Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce l-a girat științific procurorul Dan Voinea pe condamnatul penal Cătălin Voicu: „Toți sunt ai noștri până la urmă”

Republica.ro v-a prezentat listele cu editurile și cadrele didactice universitare care au sprijinit, din 2007 până astăzi, publicarea a sute de cărți scrise de deținuți. Datele au fost puse la dispoziție de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Republica.ro.

În urmă cu câteva zile, Republica.ro lansa un Apel pentru desființarea Uniunii Scriitorilor din Pușcării, prin care cerea eliminarea portiței legale prin care deținuții scapă mai repede de închisoare dacă scriu „lucrări științifice”. Nu mai puțin de 20.000 de oameni au distribuit demersul nostru împotriva imposturii. 

Peste 400 de cărți scrise de deținuți au apărut în ultimii trei ani, cu scopul de a le aduce autorilor lor reduceri ale pedepselor. Această situație a fost posibilă cu ajutorul profesorilor universitari care girează cărțile scrise în pușcării.

La fiecare carte considerată lucrare științifică, unui deținut i se scad, potrivit legii 254/2013, câte 30 de zile din pedeapsă. Condițiile ca acest lucru să se întâmple sunt ca un profesor universitar să ateste că respectiva lucrare are un subiect științific și respectă canoanele științifice și ca aceasta să fie publicată la o editură recunoscută.

Coordonatorul științific al fostului senator PSD Cătălin Voicu – condamnat în aprilie 2013 la șapte ani de închisoare pentru trafic de influență - este fostul procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul mineriadei din iunie 1990 și cel al Revoluției din decembrie 1989.

Dan Voinea a girat, potrivit datelor de la Ministerul Justiției, patru din cele cinci cărți scrise de Cătălin Voicu în închisoare. 

Contactat de Republica.ro, Dan Voinea spune că el a făcut „o caracterizare” doar pentru trei lucrări ale fostului senator PSD și crede că este o „greșeală” a Ministerului Justiției că el apare în calitate de coordonator științific. Susține că îl știe pe Voicu de când acesta lucra la Parchetul militar, la cabinetul procurorului general.

Voinea este de părere că „nu trebuie să avem o repulsie” față de deținuți pentru că „ sunt ai noștri până la urmă, ei trebuie să iasă mai buni de acolo”. 

Cele mai importante declarații din interviul cu Dan Voinea:

• „Nu le-am coordonat eu. Cred că informația este greșită. (...) A dat greșit Ministerul Justiției. Eu am dat o caracterizare pe lucrare”.

• „Eu nu am zis acolo nici să îl pună liber, nici să facă nu știu ce. Eu m-am referit la conținutul lucrării”

• „Dar eu am apreciat atunci printr-o caracterizare actualitatea temelor, adică era vorba de terorism, siguranță națională”

• „Eu pentru trei (cărți ) cred că am dat, nu pentru patru. Dar mă rog, poate nu sunt eu...El de vreo doi ani s-a apucat să facă treaba asta, probabil ca să îi folosească datele la caracterizarea comportării lui în penitenciar”

• „Nu trebuie să îi respingem, nu trebuie să avem o repulsie față de ei, sunt ai noștri până la urmă, ei trebuie să iasă mai buni de acolo. Eu nu mă feresc să stau de vorbă cu un deținut”

Cine e Dan Voinea

• Dan Voinea a fost numit în 2006 în funcția de procuror militar șef adjunct al Secției Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General. Până în octombrie 2007 a deținut și interimatul șefiei Parchetelor Militare.

• În octombrie 2008 șeful Ministerului Public, Laura Codruța Kovesi, a cerut revocarea lui Dan Voinea din funcția de adjunct al șefului Secției Parchetelor Militare. Ea l-a acuzat de nefinalizarea nici după 18 ani a dosarelor revoluției și mineriadelor. Președintele Traian Băsescu a semnat în martie 2009 decretul prin care generalul maior magistrat Dan Voinea a fost revocat din funcția de procuror șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în aprilie același an acesta a fost pensionat.

Fostul procuror militar susținea anul trecut într-un interviu că documentele aflate la serviciile secrete ar putea devoala adevărul despre Revoluție și Mineriadă, numai că aceste servicii nu vor să le dea procurorilor. 

Stenogramele din dosarul lui Voicu

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat de Curtea Supremă, în aprilie 2013, la 7 ani pentru trafic de influență, după ce, iniţial, politicianul fusese condamnat la 5 ani de închisoare.

Unele dintre stenogramele din dosarul lui Cătălin Voicu publicate în aprilie 2013 arătau că fostul senator îşi crease o reţea de poliţişti şi judecători care îi ascultau ordinele.  Fostul senator PSD vorbea despre intenţia de a deveni ministru de interne în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale și despre cum ar vrea să-l aresteze pe Neculai Onţanu şi să-i facă dosare lui Gabriel Oprea.

Câteva din stenogramele din dosar:

Voicu Cătălin: Băga-mi-aș p.... în Geoană și cu toți americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulți au dosare. Și cu toate golancile, cu șeful organizației PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot...Păi, șefa doamna Cristea de la Dâmbovița, la fel și nu-ți mai dau nume, că nu-i frumos. Mulți! Dom'ne, i-am rezolvat pe toți, dom'ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu pușcărie, alții le-a dat 10 ani, unul dintre avocați zice: "Dom'ne, nu-i e rușine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!" (...)

Voicu Cătălin: ...asta, să ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci .....se duce la negociere, vreau Internele. Dacă nu mă duc la Interne, da....

Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu...

Voicu Cătălin: Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toată Procuratura României, ai toată Justiția în mână, ai toată Curtea...

Mazăre Alexandru: Da' ai să arestezi? Dumneavoastră?

Voicu Cătălin: Da, am Poliția, vreau să-l arestez pe Onțanu, vreau să-i fac dosare lu' Oprea, credeam că poate vine de la ...de la...de jos dosaru', sus merge șnur! Pentru că eu sunt singuru' personaj care am tot...toată cane...conexiunea în mână, și-ai văzut că Procuratura, în Justiție și...”

Interviul acordat de fostul procuror militar Dan Voinea pentru Republica.ro:

- Numele dumneavoastră apare pe lista coordonatorilor științifici ai „lucrărilor” realizate de persoane aflate din pușcărie. Care a fost motivul pentru care ați acceptat să fiți coordonatorul pentru patru dintre cărțile lui Cătălin Voicu?

- Nu le-am coordonat eu. Cred că informația este greșită. Am făcut un fel de caracterizare la lucrare. A venit avocatul lui cu asta...Eu îl știu pe Voicu, pentru că el când era militar a lucrat la Parchetul militar la cabinetul procurorului general. Când au venit ca să îmi dau cu părerea despre ce a scris el pe teme de terorism, de securitate națională, erau teme de care el avea habar, adică nu era în afara culturii lui, și eu l-am apreciat, el a stat prin bibliotecă, a scris, acolo la penitenciar. În regimul nostru de penitenciar din România, în condițiile de detenție în comun, de regulă oamenii nu ies mai buni de acolo. Și cred că nu trebuie să ne supărăm pe cei care au avut astfel de preocupări. Adică legea permite și criminalilor să facă o facultate, ca profesor nu poți să-l respingi, e bine că vine să facă o facultate, să invețe, să citească, să nu facă alte lucruri, să putem să îl putem recupera. Deci ideea de executare a unei pedepse intră în procesul de recuperare, din punct de vedere juridic. Este un proces prin care trec cei ce au încălcat legea. Nu mi s-a părut că fac o greșeală dacă eu îl încurajez să scrie, indiferent de aprecierile care se fac de către judecători. Că până la urmă judecătorul este cel care ia în considerare sau nu ia in considerare. Am văzut comentariile astea, dacă domne, au caracter academic . Nu cărțile, mă rog, sunt cărți care sunt apreciate și de o academie, dar majoritatea cărților valoarea lor le-o dă piața, dacă le citește cineva sau nu le citește. Nu sunt lucări de cercetare neapărat într-un domeniu. Au scris, asta a fost și atât. E adevărat, că au făcut-o cu un scop acolo, oricine scrie ceva o face cu un scop. Dar eu am apreciat atunci printr-o caracterizare actualitatea temelor, adică era vorba de terorism, siguranță națională. În ce privește temele, el le-a abordat din punctul lui de vedere, la limitele culturii lui. Caracterul științific, acum, nu îl apreciez eu, dar eu i-am dat o caracterizare pentru ele.

- Dar sunteți trecut drept coordonator științific în informațiile de la Ministerul Justiției.

- A dat greșit Ministerul Justiției. Eu am dat o caracterizare pe lucrare. Eu nu am zis acolo nici să îl pună liber, nici să facă nu știu ce. Eu m-am referit la conținutul lucrării. E o caracterizare la lucrare, un știu unde a așezat-o el. O fi pus-o acolo la prefață, probabil, orice caracterizare ți-o pune în carte acolo. Nu pot să zic (că am fost) coordonator științific. Coordonator științific este atunci când faci ceva de cercetare, într-un domeniu.

- La patru din cele cinci lucrări ale lui Cătălin Voicu apăreți drept coordonator științific. De ce ați acceptat?

- Da, cred că da. Eu pentru trei (cărți) cred că am dat, nu pentru patru. Dar mă rog, poate nu sunt eu...El de vreo doi ani s-a apucat să facă treaba asta, probabil ca să îi folosească datele la caracterizarea comportării lui în penitenciar. Dar vă spun că bine ar fi ca toți aceștia condamnați să se ducă la facultăți, să învețe, să îi recuperăm social, că asta e scopul pedepsei. Nu trebuie să îi respingem, nu trebuie să avem o repulsie față de ei, sunt ai noștri până la urmă, ei trebuie să iasă mai buni de acolo. Eu nu mă feresc să stau de vorbă cu un deținut. Am fost și procuror, știu ce înseamnă un deținut, trebuie să avem un pic de înțelegere pentru acest proces de reeducare. Nu se mai face ca înainte de ‘89 cu bastonul. Ei acolo nu învață mare lucru la penitenciar. Dar trebuie încurajați să scrie, să se ducă în bibliotecă, chiar dacă o fac așa cum o fac, dar trebuie rupți un pic de mediul criminal de acolo. În ideea asta l-am cunoscut și am făcut-o, nu am avut alte interese în cărțile astea ale lui.  

Cărțile scrise de Cătălin Voicu în închisoare:

cap voicuu
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cat de penibil arata aici Dan Voinea!Jalnic de penibil!
  • Like 0
 • fanel check icon
  Ciorba de carti. E bine ca intemnitam plagiatul unuia sau altuia, dar uitam sa controlam combinatiile din parnai. Puscaria nu-si mai face treaba si cineva trebuie sa-si dea demisia daca n-are chef de munca. Acolo oamenii se duc pentru a se reeduca. Ce urat suna cand te gandesti ca in temnitele comuniste niste ciubote incercau sa reeduce niste spirite mari. Deci reeducarea nu exista in puscarii. Poate vorbim de o policalificare in furt si alte comicarii contra legii. Nici o carte nu le-as da voie sa scrie. I-as pune la munca fizica serioasa pe toate aceste pseudo-vedete!!!! Sa inteleaga, sa se reeduce pentru a intelege ca banul furat se plateste inapoi. Si zi de zi as face anchete si as discuta cu ei pana cand ar aduce banii furati inapoi. Nu tehnici NKVD-iste, dar macar un pic de psihologia infractorilor pentru a reda societatii niste oameni reformati. Acum am senzatia ca lumea se lauda cu anii de puscarie mai ceva decat cu anii de facultate.
  • Like 1
 • Inseamna ca Sandra Brown si Danielle Steel ar fi iesit si mai repede din inchisoare, in timp ce Nietzsche ar fi ramas acolo pana la moarte:"Am văzut comentariile astea, dacă domne, au caracter academic . Nu cărțile, mă rog, sunt cărți care sunt apreciate și de o academie, dar majoritatea cărților valoarea lor le-o dă piața, dacă le citește cineva sau nu le citește."
  • Like 0
 • check icon
  „Toți sunt ai noștri până la urmă„...ai mei în nici-un caz, poate ai lui, că sunt de aceiași teapă,câtă nesimțire de parvenit ordinar, să transfere vina lor ,tuturor, adică toți suntem părtași ai șmecheriilor lor specifice și trebuie să închidem ochii....și dacă spun că i-aș împușca fără clipire aș fi acuzat de neomenie, de parcă excrementele astea ar fi oameni....doar seamănă,atât.
  • Like 2
  • @
   da un cont unde sa trimit bani pentru a angaja ceva mercenari...
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult