva idealurilor propovaduite.

  Cat despre pastorul cu pricina e evident un idiot ca multi altii de o parte si de alta a baricadei. Insa orice paguba materiala paleste in comparatie cu pierderea de vieti omenesti si represaliile armate asupra manifestantilor pasnici. Fetisizarea bolnavicioasa a proprietatii, a "economiei", a unui sistem capitalist eminamente corupt face ca viata majoritatii muritorilor de rand sa fie sacrificata pe altarul banilor.

  Gestul de a compara actul de nesupunere civica indreptatita cu cele ale grupului armat al partidului comunist chinez este de prost gust in cel mai bun caz si e rupt din retorica trepanata americana. Una doua o dam pe "red scare". Oamenii aia n-au iesit in strada sa dea in cap sau sa impuste pe nimeni, si, daca isi varsa furia provocand "property damage", poate ca nu e sfarsitul lumii.

  Sau ma rog, sa bagam armata in ei si sa-i punem inapoi cu botul pe labe, .... mama lor de comunisti ordinari. Tocmai acum sa se rascoale cand sa faca si saracul ala un triliard de dolari!? Inapoi la bumbac ba!
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Observ că lumea o ia razna lejer.
  • Like 2
 • Revoluția culturală a durat, în China, 10 ani. Ani în care societatea aproape nu a mai funcționat! Spre exemplu, o bună parte a școlilor de toate gradele s-au închis. Elevii își judecau profesorii și îi și pedepseau, după legile lor și după mintea lor (îmi amintesc cazul unei profesoare aproape zdrobită de elevi sub tabla din clasă). Și au fost necesari aproape încă 10 ani să revină la normalitate (normalitatea chinezească bineînțeles). Nu cred că revoluția culturală din SUA va dura atât, dar va lăsa în urmă o societate profund divizată și nici unul din liderii politici sau religioși actuali nu pare a fi cel care ar putea reface coeziunea națiunii. Modul în care reacționează intelectualii mă uluiește însă. Funcționarii Muzeului de Istorie Naturală din New York sunt cu totul de acord cu îndepărtarea statuii fondatorului instituției, cu niște argumente care nu le-ar fi dat prin cap nici celor mai zeloși culturnici din anii 50 de la noi. Ca să nu rămână mai prejos, cei de la Guggenheim propun să restructureze muzeul deoarece nu reflectă suficient rasismul societății ( știre auzită la radio, l-ar fi făcut gelos și pe Stalin). Alții ar dori să scoată cuvântul Master din dicționare și să-l înlocuiască....nu știu cu ce. În loc să încerce să fie elementul de echilibru în această lume atât de tulburată dânșii se grăbesc să o ia înaintea tuturor conformismelor. Uluitor! Bine că nu s-a instaurat comunismul în America. L-ar fi dus pe culmi de perfecțiune!
  • Like 3
  • @ Stroe Adriana
   GabiC check icon
   Cel mai sus este insa L„Oreal care vrea sa scoata cuvantul ”inalbire” din toate reclamele si etichetele.
   Chinezii sunt mici copii...
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Gărzile roșii! Cât de bine știe marea masă a americanilor, omul de rând care vandalizează statui, ce-i ăla socialism? Făcându-și selfie cu tricoul cu Che Guevara? Au citit toți Capitalul lui Marx ori alte scrieri asemenea? La cultura lor fenomenală? Și dacă ar fi citit, cum de nu iau în considerare socialismul european, marele eșec previzibil, și care a făcut atâtea victime? Bine, toți cei noi cred că ar reuși mai bine. Se spune, sunt cei care au citit despre socialism și cei care îl înțeleg, iar aceia sunt cei care l-au trăit pe viu. Nu, sunt o masă ( să nu zic turmă) de oameni frustrați după lunile de carantină și care protestează...what ever for what. Merge și BLM. S-ar putea presupune că sunt seduși de o utopie însă cei care acum devastează și vandalizează n-ar fi chiar aceia care au un bagaj de lecturi la activ și un ideal bine conturat.
  Dacă totuși aderă la mișcarea neo-marxistă o fac din și cu multă ignoranță.
  Ce e val ca valul trece.
  • Like 1
  • @ Delia MC
   Nu trebuie sa-l fi citit pe Marx ca sa fii comunist - bolsevicii lui Lenin sau garzile lui Mao nu stiau nici sa vorbeasca bine propria limba si totusi si-au facut bine treaba de comunisti: sa distruga, sa ucida, sa terorizeze, sa fure ...

   Ignoranta nu-i face scuzabili. Nu cred in "Sancta simplicitas!" - preferam sa arda pe rug batrana aia fericita ca ajuta o crima si sa ramana Copernic in viata!
   • Like 2
  • @ Dani-El EL
   Delia MC Delia MC check icon
   Așa este, dar trăim alte timpuri. Eu zic, e bine să știi exact ce vrei, și asta e simplu, azi orice informație e accesibilă. Păi asta înseamnă că au doar o vagă închipuire despre ce ar însemna comunismul. La carențele lor de educație nici nu mă mir. Dacă s-ar informa, ar ști că-i o himeră irealizabilă. Habar n-au ce vor.
   Absolut, ignoranța nu scuză. Mulțimile ignorante, flămânde și dornice de răzbunare au fost mereu folosite ca masă de manevră. Dar acum ignoranța ESTE o alegere. Teoreticienii comunismului de rit nou își imaginează că ar face ei mai bine decât cei vechi. Vise periculoase. De asta spun, comparația cu gărzile roșii maoiste e forțată, cel puțin.
   Și nebunia asta va trece.
   • Like 0
  • @ Dani-El EL
   GabiC check icon
   corect; Da-i animalului puterea si el va ucide
   • Like 0
 • Valentin check icon
  E extrem de important ca măcar una din cele două părţi aflate în conflict să nu se radicalizeze. Din păcate creionul se ascute la ambele capete şi rezultatul poate fi catastrofal. Câtă vreme măcar o parte îşi va păstra gândirea limpede putem discuta de un echilibru. Altfel...
  • Like 0
  • @ Valentin
   GabiC check icon
   Razboi civil. Citeam pe Breitbart in comentarii ca unii se pregatesc sa-si apere ”avutia” facandu-si propriile militii. Si ca vor rade orice necunoscut care se va opri pe teritoriul lor.
   Altii se gandesc deja la cantitati de ”ammo” pe care sa si le pune deoparte- daca se va intampla sa traiasca ca ”pe vremea lui Mad Max”.
   • Like 0
 • "Pendulul" american continua sa functioneze: stanga Carter, dreapta Reagan, centru/stanga Clinton, centru/dreapta Bush, centru/stanga Obama, extrema dreapta Trump, la extrema stanga (revolta de azi). Urmeaza reactia KKK si dictatura militara ?
  • Like 1
  • @ Alexandru Lefter
   Unde mama naibii vezi tu in Trump o extrema dreapta? Sau pui si tu botu' la propaganda neo-marxista: "Toti cei care sunt impotriva noastra sunt fascisiti, rasisti, sexisti etc."?
   Eu ti-as recomanda sa citesti doar stirea data de agentiile gen CNN si abia dupa ce iti faci tu o impresie sa citesti si interpretarea pe care o da respectiva agentie. O sa ai surprize interesante.
   • Like 0
  • @ Alexandru Lefter
   GabiC check icon
   Vad ca sunt al doile care scrie- dar merita scris:
   Dupa toate canoanele- observand politicle- nu-l vad pe Trump extremist.
   Nici macar definitiv in dreapta nu-l prea vad ( vezi contractele lejere cu Japonia, cele cu Mexic, samd).-
   Cat despre politicile interne- in afara de faptul ca a vrut sa-si protejeze natia- si sa dea de munca americanului de rand ( care s-ar gasi mai degraba in politicile democratilor- daca ar trebui sa aplice aia vreo politica)- aducand business-ul inapoi in tara...ce vezi tu extrem? Limbajul? Pai se adreseaza cu cuvinte ieftine, percutante, pentru ca stie ca nivelul e sub zero.
   Nu poti sa le vorbesti unor zombi despre epistemologia semantica...cand ei abia citesc eticheta de detergent.
   • Like 0
 • Lui Trump ii convine de minune situatia. Refuzand recursul la forta nu a cazut in capcana democratilor care sperau la extinderea spiralei violentei si la intensificarea demonstratiilor de protest. In realitate a fost o masa relativ redusa numeric, dar foarte prezenta de descreierati pe care prea putini ii aproba si si mai putini vor sa-i urmeze. Ce ramane in urma lor? Distrugere, devastare si hotii filmate in direct. Nu vad cum astfel de evenimente ar putea sa-l ajute pe Biden. Care de altfel a fost foarte retinut in a lauda sau incuraja demonstratiile violente. Spre deosebire de Obama. Violentele oricum n-au nici un viitor pentru ca semnalele date de mediul de afaceri catre primarii democrati care accepta si incurajeaza asa ceva ii vor face pe respectivii sa incerce rapid sa revina la normal daca nu vor sa piarda bani la buget.
  Va ramane pe viitor un exemplu de asa nu, de ce s-ar putea intampla daca li se canta in continuare in struna acestei adunaturi eterogene cu impulsuri patologice.
  • Like 8
  • @ Adrian Ionascu
   GabiC check icon
   in Seatle principalul actor pe piata de Real Estate a anuntat ca-si muta catrafusele in alt stat.
   unii dintre mici afaceristi au anuntat ca se constituie in grup pentru a actiona statul in judecata ( si primaria) pentru ca nu le-a aparat drepturile si nu au intervenit pentru a limita distrugerile. Cica-s mana-n mana cu asiguratorii. Si daca nici asiguratorii din State nu au avocati...nu stiu cine...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult