Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Gestul simplu prin care președintele Iohannis poate arăta că este mai bun decât Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Parlamentul României cu zâmbetul pe buze și a părut că deține, pe tot parcursul prezenței sale în plen, controlul asupra situației. A fost relaxat, a vorbit în citate memorabile, a dozat bine tensiunea din frazele aplicate parlamentarilor majorității, iar când aceștia s-au ridicat să plece a produs surpriza absolută: a avut o manifestare spontană de autoironie. „Ați obosit deja? Ghinion!” 

Iohannis a spus marți aproape toate lucrurile care trebuiau spuse: a sancționat derapajul comis de PSD și ALDE în ceea ce privește ordonanța de schimbare a codurilor, le-a atras atenția asupra mandatului cu care alegătorii i-au trimis la guvernare, le-a cerut să rezolve criza pe care ei înșiși au creat-o și le-a spus că nu dorește alegeri anticipate, ci o guvernare responsabilă. „Ați câștigat alegerile! Legiferați! Guvernați! Conduceți cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabil. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ce ați promis, faceți!”, le-a transmis șeful statului, care a anunțat că, imediat după ce va primi răspunsul de la Parlament, va convoca referendumul în care îi va întreba pe români ce fel de țară își doresc. 

În final s-a adresat românilor care au ieșit în stradă pentru a se opune OUG 13. „Când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate, românii au ieșit în stradă și au aprins lumina. Democrația trebuie apărată și pentru democrație trebuie educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție de democrație. Să păstrăm democrația vie și România curată”.

Iohannis a zâmbit mult marți.

Este zâmbetul învingătorului, pentru că sondajele interne îi arată că este pe val și că a recuperat în două săptămâni cât a pierdut în doi ani de mandat. Dar mai e nevoie de ceva ca zâmbetul victoriei să nu fie umbrit de aroganță.

Președintele a omis astăzi pe cineva din discursul lui: pe oamenii aceia, mulți dintre ei în vârstă, cu figuri furioase și triste care își manifestă, zgribuliți, nemulțumirea în fața Palatului Cotroceni. 

Nu contează câți sunt, mai ales că la fel ca ei mai sunt cu sutele de mii în România. Fac parte dintre cei care se prezintă de fiecare dată atunci când partidul îi cheamă la urne. Unii votează PSD din convingere fermă. Alții dintr-o dezamăgire și o frustrare care intră în rezonanță cu discursul manipulării și al urii de clasă practicat de unele televiziuni.

Iohannis nu a vorbit marți cu niciunii dintre ei, așa cum nici dreapta românească nu a făcut-o vreodată cu adevărat. 

Aș vrea să mă refer aici la o categorie din electoratul PSD. Se discută, la fiecare rundă de alegeri, că mulți dintre cei care se lasă ușor păcăliți de promisiunile electorale deșarte sau care își dau votul pentru o găleată, pentru un kil de ulei sau de făină fac partea din categoria celor născuți sau ajunși săraci în România. 

Sau din categoria celor care nu sunt săraci în România, dar pentru care ordinea lumii așa cum o știau s-a răstunat atât de brusc și ciudat, încât n-au mai apucat să își mai găsească vreodată locul. Sau dintre cei care au rămas din comunism cu reflexul neîncrederii toxice și al luptei pentru lucrurile mărunte și cărora nimic nu le-a demonstrat că ar trebui să renunțe la el. 

Sau din categoria oamenilor lipsiți cu anii de oportunități economice și sociale. Sau toate la un loc. Un amestec de lipsă de oportunități, context social, neșansă istorică, neșansă proprie, alegere personală au făcut vulnerabilă o parte a populației acestei țări. Ne mirăm adesea cât de susceptibili la manipulare sunt acești oameni, fără să ne gândim cât de puțini sunt cei cu adevărat de soarta lor și cât de puțini sunt cei care li se adresează cu bunăcredință. Și astfel de oameni sunt astăzi în fața Palatului Cotroceni.

Președintele Iohannis ar trebui să le spună ceva celor de acolo. Ar putea să le trimită niște ceai cald, să îi cheme măcar pe câțiva dintre ei înăuntru să stea de vorbă și, poate, să le zâmbească. Nu ar fi o victorie, dar ar fi un început.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dodoring check icon
    "Ghinion" este cuvântul cu care Iohannis cioplește la limba română și prin care ne prostește că numai El, ilustrul profesor a putut să cumpere 6 case. Ceilalți profesori au "ghinion"...Și dacă așa a meditat d-l profesor de fizică cohorte de elevi învățând că lanternele telefoanelor erau "iluminate"...atunci...si fizica bag seama o cioplește identic. "Ghinion"
    • Like 0
  • Îmi pare rău, dar nu împărtășesc. Ne legam acum de aspecte artistice. Și dacă Iohannis li s-ar fi adresat in parlament, foarte posibil ca mesajul președintelui sa nu fi ajuns la ei, cei din fata palatului Cotroceni. Pentru ca nu de putine ori asemenea mesaje nu sunt preluate și distribuite de televiziunile la care acei inși se uita, cât e ziulica. Acele televiziuni au obiceiul da trunchieze tot ce nu le-ar servi mesajului deformat pe care îl emit.

    Oamenii aceia nu par a fi curioși sa folosească telecomanda, sa vadă și alte păreri. Atunci, cum sa ajungă Iohannis la ei! Ar fi fost o vorbire in van, care ar fi servit tot estetilor de tipul CTP. Sau noua, cei care ne informam din mai multe surse. Ar fi fost un discurs pentru istorie, dar nu pentru oamenii cărora le-ar fi fost destinat.
    • Like 0
  • Îmi pare rău, dar nu împărtășesc. Ne legam acum de aspecte artistice. Și dacă Iohannis li s-ar fi adresat in parlament, foarte posibil ca mesajul președintelui sa nu fi ajuns la ei, cei din fata palatului Cotroceni. Pentru ca nu de putine ori asemenea mesaje nu sunt preluate și distribuite de televiziunile la care acei inși se uita, cât e ziulica. Acele televiziuni au obiceiul da trunchieze tot ce nu le-ar servi mesajului deformat pe care îl emit.

    Oamenii aceia nu par a fi curioși sa folosească telecomanda, sa vadă și alte păreri. Atunci, cum sa ajungă Iohannis la ei! Ar fi fost o vorbire in van, care ar fi servit tot estetilor de tipul CTP. Sau noua, cei care ne informam din mai multe surse. Ar fi fost un discurs pentru istorie, dar nu pentru oamenii cărora le-ar fi fost destinat.
    • Like 0
  • Pai... ori a citit asta, ori sunteti vorbiti
    • Like 0
  • Dupa ce nu i a bagat in seama acum vine cu ceai si cafea?
    • Like 1
  • Stimata dna, acum a iesit presedintele. Ce a rezolvat? L-au injurat, scuipat si amenintat. Cand a vorbit in Parlament, PSD-ul a plecat huiduind. Cand a vorbit cu protestatarii, a fost injurat, scuipat si amenintat. Dar eu nu ma mir. Ati mai văzut dvs dictatori care sa dialogheze? Istoria ne-a aratat ca nu.
    • Like 1
  • Daca dragnea venea intre noi ar fi fost linsat. Ce dumnezeu vorbiti aici?
    • Like 0
  • Se pare ca si presedintele citeste Republica, asa ca a facut un gest pe care nimeni nu l-a mai facut pana acum.
    • Like 1
  • Cred ca prin afirmatia facuta de Presedinte , ca PSD A CASTIGAT ALEGERILE si ca TREBUIE SA GUVERNEZE, s-a adresat exact electoratului lor, al stangii, care e inspaimantat ca nu li se respecta votul !...
    • Like 2
  • Ori n-am citit prea atent, ori nu am inteles exact, dar mai exista o categorie de oameni care au pus macar o stampila pe psd, si anume, cei care au crezut intr-un program electoral (intr-un procent mai mare sau mai mic) si care, in acelasi timp, nu aveau alta varianta de vot. Cunosc oameni care au votat tot timpul impotriva PSDuluo, dar de data asta le-a dat o sansa. De ce?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult