Foto: Inquam Photos/George Călin
Nu, nici de data asta nu aveți un candidat la președinție care să vă fi căzut cu tronc și pentru care să te (z)bați până în pânzele albe. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că o singură dată am avut acest lux. În 1996, disperați de comunismul cu față umană și PCR-ul regrupat în FSN-PDSR, ne-am dus cu ochii închiși spre salvatorul Emil. Am avut satisfacția victoriei o vreme, s-a rezolvat parțial problema, după care s-a fâsâit treaba... Așadar, nu mai căutați soluții ideale, că nu există. Alegerea trebuie să vină după aplicarea câtorva criterii:
1. Votezi cu cine crezi că te reprezintă pe tine cel mai bine, e cel mai apropiat de valorile tale, de stilul tău de viață, are un limbaj pe care îl folosești și tu, regăsești idei comune la el. Îl cauți pe cel ce îți dă cea mai mare speranță de prosperitate și securitate.
2. Te uiți puțin în jur, la situația societății, la contextul internațional și încerci să identifici cel mai mare risc pentru tine, pentru familia ta. După aceea pui fiecare candidat în context de posibilă criză și vezi care ar fi mai potrivit să rezolve criza, să lupte cu pericolul respectiv. De exemplu, în 1996, era pericol major de prezervare a vechiului regim și de blocare a drumului spre occident. Normal că ne-am dus cu Emil!
3. Chiar dacă nu ai avut o viață participativă activă, dacă nu te-ai uitat la știri, ia-ți un mic răgaz să te gândești la imaginea completă a candidatului, cu istoric cu tot. Nu te lăsa sedus de o voce mieroasă de campanie și de un fantasmagoric program electoral. Niciodată n-am avut programe sforăitoare puse în operă. Uită-te la candidatul de după masca electorală. Sigur ți-au trecut pe la urechi întâmplări, faze pe care le-a făcut. Sau dă un Google search. Exemplul cel mai flagrant este George Simion, care zilele astea e și îngeraș, și mentor al poporului și conducător iubit. Uităm așa ușor de agresiunile lui din ultimii 4 ani de politică, când înjura femei, lua de ceafă miniștri și intra cu forța în primăria Timișoara? Nu-și va păstra masca și după alegeri, fiți siguri. Sau ne jucăm alba-neagra cu el? Ne permitem?
4. În fine, un ultim criteriu ar fi citirea cât de cât corectă a sondajelor de opinie. Asta ca să nu-ți irosești votul pariind pe un cal mort. Sunt și unele sondaje profi, dar foarte multe sunt petarde. La ce să vă uitați: marja de eroare max 3%, metoda de sondare - teren sau telefonic (CATI), grad de încredere – standard 95% (problema e că dacă au 80% de exemplu, nu o anunță...), eșantion – minimum 1100 persoane, național stratificat. Ca să aveți o idee mai aproape de realitate , căutați 2-3 sondaje cu metodologia de mai sus și faceți o medie. Dar, atenție, diaspora nu e acoperită de niciun sondaj! Iar diaspora l-a făcut președinte pe Iohannis, de exemplu... Comportamentul diasporei e greu de anticipat.
Concluzii: Alegeți aplicând toate criteriile, nu vă bazați doar pe unul sau două! Ele sunt complementare, fiecare criteriu contribuie la un profiling pe care să îl iei în seamă. Dacă luați în seamă doar unul, aveți doar o dimensiune a personajului, o fațetă. Iar mesajul meu este: blocați-l pe Simion să ajungă în turul II pentru că acolo s-ar putea să nu mai avem ce face! Scuze susținătorilor AUR care au nimerit în bula mea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Țireac are de toate și bogățe și inteligență. Păcat că nu canoidează