Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Germania schimbă strategia în lupta cu covidul. Județele din România pe care germanii le consideră „zone de risc”

Muncitor român în Germania

Foto: Guliver Getty Images

Din data de 8 august, testele corona vor fi obligatorii pentru călătorii ce sosesc din zonele de risc (la care s-au adăugat și 2 regiuni spaniole, Navarra și Aragon). Amenda pentru cei ce refuză testarea ajunge la 25.000 €.

Încă de la 1 august există posibilitatea unei testări gratuite (opționale) la sosirea pe aeroport.

Testele puse la dispoziție vor fi gratuite, plătite fiind de casele de asigurări, ce primesc sprijin financiar statal în acest sens.

Motivul deciziei Ministrului Sănătății Jens Spahn (CDU) este creșterea numărului de contagieri: „Sunt conștient de faptul că este o încălcare a libertății individuale", însă drept act de responsabilitate civică, este imperios necesar.

Indiferent de rezultatul testului, carantina de 14 zile va rămâne obligatorie.

Chestiunea plătirii testului de către persoana în cauză a fost respinsă de către minister, pe motiv că testarea nu ar trebui să devină o chestiune socială, turiștii fiind oricum nevoiți să suporte cheltuielile concediului, la care nu ar trebui să se adauge costul testului Covid. Călătorilor ce intră în spațiul european li se va cere în viitor efectuarea unui test înainte de îmbarcare, o inițiativă ce ar trebui implementată la nivel european.

În momentul de față, Germania nu consideră România în totalitatea ei drept zonă de risc, spre deosebire de Italia, care în urmă cu aproximativ 2 săptămâni a impus carantina persoanelor ce vin din România. Excepție fac următoarele județe, care sunt pe „lista neagră", reprezentând zone de risc din data de 7 august: Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți, Timiș.

Spahn subliniază faptul că pandemia nu s-a sfârșit încă, iar numărul mare de noi contagieri din ultimele zile se datorează și faptului că s-au suplimentat testele efectuate.

Întrebarea dacă în Germania a început sau nu un al doilea val al pandemiei nu este considerată relevantă de către ministrul Spahn. Decisiv este faptul că spitalele și oficiile însărcinate cu gestiunea crizei sunt pregătite corespunzător pentru o eventuală agravare a situației actuale.

Un lockdown trebuie evitat cu orice preț, ceea ce, potrivit ministrului, nu este dificil dacă se respectă cele 3 concepte de bază: distanța socială, igiena și masca de protecție, „un preț derizoriu" în lupta împotriva virusului.

Conform Institutului Robert Koch (RKI), Germania a înregistrat în ultimele zile o creștere surprinzătoare a numărului de cazuri de COVID-19: numai în data de 6 august, 1045. Această cifră nu mai fusese atinsă din luna mai, când situația la nivel național a început să se stabilizeze. La început de iulie se înregistrau între 300 și 700 de cazuri pe zi.

În orice caz, orașele și spitalele se consideră mult mai bine pregătite în momentul de față decât la începutul pandemiei. Până la urmă, situația actuală este cauzată doar parțial de chestiunea concediilor petrecute în străinătate și a „contagierilor importate" din zone ca Mallorca, unde restricțiile au fost încălcate în repetate rânduri.

În data de 7 august, numărul infecțiilor active era de 9758, cel al cazurilor totale 215.210, al deceselor 9252 și al pacienților însănătoșiți, 196.200.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • storo check icon
    Ce n-ati mai mentionat in articol este ca daca te intorci dintr-o zona de risc ( in care ai fost avertizat sa nu mergi) si esti infectat, in cele 14 zile de carantina nu beneficiezi de somaj sau alte ajutoare sociale iar spitaizarea nu iti este acoperita de casa de sanatate. Adica se considera ca daca te expui in mod deliberat riscului, atunci nu mai meriti ca statul sa isi cheltuie resursele ca sa te trateze. Ceea ce cred ca este foarte corect.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult