Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gaudeamus igitur! Cu realism, despre ce ne așteaptă: Nicuşor Dan nu e eroul fără pată pe care-l cred mulţi, dar alternativa era catastrofală

Nicusor Dan - victorie

foto Yumiko Kurashige / AP / Profimedia

Sigur că m-am bucurat enorm de victoria lui Nicuşor Dan în alegerile prezidenţiale. Sigur că mi-am dorit să câştige şi l-am votat fără nicio ezitare. Sigur că nu s-ar fi pus niciodată problema să aleg alternativa. Dar euforia nu mă face să nu văd pe de o parte lipsurile lui – iar de acum, ca preşedinte, i le voi vâna şi i le voi taxa fără milă –, iar pe de alta problemele cu care rămânem în urma acestui an electoral complicat. Dar s-o luăm didactic.

citiți și

Trei carenţe majore în prestaţia noului preşedinte

1. Lipsa oricăror competenţe de oratorie şi construcţie a discursului

Acum pot s-o spun. Până acum am evitat evidenţierea acestui defect, pentru că nu era suficient de important în raport cu miza alegerilor. Dar acum el devine o problemă, pentru că vorbitul în public face parte din fişa postului preşedintelui (dacă nu doreşte să fie un alt dulap sau ficus): Nicuşor Dan are carisma unui plutonier şi capacitatea de a vorbi în public a unui bocanc. Am fost la manifestaţia pro-Europa de acum o săptămână din Piaţa Victoriei, la care a participat şi domnul Dan. Prestaţia sa, deşi mult aşteptată toată seara, a fost lamentabilă. Omul habar n-are de unde să apuce un discurs şi unde să-l ducă. Habar n-are cum se captează atenţia publicului, cum se gradează ideile, cum se foloseşte tonul vocii pentru a comunica cu auditoriul etc. Discursul său a fost un anticlimax total, adică a pornit îndoielnic, cu ceva emoţii, apoi s-a redresat un pic cu câteva idei despre Europa şi, tocmai când ar fi fost necesar să însufleţească publicul, să-l înflăcăreze, a început o „burtă” lăbărţată cu idei complet neunitare şi apoi a venit finalul dezamăgitor. În esenţă, ideile erau corecte, deşi cam clişeizate după părerea mea, dar, expuse aşa, nu puteau convinge pe nimeni. Avantajul său a fost că toţi cei din Piaţă eram deja convinşi că el trebuie votat. Numai că principalul atu al unui preşedinte îl constituie comunicarea cu cetăţĕnii, inclusiv cu cei care nu sunt de acord cu el, iar premisele nu sunt grozave. Totuşi, oratoria nu e ceva dincolo de abilităţile lui intelectuale: se poate învăţa şi se poate perfecţiona. Nu va ajunge niciodată vreun Cicero sau vreun Barack Obama, dar puţin mai bun decât e acum ar trebui să-şi dorească să ajungă.

2. Limba franceză vorbită de Nicuşor Dan este foarte departe de perfecţiune

Am râs cu toţii de franceza de nota 3 a lui George Simion. Şi bine am făcut: o asemenea Coană Chiriţă de secol XXI rar mai întâlneşti. Dar l-aţi ascultat pe domnul Dan vorbind franceză atunci când, plin de tact, a cerut scuze poporului francez pentru vorbele mârlăneşti ale contracandidatului său? Eu l-am ascultat şi mi-au sângerat urechile. Desigur, nu se compară franceza lui cu cea a lui Simion, care e aproape inexistentă, dar nu e nici pe departe franceza unui absolvent de École Normale Supérieure şi de Sorbona. Nu e vorba doar de accent, care a rămas – hélas! – est-european. E vorba de construcţia greoaie a frazei, de alegerea cuvintelor, care îmi arată că el nu prea mai are niciun contact cu limba franceză, lucru surprinzător pentru cineva educat în Franţa, şi, nu în ultimul rând, de o greşeală gramaticală de începător (la construcţia unei fraze condiţionale). O să spuneţi că acum caut nod în papură. Ei bine, dacă va insista să vorbească cu Emmanuel Macron şi alţi politicieni francezi în franceză, va constata foarte curând că şi francezii caută astfel de noduri în papură şi nu-i va fi moale deloc. Nu este un defect insurmontabil, orice limbă străină se poate reîmprospăta, dar mă mir cum cineva care a studiat la cel mai înalt nivel în Franţa poate vorbi o franceză atât de rudimentară şi „est-europeană”.

3. Lipsa de idei clare pe anumite teme care polarizează societatea

Sigur, pot înţelege că, din raţiuni strategice, a evitat cu obstinaţie să se pronunţe asupra unor teme sensibile care, oricum, nu ţin de atribuţiile preşedintelui, cum ar fi căsătoria cuplurilor homosexuale sau măcar parteneriatul civil. Dar au fost şi alte teme care ţin de atribuţiile preşedintelui şi pe care le-a abordat superficial sau deloc, cum ar fi implicarea concretă în războiul din Ucraina (dincolo de clişeul că trebuie să ajutăm Ucraina), viaţa grea a milioane de români din mediul rural sau din urbanul mic (nu am auzit mai nimic legat de cei care trăiesc de pe o zi pe alta şi care sunt complet lipsiţi de orizont, oameni capturaţi în acest moment de AUR). Înţeleg că preşedintele trebuie să fie un factor de unitate şi că trebuie să evite polarizarea societăţii, dar el nu este un monarh, cum s-a crezut, la un moment dat, Klaus Iohannis şi vor veni cât de curând vremuri în care nu va mai putea evita subiectele controversate din societatea românească.

E timpul pentru curăţenie în partide şi în BOR

Pe lângă lipsurile noului preşedinte, campania electorală care tocmai s-a terminat ne-a mai arătat şi că a venit vremea unei curăţenii generale în partidele mainstream, poate şi (de ce nu?) în AUR.

  • Primul care trebuie să treacă prin acest proces de reformare din temelii este PSD, iar primul lucru pe care trebuie să-l facă, în opinia mea, este clarificarea propriei ideologii. În acest moment mie şi foarte multor români nu ne este clar ce fel de partid este acesta: e de stânga? e de dreapta? e de centru? ce treabă are el cu partidele social-democrate similare din Europa? Din această lipsă de claritate doctrinară, care nu este, aşa cum greşit se crede la noi, un moft a derivat şi principala dilemă a acestui partid în ultimele două săptămâni: să se poziţioneze alături de un candidat pro-european asociat cu „neomarxismul”, „LGBT-ismul”, „progresismul”, valori pe care orice partid de stânga europeană le îmbrăţişează, sau să se poziţioneze alături de un candidat al extremei drepte? Mare parte din liderii şi electoratul tradiţional ai partidului trăgeau spre candidatul extremei drepte, cu care simţeau că au mai multe în comun, dar au fost şi lideri şi votanţi pesedişti care au înţeles că aşa ceva e sinucigaş. De aceea, e nevoie de o nouă garnitură de lideri. Nu mai vreau să aud de alde Ciolacu, Stănescu, Grindeanu, Firea, Lia Olguţa şi alţii ca ei. Vreau să văd un partid social-democrat modern şi cu adevărat de stânga, nu un partid de troglodiţi, iar Victoria Stoiciu, Victor Negrescu şi Alfred Simonis sunt, fără îndoială, nişte figuri onorabile.
  • USR trebuie şi el să depăşească stadiul de partiduleţ de adolescenţi devastaţi de hormoni şi de acnee. Trebuie să-şi schimbe statutul, să-şi facă şi ei ordine în idei (că nici la ei nu e clar dacă sunt de stânga sau de dreapta) şi să-şi aleagă un lider puternic şi care a dovedit că poate face performanţă în politică. Acesta nu poate fi decât Dominic Fritz.
  • Dar şi în AUR e vremea curăţeniei. Eu îmi pot imagina şi pot accepta şi un partid „suveranist” cu condiţia ca membrii şi liderii acestuia să nu fie nişte golani ignari şi cu vocabular de stadion. Când AUR ne va propune un lider de tipul lui Jordan Bardella, cel care conduce actualmente cu succes mişcarea suveranistă din Franţa, un tânăr foarte bine pregătit şi fără apucături fascistoide, sexiste şi homofobe, eu voi fi gata să-i ascult cu atenţie argumentele. Până atunci, nu mă interesează derbedeii şi nesimţiţii.
  • În fine, cea care trebuie mai să facă o curăţenie temeinică în propria ogradă este Biserica Ortodoxă Română, care, dincolo de discursul oficial al Patriarhiei, s-a purtat lamentabil în această campanie. Preoţi care l-au sprijinit pe faţă, mai ales la ţară, în oraşele mici şi în diaspora, pe Simion, ierarhi făţiş pro-Putin, în frunte cu Teodosie al Tomisului, călugări care au făcut propagandă deşănţată extremei drepte, toţi aceştia au făcut biserica de râs, au luat numele Domnului în deşert şi şi-au trădat poporul împingându-l, din ignoranţă şi orbire, în braţele Moscovei. Mai rău, un patriarh izolat în Sinod şi fără nicio autoritate, călcat în picioare şi de ultimul călugăr sau popă de ţară, a dovedit că nu înţelege importanţa crucială a momentului prin care trece poporul său şi a preferat să stea şi să doarmă dulcele, dar otrăvitul somn al neutralităţii. Aici recunosc că nu ştiu ce se poate face, dar poate şi noi, simplii credincioşi, ar trebui să fim mai vocali şi să le atragem atenţia preoţilor în biserică atunci când auzim o predică nelalocul ei, atunci cand aceştia o iau pe arătură şi-l laudă pe Putin sau ne asmut împotriva semenilor noştri de altă credinţă, de altă religie sau de altă orientare sexuală.

Sunt multe de făcut, dar cel mai important e că am scăpat, pentru moment, de catastrofa care ne aştepta dacă un extremist antioccidental manevrat de Kremlin ar fi ajuns în fruntea ţării. Gaudeamus igitur!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că epoca iluziilor începe să apună. O mare parte din votanți au fost tineri, la primul vot din viața lor. Tinerii de astăzi sunt pragmatici, nu emoționali.
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Nu există categorie socială mai cârtitoare decât 'telectualul român cu pretenții de "intelighentsia"... :D
    În afară de "voce și talent" ce ziceați că vă recomandă, mai exact? Nu sunt fan Nicușor, atât s-a putut, dar a-i căuta bube-n cap la doar o zi de la victorie este pur și simplu penibil. Pentru cine care nu se declară aurist, desigur, de la ăia mă aștept la penibil...
    • Like 2
    • @ RazvanP
      Puneti frana la cai, stimabile!
      Hold your horses, pardon my French.
      Nu e vorba de "bube in cap", ci de lucruri care, si in opinia mea, pot fi inbunatatite la ND.
      Va e cunoscut termenul de "feed-back"? De ce il confundati cu "critica"?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      RazvanP check icon
      Îmi e cunoscut termenul de feedback, dacă vrei să nitpick musai.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Problema nu ar fi cu președintele, ci cu contextul politic. Președintele nu are o majoritate care să-i permită o derulare lină a proiectelor. Ca de obicei ne aflăm într-o situație critică.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Știu. Cu atât mai mult cei din "societatea civilă" și "formatorii de opinie" nu trebuie să continue "nobila artă a împușcării în propriul picior"
      • Like 2
  • Sincer mă interesează prea puțin competențele autorului în retorică și limba latină, desigur unele observații sunt corecte dar complet irelevante, de ex. oratoria goală a lui Căcărău mă lasă complet rece, iar indicațiile pe care le dă partidelor sunt ridicole și inutile, dl. orator, studiați mai atent sistemul politic autohton cât și edificiul corupt care se numește BOR...
    • Like 1
  • Povestea cu luatul caselor celor din diasporă a contat enorm. Știu pe cineva în Spania care a votat ÎMPOTRIVĂ, pentru că avea o casă în București în care nu mai stătea de peste 20 de ani. Păi cum să-i iei omului casa? Ca ce chestie? Poate o lăsa moștenire cuiva. Cică îi dădea compensație. Mare lucru făcea cu compensația aia! Ne întorceam pe vremea stalinismului.
    • Like 3
  • Un discurs de +800.000 ptr ND. Iar lui Antonescu nu prea i-a fost de ajutor. Sa pacalim oamenii cu discursuri flamboaiante, asta e ideea?
    • Like 4
    • @ Gecaba
      Nu a fost un discurs, și nimeni nu se așteaptă ca ND să fie un orator bun. Nici măcar unul modest. De altfel, votanții lui ND s-au săturat de discursuri. Se așteaptă să fie un profesionist bun. Să comunice problemele clar și la obiect, fără niciun fel de floricele retorice. Ne-am săturat de discursuri, de cântat pe coardă sensibilă, de stors lacrimi. Tinerii dea astăzi sunt practici, nu emoționali.
      • Like 4
  • ceb check icon
    1. Matematicienii nu tin discursuri ci rezolva probleme de logica. Problema presedintilor de pana acum nu tine de eleganta discursului ci de capacitatea de comunicare. Nicusor Dan a comunicat intr-un mod direct, clar, fara briz-brizuri oratorice.
    2. Franceza vorbita de Nicusor a fost cursiva, chiar daca accentul nu a fost tocmai corect.
    3. Nimeni, dar absolut nimeni nu e perfect: subiectele pe care le-a evitat sunt sensibile in etapa candidaturii pentru ca in campanie aduni voturi, convingi electoratul sa castigi alegerile. Obiectiv atins. Ce urmeaza e foarte greu. Mult mai greu decat sa invingi un contracandidat cu grave derapaje care se autoelimina din cursa prin comportament.

    Ceea ce nu se spune este ca nu trebuia ca un matematician sa candideze alaturi de un sef de galerie la functia suprema din stat. As fi apreciat mai mult 2 politicieni cu experienta, diplomati, care sa fie consiliati de oameni competenti, care pot fi matematicieni sau altceva.
    Inca ceva: democratia romaneasca este imatura si foarte tanara.
    • Like 3
    • @ ceb
      Din cauza asta a fost votat. Pe de altă parte, recunosc că Bolojan are un discurs ceva mai închegat, dar nimeni nu se așteaptă ca cei doi să fie buni oratori, ci buni profesioniști.
      • Like 2
  • Autorul este un psd-ist care nu-și asumă opțiunea politică. Dacă dl. Nicușor Dan are atâte defecte nu înțeleg de ce l-a votat. Prostia și mârlănia marelui„orator” Crin Antonescu care nu știa să aleagă între cel mai rău și cel mia puțin rău (deși aici avea dubii - bănuiesc că pentru el Nicușor Dan era „cel mai rău”) Și , domnule, ați invocat doi mari oratori cum puteți să-l introduceți pe antonescu în această categorie?- deși nu o spuneți „cu subiect și predicat” vorba limbii române stâlcită. și, dragă domnule, prefer un președinte un intelectual de rasă unui așa zis orator. În legătura cu limba franceză, majoritatea francezilor folosesc prezentul și trecutul. atât. dacă folosești limba franceză cultă ești catalogat drept un sclifosit intelectual care vine din elita intelectuală franceză sau a strinilor care au învățat o franceză ca o limbă străină. Respect proasta părere care o aveți despre Dl. Nicușor Dan dar nu pot să nu constat orientare politică a Dumneavoastră.
    • Like 3
    • @ Ion Podocea
      Dar cu luatul caselor celor din diasporă cum este?
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult