Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Insula America

De la războiul americano-hispanic pentru controlul Cubei, din 1898, un puternic curent insularist, neintervenționist, dorind Statele Unite nepăsătoare față de marile probleme ale restului lumii, a fost mereu prezent în opinia americanilor.

În Primul Război Mondial, în Al Doilea, în diversele crize postbelice, oameni politici și grupuri la vârf, mergând până la președinte, a trebuit să forțeze implicarea SUA prin manipularea uneori brutală a populației.

Victoria lui Trump înseamnă, după mai bine de un veac, transformarea Americii într-o insulă foarte mare; Brexit-ul încearcă același lucru cu Marea Britanie. Mai mult: în interior, societatea americană va fi insularizată, segregată de „politicile” lui Donald Trump.

Unii spun că Trump, odată instalat la Casa Albă, va renunța la aplicarea așa-zisului său program, agresiv și grotesc, trâmbițat în campanie, și se va plia pe „sfaturile” organelor establishmentului politic, pe care l-a declarat dușman. Nu cred. De ce?

Pentru că prima întrebare obligatoriu a fi pusă acum sună așa: care va fi obiectivul principal al mandatului Trump? Răspuns: al doilea mandat Trump. Nu chestia aceea cu America din nou mare. Egocentricul, arogantul, flămândul de putere Donald Trump va subordona tot ce face înșfăcării unui al doilea mandat.

Pentru asta, el trebuie să-și păstreze cel puțin electoratul dobândit în clipa de față, pe care nu are voie să-l dezamăgească. Bâlciul politic cu care a câștigat, musai să continue – pericolul cel mai mare pentru personajul antiSistem Trump e să treacă drept „cumințit”, „reeducat” de Sistem.

Pe cale de consecință, va trebui să forțeze, atât în politica internă cât și în cea externă cu gândul la cea internă, ca să le creeze votanților săi măcar iluzia că le dă ce le-a promis.

După ce m-a uluit de două ori, ieșindu-și din fire și votând în Barack Obama un om de înaltă calitate intelectuală și morală, poporul american simte nevoia să se arunce cu Trump în brațele josniciei tejghetare. Ceea ce poate fi o sursă de inspirație și în alegerile din mari țări europene, de pildă Franța.

Pentru partidul Republican, Trump învingător nu aduce nimic bun, căci reforma de care Grand Old Party avea nevoie ca de aer va fi amânată sine die.

Pentru Democrați, benefică ar fi înlăturarea de la putere a dinastiei Clinton și creditarea grupării lui Bernie Sanders.

Dacă Americii îi va fi mai bine cu Trump nu știu, dar mi-e greu să nu cred că Europei, mai ales Europei de Est și României, o să-i fie mai rău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult