Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ghici cine scapă de Fisc?

Victor Ciorbea, iertat de ANAF

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ștergerea datoriilor către Fisc pentru Victor Ciorbea este un act public de o gravitate fără margini.

Dacă admitem că un întreprinzător poate, în cazuri cu totul excepționale, să beneficieze de o amnistie fiscală, în schimb este de netolerat ilegalitatea pe care o comit autoritățile statului aplicând amnistia unor persoane fizice. Putem să înțelegem că o firmă ajunge să se înglodeze în datorii, pentru că a greșit planul de afaceri, pentru că s-a împrumutat în condiții dezavantajoase, pentru că s-a modificat legislația fiscală etc., motivele pot fi numeroase. Şi pentru că statul nu are, în principiu, niciun interes să descurajeze inițiativa privată, investițiile și crearea de locuri de muncă, pentru că statul nu urmărește să îndatoreze firmele și să blocheze astfel activitatea economică, atunci da, în condiții bine precizate, el poate decide să mai dea o șansă afacerii, abia după ce se convinge că blocajul în datorii este de nedepășit prin toate celelalte mijloace.

Dar a șterge datoriile față de stat ale unei persoane fizice (fie ea avocat, fie ea și Avocat al Poporului) este de la început și până la sfârșit un act ilegal și discriminatoriu. Aflăm că Victor Ciorbea nu și-a plătit vreme de peste 10 ani asigurările de sănătate și vreme de peste 5 ani impozitele pe venit. Mai aflăm că fericitul cuplu Ciorbea locuiește într-o vilă atât de mare, încât nu a fost capabil să-și plătească ratele, astfel că grijulia doamnă Dăncilă și devotatele ei slugi au decis să-i facă uitate datoriile acestui individ nesătul și pus pe căpătuială.

99% dintre cetățenii acestei țări, dacă ar fi avut vreme de doi ani de zile întârzieri în plata dărilor, dări ale firmei, impozite sau rate lunare, ar fi avut conturile blocate și ar fi fost executați silit. Orice familie care nu și-ar fi plătit vreme de câteva luni doar rata la creditul ipotecar ar fi fost scoasă în stradă cu mascații.

Datoriile familiei Ciorbea nu vin din eroarea unui plan de afaceri, nici din veniturile mici, nici din alte motive naturale sau divine. Ele au o singură sursă: lăcomia fără margini a unor oameni care vor să trăiască peste condiția lor, fiind dispuși pentru asta să se vândă cu totul primului stăpân care le satisface poftele. Statul român, adică noi toți, i-am dat și îi dăm domnului Ciorbea 50 000 de lei pe lună, peste 130 000 de euro pe an. Datoriile sale, șterse de sufletul mare al femeii cu broșă, se ridicau la vreo patru salarii lunare. Dar pentru cineva posedat de o asemenea lăcomie, nici acești bani nu au fost de ajuns, așa că a fost scutit de una dintre obligațiile pe care fiecare cetățean al acestei țări le are față de statul român și față de toți semenii lui. Asigurările de sănătate și impozitele pe salariu sunt traducerea financiară a solidarității pe care fiecare dintre noi o demonstrăm față de semenii noștri. Dar dacă domnul Ciorbea refuză de zece ani să-și plătească obligațiile față de stat și față de noi, de ce ar mai trebui el să beneficieze de toate drepturile de care beneficiază cei care își achită datoriile cetățenești?

Pentru tot ceea ce a făcut vreme de zece ani prin neplata obligațiilor fiscale, domnul Ciorbea ar fi trebuit să suporte rigorile legii și să fie executat silit. Un bugetar de lux chemat să reprezinte poporul care locuiește într-o casă de 700 de metri pătrați și care nu respectă legea fiscală a țării sale nu are de ce să beneficieze de circumstanțe atenuante. Dimpotrivă, pentru că trebuia să fie un model social și nu a fost, ar fi trebuit tratat cu asprime suplimentară. Dar în loc să fie un exemplu, a ales să fie slugă și să se sustragă de la datoria față de societate, pentru că doar cineva care face servicii uriașe celor de la putere poate căpăta privilegiu de a nu-și plăti datoriile dintr-un salariu echivalent cu salariul a 10-15 profesori și, mai ales, are dreptul să nu fie cercetat de Fisc, ci premiat de Fisc.

Aplicând această măsură, ANAF a creat un precedent periculos, împărțind acum prin lege și prin aplicarea ei cetățenii în două categorii: una a celor obligați prin toate instrumentele de forță să se supună legii; și alta așezată deasupra legii, scutită de aplicarea ei și bucurându-se de privilegii nemaivăzute, în case de lux și cu salarii obscene. De ce un om care lucrează cinstit pentru un salariu de mizerie este scos în stradă și executat silit pentru 100 de lei, în vreme ce un nomenclaturist are dreptul să facă credite uriașe ca să-și satisfacă libidoul locativ, să nu plătească nici ratele și nici dările către stat? Nu oamenii introduc anarhia în societate, nu oamenii simpli sunt la originea ilegalităților care sufocă societatea, ci însuși statul se comportă ca un infractor tratându-și cu măsuri diferite cetățenii și încălcând astfel Constituția.

Şi încă ceva: nu am văzut pe niciunul dintre pretinșii militanți de stânga semnalând măcar, dacă nu sancționând ori denunțând această situație de inechitate socială, de sfidare a drepturilor și obligațiilor cetățenești. Pesemne au fost cu toții ocupați să jubileze la aflarea veștii despre miros de prăjeală dintr-o curte bucureșteană și se năpustească apoi, cu aceeași sclipire de jubilație în ochi, asupra unei reclame. Dar e firesc, Mihai Şora e o pradă mult mai comodă și o țintă mult mai ușoară decât Victor Ciorbea. Pe Mihai Şora nu-l apără nici gardul înalt al vilei, nici partidul, nici fiscul. Sfântă ipocrizie, divină ratare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciorbea ,un om in care multi si au pus sperante,!!Caracterul sau ,oportunismul sau te dezgusta..A devenit un "pres"" pentru borfasi si hoti.Ce ii doresc???Sa ajunga acolo unde ,merita.!Sa ajunga ,nu la puscarie ci intr un apartament de 50 m2,sa traiasca pana nu va mai face deosebire intre zi si noapte!!Suntem revoltati si vrem dreptate ,egalitatea tuturor in fata Legii!!!!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Ne tot miram si ne ofuscam de aceasta realitate crunta. Este realitatea noastra formata din ce am dezvoltat, educat si votat in ultimii 100 de ani. Din pacate Marea Unire, chiar daca a fost un proiect reusit din punct de vedere teritorial, a fost falimentar din punct de vedere social. Noul stat roman a fost interesat sa acapareze puterea economica a noilor teritorii si mai putin dezvoltarea unei noi societati romanesti pe baze de respect intre cetateni, provincii si egalitate economica. Dimpotriva, puterea a fost centralizata la Bucuresti iar noile provincii au devenit colonii impreuna cu celelalte care erau deja. Totul pentru clasa conducatoare si nimic pentru ceilalti. Un sistem fanariot in secolul XX. Puterea comunista a incercat sa mai atenueze diferentele intre regiuni si sa creeze omul 'nou' , o societate in care toti oamenii sa fie egali si sa serveasa si sa fie serviti de un stat uman. Asa cum stim conceptul nu a functionat, dar a dus, pentru prima data in istorie, la un consens national in care toti cetatenii acestei tari au fost de acord cu rasturnarea regimului. Momentul 1989 a fost un moment unic in istoria noastra, si cred ca va fi si singurul, in care aveam o baza fundamentala de egalitate si cooperare intre cetateni pentru a crea o noua tara, o noua Romanie. Din pacate esalonul doi din PCR au facut exact ce au facut predecesorii lor in 1918. Au preluat puterea economica si au supra-centralizat-o din nou la Bucuresti iar provinciile au redevenit colonii. Prin urmare niciodata nu a fost bine in aceasta tara si nu cred ca va fi bine niciodata pentru ca nu am avut sau o sa avem fundamentul bun ca oameni si societate. Nu avem respect unii fata de ceilalti,, individul inainte de comunitate, mie sa imi fie bine si prapad la ceilalti, "destepti" fata de prosti", etc. Sunt slabe sanse in viitor sa avem din nou un moment 1989 ca sa putem construim ceva de la zero. Iar atata timp cat astfel de partide fanariote impreuna cu "arendasii' lor din sistemul de stat vor mai exista si supusii lor vor fi in continuare obedienti, sunt slabe sanse sa se mai schimbe ceva. Din pacate...
    Sa spunem multumesc ca UE ne-a intregrat cu forta, pentru ca lucrurile ar fi stat mult mai rau, vezi statele din fosta URSS.
    • Like 1
  • Cu multi ani in urma VC declară că este primul mot care vinde proprietăți din tara, că replica la sloganul PDSRist ,,nu ne vindem țara". acum e primul (ca loc) care nu- și plătește OBLIGATIILE. Rușine motule! acum ești ULTIMUL cetățean,că valoare, din Romania.
    • Like 1
  • Wall-T check icon
    Exista cateva personaje publice in aceasta tara, de o abjectie fara limite, pentru ori de cate ori imi spun, ok, mai rau de atata nu se poate, ele imi dovedesc cu prisosinta cat de naiv am ramas, la cei 50+ ani ai mei...
    Iar dl. Ciorbea e unul dintre fruntasi.
    Intreb si eu public, poate ma lamuresc oameni mai destepti sau mai bine informati decat mine:
    Din atatea ONG-uri, avocati talentati, oameni politici din noua generatie, etc, cum de nu se gaseste cineva care sa atace in justitie actul (decizia, hotararea - ce o fi) prin care a fost acordata aministia de care se vorbeste in articol, si sa solicite anularea sa? As face-o eu, dar nu stiu de unde sa o apuc. Sugestii? (ok, am inteles ca e vorba de un efect al amnistiei fiscale - fondul intrebarii mele ramane insa valabil)
    • Like 4
  • Dle Mihail, Ciorbea este exponentul actualei clasei politice, urmașa PCR, care prin atitudinea bățoasă de tip sovietic, mai mult pentru ei, firimituri pentru plebe, au întreținut 30 de ani iluzia că sunt organizații politice sociale, solidari cu „poporul„!
    • Like 1
  • O ţară in care am stat ca bătut in cap fără să mă gândesc să plec afară in orice ţară normală , zi de zi mă uimește cu psd-u ăsta nenorocit și cu hoţi , criminalii , pedofilii și restul psihopaţilor care apar după toate modificările aduse justiţieiei , ma-m săturat de ţara asta pur și simplu o urăsc , o ţară in care copii nu au un viitor , o ţară care favorizează toţi hoţii , infractorii de orice fel , pedofili , criminali . Singurul lucru bun care îl pot face pentru viitorul copiilor mei este să plec căt mai repede din ţara asta plina de criminali ,pedofili și hoţi de tot felul .
    • Like 2
    • @ Sebastian Leaha
      AlexisZ check icon
      Sebastiane te inteleg, toti zicem cà este o tarà de kkt, dar ea sàraca tara bogatà n'are nici o vina. Sau are doar una singurà: cà e locuità...
      • Like 0
  • Da, superb. Acum o lună mi s-au blocat conturile la bănci pentru 800 lei, deja plătiți bineînțeles ! După ce m-am dus cu dovada plății, a trebuit să alerg pe la toate băncile cu hârtiile de ridicare a popririlor. Anaful poate trimite băncilor popriri, dar nu poate trimite ridicarea popririi pentru omul de rând ! Anaf-ul e disperat să jefuiască contribuabilii cinstiți, inventează datorii, uită plățile efectuate...
    România !
    • Like 2
  • Cea mai mare pedeapsă pt păduchele ăsta călcat pe cap e să trăiască dintr-o pensie de 1000 lei. DNAjută!
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult