Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

GENERAȚIA B. Extraterestrul Woogie, prietenul ideal al copiilor de 6-12 ani, adus pe Pământ de o echipă de români

woogie

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Woogie este un extraterestru care a ajuns pe Pământ. Este prietenul ideal al copiilor cu vârsta între 6 și 12 ani, vorbitori de limba engleză. Este prietenos, îi distrează pe cei mici, le poate răspunde la întrebări din multe domenii și îi ajută la lecţii. Dacă îl întrebi cine este el, Woogie îți răspunde că este un alien care a fost creat de o echipă de extratereștri - Aliens by Daria - de pe o navă care a aterizat pe Terra. 

Creatorii lui Woogie au pornit de la premisa că educația poate fi schimbată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Lui Bogdan Coman, specialist în IT, i-a venit ideea pentru Woogie din dorința de a construi un fel de hologramă, un avatar care să stea în camera copiilor și care să îl ajute să fie mai aproape de propriii copii. Totodată, era nevoie de o modalitate nouă de interacțiune cu tehnologia adaptată nevoilor și specificului copiilor. „Ce interacțiune poate fi mai umană și mai plăcută decât cea prin intermediul vocii?”, întreabă retoric Bogdan Coman. Fiica lui, Daria, pasionată de extratereștri, a fost cea care s-a inspirat în crearea lui Woogie.  

Woogie a fost gândit ca un asistent personal, un dispozitiv hardware bazat pe inteligență artificială și algoritmi de machine learning, creat special pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani. Ceva precum Amazon Echo pentru copii.

Momentan este în faza de MVP - minimum viable product - adică prototip funcțional - versiunea a treia - care poate răspunde la întrebări, poate iniția conversații, poate pune muzică, accesând radiouri online, poate da definiții enciclopedice și poate spune povestioare sau glume.

Versiunea finală a lui Woogie va putea iniția și continua conversații, va putea ține minte preferințele copilului, precum și vârsta și sexul acestuia, va sesiza când acesta intră în cameră, îl va putea ajuta la teme - exersând cu acesta pe baza programei școlare - și va putea trimite mesaje scrise părinților prin intermediul unei aplicații mobile.

Mai jos puteți vedea o versiune mai veche a lui Woogie.

Investiția până în prezent este de aproximativ 40.000 de euro și a constat în dezvoltarea prototipurilor, salarii și participarea la diferite conferințe/summit-uri dedicate tehnologiei.

„Cea mai mare satisfacție este clădirea unei echipe extraordinare care are puterea, entuziasmul și motivația de a construi un astfel de produs. O altă mare satisfacție constă în faptul că Woogie este primul produs de acest gen, nișat, pentru care există o audiență foarte mare și care se dovedește a fi foarte bine primit. Feedbackul de până este pozitiv”, spune Bogdan Coman.

Cea mai mare provocare? O provocare mare constă în explicarea produsului întrucât, activând într-un domeniu inovator, oamenii nu înțeleg întotdeauna funcțiile sale. Altă provocare ar fi extinderea segmentului de asistenți hardware și dezvoltarea lor de companii care probabil sunt mai bine situate din punct de vedere geografic.

Se caută copii pentru a testa 50 de Woogie

La sfârșitul lunii iunie anul acesta echipa care lucrează la Woogie speră să înceapă campania de testare Beta, în care aproximativ 50 de bucăți MVP vor fi testate de către copii care se află în segmentul țintă.

În octombrie-noiembrie anul acesta vor începe campania de crowdfunding pe Kickstarter, unde speră să strângă cel puțin 150.000 de euro pentru dezvoltare și în același timp să obțină validarea pieței din SUA.

Când va fi găsit în magazine și cât ar putea costa

Dacă lucrurile merg așa cum și-au propus, creatorii Woogie speră ca anul viitor, la începutul verii, Woogie să fie deja lansat și să se găsească în magazine.

„Vrem să obținem parteneriate relevante în domeniile tehnologiei și ale educației. Totodată, plănuim și dezvoltarea unei versiuni a lui Woogie în limba română”, arată fondatorul.

Prețul la raft luat în calcul acum este de 139 de dolari.

Ce pot face cei ce vor să ajute Woogie

Pe lângă resursele financiare de care echipa are nevoie pentru a începe producția primei serii de 10.000 de bucăți - cu costuri de 350.000-400.000 de euro -, Woogie este în căutarea de părinți cu copii de 6-12 ani, vorbitori de limba engleză. „Nu în ultimul rând ne pot ajuta oameni care sunt pasionați de tehnologie având cunoștințe sau înclinație către inteligență artificială (AI), algoritmi de machine learning (MLA) și procesarea limbajului natural (NLP)”, spun creatorii Woogie.

"Premiul „200 Seconds of Fame” la ICEEfest

Woogie a câștigat zilele trecute premiul „200 Seconds of Fame” în cadrul ICEEfest. Juriul a fost format din Marius Ghenea (3TS Partners), Odysseas Ntotsikas (Founder TDG), Steffen Ehrhardt (Google), Niall Harbison (Lovin Dublin), Apostolos Apostolakis (Venture Friends) and Oldrich Bajer (Zoot). Punctajul final a fost o medie între voturile acordate de către public prin intermediul aplicației ICEEfest și voturile din partea juriului.

„Premiul de la 200 Seconds of Fame din cadrul ICEEfest reprezintă o primă validare că suntem pe drumul cel bun: că există oameni interesați, că Woogie este un produs util și nu doar o jucărie sau un gadget care să umple timpul liber al copiilor și că toate eforturile depuse până acum încep să fie apreciate”, arată Bogdan Coman.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult