Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gluma și cuptorul

Cristian Tudor Popescu

Într-o cinstită adunare culturală, Maiei Morgenstern i s-a pronunțat în față cuvântul „jidan”. Nu evreu, jidan. Când a întrebat consternată „Ce-ați spus?”, respectivul a rânjit relaxat: „Hai, nu te supăra. Am zis așa, în glumă!...”. Marea actriță a mai putut să scrie pe fbk: „E grav. E urât. Sunt rănită… Tremur…”.

După care, Teatrului Evreiesc din Capitală i-a fost trimis un mesaj înspăimântător, la adresa Maiei, a Teatrului, a evreilor, parcă scrijelit de un organizator de transporturi către gurile cuptoarelor de la Auschwitz. Amenințările cu exterminarea erau făcute în numele formațiunii AUR. Surse din anchetă spun că au fost identificate ca autori două persoane de pe teritoriul României. 

Întrebarea pe care o adresez cititorilor este: ce anume vi se pare mai periculos, mesajul ieșit din beznele sângerii ale istoriei sau cuvântul aruncat Maiei Morgenstern?

O să încep prin a încerca un răspuns.

Specimenele care au produs această dejecție-abjecție habar n-au cine este și ce înseamnă Maia SteauaDimineții pentru teatrul și filmul românesc și mondial. Nu știu nici cine și ce sunt evreii. Au azvârlit însă cu aceste prefabricate odioase, luate după ureche, pentru că au simțit că momentul e potrivit.

De-a lungul secolelor, în vremuri de molimă, au apărut întotdeauna atacuri la adresa oamenilor obișnuiți, a celor cu semne fizice deosebite, a evreilor, țiganilor, femeilor cu părul negru și cu privire pătrunzătoare, pentru a-i scoate vinovați și a înlătura, prin uciderea lor, nenorocirea abătută asupra obștii. 

Pomparea în români a urii față de străini a reințiat-o PSDragnea. După ce Dragnea a ieșit din șut, pe terenul astfel pregătit a năvălit AUR. Nu știu dacă criminalii identificați au de-a face cu acest partid. Conducerea AUR se delimitează. Dar sunt fruntași AUR cei ce susțin în Parlament reabilitarea unor nume notorii ale Mișcării Legionare, personaje cu funcții în statul dictatorial care i-a prigonit, deportat și ucis pe evreii din România. Vedeta AUR, senatoarea Urlătoarea, e cea care urlă despre alungarea și condamnarea la moarte a neromânilor Iohannis, Arafat sau Dominic Fritz. Puhoaiele de xenofobie și antisemitism delirant de pe net aparțin cu precădere românoșilor susținători declarați AUR – îi recunoști imediat, după putoarea degajată de la primele cuvinte…

Dar nu sunt numai aceștia. Există și cei care spun: „Ce mare lucru, domne, că i-a zis «s-o facem jidănește», a glumit și omu… Acuma nu mai putem nici să glumim, că nu ne mai dă voie UE”. Cel care a jignit-o incalificabil pe Maia Morgenstern nu e o brută de aur microcefală. E un om cult în cap, care știe cât se poate de bine ce încărcătură poartă acest cuvânt. Știe că folosindu-l întreține, cu toate că au rămas atât de puțini evrei în România, o cultură antisemită latentă, cu rădăcini vechi pe plaiurile noastre. Indivizii de acest soi posedă însă tehnica de a se mira candid după ce îți trântesc o insultă ordinară, în cazul de față rasială: „Ce, te-ai supărat?! Da ce crispat ești, nu mai știi de glumă!... Stai cam prost cu nervii…”.

Dar ia spune-i intelectualului românos un „Büdös oláh!”, „Valah împuțit!” – sunt de studiat spumele de umor pe care le face la gură…

Complicitatea zâmbăreață a celor, mulți, care dau „jidan” drept glumă e patul germinativ din care răsar monștrii gata să omoare pe oricine consideră ei „jidan”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În copilărie(anii 1950-1955) se foloseau cuvintele jidan, țigan și nu știam că sunt jignitoare.(Noi, ardeleni puri) Cel mai bun prieten al meu și al fratelui meu era un evreu, care la 16 ani a emigrat cu părinții în Brazilia. După revoluție venea des în țară si ne vizita de fiecare dată. În curte erau și 3 familii maghiare așa, că din fericire, am învățat în copilarie și limba maghiară. Și în facultate eram prietenă bună cu colegii maghiari. Am urmărit pe HBO GO un serial maghiar "Terapia". Spre surprinderea mea am înțeles tot. Actorii maghiari vorbeau foarte clar. Spre deosebire de filmele și serialele românești unde 1/3 din cuvinte nu le înțeleg deloc. mai mult le deduc. D-l. C. T. POPESCU care e și critic de film cred că a observat și el. Actorii noștri nu au grijă la pronunție. Uneori nu înțeleg nimic din ce vorbesc.
  • Like 0
 • E drept că specia umană e parte integrantă a regnului animal. Din păcate și prea adesea sunt prea mulți indivizi pe lume care uită că a fi om presupune recunoaștera a multe milenii de civilizație care ne-au făcut să ne deosebim de celelalte specii cu care împreună alcătuim regnul care populează toate ungherele planetei. Pe undeva, manifestările acestea intempestive care au loc la adăpostul unor condiții care-i fac să se simtă ca în junglă, le dau ghes nevoilor de a-și intra în pielea pe care la lumina naturală nu și-ar recunoaște-o.
  • Like 1
 • Sursa acestor comportamente deviante este, cred lipsa de democratie, si de respect pentru Constitutie si drepturile omului.

  Cu, cat aud astfel de invective, si le-am trait si eu pe pielea mea de la personaje de gasca, incep sa ma gandesc la idealurile de stanga, democratice, care incercau sa scoata lumea din mocirla istoriei, din saracie si din sclavie.

  Din pacate aceste manifestari ii trimit pe romani nu in pizda masii, cum ar zice un maghiar unui roman, dar trimit la idea de inegalitate in fata legii, si a valorilor democratice, lucru ce tinde mai departe la apucaturi de capitalism salbatic, unde apar si profitorii de ocazie, si sunt destule hiene.  • Like 1
 • Întrebarea dlui Popescu mi-a amintit de o replică a unui interpret de standup din „etnie”. El spunea aşa: „Cuvântul «ţigan» vi se pare un cuvânt jignitor? Mie nu. Mie mi se pare jignitor ceea ce urmează după cuvântul «ţigan».” „Jidan” ca şi „valah”, din zicerea ungurească a dlui Popescu, ori „ţigan” sunt doar cuvinte. Depinde de contextul în care sunt spuse şi, foarte important, ce urmează după ele.

  Îmi amintesc cum, cu mai mulţi ani înainte, când voiam să schimb o parte din acoperiş la o anexă, constructorul (care era „de etnie”) mi-a spus cam aşa: „Eu zic să punem ţiglă peste tot, să nu învelim jumătate cu tablă, jumătate cu ţiglă că iese treabă ţigănească”. Când şi-a dat seama ce a zis, a fost primul care a izbucnit în râs.

  Deci atunci când cuvintele sunt folosite pentru a jigni sau a răni (ştiindu-se sensibilităţile celuilalt la astfel de cuvinte) sunt cu totul împotrivă, indiferent cine şi cui le adresează. Şi „cartof” poate fi un cuvânt jignitor într-un anumit context.

  Ceea ce urmează nu am citit (nu sunt atât de cult în cap), am auzit zâcându-se. Atunci când a fost eliberat Auschwitzul, un militar făcea fotografii după fotografii. Comandantul său, văzându-l, i-ar fi spus: „Fotografiază, fotografiază, pentru că peste două generaţii se vor găsi destui tâmpiţi care să spună că aşa ceva n-a existat”. Cred că acest citat răspunde, într-o oarecare măsură, întrebării dlui Popescu.
  • Like 6
 • D-l Tudor Bucur mai zice ceva de Cristoiu, D-na Adriana Negruti mai înjură puțin Rusia și vede Rusia peste tot unde se uită, văd că totul e OK, petele de culoare sunt la locul lor. Să fim sănătoși și fericiți cu toții; e bine când normalitatea e stăpână.
  • Like 0
 • Maestrul IC a pornit de ieri, si azi, probabil si maine, o campanie puternica de convingere a romanilor ca nu e vorba de niciun antisemitism, e vorba de o diversiune pornita de la Cotroceni. Spune asta in pastilele sale video zilnice pe blogul sau. Mai spune ca Presedintele Iohannis trimite ca ambasador in SUA pe unul care participa activ la aceasta diversiune , cu sarcina de a convinge Departamentul de Stat ca noi, romanii, suntem antisemiti.
  • Like 0
 • antonia check icon
  E un fenomen generalizat in societatea romaneasca : amenintarea, desconsiderarea, intoleranta, irationalul, marlania, marsavia ... pe calea aia suntem ; cea care duce de la vorbe la fapte abominabile.
  Daca nu se face ceva .
  • Like 2
 • Oribil, stupid, de neacceptat. Clar. Dar autorii care vor fi găsiți (dați anchetei chiar de către organizatorii mârșăviei) vor fi, mai mult ca sigur, niște inși cu certificat de debilitate mintală / iresponsabilitate... Și nici asumarea AUR nu mi se pare tocmai veritabilă... Mai curând sunt niscai rezerviști secu din PNR (ăia care îi suflau ponturi lui Vadim) și care au extras-o pe Șoșoacă din AUR-ul imund, iar acum se bat pe publicul captiv și electoral. Cred că unul ca gral Onișor ar putea spune mai multe... dacă ar dori. Doar că nu are de ce dori, în speța de față...
  • Like 3
  • @ Vladimir Bogdan
   Cine sa gaseasca autorii,BODE ADORMITUL,fost ministru la ministerul mocirlos al transporturilor,unde s-a facut ca nu vede mafia lui Radoi,poate acum,desi nu cred,va face mai mult sa gaseasca vinovatii ,pt.ca la interne parca este Carmen Dan,dirijata de NIMICUL de la Rahova.(10 august cap de afis).
   Asa ca dna Maia primiti scuze si respect de la noi,nu de la institutiile publice canceroase ale statului in frunte cu MAInterne.
   • Like 3
 • Imi pare rau, doamna Morgenstern, pentru abjectiile iesite din haul si frustrarile mintii unor personaje iesite din mocirla prostiei omenesti. Va cer scuze pentru ca ati auzit si citit asemenea mizerii. Din pacate, mai avem printre noi si astfel de specimene care inca își târăsc bâtele după ei.......
  • Like 5
 • Sunt, injumatatit, de acord si in dezacord cu acest articol. Sunt de acord in ceea ce priveste partea acestui articol care subliniaza vaditul caracter antisemit, ergo discriminatoriu, al apelativului jidan adresat unui evreu. Este categorig superfluu sa insist cu vreo demonstratie juridica prin care sa atest incadrarea unui comportament de acest gen in dispozitiile art. 2, alin.1 si art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. In plus de calificarea ca faradelege a unui asemenea comportament, el arata indubitabil crasa incultura (cel putin juridica) si lipsa de educatie reala a celor care il produc si care nu au reprezentarea efectelor prejudiciante, lezatoare si a incadrarii ca ilicit a unui asemenea comportament. Pe de alta parte, astfel cum anteprecizam, sunt in dezacord cu acea parte a articolului care urmareste sa politizeze un astfel de comportament xenofob, discriminatoriu, directionand politizarea, in mod subiectiv din partea autorului, catre PSD si AUR. Iar dezacordul meu vizeaza partipriul autorului, aruncand criticile exclusiv catre aceste formatiuni politice, excluzandu-le pe cele care au demonstrat prin chiar presedintii lor (si ai tarii) comportamente personale discriminatorii. Ma refer aici la PDL si PNL, care actualmente formeaza PNL. Se cunoaste faptul ca atat Traian Basescu, cat si Klaus Iohannis au fost dovediti si sanctionati pentru astfel de fapte proprii de discriminare. Astfel, Trian Basescu (presedintele tarii si al PDL) a fost dovedit ca discriminand etnicii romi si persoanele cu handicap (in doua randuri, odata pt utilizarea sintagmei „tiganca imputita”, discriminare constatata definitiv si de catre instante, inclusiv ICCJ, care, desi a anulat sanctiunea, a pastrat fapta de discriminare/caracterul discriminatoriu al comportamentului respectivului, iar alta data pt discriminarea la adresa persoanelor cu handicap - „sustinerea ca cei cu handicap nu ar putea sa conduca un stat”, discriminare mentinuta de asemenea definitiva de catre instante). De asemenea, presedintele Iohannis a fost dovedit si sanctionat pentru discriminarea etnicilor maghiari (discriminare mentinuta si aceasta de catre instanta - Curtea de Apel Bucuresti, Sentinta Civila nr. 100/2021). Prin urmare, daca vrem sa politizam astfel de comportamente, in esenta, discriminatorii, atunci sa fim corecti si obiectivi, notand ca acest fapt reprezinta, in realitate, toata clasa politica romaneasca (incepand cu cei din frunte, dovediti chiar de catre instantele judecatoresti). Si asta este extrem de grav, intrucat demonstreaza, in esenta, lipsa de educatie a societatii romanesti in genere, intrucat a nu cunoaste ca utilizarea in public a unor sintagme/afirmatii, per se prejudiciante pt. anumite categorii de persoane, lezeaza dreptul la demnitate a acestor persoane, comportamentul reprezentand discriminare, tine de educatia precara a membrilor societatii si de incultura juridica ( nemo censetur ignorare legem).
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult