Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Insula America

De la războiul americano-hispanic pentru controlul Cubei, din 1898, un puternic curent insularist, neintervenționist, dorind Statele Unite nepăsătoare față de marile probleme ale restului lumii, a fost mereu prezent în opinia americanilor.

În Primul Război Mondial, în Al Doilea, în diversele crize postbelice, oameni politici și grupuri la vârf, mergând până la președinte, a trebuit să forțeze implicarea SUA prin manipularea uneori brutală a populației.

Victoria lui Trump înseamnă, după mai bine de un veac, transformarea Americii într-o insulă foarte mare; Brexit-ul încearcă același lucru cu Marea Britanie. Mai mult: în interior, societatea americană va fi insularizată, segregată de „politicile” lui Donald Trump.

Unii spun că Trump, odată instalat la Casa Albă, va renunța la aplicarea așa-zisului său program, agresiv și grotesc, trâmbițat în campanie, și se va plia pe „sfaturile” organelor establishmentului politic, pe care l-a declarat dușman. Nu cred. De ce?

Pentru că prima întrebare obligatoriu a fi pusă acum sună așa: care va fi obiectivul principal al mandatului Trump? Răspuns: al doilea mandat Trump. Nu chestia aceea cu America din nou mare. Egocentricul, arogantul, flămândul de putere Donald Trump va subordona tot ce face înșfăcării unui al doilea mandat.

Pentru asta, el trebuie să-și păstreze cel puțin electoratul dobândit în clipa de față, pe care nu are voie să-l dezamăgească. Bâlciul politic cu care a câștigat, musai să continue – pericolul cel mai mare pentru personajul antiSistem Trump e să treacă drept „cumințit”, „reeducat” de Sistem.

Pe cale de consecință, va trebui să forțeze, atât în politica internă cât și în cea externă cu gândul la cea internă, ca să le creeze votanților săi măcar iluzia că le dă ce le-a promis.

După ce m-a uluit de două ori, ieșindu-și din fire și votând în Barack Obama un om de înaltă calitate intelectuală și morală, poporul american simte nevoia să se arunce cu Trump în brațele josniciei tejghetare. Ceea ce poate fi o sursă de inspirație și în alegerile din mari țări europene, de pildă Franța.

Pentru partidul Republican, Trump învingător nu aduce nimic bun, căci reforma de care Grand Old Party avea nevoie ca de aer va fi amânată sine die.

Pentru Democrați, benefică ar fi înlăturarea de la putere a dinastiei Clinton și creditarea grupării lui Bernie Sanders.

Dacă Americii îi va fi mai bine cu Trump nu știu, dar mi-e greu să nu cred că Europei, mai ales Europei de Est și României, o să-i fie mai rău.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am citit cateva masuri propuse,
  Cinci ani dupa o functie in Administratie nu poti fi consilier, avocat la o companie,
  Azi e plin CNN de problema, conflicts of interest, favorizarea cuiva in dauna institutiei, companiei din care faci parte,
  Reducerea numarului de taxe,

  toate acestea vor transforma SUA in interesul cetateanului si al institutiilor de tot felul, aa ca nu ma voi certa cu Dl. C.T. Popescu, chiar cand toti si toate statele il cauta pe presedintele ales sa negocieze.
  Faptul ca dolarul nu scade, din contra, e un semnal.
  • Like 0
 • Bravo Raluca. Ai pus punctul pe"I"!
  • Like 0
 • Cri check icon
  Vad ca toata lumea de la noi, cu dl. CTP la loc de frunte, are frisoane dupa alegerea lui D.T.: vai, ce o sa se intample cu America, dar si cu Romania, DT e prost, e extremist, mananca arabi si negri pe paine, etc.
  Dincolo de faptul ca mecanismele intrincesi ale statului american exclud posibilitatea unei dictaturi sau a unor derapaje politice, trebuie sa admitem totusi ca dl. Trump a fost portavocea celor multi dar lipsiti de dreptul de a spune liber ce gandesc: albii si crestinii.
  Poate ca albii si crestinii vor sa-si reaminteasca faptul ca ei au construit cel mai puternic si liber stat de pe planeta noastra, ei si nu minoritatile rasiale sau religioase; astazi, in America anului de gratie 2016, minoritatile rasiale si religioase sunt privilegiate in detrimentul crestinilor si albilor, ca si in Vestul Europei dealtfel: e o realiatate.
  Poate ca albii crestini s-au saturat de discriminarea pozitiva a minoritatilor, poate nu mai vor ca legea sa-i pedespseasca daca spun despre un negru ca e "negru", in timp ce a fi alb a ajuns, in unele zone din SUA, aproape o culpa.
  Poate ca albii si crestinii vor ca Statul american sa admita in mod onest ca avalansa de imigranti musulmani a adus, printre altele, si terorismul islamic in SUA.
  Poate ca albii si crestinii vor ca Statul sa blocheze afluxul necontrolat de mexicani care odata ajunsi in SUA, vor munci ilegal, autoritatile locale si federale oferindu-le asistenta sociala cu banii proveniti din impozitele contribuabililor.
  Poate ca majoritatea alba si crestina va dori ca in sfarsit sa se elibereze de sub cizma "corectitudinii politice" si se intoarca la valorile crestine primordiale pe care s-a intemeiat statul american: crestinismul, libertatile individuale, legea si protejarea familiei ( alcatuite din barbat, femeie si copii ).
  Daca dl. Donald Trump isi va tine promisiunile, cineva va avea totusi frisoane: leadership-ul vest-european ( profund corupt moral, mental si politic ) care, de ani buni, pentru a putea controla majoritatea alba si crestina din Europa, duce o politica anti-crestina, privilegiaza in mod absurd minoritatile rasiale, religioase si sexuale si destabilizeaza lent dar sigur familia traditionala. In fond, atat SUA cat si Europa de Vest si-au construit civilizatia pe cei patru piloni fundamentali ai civilizatiei occidentale: crestinism, familie, libertate individuala si lege.
  Daca, sub administratia Trump, America va reveni la valorile traditionale, trainice si validate de istorie, Europa de vest ( UE ) va trebui sa procedeze la fel; asta in cazul in care europenii albi si crestini vor re-descoperi valoarea demnitatii umane.

  • Like 3
 • check icon
  Ca de obicei, CTP-ul scrie minunat dacă subiectul nu se învârte pe lângă Simona Halep! Nici acest articol nu face excepție, punând degetul pe rana proaspăt deschisă de votul american.
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Impotriva ratiunii. Asta s-a intamplat cu castigarea alegerilor de catre Trump. Un zvac al istoriei care nu poate fi decriptat cu instrumente ale logicii. Natura universului este una pulsatorie; cine are background tehnic intelege ce am scris. Pulsatia naste ciclicitate. Dupa un oligofren numit G.W Bush, a venit un baiat ok numit Obama, dupa care veni un scelerat numit Trump. Ce sa alegi intre un scelerat si o vipera ? Cumva ajungi sa dai cu banu '. NU Hillary Clinton a pierdut, ci Corporate America, acea fractiune de la putere care a dat bani bancilor sa ''se redreseze'' iar fermierul n-a avut parte de subventii . Mai pe romaneste, americanul de rand i-a ....in gura pe banci, corporatii, politicieni. Oricat de mult as fi de acord cu chestia aia cu ''in gura'', nu pot sa zic ca asta este o solutie sanatoasa, iar Trump este doar un exemplu. JP Morgan, Chase, Lockheed Martin, Bechtel etc sunt alt exemplu. Tot bizonul de rand o sa piarda in cele din urma, cel putin asa ne invata istoria recenta.
  • Like 3
 • Valentin check icon
  Şi cei de la Simpons au prezis cam acelaşi lucru.
  • Like 0
 • Daca e sa gasim explicatii de ce si chiar cum a iestit Donald Trump presedinte nu trebuie decit sa mergem la uluitor de exacta predictie pe care a facut-o cunoscutul autor de filme documentare care radiografiaza societatea americana, Michael Moore. Nu numai atit dar Moore a prezis inca de vara trecuta ca DT va fi cel nominalizat de republicani pt cursa prezidentiala cind nimeni nici macar nu intrevedea asa ceva. De mentionat ca Michael Moore nu este DELOC un sustinator al lui Trump sau macar al republicanilor, dimpotriva. E considerat cu vederi de stinga dar dincolo de categorisire filmele sale cred ca ataca in mod pertinent problemele din societatea americana si nu numai. Textul este original , in engleza: http://michaelmoore.com/trumpwillwin/
  • Like 3
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Filbert check icon
   Moore, ca si scenaristii de la "The Simpsons" cunosc America profunda, cea din afara aglomeratiilor urbane si a universitatilor, America rasista, conservatoare, needucata, America obsedata de armele de foc. Campania democrata n-a avut consilieri ca Moore, din pacate, au fost convinsi ca popularitatea lui Obama o sa fie de-ajuns ca o bage pe HC din nou in Casa Alba.
   • Like 4
 • Daca e sa gasim explicatii de ce si chiar cum a iestit Donald Trump presedinte nu trebuie decit sa mergem la uluitor de exacta predictie pe care a facut-o cunoscutul autor de filme documentare care radiografiaza societatea americana, Michael Moore. Nu numai atit dar Moore a prezis inca de vara trecuta ca DT va fi cel nominalizat de republicani pt cursa prezidentiala cind nimeni nici macar nu intrevedea asa ceva. De mentionat ca Michael Moore nu este DELOC un sustinator al lui Trump sau macar al republicanilor, dimpotriva. E considerat cu vederi de stinga dar dincolo de categorisire filmele sale cred ca ataca in mod pertinent problemele din societatea americana si nu numai. Textul este original , in engleza: http://michaelmoore.com/trumpwillwin/
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Văd că republicanii încep să iasă la rampă şi să corecteze (sau să lămurească) unele din declaraţiile lui Trump. E de ascultat totuşi.
  • Like 0
 • Americanii dezamagesc din nou alegand mascariciul,ignoranta,intoleranta si nesimtirea. Odata cu Trump au castigat si acele organizatii religioase americane care cer predarea creationismului in scoli, care spun ca incalzirea climatica este o ``inventie a Chinei`` (nerecunoasterea incalazirii globale este dupa parerea mea la fel de periculoasa ca si predarea religiei in scoli). In SUA a inceput declinul calitatii predarii disciplinelor stiintifice,1 din 4 americani nu stie ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui.Alte aspecte negative ale acestei tari sunt date de atacurile armate in scoli si nu numai pt. ca orice idiot isi poate cumpara o arma,criminalitatea este mult mai ridicata decat in UE,sistemul de transport in comun este foarte slab dezvoltat,energia regenerabila este aproape inexistenta,discrepante uriase intre clasele sociale si cu toate astea unii latra in continuare ca sunt cea mai mareata tara din lume.Americanii ieri aveau o sansa sa ma contrazica dar n-au trecut testul de inteligenta.
  • Like 4
  • @ Vaduva Narcis
   Filbert check icon
   Ai dreptate insa si democratii le-au facut alegerea usoara cu una ca HC, o bolnava de ambitie si putere cu o groaza de schelete in dulapuri, debarale, subsol si garaj....
   • Like 2
  • @ Filbert
   Valentin check icon
   Nu prea aveau ce să scoată în faţă...
   • Like 0
  • @ Filbert
   Despre ce anume schelete vorbiti? Bolnava de putere? De ce? E Trump mai putin bolnav? Am vazut mereu acuzatiile astea dar niciodata nici cel mai mic exemplu.
   • Like 0
  • @ Filbert
   Nici mie nu mi-a placut HC,in primul rand ce sa cred despre democratia SUA cand a fost un presedinte care era ``copilul tatalui fost presedinte`` iar acum ar fi venit ``sotia sotului fost presedinte``.E grotesc.Dar as fi preferat un sistem care sa combata incalzirea globala si sa taie aripile crestinilor fundamentalisti.
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Mihai check icon
   Ce-mi plac mie aceia care cred ca stiu totul despre America ! They've got it all figured out ! Uita-te la textul scris de tine si o sa vezi numai ''negreli'', decrepitudine, etc. Intrebare: ai fost vreodata in America ? Daca da, atunci te compatimesc ca doar asta (ce ai scris) ai putut sa observi. Daca nu, cu ce drept afirmi ce afirmi ? Textul tau abunda de aroganta. America inseamna si ghetou/arme/droguri/traficanti dar inseamna si Harvard/Silicon Valey/drepturile omului/oameni onesti care-si fac viata cum stiu si pot mai bine. Intelectualismul asta romanesc cum, ca americanii ''sunt prosti pentru ca nu stiu lucruri de cultura generala '' mi se pare cea mai mare aroganta colectiva de care putem da dovada. Ce sa mai zic atunci de italieni, spanioli, francezi, englezi etc care cred ca romanii sunt tigani/hoti/talhari, APRIORI ? TU faci exact ca ei: pui etichete fara sa ai habar de cum sunt acei oameni in realitate, doar ca sa ai si tu o parere. Du-te frate si bea o bere si lasa-ne !
   • Like 4
  • @
   Vai, ce subtil sunteți !
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Mihai check icon
   Sunt si ma mai fac......in loc sa-i critici pe americani ca sunt tampiti, mai bine te-ai uita la ce a spus ministrul educatiei de la noi acum cateva zile: 42% dintre tinerii romani NU INTELEG TEXTUL CITIT ! In Europa media este 20%. Acum 20 de ani ne mandream ca suntem oameni educati-si chiar eram ca popor, iar acum 42% au probleme cu reading & comprehension. Si acum intrebare: unde sunt mai multi tampiti ? Asta este ultimul mesaj pentru care-mi consum timpul cu tine.
   • Like 2
  • @ Vaduva Narcis
   Cri check icon
   Draga Vaduva Narcis, americanii "n-au trecut testul de inteligenta" cum te exprimi domnia ta; sa speram ca vor trece in continuare testul de alocare de miliarde de $ din buzunarul lor pentru apararea Europei, inclusiv a noastra, de pericolul rusesc.
   Sa-i injuram in continuare, sa le dam lectii, sa-i facem inculti, sa le insultam presedintele liber ales pentru ca noua, romanilor si altor europeni de aici, de la 10 mii km distanta de SUA, nu ne place de D. Trump, dar sa scoata naibii banu' si sa ne trimita in continuare trupe si armament ca sa ne protejeze in continuare libertatea noastra de a-i insulta pe banii lor....Si sa speram ca noul lor presedinte democratic ales nu va tine cont de injuraturile cu care liderii si "deontologii" europeni l-au intampinat.
   Sa speram ca contribuabilul american, asa prost si incult cum il consideram noi, nu va protesta ca banii lui se duc pentru apararea unor state ai caror deontologi, lideri politici sau de opinie le insulta natiunea si presedintele.
   Sa speram toate acestea, pentru ca fara scutul protector al Americii, Rusia ar fi cotropit demult Europa ( in maxim 2-3 zile - Putin dixit ), mai ales ca acum si britanicii par sa se fi saturat de europeni.
   Ceea ce mi se pare curios este ca deontologii care fac spume la gura injurandu-i pe americani si pe noul lor presedinte, sunt "foarte "diplomati" in rarele cazuri in care indraznesc sa-l critice pe Putin, precum puricele care, cocotat in spinarea elefantului, se ratoieste "deontologic" la tigru.
   Si, in final, sa uitan naibii odata pentru totdeauna ca fara SUA si Marea Britanie, Europa ar fi fost batuta mar si ocupata definitiv fie de Germania lui Hitler, fie de Rusia bolsevica a lui Stalin....


   • Like 4
  • @ Mihai
   Dar ce Romania e vreun etalon in lume?Intr-adevar romanii sunt asa cum ai scris mai sus dar ce vreau sa spun e ca americanii nu sunt mai destepti (fac referire la masa de oameni) decat romanii.Cunosc bine meritele americanilor in mai multe domenii dar nu vreau sa le scot in evidenta pt. ca sunt cunoscute ,vreau sa scot in evidenta lucrurile negative despre SUA pe care unii nu le cunosc.Mai vreau in acelasi timp sa arat ca tari din Europa sunt mai dezvoltate decat SUA fie ca vrei sau nu sa accepti ,iar cu asta ti-am acordat gratuit prea multa atentie pe care n-o meriti.
   • Like 0
  • @ Cri
   Vladimir Putin este cea mai injurata persoana politica (de nivel intenational) in Romania atat de deontologi cat si de oamenii de rand,atat la TV cat si pe strada,deci de asta n-a scapat.Referitor la banii pe care-i aloca SUA pt. apararea Europei impotriva ``diavolului rusesc``.Aveti impresia ca banii aia vin asa...gratuit?Chiar daca nu mai vin acum e timpul ca UE sa-si faca o armata proprie si sa se apere singura,dupa parerea mea nu Rusia este principala problema pt. securitatea UE .De ce Finlandei nu-i este frica de Rusia?Dar Suediei?Tarile astea nici nu vor sa auda de NATO si nici nu cersesc aparare americana.Rusia a si ocupat o parte a Europei si stim bine circumstantele,dar mai stiu si ca atat Franta cat si Germania au ocupat Rusia.Haideti sa fim obiectivi.
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Cri check icon
   Constat cu placere ca afara de texte vitriolante anti-americane poti exprima si idei pe un ton mai ponderat; ca atare te rog sa pierzi 2 minute din timpul tau cu lectura raspunsului meu.
   1.Imi mentin opinia ca Putin este criticat cu multa gratie si diplomatie, fara epitelele vulgare si insultele cu care a fost gratulat D. Trump. Asta pentru ca Putin si Rusia se afla langa noi, pe cand Trump si SUA sunt la vreo 10 mii de km distanta.
   2. Evident ca banii americani nu vin gratuit, dar SUA nu ne pretind compromisuri absurde sau injositoare in schimbul scutului american; eu nu am cunostinta de compromisuri murdare facute de Romania pentru a fi primita in NATO.
   3. Finlanda si Suedia au o serie de atu-uri pe care Romania nu le poseda: clima si relieful care fac foarte dificila o agresiune militara contra acestor natiuni; ambele sunt tari foarte dezvoltate si se afla de zeci de ani in relatii foarte apropiate cu SUA si cu Vestul Europei, atat politic cat si economic; in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Stalin a incercat sa ocupe fara succes Finlanda, in final stabilindu-se un armistitiu; Stalin cu siguranta ca ar fi incercat sa cotropeasca Suedia care era principalul furnizor de minereu de fier al Germaniei; dar, dinspre sud, Armata Rosie nu putea ataca din cauza apararii germane, iar prin Nord era exclus din cauza flotei engleze; istoric vorbind, nici Rusia tarista nu a putut niciodata invinge Suedia; mai mult, Suedia a castigat zdrobitor cateva infruntari militare cu Rusia imperiala. Iata de ce aceste doua natiuni nu intra ( deocamdata ) in vizorul expansiunii rusesti;
   4. Trista experienta istorica a Romaniei cu Rusia tarista sau comunista fac ca apartenenta tarii noastre la NATO sa fie vitala; noi nu ne permitem luxul neutralitatii.
   5. Tot istoria ne arata ca Europa de Vest nu a fost niciodata capabila sa invinga militar Rusia, desi Napoleon Bonaparte si Adolf Hitler au fost foarte aproape de acest lucru, ajungand pana la Moscova ( Napoleon chiar a intrat cu trupele in Capitala Rusiei). Pe ambii conducatori militari i-a invins in primul rand clima atroce cu care trupele lor nu erau obisnuite si nici pregatite sa-i reziste. Pe langa clima ostila din stepele rusesti, germanii au fost invinsi in Rusia in primul rand datorita implicarii in Razboi de partea vest-europenilor a Marii Britanii si apoi a Statelor Unite ( in fapt, greul luptei contra Germaniei l-au dus englezii ) - nazistii n-au putut sustine un razboi pe doua fronturi.
   6. In urma cu un an, Putin, intr-un acces de furie, a declarat ca daca ar vrea el, Rusia ar putea ajunge in 2-3 zile la Atlantic ! Iar UE nu are nici armata, nici politicieni, nici generali si nici servicii secrete de talia celor pe care le poseda Israelul sau Statele Unite ! Iar arme nucleare au doar Franta si Marea Britanie, insa englezii tocmai s-au retras din UE.
   • Like 1
  • @ Cri
   Aveti o parere pertinenta cu care in general sunt de acord mai utin cu faptul ca `` in fapt, greul luptei contra Germaniei l-au dus englezii `` ??!! URSS au pierdut 20 de mil. de oameni.Abia dupa Stalingrad a inceput declinul Germaniei dar acest subiect e mai amplu.Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca Rusia a invatat pe propria piele ca nu trebuie sa aiba incredere in Occident,ca a fost ravnita tot timpul considerandu-se acum in aparare.A cunoscut invazia multor popoare asiatice,a Frantei,pe cea a Germaniei iar acum se simt incercuiti.Din punctul lor de vedere ii inteleg,le este frica ca a treia Roma sa nu aiba soarta celei de-a doua care la randul ei a fost incercuita si a avut multe patanii nefericite cu Occidentul.
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Scuze pt. mancarea unor litere,viteza si tastatura sunt de vina.
   • Like 0
  • @ Cri
   Ca o concluzie: Frica Rusiei fata de Occident este la fel de reala ca si frica Occidentului fata de Rusia.
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Cri check icon
   Istoria comunista, asa cum am invatat-o eu la scoala, sustinea ca bolsevicii lui Stalin ar fi dus greul razboiului impotriva Germaniei.
   Rusia a pierdut cei mai multi oameni daca inventariem numarul de soldati si de civili in valoare absoluta; daca insa raportam numarul de soldati si de civili morti la totalul populatiei unui stat, vei vedea ca nu Rusia detine monopolul sacrificiilor in Cel De-al Doilea Razboi Mondial; din acest punct de vedere statistic, adica numarul de pierderi soldati plus civili raportat la populatia unui stat la acel moment, documentele istorice recent descoperite ne arata altceva: Polonia a suferit infinit mai multe pierderi; la fel si evreii au platit un cumplit sacrificiu in acest razboi; iar englezii au adus cel mai mare sacrificiu uman, militari si civili, raportat la totalul populatiei. Dupa umila si neinsemnata mea opinie, englezii au fost eroii acelui cumplit razboi mondial.
   Iar daca lasam, fara prejudecati, la o parte considerentele ideologice sau strategice, Germania a suferit de departe cele mai atroce pierderi in oameni si bunuri materiale. Bombardamentul cumplit si nejustificat al Drezdei ( oras fara importanta militara sau strategica ) sta marturie pentru istorie despre salbaticia razboiului dusa la extrem. ( Cu Hiroshima si Nagasaki a fost altceva: fara bombardamentul atomic, japonezii ar fi luptat pana la ultimul om, iar americanii ar fi pierdut milioane de soldati si populatia japoneza probabil ca ar fi fost eradicata ).
   Istoria desecretizata ne arata ca la Stalingrad, rusii, complet incercuiti, trecusera la canibalism, dupa cum propriile lor documente recent desecretizate recunosc. Insa daca aliatii nu ar fi facut un pod aerian peste Volga, parasutandu-le arme, medicamente si hrana, ar fi fost foarte probabil ca Rusia sa fi disparut ca stat de pe harta Europei, iar comunismul sa nu mai fi facut sute de milioane de victime in estul Europei si in Asia. E o realitate greu de admis pentru rusi.
   In ceea ce priveste neincrederea rusilor in Europa, este cumva firesc ca un stat totalitar in toata istoria sa precum este Rusia, sa nu aibe incredere in natiunile democratice. Este, din punct de vedere psihologic, reactia hotului care, pentru ca el traieste doar din furt si minciuna, ii suspecteaza pe toti ca ar fura si minti....
   • Like 0
  • @ Cri
   Fara bolsevicii lui Stalin ar fi castigat Germania,iar foarte posibil SUA oportunista cum o stim ar fi aderat si ea la nazism pt. ca aveau destui simpatizanti nazisti si ``suboameni`` in ograda ei.In legatura cu Rusia nu avem cum sa fim de acord amandoi,sa facem o balanta a victimelor pe cap de locuitor (nu am datele exacte si nici n-am chef acum sa le caut din acest punct de vedere) nu mi se pare corect.Stiu din relatarile personale ale unor rude care au fost pe front ca soldatul rus manca grau fiert pe care-l tinea intr-o batista.Rusia are dreptul sa se apere asa cum il are si UE sau SUA,dar n-ar mai trebui in acest secol sa mai prezinte un pericol una fata de alta. Pericolele umanitatii sunt extremismul religios,incalzirea globala, suprapopularea sau terminarea resurselor.Chiar daca nu suntem de acord o dezbatere cu argumente si de bun simt nu poate fi decat un castig.
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Cri check icon
   Iti multumesc pentru politerea raspunsului tau; tu esti o dovada ca se pot purta discutii divergente si fara insulte si clabuci la gura. Sa ai o seara frumoasa !
   • Like 0
  • @ Cri
   Multumesc,la fel !
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult