Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Parlamentul României cu zâmbetul pe buze și a părut că deține, pe tot parcursul prezenței sale în plen, controlul asupra situației. A fost relaxat, a vorbit în citate memorabile, a dozat bine tensiunea din frazele aplicate parlamentarilor majorității, iar când aceștia s-au ridicat să plece a produs surpriza absolută: a avut o manifestare spontană de autoironie. „Ați obosit deja? Ghinion!”
Iohannis a spus marți aproape toate lucrurile care trebuiau spuse: a sancționat derapajul comis de PSD și ALDE în ceea ce privește ordonanța de schimbare a codurilor, le-a atras atenția asupra mandatului cu care alegătorii i-au trimis la guvernare, le-a cerut să rezolve criza pe care ei înșiși au creat-o și le-a spus că nu dorește alegeri anticipate, ci o guvernare responsabilă. „Ați câștigat alegerile! Legiferați! Guvernați! Conduceți cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabil. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ce ați promis, faceți!”, le-a transmis șeful statului, care a anunțat că, imediat după ce va primi răspunsul de la Parlament, va convoca referendumul în care îi va întreba pe români ce fel de țară își doresc.
În final s-a adresat românilor care au ieșit în stradă pentru a se opune OUG 13. „Când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate, românii au ieșit în stradă și au aprins lumina. Democrația trebuie apărată și pentru democrație trebuie educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție de democrație. Să păstrăm democrația vie și România curată”.
Iohannis a zâmbit mult marți.
Este zâmbetul învingătorului, pentru că sondajele interne îi arată că este pe val și că a recuperat în două săptămâni cât a pierdut în doi ani de mandat. Dar mai e nevoie de ceva ca zâmbetul victoriei să nu fie umbrit de aroganță.
Președintele a omis astăzi pe cineva din discursul lui: pe oamenii aceia, mulți dintre ei în vârstă, cu figuri furioase și triste care își manifestă, zgribuliți, nemulțumirea în fața Palatului Cotroceni.
Nu contează câți sunt, mai ales că la fel ca ei mai sunt cu sutele de mii în România. Fac parte dintre cei care se prezintă de fiecare dată atunci când partidul îi cheamă la urne. Unii votează PSD din convingere fermă. Alții dintr-o dezamăgire și o frustrare care intră în rezonanță cu discursul manipulării și al urii de clasă practicat de unele televiziuni.
Iohannis nu a vorbit marți cu niciunii dintre ei, așa cum nici dreapta românească nu a făcut-o vreodată cu adevărat.
Aș vrea să mă refer aici la o categorie din electoratul PSD. Se discută, la fiecare rundă de alegeri, că mulți dintre cei care se lasă ușor păcăliți de promisiunile electorale deșarte sau care își dau votul pentru o găleată, pentru un kil de ulei sau de făină fac partea din categoria celor născuți sau ajunși săraci în România.
Sau din categoria celor care nu sunt săraci în România, dar pentru care ordinea lumii așa cum o știau s-a răstunat atât de brusc și ciudat, încât n-au mai apucat să își mai găsească vreodată locul. Sau dintre cei care au rămas din comunism cu reflexul neîncrederii toxice și al luptei pentru lucrurile mărunte și cărora nimic nu le-a demonstrat că ar trebui să renunțe la el.
Sau din categoria oamenilor lipsiți cu anii de oportunități economice și sociale. Sau toate la un loc. Un amestec de lipsă de oportunități, context social, neșansă istorică, neșansă proprie, alegere personală au făcut vulnerabilă o parte a populației acestei țări. Ne mirăm adesea cât de susceptibili la manipulare sunt acești oameni, fără să ne gândim cât de puțini sunt cei cu adevărat de soarta lor și cât de puțini sunt cei care li se adresează cu bunăcredință. Și astfel de oameni sunt astăzi în fața Palatului Cotroceni.
Președintele Iohannis ar trebui să le spună ceva celor de acolo. Ar putea să le trimită niște ceai cald, să îi cheme măcar pe câțiva dintre ei înăuntru să stea de vorbă și, poate, să le zâmbească. Nu ar fi o victorie, dar ar fi un început.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oamenii aceia nu par a fi curioși sa folosească telecomanda, sa vadă și alte păreri. Atunci, cum sa ajungă Iohannis la ei! Ar fi fost o vorbire in van, care ar fi servit tot estetilor de tipul CTP. Sau noua, cei care ne informam din mai multe surse. Ar fi fost un discurs pentru istorie, dar nu pentru oamenii cărora le-ar fi fost destinat.
Oamenii aceia nu par a fi curioși sa folosească telecomanda, sa vadă și alte păreri. Atunci, cum sa ajungă Iohannis la ei! Ar fi fost o vorbire in van, care ar fi servit tot estetilor de tipul CTP. Sau noua, cei care ne informam din mai multe surse. Ar fi fost un discurs pentru istorie, dar nu pentru oamenii cărora le-ar fi fost destinat.