Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Insula America

De la războiul americano-hispanic pentru controlul Cubei, din 1898, un puternic curent insularist, neintervenționist, dorind Statele Unite nepăsătoare față de marile probleme ale restului lumii, a fost mereu prezent în opinia americanilor.

În Primul Război Mondial, în Al Doilea, în diversele crize postbelice, oameni politici și grupuri la vârf, mergând până la președinte, a trebuit să forțeze implicarea SUA prin manipularea uneori brutală a populației.

Victoria lui Trump înseamnă, după mai bine de un veac, transformarea Americii într-o insulă foarte mare; Brexit-ul încearcă același lucru cu Marea Britanie. Mai mult: în interior, societatea americană va fi insularizată, segregată de „politicile” lui Donald Trump.

Unii spun că Trump, odată instalat la Casa Albă, va renunța la aplicarea așa-zisului său program, agresiv și grotesc, trâmbițat în campanie, și se va plia pe „sfaturile” organelor establishmentului politic, pe care l-a declarat dușman. Nu cred. De ce?

Pentru că prima întrebare obligatoriu a fi pusă acum sună așa: care va fi obiectivul principal al mandatului Trump? Răspuns: al doilea mandat Trump. Nu chestia aceea cu America din nou mare. Egocentricul, arogantul, flămândul de putere Donald Trump va subordona tot ce face înșfăcării unui al doilea mandat.

Pentru asta, el trebuie să-și păstreze cel puțin electoratul dobândit în clipa de față, pe care nu are voie să-l dezamăgească. Bâlciul politic cu care a câștigat, musai să continue – pericolul cel mai mare pentru personajul antiSistem Trump e să treacă drept „cumințit”, „reeducat” de Sistem.

Pe cale de consecință, va trebui să forțeze, atât în politica internă cât și în cea externă cu gândul la cea internă, ca să le creeze votanților săi măcar iluzia că le dă ce le-a promis.

După ce m-a uluit de două ori, ieșindu-și din fire și votând în Barack Obama un om de înaltă calitate intelectuală și morală, poporul american simte nevoia să se arunce cu Trump în brațele josniciei tejghetare. Ceea ce poate fi o sursă de inspirație și în alegerile din mari țări europene, de pildă Franța.

Pentru partidul Republican, Trump învingător nu aduce nimic bun, căci reforma de care Grand Old Party avea nevoie ca de aer va fi amânată sine die.

Pentru Democrați, benefică ar fi înlăturarea de la putere a dinastiei Clinton și creditarea grupării lui Bernie Sanders.

Dacă Americii îi va fi mai bine cu Trump nu știu, dar mi-e greu să nu cred că Europei, mai ales Europei de Est și României, o să-i fie mai rău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult