Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Germania: Restricții și compromisuri de Crăciun

Angela Merkel - 25 nov

Foto: Odd Andersen AFP /Profimedia

În timpul lunii octombrie, când a fost declarată aplicarea unui lockdown light pentru luna noiembrie, se spera ca din decembrie lucrurile să revină la o oarecare normalitate... dar iată că suntem la sfârșitul de noiembrie, iar despre normalitate nici nu încape vorbă! 

Dimpotrivă, așa cum era de așteptat, lockdown-ul "parțial" se va prelungi până în 20 decembrie. O relaxare a restricțiilor privind contactele sociale a fost permisă doar pe perioada sărbătorilor. Landurile discutaseră deja scenariile aplicabile, însă era necesară o decizie la nivel național, deci una validată de guvernul Merkel.

Reuniunea mult așteptată a miniștrilor landurilor germane s-a desfășurat miercuri, 25 noiembrie.

Deciziile se referă la modul în care va fi gestionată criza Covid-19 pe timpul sărbătorilor de iarnă.

În perioada 23 decembrie - 1 ianuarie vor fi permise întâlnirile de până la 10 persoane ce nu fac parte din aceeași unitate familială. Copiii de până la 14 ani fac excepție. 

Se recomandă câteva zile de autoizolare înainte de această perioadă festivă, obiectivul fiind reducerea pericolului unei infectări.

În acest sens, se apelează și la înțelegerea, sau mai bine zis, la flexibilitatea angajatorilor: se propune ori munca de la domiciliu ori un concediu începând cu data de 23 decembrie.

Căci sloganul la nivel național este "stay at home".

Cât despre focurile de artificii de Revelion, guvernele federale recomandă cetățenilor să se abțină de la astfel de distracții de sfârșit de an. Utilizarea pirotehnicii va fi oricum interzisă în piețele și străzile aglomerate, pentru a se evita grupurile mai mari.

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise, chestiune considerată de importanță maximă, iar vacanța de Crăciun va începe pe 19 decembrie. S-a accentuat faptul că dreptul la educație poate fi garantat doar în cadrul instituțiilor de învățământ.

În școlile din zonele în care infectările depășesc 50 la 100.000 de locuitori, copiii vor trebui să poarte măști de protecție și în timpul cursurilor. În localitățile în care numărul de cazuri va atinge valori mult superioare acestei cifre, se ia în considerare posibilitatea cursurilor în model hibrid.

Universitățile vor trece însă la cursurile în format digital.

Restaurantele și cafenele vor continua să funcționeze în regim take-away, facilitățile de agrement și culturale au fost închise de la începutul lunii noiembrie.

Ajutorul financiar pentru companii, instituții și persoane afectate de lockdownul în vigoare va fi prelungit și în luna decembrie. Guvernul federal planifică un supliment financiar de 17 miliarde de euro.

Concluziile consultărilor din această săptămână nu aduc surprize... doar variațiuni pe aceeași temă.

Actualul lockdown "light" va continua, unicul respiro de ordin "social" fiind perioada Sărbătorilor - după care se va continua pe aceeași linie melodică… ad libitum. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult