Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Germania ia atitudine împotriva extremismului de dreapta

Atentat Hanau

Foto: Pacific Press/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

S-a terminat procesul privind atentatul terorist de la Halle, 2019. Atentatorul, Stephan Balliet, un cetățean german în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață. 

În ziua de Yom Kippur, 9 octombrie 2019, inculpatul a făcut o încercare de a pătrunde, înarmat fiind, în sinagoga din Halle, unde se aflau circa 51 de persoane. Văzând că nu poate doborî ușa securizată a lăcașului, și-a ales ca țintă o trecătoare, iar apoi, gonind cu mașina prin cartierul Paulus, a început să tragă în personalul și clienții unui stand de döner kebap, împușcând mortal un tânăr aflat în pauza de prânz.

Stephan B. și-a filmat atacul și l-a transmis live pe internet. Tribunalului i-a explicat faptul că intenționa să ucidă evrei, musulmanii fiind "ținte secundare". Inculpatul era activ în cadrul a diverse foruri de extremă dreaptă și autodeclarat antisemit. Chiar la finalul procesului acesta a aruncat, în semn de protest, o agendă în unul dintre acuzatori, ce purta kippa.

Conform președintelui landului Saxonia Anhalt, unde a avut loc procesul, verdictul este "o dovadă a puterii de autoapărare a statului de drept". Comunitatea evreiască și președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a afirmat: "Tocmai această atitudine a justiției trebuie imitată, și nu cea a răufăcătorului".

Toate acestea doar la 2 zile după împlinirea a 4 ani de la atentatul terorist de la Berlin, din Breitscheidplatz. În ziua de 19 decembrie 2016, islamistul Anis Amri a ucis 12 persoane ce se aflau la târgul de Crăciun… ca în fiecare an, s-a organizat o slujbă în fața bisericii din acea piață...

În ultimii ani se observă o creștere alarmantă a numărului de delicte de extremă dreapta.

În 2019, acestea au însumat 22.342, iar până în noviembrie 2020, se înregistraseră deja peste 15 000, atentatul de la Hanau, din februarie 2020, soldat cu 9 morți, fiind doar unul dintre exemple...

Chiar și în cadrul forțelor de ordine s-au descoperit grupuri de WhatsApp cu un conținut antisemit și rasist.

După luni de insistențe, în care Ministrul de Interne, Horst Seehofer (CSU), a susținut că astfel de comportamente sunt răzlețe și nicidecum o regulă, s-a dat undă verde anchetei.

Ministrul a însărcinat tocmai Academia Germană de Poliție (Deutsche Hochschule der Polizei) cu efectuarea unui studiu privind activitatea și uzul violenței în cadrul Poliției, scopul fiind cel de a îmbunătăți munca ofițerilor. Și rasismul va constitui una dintre teme, însă nu cea centrală, aspect aspru criticat de către opoziție.

De reamintit este faptul că printre contestatarii măsurilor anti-corona se află și numeroase grupuri de extremă dreapta (Querdenker, Reichsbürger), ce utilizează o retorică voit antisemită (simboluri ca Steaua lui David, cu inscripția "nevaccinat" etc.) și rasistă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu vă luați după aparente, sub imboldul tovarășilor progresiști vor creste și mișcările de extremă dreapta, acum 100 de ani a fost tot o situație similară, tot bolșevicii pe val dar după '33...... AUR de unde a apărut? E o contraofertă politică la alți inepți, la USR Plus mă refer.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Dar cu extremistii de stanga ce facem?! Vad ca cel putin in occident au inceput sa cam devina "mainstream"...
    • Like 1
    • @ Ion
      Mihai check icon
      Extremistii de stanga se incadreaza la corectitudine politica...
      Despre genocidul comunist nici o vorba!
      • Like 1
  • In curand vom vedea si la noi asemenea manifestari sub patronajul aur.
    • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Tataie, mai pune mina pe o carte, mai fa un cornet....
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult