Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Germania ia atitudine împotriva extremismului de dreapta

Atentat Hanau

Foto: Pacific Press/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

S-a terminat procesul privind atentatul terorist de la Halle, 2019. Atentatorul, Stephan Balliet, un cetățean german în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață. 

În ziua de Yom Kippur, 9 octombrie 2019, inculpatul a făcut o încercare de a pătrunde, înarmat fiind, în sinagoga din Halle, unde se aflau circa 51 de persoane. Văzând că nu poate doborî ușa securizată a lăcașului, și-a ales ca țintă o trecătoare, iar apoi, gonind cu mașina prin cartierul Paulus, a început să tragă în personalul și clienții unui stand de döner kebap, împușcând mortal un tânăr aflat în pauza de prânz.

Stephan B. și-a filmat atacul și l-a transmis live pe internet. Tribunalului i-a explicat faptul că intenționa să ucidă evrei, musulmanii fiind "ținte secundare". Inculpatul era activ în cadrul a diverse foruri de extremă dreaptă și autodeclarat antisemit. Chiar la finalul procesului acesta a aruncat, în semn de protest, o agendă în unul dintre acuzatori, ce purta kippa.

Conform președintelui landului Saxonia Anhalt, unde a avut loc procesul, verdictul este "o dovadă a puterii de autoapărare a statului de drept". Comunitatea evreiască și președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a afirmat: "Tocmai această atitudine a justiției trebuie imitată, și nu cea a răufăcătorului".

Toate acestea doar la 2 zile după împlinirea a 4 ani de la atentatul terorist de la Berlin, din Breitscheidplatz. În ziua de 19 decembrie 2016, islamistul Anis Amri a ucis 12 persoane ce se aflau la târgul de Crăciun… ca în fiecare an, s-a organizat o slujbă în fața bisericii din acea piață...

În ultimii ani se observă o creștere alarmantă a numărului de delicte de extremă dreapta.

În 2019, acestea au însumat 22.342, iar până în noviembrie 2020, se înregistraseră deja peste 15 000, atentatul de la Hanau, din februarie 2020, soldat cu 9 morți, fiind doar unul dintre exemple...

Chiar și în cadrul forțelor de ordine s-au descoperit grupuri de WhatsApp cu un conținut antisemit și rasist.

După luni de insistențe, în care Ministrul de Interne, Horst Seehofer (CSU), a susținut că astfel de comportamente sunt răzlețe și nicidecum o regulă, s-a dat undă verde anchetei.

Ministrul a însărcinat tocmai Academia Germană de Poliție (Deutsche Hochschule der Polizei) cu efectuarea unui studiu privind activitatea și uzul violenței în cadrul Poliției, scopul fiind cel de a îmbunătăți munca ofițerilor. Și rasismul va constitui una dintre teme, însă nu cea centrală, aspect aspru criticat de către opoziție.

De reamintit este faptul că printre contestatarii măsurilor anti-corona se află și numeroase grupuri de extremă dreapta (Querdenker, Reichsbürger), ce utilizează o retorică voit antisemită (simboluri ca Steaua lui David, cu inscripția "nevaccinat" etc.) și rasistă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu vă luați după aparente, sub imboldul tovarășilor progresiști vor creste și mișcările de extremă dreapta, acum 100 de ani a fost tot o situație similară, tot bolșevicii pe val dar după '33...... AUR de unde a apărut? E o contraofertă politică la alți inepți, la USR Plus mă refer.
  • Like 0
 • Ion check icon
  Dar cu extremistii de stanga ce facem?! Vad ca cel putin in occident au inceput sa cam devina "mainstream"...
  • Like 1
  • @ Ion
   Mihai check icon
   Extremistii de stanga se incadreaza la corectitudine politica...
   Despre genocidul comunist nici o vorba!
   • Like 1
 • In curand vom vedea si la noi asemenea manifestari sub patronajul aur.
  • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Tataie, mai pune mina pe o carte, mai fa un cornet....
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult