Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Donald Trump, acest „derbedeu” al industriei „self(ie)-ului”

Robert De Niro- discurs vehement împotriva lui Donald Trump

photo icon Actorul Robert de Niro, într-un clip de 54 de secunde, în care îl cataloghează pe omul de afaceri Donald Trump „tâmpit”, „nepregătit” şi „dezastru naţional”. Sursa: guardian.co.uk

Este un „prost”, „tâmpit”, „nepregătit”, „dezastru național” („cum l-a numit cel mai bine Colin Powell”).

Actorul Robert de Niro este înregistrat într-un clip nu mai lung de 54 de secunde, în care îl critică vehement pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, omul de afaceri Donald Trump, pe care îl cataloghează drept „derbedeu”, „nepregătit” şi „porc”.

E atât de prost. E un derbedeu, e un câine, e un porc (...) nu se documentează/ nu se pregătește, nu îi pasă, crede că e cel mai tare în societate, nu-şi plăteşte taxele (....) Mă enervează atât de mult că ţara asta a ajuns în punctul acesta în care şarlatanul acesta a ajuns unde a ajuns. Se laudă despre cum ar vrea să lovească oameni în față... ei bine, mi-ar plăceau să-i dau eu un pumn în gură”, spune de Niro, care este de părere că „ţara aceasta merge în direcţia greşită cu Trump”. (mai jos, înregistrarea cu De Niro, preluată de CNN, post de televiziune care a adăugat elemente de producție la editarea video, scăzând din dramatism. Pentru a face comparație cu mesajul autentic al lui De Niro, puteți să accesați o variantă mai curată, aici).

Vezi un Robert de Niro trist, dezamăgit, cu accese de violență verbală, care se întreabă parcă neputincios - cum au ajuns SUA să aibă în finala de la prezidențiale un asemenea candidat. Aceasta este întrebarea care ar trebui să-i pună pe americani pe gânduri, dincolo de discursul dur al actorului. Cum a reușit un personaj precum Donald Trump, care-și arată la fiecare ieșire în public incompetența, impostura, scelerația să ajungă atât de sus.

Donald Trump este unul din rezultatele greșite ale industriei selfie-ului, această mașinărie media world wide și social media planetar, în care aproape totul se rezumă la sine. Candidatul republican e produsul toxic și extrem al democratizării accesului nelimitat la platforme, în calitate de emițător de mesaje, teze, informații, discursuri. Această lume nebună deschide poarta și șarlatanilor care își pun tichie, plâng, râd, fac tumbe, sar într-un picior, deschid umbrela pe soare, se filmează spunând nimic și pretind că au soluția magică la orice. Ba chiar că vor să fie președinți. La capătul celălalt al rețelelor de internet se vor afla tot timpul receptori mai puțin școliți, frustrați, nedreptățiți din motive valide, oameni care condamnă inegalitatea în fața șanselor, neintegrați, exasperați de politicile guvernamentale și corporatiste, dar și alegători care vor arunca vina eșecului lor personal asupra celor din jur, fie că se numesc emigranți, companii sau politicieni.

Dacă nu-l luai în serios acum mulți ani, îți devenea chiar simpatic. Lecția actoriei Donald Trump a învățat-o în vestitul show - The Apprentice, în care și-a construit imaginea unui foarte bun om de afaceri, extrem de exigent și necruțător. 

Beneficiile accesului liber la toate sursele de informare și distribuție prin canalele media și social media alternative celor clasice - ca Youtube, Twiter, Facebook, Snapchat, Whatsup, Viber etc- sunt, fără nicio urmă de îndoială, o revoluție pentru omenire și ating toate domeniile, de la educație, la sănătate sau tehnologie.

Pe lângă ele sau în afara scopului lor inițial se nasc și cresc, însă, inclusiv aceste excrescențe - de la demenți care postază în timpul actelor antisociale violente pe care le filmează, până la jihadiști care folosesc rețelele sociale pentru a îndemna la atentate.

Care să fie, totuși, rădăcina succesului neașteptat al unui astfel de individ- a cărui impostură este evidentă și se vede cu ochiul liber- ce ajunge, catastrofal pentru republicani, în finala pentru Casa Alba? Care să fie gradul de atrofiere al simțurilor de autoapărare a cetățenilor și alegătorilor, încât nu se pun la adăpost de un seamăn al lor, potențial pericol social la nivel național și internațional?

În cazul lui Donald Trump, numai nehotărârea sau mai bine spus instabilitatea psihică de care dă dovadă în fiecare zi ar trebui să dea de gândit. Azi Putin e de admirat, mâine este de păstrat la distanță. Ieri NATO e bun, cu două zile înainte era ineficient ca organizație. Și oricum, statele alianței ar trebui să plătească pentru intervențiile armatei americane, întocmai cum un prestator de servicii taie factură, iar beneficiarul achită- cash sau prin virament.

De remarcat, însă, că Donald Trump are mulți fani în rândul celor care au început să urască mult folositul political corectness. Într-un discurs public în care încărcătura dată cuvintelor cu (false) semnificații rasiale sau sexiste este exagerată, o înșiruire de vorbe „din popor”, blunt- dacă nu fascinează, măcar stârnesc admirația.

Mesajele și programul politic ale republicanului au determinat zeci de artiști americani și cu origini străine să ia atitudine și să se implice explicit în campanie, îndemnând la vot anti-Trump. 

Arnold Schwarzenegger, republican convins, spune că mai întâi este american și că nu-l va vota pe Trump.

Bono, vocalul U2, are un un segment întreg dedicat alegerilor din state, în care pledează împotriva zidului despre care Trump spune că-l va construi la granița cu Mexic (pe banii mexicanilor).

Dincolo de rezultatele alegerilor americane cu miza internațională colosală, luând chiar în considerare o victorie a lui Donald Trump, această campanie ar putea fi semnalul unor schimbări fundamentale ale modului în care se face politică, nu numai în State.

Sistemele cu tradiție democratică ar putea fi nevoite să regândescă și să reașeze relația politicienilor cu alegătorii, căci prăpastia dintre cele două categorii este evidentă inclusiv în țările UE. Transparența pare a fi doar pe hârtie, iar reprezentativitatea- așa cum este ea acum- nu pare să mai satisfacă pe cetățeni, pentru că asta par să strige cei mai mulți: nu se simt reprezentați. 

Percepția că undeva, acolo, sus, cineva decide în numele tău, pentru tine, fără să te consulte și împotriva părerilor tale contrare- este tot mai puternică în rândul alegătorilor și a provocat inclusiv votul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europană. 

În fața laptopului sau cu telefonul mobil în mână, conectați la rețelele sociale, oamenii votează de sute de ori pe zi, cu un Like, Dislike, Follow, Unfollow, un emoticon sau o stare de spirit descrisă (feeling hope with/ feeling disappointed with). Rămâne de văzut în ce formă acest vot în realtime, care permite răzgândirea de pe un minut pe altul chiar și pentru același personaj, (ți-am dat Like pentru poza postată la 12.00, ți-am dat Unlike pentru postarea de la 12.02) vor influența modul în care se fac alegerile în următorii ani sau poate în deceniile viitoare.

Cât despre alegerile prezidențiale americane din 2016, acestea aduc aminte- așa cum spune Cristian Tudor Popescu- de alegerile din finala Ion Iliescu-Vadim Tudor. E anul în care americanii vor vota împotriva cuiva sau vor alege răul mai mic în comparația Trump- Hillary Clinton. Un exercițiu pe care - spre nefericirea lor- românii l-au avut de rezolvat la mai toate alegerile prezidențiale din ultimii 25 de ani, când au ales fie împotriva cuiva (cele mai recente în noiembrie 2016, împotriva lui Victor Ponta), fie răul cel mai mic. 

Republica a acoperit cu atenție subiectul alegerilor din SUA, cele mai multe analize fiind semnate Martin S. Martin, contributorul nostru, ale cărui texte vă recomandăm să le citiți aici.

Celor care nu descifrază încă sistemul de vot american, le recomand să citească această analiză unde totul este explicat într-o manieră ușor de înțeles de Codru Vrabie. 

O lungă listă a remarcilor cu caracter sexist pe care a făcut-o Donald Trump a întocmit CNN. O puteți vedea aici. Peste câteva ore începe a doua dezbatere între Donald Trump și Hillary Clinton.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Constat ca multi oameni din Romania ( politicieni, jurnalisti, societate civila, etc ) se alatura corului celor care-l critica pe Dl. Trump. Acesti concetateni de-i nostri par sa nu fi luat in calcul un lucru perfect posibil: si daca totusi dl Trump castiga ? Ce se va intampla cu relatiile romano-americane atunci cand staff-ul noului presedinte Trump ii va spune acestuia ca Romania a fost de partea celor care i-au criticat prestatia si ca a sprijinit-o pe d-na Clinton ? Va servi acest lucru la adancirea relatiilor cu americanii ?
    Habar n-am daca dl. Trump va castiga si, la urma-urmei, este treaba americanilor sa-si aleaga presedintele. Insa ma intreb ce vor spune cei care astazi fac clabuci la gura injurandu-l pe D. Trump, cum isi vor "re-considera" ei pozitia ?
    Pentru tara noastra, o buna relatie cu SUA este cu adevarat VITALA pentru siguranta si stabilitatea noastra ca natiune situata in coasta Rusiei.
    De aceea, comentatorii nostri politici ar fi trebuit sa-si cenzureze "frica" sau "aversiunea" fata de Trump si sa incerce sa spuna sau sa scrie comentarii echilibrate, astfel ca oricine va ajunge la Casa Alba sa nu avem de suferit. Sa nu uitam ca demersurile autoritatilor romane pentru a se anula nedreapta obligativitate a vizei pentru romani au fost pana acum infructuoase. In cazul in care este ales dl. Trump, reactia avuta de Romania fata de alegerile americane nu va usura deloc libera circulatie a noastra in USA.
    Si ma mai intreb un lucru: cum va reactiona dl. CTP ?

    • Like 0
  • Și nu numai al industriei selfie-ului. :-)
    http://angajatorulmeu.ro/trump-si-romanii-spagi-de-mii-de-dolari-ca-sa-si-pastreze-slujbele-trump-tower/
    • Like 0
  • check icon
    Devine bizară și, poate, obositoare insistența cu republica.ro analizează situația din SUA, ca și cum am fi și noi electori și de noi ar depinde votul din America. Mult mai interesant ar fi să știm DE CE republicanii au propus un asemenea candidat. Eu cred că e relativ simplu: ca să cîștige o femeie. Din start, o femeie candidat la președinție are voturi lipsă doar pt faptul că e femeie. Ca să o faci cîștigătoare, trebuie să ai un contracandidat care repugnă. Și Obama a cîștigat tot din cauză că a avut contracandidați neconvingători, prăfuiți, antipatici. Altfel cum credeți că ar fi cîștigat alegerile un negru? oricît de simpatic ar fi el. Cele ce spun acuma nu înseamnă că victoria d-nei Clinton ar fi sigură, evident, ci că i oferă niște puncte din start.
    • Like 1
  • check icon
    Colin Powell, amorezul Corinei Crețu? Arnold, scos din politică după dezvăluirea relației sale cu o menajeră? De Niro, criticat adeseori pentru relațiile sale dubioase cu interlopii mafiei americane? Obama, primul președinte în a cărui campanie internetul a avut un rol substanțial? (era plin youtube-ul, acum 8 ani, de Obama-girls) De ce deranjează Trump când spune într-o conversație privată că femeile sunt disponibile la orice în fața unui milionar? Pentru că spune adevărul. Deși o nuanțare ar fi fost necesară, în sensul că nu „toate” femeile, excepție făcând mama și eventualele surori ale sale.
    • Like 3
  • check icon
    Sa fim seriosi. "Artistii" au fost dintotdeauna de stanga . Din articol mi se pare clar ca bajbaiti in intuneric, nu ati inteles de fapt de ce Trump a ajuns candidat la presedinte. In ultimii opt ani, administratia Obama impreuna cu partidul democrat au tras tara cu forta spre stanga, trecand tot felul de legi pe linie de partid si semnand tot felul de ordine executive. Au ignorat legi, au politizat curtea constitutionala, au santajat state care nu doreau sa implementeze politicile lor stangiste. In SUA exista obiceiul de a lucra cu opozitia pentru a ajunge la un compromis, chiar daca esti la putere , obicei care a fost zdrobit de aceast administratie. Ei bine, asistati la consecintele acestor 8 ani de "progresism" cu forta , la recul. Sunt vreo suta de milioane de oameni care nu mai suporta inca 4 ani. Cu orice pret.
    • Like 2
    • @
      check icon
      Oh, da. Si chiar mai mult: Trump vine dintr-o alta "gasca"- anume cea a oamenilor care fac afaceri pe priceperea lor ( multa- putina, cata e!) nu pe contracte cu statul verificate si garantate de administratia prezidentiala; Nu pe ONG-uri care-si vireaza singure bani prin supape legislative centrate de catre partid ( mare asemanare cu ce se intampla si la noi); Maine, daca la noi ar participa la alegeri un om de afaceri- sadea- contra ..nu stiu- sa-i zicem madamei Firea...ce crezi ca ar iesi in presa? Plus un Florin Piersic care o "stimeaza" si un banica Junior care ar canta pe stadion pentru ea..
      Rusine lui Bono- ca s-a vandut ( sau i-a luat Al de Sus mintea) pe doi techini;
      Si- intr-adevar- ma deranjeaza ca "revista" asta "Republica" bate moneda doar pe ce azis si facut nemernicul de Trump///
      Pai le spun eu: fufe sunt pe toate drumurile )( si le poate vedea singur- orice cititor- daca deschide ORICE post de radio/tv/ sau citeste vreun ziar)- si accepta ORICE pentru un ban sau o pozitie mai buna; ONG-urile atrag bani doar daca au suport de la stat; Altfel fac "foamea"
      Supralicitarea politicilor stangiste ( dupa FannyMae si FreddieMac) vad ca duce la alienari masive; Toti au devenit niste asistati/ Din ce? Cine o sa mai produca sa-i sustina pe acestia?
      • Like 1
  • nicu check icon
    Alex, tu spui ca Trump este derbedeu, clown, toxic...un personaj care trebuie impiedicat CU ORICE PRET sa ajunga Potus. Dar, la fel ca ceilalti de aceeasi parere, nu spui de ce. Stiu ca e de prost gust sa nu il injuri pe Trump, dar as vrea sa inteleg de ce merita sa fie injurat. Care sunt faptele (nu vorbele) sale a caror gravitate intrece ispravile D-nei Clinton?
    • Like 1
    • @ nicu
      check icon
      Intreaba-l si de ce nu o injura, macar o data, si pe madam Clinton?
      Sau e si el, cumva, un adept stangist?
      • Like 0
  • Adică, tot ce au făcut până acum politicienii a fost să-i trateze pe votanții de jos ca pe o gloată proastă, iar acum se miră de rezultatul acestei politici? Păi așa le trebuie, n-au decât să se uite la ei unde au greșit și să se schimbe, dacă vor și pot...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult