Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Insula America

De la războiul americano-hispanic pentru controlul Cubei, din 1898, un puternic curent insularist, neintervenționist, dorind Statele Unite nepăsătoare față de marile probleme ale restului lumii, a fost mereu prezent în opinia americanilor.

În Primul Război Mondial, în Al Doilea, în diversele crize postbelice, oameni politici și grupuri la vârf, mergând până la președinte, a trebuit să forțeze implicarea SUA prin manipularea uneori brutală a populației.

Victoria lui Trump înseamnă, după mai bine de un veac, transformarea Americii într-o insulă foarte mare; Brexit-ul încearcă același lucru cu Marea Britanie. Mai mult: în interior, societatea americană va fi insularizată, segregată de „politicile” lui Donald Trump.

Unii spun că Trump, odată instalat la Casa Albă, va renunța la aplicarea așa-zisului său program, agresiv și grotesc, trâmbițat în campanie, și se va plia pe „sfaturile” organelor establishmentului politic, pe care l-a declarat dușman. Nu cred. De ce?

Pentru că prima întrebare obligatoriu a fi pusă acum sună așa: care va fi obiectivul principal al mandatului Trump? Răspuns: al doilea mandat Trump. Nu chestia aceea cu America din nou mare. Egocentricul, arogantul, flămândul de putere Donald Trump va subordona tot ce face înșfăcării unui al doilea mandat.

Pentru asta, el trebuie să-și păstreze cel puțin electoratul dobândit în clipa de față, pe care nu are voie să-l dezamăgească. Bâlciul politic cu care a câștigat, musai să continue – pericolul cel mai mare pentru personajul antiSistem Trump e să treacă drept „cumințit”, „reeducat” de Sistem.

Pe cale de consecință, va trebui să forțeze, atât în politica internă cât și în cea externă cu gândul la cea internă, ca să le creeze votanților săi măcar iluzia că le dă ce le-a promis.

După ce m-a uluit de două ori, ieșindu-și din fire și votând în Barack Obama un om de înaltă calitate intelectuală și morală, poporul american simte nevoia să se arunce cu Trump în brațele josniciei tejghetare. Ceea ce poate fi o sursă de inspirație și în alegerile din mari țări europene, de pildă Franța.

Pentru partidul Republican, Trump învingător nu aduce nimic bun, căci reforma de care Grand Old Party avea nevoie ca de aer va fi amânată sine die.

Pentru Democrați, benefică ar fi înlăturarea de la putere a dinastiei Clinton și creditarea grupării lui Bernie Sanders.

Dacă Americii îi va fi mai bine cu Trump nu știu, dar mi-e greu să nu cred că Europei, mai ales Europei de Est și României, o să-i fie mai rău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult