Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Germania: Restricții și compromisuri de Crăciun

Angela Merkel - 25 nov

Foto: Odd Andersen AFP /Profimedia

În timpul lunii octombrie, când a fost declarată aplicarea unui lockdown light pentru luna noiembrie, se spera ca din decembrie lucrurile să revină la o oarecare normalitate... dar iată că suntem la sfârșitul de noiembrie, iar despre normalitate nici nu încape vorbă! 

Dimpotrivă, așa cum era de așteptat, lockdown-ul "parțial" se va prelungi până în 20 decembrie. O relaxare a restricțiilor privind contactele sociale a fost permisă doar pe perioada sărbătorilor. Landurile discutaseră deja scenariile aplicabile, însă era necesară o decizie la nivel național, deci una validată de guvernul Merkel.

Reuniunea mult așteptată a miniștrilor landurilor germane s-a desfășurat miercuri, 25 noiembrie.

Deciziile se referă la modul în care va fi gestionată criza Covid-19 pe timpul sărbătorilor de iarnă.

În perioada 23 decembrie - 1 ianuarie vor fi permise întâlnirile de până la 10 persoane ce nu fac parte din aceeași unitate familială. Copiii de până la 14 ani fac excepție. 

Se recomandă câteva zile de autoizolare înainte de această perioadă festivă, obiectivul fiind reducerea pericolului unei infectări.

În acest sens, se apelează și la înțelegerea, sau mai bine zis, la flexibilitatea angajatorilor: se propune ori munca de la domiciliu ori un concediu începând cu data de 23 decembrie.

Căci sloganul la nivel național este "stay at home".

Cât despre focurile de artificii de Revelion, guvernele federale recomandă cetățenilor să se abțină de la astfel de distracții de sfârșit de an. Utilizarea pirotehnicii va fi oricum interzisă în piețele și străzile aglomerate, pentru a se evita grupurile mai mari.

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise, chestiune considerată de importanță maximă, iar vacanța de Crăciun va începe pe 19 decembrie. S-a accentuat faptul că dreptul la educație poate fi garantat doar în cadrul instituțiilor de învățământ.

În școlile din zonele în care infectările depășesc 50 la 100.000 de locuitori, copiii vor trebui să poarte măști de protecție și în timpul cursurilor. În localitățile în care numărul de cazuri va atinge valori mult superioare acestei cifre, se ia în considerare posibilitatea cursurilor în model hibrid.

Universitățile vor trece însă la cursurile în format digital.

Restaurantele și cafenele vor continua să funcționeze în regim take-away, facilitățile de agrement și culturale au fost închise de la începutul lunii noiembrie.

Ajutorul financiar pentru companii, instituții și persoane afectate de lockdownul în vigoare va fi prelungit și în luna decembrie. Guvernul federal planifică un supliment financiar de 17 miliarde de euro.

Concluziile consultărilor din această săptămână nu aduc surprize... doar variațiuni pe aceeași temă.

Actualul lockdown "light" va continua, unicul respiro de ordin "social" fiind perioada Sărbătorilor - după care se va continua pe aceeași linie melodică… ad libitum. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult